Orzeźwiające chłodniki z Appetitą
Lato bywa niezwykle gorące, a przez to i męczące. Nie brakuje zdań, że łatwiej uchronić się przed zimnem, niż przed upałami… Aby skutecznie i smacznie poradzić sobie ze skwarem i spiekotą, warto sięgnąć po niosące orzeźwienie chłodniki. Marka Appetita zaprasza do wspólnej podróży kulinarnej przez różne odsłony tego prostego i szybkiego dania.
Chłodnik to nic innego, jak orzeźwiająca zupa serwowana na zimno - najczęściej poniżej temperatury pokojowej. Szczególną popularność notuje w gorące dni, ponieważ niesie upragnioną ochłodę. To bardzo proste, niezwykle szybkie i niewiarygodnie smaczne danie. W Polsce najpopularniejszą jego odsłoną jest tradycyjny chłodnik litewski z botwinki, ale warto poeksperymentować z różnymi wariacjami tej ciekawej potrawy!
Chłodnik można przygotować niemal ze wszystkiego. Bazę najczęściej stanowi kefir, jogurt lub maślanka. Doskonale sprawdzają się też zblendowane na gładki mus warzywa lub, jeśli na słodko, owoce. Marka Appetita przedstawia kilka sprawdzonych przepisów, którymi można się zainspirować, aby przyrządzić zupę przynoszącą ulgę w upalne dni.
Chłodnik litewski
Składniki:
- 600 ml bulionu warzywnego
- Przyprawa warzywna do potraw Appetita
- 200 ml kefiru
- 200 ml śmietany 18%
- 200 ml maślanki
- 2 pęczki botwiny z buraczkami (lub 1 duży)
- koper
- szczypior
- kilka rzodkiewek
- ogórek
- 3 jajka ugotowane na twardo
- Czosnek granulowany Appetita
Sposób przyrządzenia:
Bulion zagotować, dodać przyprawę warzywną do smaku. Botwinę umyć, drobno posiekać, do bulionu dodać buraczki i gotować ok. 10-15 minut. Pod koniec wrzucić do garnka liście botwiny, przez chwilę potrzymać na ogniu, a następnie całkowicie ostudzić. Do chłodnej zupy dodać maślankę, kefir i śmietanę, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pokrojone w kosteczkę ogórek i rzodkiewkę. Gotowy chłodnik przełożyć do talerzy, posypać grubo pokrojonym koprem i szczypiorkiem. Podawać z jajkiem ugotowanym na twardo.
Chłodnik z cukinii z miętą
Składniki:
- 4 cukinie
- 50 g świeżej mięty
- 2 ząbki czosnku
- Koperek suszony Appetita
- Pieprz czarny Appetita
- 1 l maślanki
- sól
- do podania: gęsty jogurt grecki, oliwa
Sposób przyrządzenia:
Cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach, posolić i odstawić na kilka minut, aż warzywo puści wodę, odsączyć z nadmiaru płynu. Czosnek posiekać, dodać do cukinii, zblendować na gładki krem z miętą, koperkiem suszonym i maślanką. Podawać dobrze schłodzony z dodatkiem jogurtu i oliwy z oliwek. Posypać grubo zmielonym pieprzem.
Chłodnik ogórkowo-szparagowy z awokado
Składniki:
- 3 ogórki zielone
- 2 awokado Hass lub zwykłe, dojrzałe awokado
- 2 łodygi selera naciowego
- 1 pęczek pietruszki
- kilka łyżek oliwy z oliwek
- Czosnek granulowany Appetita
- 200 ml maślanki
- 250 g zielonych szparagów
Sposób przyrządzenia:
Szparagi zblanszować we wrzątku, ostudzić. Ogórki zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Do misy blendera dodać czosnek, oliwę, starte ogórki oraz maślankę, szparagi i pokrojony seler naciowy. Awokado obrać, pokroić, dodać do reszty składników. Całość zmiksować na gładki krem. Podawać dobrze schłodzone.
Szybki chłodnik truskawkowy
Składniki:
- 500 g truskawek
- kilka listków mięty
- sok z ½ cytryny
- woda
- śmietanka 18%
- cukier puder do smaku
Sposób przyrządzenia:
Truskawki umyć, oczyścić z szypułek, umieścić w kielichu blendera. Dodać sok z cytryny oraz odrobinę cukru, miętę i dolać ½ szklanki wody. Zmiksować na gładki krem - w razie potrzeby dolać więcej wody. Przełożyć do miseczek. Śmietanę wymieszać z cukrem pudrem, udekorować chłodnik. Podawać na zimno.
Po więcej kulinarnych inspiracji zapraszamy na stronę www.smakistyl.pl.

Gdzie przechować rzeczy? Praktyczne rozwiązania na różne życiowe sytuacje

Jak wybrać idealną szklarnię ogrodową? Poradnik dla początkujących

BLIKUJ na raty w IKEA! Nowy sposób płatności dostępny w całej Polsce
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Nowe technologie

Gwiazdy: Stresują nas galerie, więc wolimy zakupy online. W sieci łatwiej też znaleźć dobre promocje
Gwiazdy obecne podczas Domówki Amazon Prime zgodnie przyznają, że zakupy online bardzo ułatwiają życie i pozwalają zaoszczędzić sporo czasu i pieniędzy. Z powodu licznych obowiązków zawodowych czy też opieki nad dziećmi nie zawsze mają bowiem czas na wielogodzinne buszowanie po galeriach, natomiast oferta sklepów internetowych jest dostępna 24 godziny na dobę, co umożliwia dokonanie wyboru o każdej porze
Konsument
Konsumenci rynku telekomunikacyjnego narzekają na nieprzejrzyste oferty. Jeden z operatorów chce je wyeliminować

Co piąty Polak dostrzega pozytywne zmiany na rynku usług telekomunikacyjnych, głównie jego rozwój, zarówno pod kątem liczby ofert, jak i rozwoju technologii. Gorzej jednak wypada przejrzystość ofert – wynika z badania Urzędu Komunikacji Elektronicznej. Konsumenci są zmęczeni skomplikowanymi taryfami i ukrytymi kosztami, dlatego coraz większym zainteresowaniem cieszą się proste pakiety. Dlatego też T-Mobile startuje z nową ofertą „Po prostu", z jednym, prostym abonamentem bez żadnych limitów.
Handel
Rynek piwa kurczy się w I półroczu 2025 roku. Zła pogoda w maju przyniosła 12-proc. spadek sprzedaży

Pierwsze półrocze br. to kolejny okres spadku rynku piwa w Polsce. I to mimo dynamicznego wzrostu produkcji i sprzedaży piwa bezalkoholowego. Zdaniem przedstawicieli Związku Pracodawców Przemysłu Piwowarskiego – Browary Polskie miały na to wpływ m.in. niesprzyjająca pogoda i negatywna narracja wokół branży piwnej. Ponadto wśród wyzwań, z jakimi musi się mierzyć rynek, są rosnące koszty prowadzenia działalności oraz przygotowania do systemu kaucyjnego, który zacznie obowiązywać już za trzy miesiące – wskazuje Mieszko Musiał, nowy prezes zarządu związku.