Odrywaniec cynamonowy
Soul&Mind
ul. Grudzieniec 102b
60-621 POZNAŃ
ewa.kawiecka|soulandmind.pl| |ewa.kawiecka|soulandmind.pl
+ 48 664979170
https://www.soulandmind.pl/
Listopadowe popołudnia chętniej spędzamy w domowym zaciszu, z kubkiem gorącej herbaty w dłoni, otuleni kocem i aromatem świeżo upieczonego ciasta. W takich chwilach Odrywaniec cynamonowy będzie idealnym towarzyszem – prosty w przygotowaniu, doskonały w smaku i idealny do dzielenia się z najbliższymi. Jego miękkie, łatwo dające się oderwać kawałki sprawiają, że wygodnie się go podjada podczas rodzinnych spotkań czy kameralnych wieczorów z przyjaciółmi.
Słodycz i głębia smaku tego wypieku to zasługa cukru trzcinowego Diamant Dark Muscovado, który nadaje ciastu delikatnej karmelowej nuty, doskonale komponującej się z cynamonem. Dzięki niemu każdy kęs zachwyca miękkością i naturalnym, bogatym aromatem. To deser, który nie tylko rozgrzewa i dodaje energii, ale także podkreśla przytulną atmosferę jesiennych wieczorów spędzanych z bliskimi.
SKŁADNIKI:
- 600 g mąki tortowej
- 220 ml mleka
- 100 g cukru trzcinowego Diamant Dark Muscovado
- 3 jajka
- 75 g masła
- 10 g drożdży instant
- szczypta soli
DO WYSMAROWANIA CIASTA:
- 100 g masła
- 3 łyżki cukru trzcinowego Diamant Dark Muscovado
- 3 łyżki cynamonu
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Mąkę przesiewamy do dużej miski i mieszamy z drożdżami instant, cukrem trzcinowym Dark Muscovado oraz solą. W drugiej misce roztrzepujemy jajka i dodajemy roztopione letnie masło oraz ciepłe mleko. Wlewamy mokre składniki do suchych i mieszamy do połączenia, a następnie wyrabiamy rękami, aż ciasto stanie się sprężyste i gładkie. Formujemy z niego kulę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na minimum 30 minut, aby wyrosło.
Podczas wyrastania ciasta przygotowujemy nadzienie: roztapiamy masło i mieszamy je z cukrem trzcinowym oraz cynamonem, tworząc aromatyczną masę do smarowania.
Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na dużym prostokącie i równomiernie rozsmarowujemy przygotowane nadzienie. Prostokąt kroimy na paski odpowiadające szerokości formy „keksówki” i układamy je jeden na drugim, tworząc warstwy. Następnie tniemy na mniejsze kawałki, które pionowo wkładamy do formy, tak aby z góry widoczne były warstwy ciasta. Pieczemy w temperaturze 180°C przez około 30 minut, aż ciasto nabierze złocistego koloru i wyraźnie się zarumieni.
Po więcej przepisów idealnych na jesienne wieczory odwiedź stronę marki Diamant. Znajdziesz tam inspiracje na wypieki, które wypełnią jesienne dni wyjątkowym smakiem i aromatem: https://www.diamant.pl/przepisy

Wzrasta rynek świeżej żywności online – w Markecie Świeżości DPD już ponad 70 partnerów

Międzynarodowy Dzień Szczęścia i tiramisu – przypadek czy przeznaczenie?

Tylko 7% Polaków wie, co oznacza pierwotna czystość wody
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Nie żyje Jadwiga Jankowska-Cieślak

Jadwiga Jankowska-Cieślak: Zwykle Złota Palma otwiera ścieżkę do kariery, a mi zamknęła. W Polsce trwał wtedy stan wojenny i musiałam szybko wracać do kraju
Gwiazdy

Wiktor Dyduła: W domu rodzinnym zawsze podtrzymywaliśmy tradycję śmigusa-dyngusa. Teraz widzę, że w miastach już zanika ten zwyczaj
Zdaniem wokalisty śmigus-dyngus może dostarczyć sporo radości, ale też być powodem kłótni, chociażby w momencie, kiedy nie wszyscy godzą się na taką zabawę. Nie ukrywa też, że w dzieciństwie najbardziej czekał właśnie na lany poniedziałek i bitwę na wiadra. Zauważa jednak, że z roku na rok ta tradycja powoli zanika, a za oblanie wodą osób, które sobie tego nie życzą, można nawet dostać mandat.
Handel
Konsumpcja jaj w Polsce rośnie. Przy zakupie Polacy zwracają uwagę na to, z jakiego chowu pochodzą

Zarówno spożycie, jak i produkcja jaj w Polsce notują wzrosty. Znacząca większość konsumentów przy zakupie jajek zwraca uwagę na to, czy pochodzą one z chowu klatkowego. Polska jest jednym z liderów w produkcji i eksporcie jajek w UE, ale ma też wśród nich największy udział kur w chowie klatkowym. Oczekiwania konsumentów przyczyniają się powoli do zmiany tych statystyk.
Infrastruktura
Mazowsze ze specjalną ofertą na Wielkanoc i majówkę. Rośnie zainteresowanie podróżami po regionie

Okres wielkanocny i majówkowy, które w tym roku wypadają bardzo blisko siebie, to czas wzmożonego ruchu turystycznego na Mazowszu. Region, który w ubiegłym roku odwiedziła rekordowa liczba turystów, przyciąga m.in. bogactwem kulturowym, różnorodną ofertą atrakcji i nadwiślańskimi krajobrazami. W okresie Wielkiej Nocy w wielu miejscach odbywają się wydarzenia, które mają przybliżyć świąteczne tradycje pielęgnowane od pokoleń.