Odrywaniec cynamonowy
Soul&Mind
ul. Grudzieniec 102b
60-621 POZNAŃ
ewa.kawiecka|soulandmind.pl| |ewa.kawiecka|soulandmind.pl
+ 48 664979170
https://www.soulandmind.pl/
Listopadowe popołudnia chętniej spędzamy w domowym zaciszu, z kubkiem gorącej herbaty w dłoni, otuleni kocem i aromatem świeżo upieczonego ciasta. W takich chwilach Odrywaniec cynamonowy będzie idealnym towarzyszem – prosty w przygotowaniu, doskonały w smaku i idealny do dzielenia się z najbliższymi. Jego miękkie, łatwo dające się oderwać kawałki sprawiają, że wygodnie się go podjada podczas rodzinnych spotkań czy kameralnych wieczorów z przyjaciółmi.
Słodycz i głębia smaku tego wypieku to zasługa cukru trzcinowego Diamant Dark Muscovado, który nadaje ciastu delikatnej karmelowej nuty, doskonale komponującej się z cynamonem. Dzięki niemu każdy kęs zachwyca miękkością i naturalnym, bogatym aromatem. To deser, który nie tylko rozgrzewa i dodaje energii, ale także podkreśla przytulną atmosferę jesiennych wieczorów spędzanych z bliskimi.
SKŁADNIKI:
- 600 g mąki tortowej
- 220 ml mleka
- 100 g cukru trzcinowego Diamant Dark Muscovado
- 3 jajka
- 75 g masła
- 10 g drożdży instant
- szczypta soli
DO WYSMAROWANIA CIASTA:
- 100 g masła
- 3 łyżki cukru trzcinowego Diamant Dark Muscovado
- 3 łyżki cynamonu
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Mąkę przesiewamy do dużej miski i mieszamy z drożdżami instant, cukrem trzcinowym Dark Muscovado oraz solą. W drugiej misce roztrzepujemy jajka i dodajemy roztopione letnie masło oraz ciepłe mleko. Wlewamy mokre składniki do suchych i mieszamy do połączenia, a następnie wyrabiamy rękami, aż ciasto stanie się sprężyste i gładkie. Formujemy z niego kulę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na minimum 30 minut, aby wyrosło.
Podczas wyrastania ciasta przygotowujemy nadzienie: roztapiamy masło i mieszamy je z cukrem trzcinowym oraz cynamonem, tworząc aromatyczną masę do smarowania.
Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na dużym prostokącie i równomiernie rozsmarowujemy przygotowane nadzienie. Prostokąt kroimy na paski odpowiadające szerokości formy „keksówki” i układamy je jeden na drugim, tworząc warstwy. Następnie tniemy na mniejsze kawałki, które pionowo wkładamy do formy, tak aby z góry widoczne były warstwy ciasta. Pieczemy w temperaturze 180°C przez około 30 minut, aż ciasto nabierze złocistego koloru i wyraźnie się zarumieni.
Po więcej przepisów idealnych na jesienne wieczory odwiedź stronę marki Diamant. Znajdziesz tam inspiracje na wypieki, które wypełnią jesienne dni wyjątkowym smakiem i aromatem: https://www.diamant.pl/przepisy
Prezent na święta dla miłośnika gotowania - nasz typ!
Placki ziemniaczane inaczej
Trwa druga edycja loterii konsumenckiej WINIARY – Budyniowe Love.
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
Jedynka Newserii
Media
Tomasz Tylicki: W programach na żywo jak „Pytanie na śniadanie” niezbędna jest swoboda. Jeżeli scenariusz za dużo by nam narzucał, to byłoby sztywno
Gospodarz „Pytania na śniadanie” przyznaje, że niezwykle ważne jest dla niego tworzenie w studiu odpowiedniej atmosfery, co w efekcie przekłada się na wrażenia widzów. Kiedy bowiem prowadzący czują się swobodnie i komfortowo, to wzrasta jakość programu, a ci, którzy zasiadają przed telewizorami, nie mają powodu, by zmienić kanał na inny. Dlatego też Tomasz Tylicki czasem pozwala sobie na drobne odstępstwa od scenariusza i swoim niestandardowym zachowaniem zaskarbia sobie sympatię oglądających.
Problemy społeczne
W Polsce rodzi się najmniej dzieci w historii pomiarów. Duże znaczenie mają różnice w wykształceniu kobiet i mężczyzn oraz rynek pracy
Przez pierwsze trzy kwartały 2024 roku w Polsce urodziło się 192 tys. dzieci. To najmniej od zakończenia drugiej wojny światowej. Wskaźnik dzietności spadł do dramatycznie niskiego poziomu, a coraz mniej osób decyduje się na powiększenie rodziny. Wiele barier dotyczy kwestii finansowych. To m.in. trudna sytuacja mieszkaniowa, warunki na rynku pracy, np. zatrudnianie młodych dorosłych na czas określony, ale też różnice w wykształceniu kobiet i mężczyzn.
Film
Cezary Pazura: Jeżeli robię żart podczas kręcenia komedii i nikt na planie się nie śmieje, to trzeba go zmienić. Pierwsze wrażenie ekipy mówi mi najwięcej
Aktor wskazuje na dwa różne podejścia do produkcji komedii. Z jednej strony istnieje bowiem przekonanie, że dobra zabawa podczas kręcenia filmu nie gwarantuje jego końcowego sukcesu, on sam woli jednak postrzegać ekipę jako swoich pierwszych widzów i recenzentów. Cezary Pazura zaznacza też, że struktura komedii jest niezwykle delikatna. Nie chodzi w niej bowiem tylko o sam żart, ale także o zgodność wszystkich elementów – od tempa wypowiedzi, przez emocje na ekranie, po reakcje widowni.