Orzechy HELIO na poprawę nastroju!
Za oknem zimno i szaro? Pokonaj z HELIO jesienną chandrę! Zrób sobie gorącą herbatę i… sięgnij po kawałek pachnącego ciasta z chrupiącymi EKO orzechami włoskimi HELIO Natura, które mają moc uszczęśliwiania!
Już niewielka garść orzechów wystarczy, by przegonić jesienne smutki i poprawić sobie nastrój – zwłaszcza w pochmurne dni! Według naukowców, osoby spożywające 24 gram orzechów włoskich dziennie wykazują większą aktywność, mają więcej energii, lepiej się koncentrują i są bardziej optymistyczne[1]. Orzechy włoskie zawierają bowiem dużo serotoniny, uznawanej za hormon szczęścia, a w depresji szczególnie odczuwamy właśnie jej brak[2]. W dodatku, orzechy zawierają również magnez i tryptofan, które wspomagają wydzielanie serotoniny.
Nawyk sięgania po orzechy pomoże nam również usprawnić pracę układu nerwowego oraz mózgu, bowiem nie bez powodu orzechy włoskie są określane jako tzw. brain food – i to nie tylko ze względu na kształt, ale też na zawarte w nich cenne witaminy, m.in. z grupy B oraz składniki mineralne czy nienasycone kwasy tłuszczowe[3]. Dlatego włączając do naszego planu żywieniowego orzechy włoskie HELIO Natura, nasz organizm otrzyma wszystko, czego potrzebuje, zwłaszcza o tej porze roku.
ORZECHY WŁOSKIE HELIO Natura = źródło potasu, fosforu, cynku, miedzi, magnezu, witamin E, B1, B6, folianów i błonnika pokarmowego.
Zdrowe orzechy włoskie HELIO Natura dodadzą nam energii w jesienne dni, odżywią mózg, ale przede wszystkim zadbają o nasze dobre samopoczucie i szybko przywrócą uśmiech na twarzy! ;-) Co więcej, pysznie smakują i na słodko i na słono, bo orzechy włoskie sprawdzają się wyśmienicie nie tylko jako przekąska, ale także dodatek do jesiennych ciast i przeróżnych deserów.
Orzechy włoskie HELIO Natura chrupią doskonale w sałatkach i zupach, można dodać je do musli, porannej owsianki lub przygotować na ich bazie pyszne masło orzechowe… A to nie koniec zastosowań kulinarnych orzechów HELIO!
Połówki orzechów włoskich, które stanowią ponad połowę opakowania orzechów HELIO Natura - idealnie sprawdzą się także w okresie świątecznym do dekoracji ciast – pierników, tortów itp. Dlatego w naszej domowej spiżarni, zwłaszcza jesienią i zimą, nie może zabraknąć EKO orzechów włoskich HELIO Natura pochodzących z polskich upraw ekologicznych, które naturalnie wzbogacą nasze menu w cenne składniki odżywcze i zadbają o nasze dobre samopoczucie. Orzechowy przysmak HELIO przyniesie uśmiech nawet w najbardziej pochmurny dzień, a jeśli uwielbiacie ciasta z dodatkiem orzechów włoskich to gwarantujemy, że będzie smacznie i zdrowo!
Orzechów włoskich HELIO Natura nie da się zastąpić – są pyszne, chrupiące, zdrowe, nie zwierają żadnych konserwantów i co ważne - pochodzą z polskich upraw ekologicznych! EKO orzechy włoskie HELIO Natura są idealne do chrupania, zawierają pełno wartości odżywczych i mają mnóstwo zastosowań kulinarnych, dlatego by pokonać jesienną chandrę i poprawić sobie nastrój – pamiętaj jak wiele do zaoferowania mają naturalnie zdrowe orzechy włoskie HELIO Natura!
[1] Na podst. https://naukawpolsce.pap.pl/aktualnosci/news,32797,orzechy-wloskie-zwiazane-z-mniejszym-ryzykiem-depresji.html z dn. 14.02.2019
[2] [3] „Potencjał zdrowotny orzechów” dr B. Sińska, Zakład Żywienia człowieka WUM
Życie w biegu a zdrowe odżywianie
Jak przyrządzać szparagi? Poznaj sprawdzone sposoby!
Wiosna – idealny czas, by schudnąć zdrowo i bez wysiłku
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
Jedynka Newserii
Teatr
Artur Barciś: Często sąsiedzi nic o sobie nie wiedzą. Mój spektakl „Barabuum!” prowokuje do tego, żeby się poznać i podzielić swoimi skrytymi pragnieniami
– „Barabuum!” to dramat psychologiczny, farsa i komedia romantyczna w jednym – tak o swoim najnowszym spektaklu mówi reżyser. Artur Barciś zabiera widzów w emocjonalną i zwariowaną podróż przez małżeńskie życie dwóch par. Ich z pozoru normalne relacje zostają zaburzone podczas pewnego wieczoru w nowoczesnym mieszkaniu. Nieoczekiwane odkrycie zmienia sąsiedzkie i małżeńskie stosunki w arenę emocji, konfrontacji i głęboko skrywanych uczuć. Twórcy mają nadzieję, że ta sztuka pozwoli widzom spojrzeć z zupełnie nowej perspektywy nie tylko na życie bohaterów, ale i na swoje własne.
Muzyka
Luna: Trochę podupadłam na zdrowiu i mój głos nie działa tak, jak bym chciała. Czuję się bezradna i bezsilna
Przed wyjazdem na Konkurs Eurowizji reprezentantka Polski nie ukrywa, że boryka się z problemami zdrowotnymi, a bezradność i zwątpienie mieszają się z nadzieją i chęcią pokonania swoich słabości. By jak najlepiej zadbać o swoje struny głosowe, na jakiś czas zrezygnowała z koncertów. Teraz robi wszystko, by jej głos wrócił do formy i by mogła godnie się zaprezentować na scenie w Malmö.
Farmacja
Sztuczna inteligencja pomaga odkrywać nowe leki. Skraca czas i obniża koszty badań klinicznych
Statystycznie tylko jedna na 10 tys. cząsteczek testowanych w laboratoriach firm farmaceutycznych pomyślnie przechodzi wszystkie fazy badań. Jednak zanim stanie się lekiem rynkowym, upływa średnio 12–13 lat. Cały ten proces jest nie tylko czasochłonny, ale i bardzo kosztowny – według EFPIA przeciętne koszty opracowania nowego leku sięgają obecnie prawie 2 mld euro. Wykorzystanie sztucznej inteligencji pozwala jednak obniżyć te koszty i skrócić cały proces. – Dzięki AI preselekcja samych cząsteczek, które wchodzą do badań klinicznych, jest o wiele szybsza, co zaoszczędza nam czas. W efekcie pacjenci krócej czekają na nowe rozwiązania terapeutyczne – mówi Łukasz Hak z firmy Johnson & Johnson Innovative Medicine, która wykorzystuje AI w celu usprawnienia badań klinicznych i opracowywania nowych, przełomowych terapii m.in. w chorobach rzadkich.