Open the door for Tubądzin - zobacz nowy odcinek cyklu o wyjątkowych wnętrzach
Nowy odcinek cyklu Open the door for Tubądzin zabiera do gustownie urządzonej przestrzeni restauracyjnej. Bistro MonoCafe w Łodzi zaskakuje nietuzinkowymi rozwiązaniami aranżacyjnymi. W jednym miejscu spotyka się architektura XIX-wiecznych zakładów produkcyjnych oraz nowoczesność.
W odrestaurowanym kompleksie łódzkiego Monopolis mieści się Mono Cafe & Bistro, prowadzone przez Annę Zając i jej męża Jakuba. W ich lokalu czuje się ducha historii, ale też można zasmakować w nowoczesnej i oryginalnej kuchni.
Chcąc połączyć kultową czerwoną cegłę z nowoczesnością, projektanci sięgnęli po produkty idealnie scalające dwie konwencje. Tak powstała przyjemna przestrzeń, która przyciąga nie tylko aromatem świeżo parzonej kawy, ale również perfekcyjnie dopracowanymi detalami. Nie brak tu zarówno oryginalnych elementów wykończenia pamiętających okres PRL, industrialnych nawiązań z metalem w roli głównej, jak i… miękkiego weluru. Aranżacja prezentuje się zjawiskowo.
W nowym odcinku Open the door for Tubądzin właściciele Mono Cafe & Bistro opowiadają o stylu soft loft, który pozwala płynnie połączyć pamiątki przeszłości ze współczesnością. Zdradzają też skąd czerpią inspirację w sferze designu oraz w codziennej pracy. Zestawienie wyjątkowej estetyki wnętrza z wyrafinowaną kuchnią zapewnia niepowtarzalne przeżycia sensualne.
Odcinek można oglądać już od 28 marca. Pojawił się on równocześnie na kanale marki w serwisie YouTube oraz na profilach społecznościowych w serwisach Facebook i Instagram.
Open the door for Tubądzin to cykl, który zabiera widzów do domów oraz pracowni polskich artystów i miłośników unikalnych wnętrz. To wyjątkowa okazja, aby zobaczyć niezwykłe wnętrzarskie aranżacje stworzone przez i dla rodzimych twórców. Goście cyklu pokazują jak żyją, pracują, a także dzielą się swoimi inspiracjami aranżacyjnymi.
![Jordanów: Słodkie markizy w rekordowej porcji Biuro prasowe](/files/_uploaded/glownekonf_1516978740,w_270,wo_300,ho_169,_small.jpg)
Jordanów: Słodkie markizy w rekordowej porcji
![Rekordowa mozaika z kamieni w klimacie ZEN](/files/_uploaded/glownekonf_2007174185,w_270,wo_300,ho_169,_small.jpg)
Rekordowa mozaika z kamieni w klimacie ZEN
![Targ Śniadaniowy w Fuzji](/files/_uploaded/glownekonf_204505447,w_254,wo_300,ho_169,_small.jpg)
Targ Śniadaniowy w Fuzji
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
![](/files/1922771799/n-innowacje_1.png)
Jedynka Newserii
![](/files/1922771799/n-biznes_1.png)
Nie żyje Bogumiła Wander
![](/files/1922771799/wander,w_274,r_png,_small.png)
Bogumiła Wander: Bardzo tęsknię za telewizją, oglądam bez przerwy. Żałuję, że tak wcześnie odeszłam z pracy
Sport
![](/files/1922771799/zlomaniec-sport-dieta-foto-ram,w_274,r_png,_small.png)
Odpowiednio skomponowany jadłospis zwiększa efektywność treningów. Sportowcy amatorzy zapominają o warzywach i owocach
Specjaliści do spraw żywienia zauważają, że amatorzy sportu popełniają wiele błędów dietetycznych. Najczęstsze z nich to zbyt mała ilość warzyw i owoców w codziennej diecie, rezygnacja z produktów zbożowych, a jednocześnie zbyt duże spożycie białka. – Jeżeli sportowiec zapomina o warzywach i owocach, to dostarcza bardzo mało związków przeciwutleniających, które nie są w stanie w tej sytuacji neutralizować wolnych rodników wytwarzanych w czasie intensywnego wysiłku. One z kolei niszczą struktury komórkowe, ale też wpływają na gorszą pracę mózgu, szybsze starzenie się i zwiększają ryzyko nowotworów – mówi Monika Stromkie-Złomaniec, dietetyczka kliniczna.
Gwiazdy
Justyna Szyc-Nagłowska: Mam odłożone pieniądze na czarną godzinę. Teraz muszę też myśleć o emeryturze i zabezpieczyć sobie moje życie
![](/files/1922771799/naglowska-obawy-foto2,w_133,r_png,_small.png)
Trzy razy więcej mężczyzn (17 proc.) niż kobiet (6 proc.) inwestuje na rynkach finansowych – wynika z raportu przygotowanego dla mBanku. Justyna Szyc-Nagłowska, która była prelegentką podczas prezentacji tych badań, uważa, że taka sytuacja może wynikać chociażby z tego, że panie boją się wychodzić przed szereg i wkraczać na płaszczyznę przez lata zarezerwowaną dla płci męskiej.
Konsument
Przybywa konsumentów aronii. Mimo właściwości prozdrowotnych wciąż jest jednak za mało doceniana
![](/files/1922771799/lewandowska-aronia-foto_1,w_133,r_png,_small.png)
Mimo że aronia jest znana z właściwości prozdrowotnych, to nadal nie może się przebić i trafić do grona ulubionych owoców sezonowych Polaków. Dietetycy ubolewają nad tym, że sięgamy po nią dużo rzadziej, niż powinniśmy. Producenci z kolei z powodzeniem wykorzystują ją w sokach, dżemach, koncentratach i innych przetworach, udowadniając, że wcale nie musi być ona kojarzona tylko z kwaśnym, cierpkim smakiem. Zawarte w niej związki działają antynowotworowo i przeciwzapalnie, zapobiegają miażdżycy i chorobom serca, chronią przed udarami, opóźniają rozwój choroby Parkinsona i Alzheimera, a także obniżają ciśnienie krwi.