Oszczędne urządzenia kuchenne
Kuchnia to pomieszczenie, z którego korzystamy szczególnie intensywnie. Warto zatem uważnie podejść do wyboru sprzętów. Przekłada się to bezpośrednio na ograniczenie zużycia energii, a w efekcie - na wysokość naszych rachunków. W przeciętnym domu najwięcej prądu zużywa płyta indukcyjna i piekarnik. Możemy jednak znaleźć sposób na to, by korzystać z nich efektywnie, bez zbędnych strat energii. W ten sam zresztą sposób warto podejść do kwestii zużycia wody. Zatem, jak to zrobić?
Oszczędzamy prąd
Na płycie indukcyjnej najlepiej jest gotować potrawy pod przykryciem oraz dobrać wielkość naczyń do pola grzewczego. Dzięki temu energia nie „ucieka”. Dobrym rozwiązaniem są tu płyty indukcyjne podzielone na wiele małych pól, które można ze sobą łączyć i dopasować do wielkości garnka czy patelni. Takie rozwiązanie ma płyta indukcyjna Mythos z ośmioma polami typu flex. Nowoczesne piekarniki Mythos i Maris umożliwiają z kolei równoczesne pieczenie nawet czterech dań, bez mieszania się ich smaków i zapachów. Ciekawym rozwiązaniem, które może wspierać nas w oszczędzaniu prądu, jest płyta ze zintegrowanym okapem Mythos 2gether. Tu również znajdziemy funkcję łączenia pól, co więcej - okap ma najwyższą klasę energetyczna A+++.
Oszczędzamy wodę i energię
Nowocześnie zaprojektowane baterie kuchenne potrafią nie tylko ograniczyć zużycie wody, ale również energii. Należą do nich modele z serii Active marki Franke, które wyposażone są w ECO technologię. Składa się na nią stopniowalna dźwignia oraz ogranicznik temperatury. Jak to działa? Jedno pociągnięcie dźwigni otwiera przepływ wody na 50%. To jest odpowiednia ilość, o właściwym ciśnieniu, do wykonania większości kuchennych zadań. Ogranicznik temperatury pomaga przy tym zmniejszyć ilość zużywanej gorącej wody, której w kuchni potrzebujemy rzadziej. By skorzystać z tej funkcji należy przekręcić nakrętkę pierścieniową znajdującą się za osłoną dźwigni mieszacza.
Oszczędzamy wodę
Oszczędzaniu wody z pewnością pomagają również nowoczesne aeratory w bateriach Franke. Dają one zwarty strumień laminarny, łagodnie opływający myte rzeczy, bez niepotrzebnych rozprysków. Wyciągana wylewka z funkcją prysznica pozwoli natomiast precyzyjnie kierować strumieniem, dzięki czemu zużyjemy mniej wody podczas codziennego mycia zlewozmywaka czy dużych naczyń. Hybrydowy model Atlas Neo Sensor marki Franke wyposażony jest dodatkowo w czujnik podczerwieni, który służy do uruchamiania przepływu wody. Po 30 sekundach strumień automatycznie się wyłącza lub jednym ruchem zatrzymamy go w dowolnym momencie. Tę funkcję docenimy, zwłaszcza, gdy nasze dłonie ubrudzone będą ciastem, sokiem z owoców czy tłuszczem.
- W obecnych czasach oszczędzanie leży nie tylko w dobrym tonie, lecz jest zwykłą koniecznością, jeśli chcemy zastawić kolejnym pokoleniom dobre miejsce do życia. Dlatego poza wyborem ekonomicznych i ekologicznych w użytkowaniu urządzeń, powinniśmy również korzystać z nich w bardziej świadomy sposób. I tak, rozgrzany piekarnik w przypadku większości dań, możemy wyłączyć na 5-10 min przed końcem pieczenia, wymagana temperatura zostanie w tym czasie utrzymana. Dodatkowo po zakończeniu pieczenia, zgromadzone ciepło możemy wykorzystać do podgrzewania potraw oraz talerzy czy filiżanek do kawy. Odpowiedni sprzęt i dobre nawyki potrafią naprawdę wiele zdziałać w kwestii obniżenia rachunków – komentuje Katarzyna Niezabitowska-Baj, ekspert Franke. www.franke.pl
![5 powodów dlaczego warto stosować nowe grzejniki pionowe Purmo Biuro prasowe](/files/_uploaded/glownekonf_1699069844,w_239,wo_300,ho_169,_small.jpg)
5 powodów dlaczego warto stosować nowe grzejniki pionowe Purmo
![Zaprojektuj wnętrze z telewizorem Samsung The Frame i lodówką Bespoke](/files/_uploaded/glownekonf_1406733646,w_169,wo_300,ho_169,_small.jpg)
Zaprojektuj wnętrze z telewizorem Samsung The Frame i lodówką Bespoke
![Metal pod kompleksową ochroną](/files/_uploaded/glownekonf_1870882396,w_176,wo_300,ho_169,_small.jpg)
Metal pod kompleksową ochroną
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
![](/files/1922771799/n-innowacje_1.png)
Jedynka Newserii
![](/files/1922771799/n-biznes_1.png)
Nie żyje Bogumiła Wander
![](/files/1922771799/wander,w_274,r_png,_small.png)
Bogumiła Wander: Bardzo tęsknię za telewizją, oglądam bez przerwy. Żałuję, że tak wcześnie odeszłam z pracy
Sport
![](/files/1922771799/zlomaniec-sport-dieta-foto-ram,w_274,r_png,_small.png)
Odpowiednio skomponowany jadłospis zwiększa efektywność treningów. Sportowcy amatorzy zapominają o warzywach i owocach
Specjaliści do spraw żywienia zauważają, że amatorzy sportu popełniają wiele błędów dietetycznych. Najczęstsze z nich to zbyt mała ilość warzyw i owoców w codziennej diecie, rezygnacja z produktów zbożowych, a jednocześnie zbyt duże spożycie białka. – Jeżeli sportowiec zapomina o warzywach i owocach, to dostarcza bardzo mało związków przeciwutleniających, które nie są w stanie w tej sytuacji neutralizować wolnych rodników wytwarzanych w czasie intensywnego wysiłku. One z kolei niszczą struktury komórkowe, ale też wpływają na gorszą pracę mózgu, szybsze starzenie się i zwiększają ryzyko nowotworów – mówi Monika Stromkie-Złomaniec, dietetyczka kliniczna.
Gwiazdy
Justyna Szyc-Nagłowska: Mam odłożone pieniądze na czarną godzinę. Teraz muszę też myśleć o emeryturze i zabezpieczyć sobie moje życie
![](/files/1922771799/naglowska-obawy-foto2,w_133,r_png,_small.png)
Trzy razy więcej mężczyzn (17 proc.) niż kobiet (6 proc.) inwestuje na rynkach finansowych – wynika z raportu przygotowanego dla mBanku. Justyna Szyc-Nagłowska, która była prelegentką podczas prezentacji tych badań, uważa, że taka sytuacja może wynikać chociażby z tego, że panie boją się wychodzić przed szereg i wkraczać na płaszczyznę przez lata zarezerwowaną dla płci męskiej.
Konsument
Przybywa konsumentów aronii. Mimo właściwości prozdrowotnych wciąż jest jednak za mało doceniana
![](/files/1922771799/lewandowska-aronia-foto_1,w_133,r_png,_small.png)
Mimo że aronia jest znana z właściwości prozdrowotnych, to nadal nie może się przebić i trafić do grona ulubionych owoców sezonowych Polaków. Dietetycy ubolewają nad tym, że sięgamy po nią dużo rzadziej, niż powinniśmy. Producenci z kolei z powodzeniem wykorzystują ją w sokach, dżemach, koncentratach i innych przetworach, udowadniając, że wcale nie musi być ona kojarzona tylko z kwaśnym, cierpkim smakiem. Zawarte w niej związki działają antynowotworowo i przeciwzapalnie, zapobiegają miażdżycy i chorobom serca, chronią przed udarami, opóźniają rozwój choroby Parkinsona i Alzheimera, a także obniżają ciśnienie krwi.