Komunikaty PR

Odkrywaj smaki domowych przetworów

2024-08-12  |  01:00
Biuro prasowe
Kontakt
Ewa Kawiecka
Soul&Mind

ul. Grudzieniec 102b
60-621 POZNAŃ
ewa.kawiecka|soulandmind.pl| |ewa.kawiecka|soulandmind.pl
+ 48 664979170
https://www.soulandmind.pl/

Lato to idealny czas na wekowanie, bo właśnie wtedy stragany pełne są świeżych owoców i warzyw. To najlepszy moment, aby zaopatrzyć naszą spiżarnię w przygotowane własnoręcznie specjały, które umilą zimowe dni. Marynowanie, jedna z najstarszych metod konserwacji, pozwala zachować naturalny smak i wartości odżywcze produktów. Wykorzystując sezonowe plony, możemy cieszyć się nimi przez cały rok.

Zanurzanie żywności w zalewie octowej, to jeden z najpopularniejszych sposobów jej przetwarzania.  Dzięki temu, warzywa i owoce zachowują świeżość i chrupkość przez wiele miesięcy. Marynować można praktycznie wszystko – od ogórków, papryki, cukinii, buraków, aż po gruszki, śliwki czy jabłka. Każdy z tych produktów nabiera wtedy charakterystycznego, lekko kwaśnego smaku, który doskonale komponuje się z różnymi przyprawami, takimi jak: koper, czosnek, liście laurowe, ziele angielskie czy gorczyca.

Kluczowy do przygotowania przetworów jest odpowiedni ocet. Dzięki swoim właściwościom konserwującym i smakowym odgrywa on niezastąpioną rolę w całym procesie. Ten produkowany przez WSP „Społem” od 1932 roku, zyskał uznanie zarówno wśród konsumentów, jak i ekspertów. Jego wyjątkowy charakter wynika z najwyższej jakości składników oraz tradycyjnej metody wytwarzania – fermentacji alkoholowej w drewnianych kadziach. Dzięki temu Ocet Kielecki uzyskał prestiżowe certyfikaty i nagrody, takie jak Znak „Jakość Tradycja”, Znak Jakości „Q” oraz Złoty Laur Konsumenta.

W naszych sadach, ogrodach czy na lokalnych ryneczkach, mamy teraz ogromny wybór dojrzałych owoców i warzyw,  warto więc część z nich zachować na zimowe wieczory. Oto kilka pomysłów na przetwory, którymi będziemy się zajadać już niedługo.

Świetnym dodatkiem do mięs czy serów będą marynowane śliwki. Żeby je przygotować potrzebujemy:

  • 1 kg śliwek (najlepiej węgierek)
  • 1 litr wody
  • 300 ml Octu Kieleckiego
  • 200 g cukru
  • 2 laski cynamonu
  • kilka goździków

Śliwki myjemy, kroimy na pół i usuwamy pestki. Przygotowujemy zalewę: w garnku mieszamy wodę, Ocet Kielecki i cukier. Dodajemy cynamon i goździki, całość doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez kilka minut. Połówki śliwek układamy w wyparzonych słoikach. Zalewamy gorącą zalewą, zakręcamy słoiki i pasteryzujemy przez około 10 minut. Słoiki odstawiamy do wystygnięcia, a następnie przechowujemy w chłodnym miejscu.

Już wkrótce nadejdzie sezon na dynię – niezwykle smaczne warzywo, które także w wersji konserwowej doskonale sprawdzi się jako świetny dodatek do dań głównych i sałatek. Do przygotowania go potrzebujemy:

  • 1 kg dyni (obranej i pokrojonej w kostkę)
  • 1 litr wody
  • 400 ml Octu Kieleckiego
  • 200 g cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • kilka ziaren ziela angielskiego

Dynię obieramy, usuwamy pestki i kroimy w kostkę. W dużym garnku mieszamy wodę, Ocet Kielecki, cukier, sól, cynamon i ziele angielskie. Całość doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez kilka minut. Pokrojoną dynię układamy w wyparzonych słoikach, a następnie zalewamy gorącym płynem, zakręcamy słoiki i pasteryzujemy przez około 10 minut. Słoiki odstawiamy do wystygnięcia.

Robienie przetworów z użyciem octu to nie tylko sposób na zachowanie smaku lata, ale również tradycja, która łączy pokolenia. Wykorzystując Ocet Kielecki, możemy być pewni, że nasze domowe przetwory będą zawsze udane.

Więcej kulinarnych inspiracji i informacji o produktach WSP „Społem” można znaleźć na stronie internetowej: https://www.wspspolem.com.pl/produkty

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Źródło informacji: Soul&Mind
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie Jak pestycydy trafiają na nasze stoły? - nowy raport ujawnia niespójności w polityce UE Biuro prasowe
2025-06-30 | 06:00

Jak pestycydy trafiają na nasze stoły? - nowy raport ujawnia niespójności w polityce UE

Czy pestycydy wracają na nasze stoły? Najnowszy raport rzuca światło na poważne niespójności w polityce rolnej i handlowej Unii Europejskiej. Analiza wskazuje, że mimo
Żywienie Czy dzieci mogą jeść pieczarki i od jakiego wieku jest to bezpieczne?
2025-06-26 | 15:00

Czy dzieci mogą jeść pieczarki i od jakiego wieku jest to bezpieczne?

Pieczarki to jedne z najczęściej wybieranych grzybów w polskich domach – są delikatne w smaku, łatwe w przygotowaniu i dostępne przez cały rok. Ale
Żywienie Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów
2025-04-29 | 06:00

Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów

Problem z odróżnieniem piw alkoholowych i bezalkoholowych, potrzeba wyraźnego zróżnicowania opakowań dla obu wariantów oraz całkowity zakaz reklamy

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Nowe technologie

Konsument

Konsumenci rynku telekomunikacyjnego narzekają na nieprzejrzyste oferty. Jeden z operatorów chce je wyeliminować

Co piąty Polak dostrzega pozytywne zmiany na rynku usług telekomunikacyjnych, głównie jego rozwój, zarówno pod kątem liczby ofert, jak i rozwoju technologii. Gorzej jednak wypada przejrzystość ofert – wynika z badania Urzędu Komunikacji Elektronicznej. Konsumenci są zmęczeni skomplikowanymi taryfami i ukrytymi kosztami, dlatego coraz większym zainteresowaniem cieszą się proste pakiety. Dlatego też T-Mobile startuje z nową ofertą „Po prostu", z jednym, prostym abonamentem bez żadnych limitów.

Handel

Rynek piwa kurczy się w I półroczu 2025 roku. Zła pogoda w maju przyniosła 12-proc. spadek sprzedaży

Pierwsze półrocze br. to kolejny okres spadku rynku piwa w Polsce. I to mimo dynamicznego wzrostu produkcji i sprzedaży piwa bezalkoholowego. Zdaniem przedstawicieli Związku Pracodawców Przemysłu Piwowarskiego Browary Polskie miały na to wpływ m.in. niesprzyjająca pogoda i negatywna narracja wokół branży piwnej. Ponadto wśród wyzwań, z jakimi musi się mierzyć rynek, są rosnące koszty prowadzenia działalności oraz przygotowania do systemu kaucyjnego, który zacznie obowiązywać już za trzy miesiące – wskazuje Mieszko Musiał, nowy prezes zarządu związku.