Oszczędzanie może być proste - jak oszczędnie gotować?
Hanna Gehrke - Gut
GutPR Hanna Gehrke - Gut
ul. Ludwika Rydygiera 14/14
50-249 Wrocław
gutpr|gutpr.pl| |gutpr|gutpr.pl
512078181
gutpr.pl
Rodzaj paliwa zasilającego sprzęt kuchenny czy ekonomiczne podejście do procesu przyrządzania posiłków mogą przynieść wiele znaczących korzyści, które szybko przekładają się na zasobność naszego portfela. Kamila Prałat - ekspertka z firmy SOLGAZ podpowiada, jak oszczędnie gotować, by na talerzu i w portfelu było „na bogato”.
Odpowiednio zaplanowana i wyposażona kuchnia każdego dnia przyczynia się do prowadzenia oszczędnego życia. Robienie przemyślanych zakupów, przyswojenie ekonomicznych nawyków w przyrządzaniu posiłków czy gotowanie na nowoczesnym sprzęcie minimalizującym rachunki nie tylko podreperuje nasz aktualny budżet, ale pozwoli także w perspektywie czasu na odłożenie pewnych oszczędności. Jakie codzienne nawyki zmienić, aby móc cieszyć się dobrymi posiłkami bez nadmiernych wydatków?
Tanie gotowanie
Przyrządzanie posiłków może być oszczędne – i wcale nie chodzi o rezygnowanie z wartościowych produktów. Optymalizacja kosztów codziennego gotowania polega również na świadomym przygotowywaniu posiłków.
- Ekonomiczne gotowanie pozwala zaoszczędzić zarówno czas, jak i pieniądze. By szybciej oraz taniej przygotować posiłek, warto zwrócić uwagę na nasze przyzwyczajenia. Wlewanie letniej lub ciepłej wody do garnka pozwoli zdecydowanie szybciej ją zagotować niż w przypadku bardzo zimnego płynu. Warto też sprawdzić, czy do gotowania makaronu lub ryżu nie wlewamy kilkukrotnie większej ilości wody, niż jest wymagana. W efekcie nie tylko dłużej się ona gotuje, ale też jest później po prostu wylewana do zlewu. – mówi Kamila Prałat, ekspertka z firmy SOLGAZ, polskiego producenta innowacyjnego sprzętu AGD i dodaje - Warto pamiętać, że w skali roku każda drobna zmiana może przynieść zaskakujące efekty. Wypracowanie dobrych nawyków pozwoli nie tylko na zmniejszenie opłat eksploatacyjnych, ale również będzie miało dobry wpływ na środowisko.
Gotuj z głową
Budowanie oszczędności w kuchni polega nie tylko na minimalizowaniu kosztów przyrządzanych posiłków, ale także na optymalizacji samego procesu gotowania. Nowoczesne sprzęty AGD oferują najwyższe klasy energetyczne i funkcjonalne rozwiązania, które doskonale pomagają w tanim gotowaniu. A do wyboru mamy kuchenki elektryczne, indukcyjne, jak i modele zasilane gazem. Wybierając jednak te pierwsze lub drugie, musimy zmierzyć się z pojawiającym się problemem rosnących cen prądu. Jak podaje Urząd Regulacji Energetyki, ceny prądu w Polsce dla gospodarstw domowych wzrosły w ostatnich czterech latach aż o 10 % - z 46 gr do 53 gr za 1 kWh. W przypadku cen gazu, od 1 lipca 2020 roku spadły one dla gospodarstw domowych o 10,6 %. Gaz wciąż więc pozostaje najtańszym paliwem zasilającym sprzęt kuchenny, a - co więcej - w wielu polskich domach gaz wliczany jest ryczałtowo w czynsz. Z tego względu wiele osób planujących remont kuchni lub wymianę sprzętu AGD wraca do tradycyjnego gazu.
Gotuj na gazie
Warto mieć na uwadze to, że kuchenki gazowe z otwartym płomieniem generują dużo mocy, która nie trafia bezpośrednio do ogrzania garnka lub patelni, tylko rozchodzi się po całym pomieszczeniu. Rozwiązaniem, które umożliwia maksymalne wykorzystanie potencjału gazu jako najtańszego surowca, są płyty gazowe bez płomieni produkowane przez polską firmę SOLGAZ. Płyty gaz-pod-szkłem działają w taki sposób, aby cała moc stworzona pod ceramiką trafiła wprost do pola grzewczego i została wykorzystana do jak najszybszego przygotowania posiłku bez strat paliwa.
Połączenie nowoczesnej i innowacyjnej w skali światowej technologii wraz z jednym z najtańszych w Polsce paliw, czyli gazem, zaowocowało stworzeniem kuchenki gazowej bez płomieni. Według niezależnych badań, płyta gaz-pod-szkłem SOLGAZ zużywa do 50% mniej gazu niż tradycyjna kuchenka gazowa. Palniki kuchenek pracują cyklicznie, co oznacza, że wyłączają pobieranie gazu, gdy powierzchnia jest już odpowiednio nagrzana, a uruchamiają pobór paliwa wtedy, gdy jest to konieczne. Ponadto, kuchenki gazowe bez płomieni od SOLGAZ oferują darmowe pola grzewcze, w których kumuluje się niewykorzystane ciepło. Dzięki temu możemy podgrzać potrawę bez dodatkowego poboru gazu.
Nowoczesne płyty gazowe bez płomieni to rozwiązania czerpiące z zaawansowanej techniki, które gwarantują użytkownikom wygodę, bezpieczeństwo i stałe koszty. Kuchenki gaz-pod-szkłem SOLGAZ oferują także szereg funkcjonalności, które ułatwiają codzienne gotowanie. Jedną z nich jest możliwość manualnego ustawienia parametrów pracy płyty – na przykład stałej temperatury i czasu pracy sprzętu. Innym ciekawym narzędziem jest funkcja STOP&GO, która umożliwia nagłe zatrzymanie pracy płyty, a następnie wznowienie gotowania przy zachowaniu wcześniej ustawionych parametrów.
W poszukiwaniu optymalizacji domowych kosztów bardzo często rezygnujemy z przyjemności życia codziennego. Jednak wzbogacanie domowego budżetu można rozpocząć od właściwego wyposażenia domu i wyuczenia pewnych nawyków, również tych, związanych z ekonomicznym gotowaniem. W perspektywie czasu pomogą nam one zbudować niemałe oszczędności.
_________________
SOLGAZ sp. z o.o. – polska firma z branży AGD założona w 2002 roku. SOLGAZ tworzy ceramiczne płyty gazowe oparte na opatentowanej przez nich technologii typu gaz-pod-szkłem (tzw. „bezpłomieniowe płyty gazowe”). W ofercie SOLGAZ dostępne są również płyty indukcyjne, piekarniki i okapy.
Delektuj się latem z Fiskars
LETNIA WYPRZEDAŻ W BOCONCEPT
Lodówki Candy o pojemności XXL – w sam raz na upały
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
Jedynka Newserii
Psychologia
Martyna Wojciechowska: Pokolenie Z jest bardzo samotne i nie radzi sobie z codziennymi problemami. Jako mama nauczyłam się bardziej słuchać i więcej pytać, niż mówić
Dziennikarka podkreśla, że martwi się o pokolenie Z, bo z jej obserwacji i rozmów z młodymi ludźmi wynika, że czują się oni bardzo samotni i wręcz przerastają ich codzienne problemy. Sami nie potrafią sobie z nimi poradzić, a niestety często też nie mogą liczyć na wysłuchanie, wsparcie i pomoc ze strony dorosłych. Martyna Wojciechowska nie ukrywa, że ona również popełniła wiele błędów wychowawczych, bo wydawało jej się, że sama najlepiej wie, czego potrzebuje jej córka, bez pytania dziewczynki o zdanie. W porę jednak dostrzegła swój błąd i teraz już wie, że dzieci najbardziej oczekują od rodziców poświęcenia im uwagi i czasu, a także zrozumienia ich emocji.
Edukacja
Co 6,5 minuty ktoś w Polsce doznaje udaru mózgu. Edukacja dzieci może zapobiec katastrofalnym skutkom i uratować życie dorosłym
Udar mózgu to druga najczęstsza przyczyna śmierci i trzecia najczęstsza przyczyna niepełnosprawności. Niewystarczająca wiedza i brak umiejętności rozpoznawania objawów udaru mózgu sprawiają, że większość pacjentów zgłasza się do szpitali zbyt późno. W odpowiedzi na ten problem powstał program FAST Heroes skierowany do przedszkolaków i uczniów klas 1–3. – Chcemy wykorzystać entuzjazm dzieci, aby to one stały się nauczycielami dla swoich dziadków – mówi Jan van der Merwe, międzynarodowy koordynator programu FAST Heroes, lider Inicjatywy Angels.
Teatr
Mateusz Banasiuk: Żałuję, że dzisiaj tak rzadko pisze się sztuki wierszem. Dla aktora to prawdziwy sprawdzian umiejętności
Aktor gra jedną z głównych ról w spektaklu „Wypiór” w Teatrze IMKA. Zaznacza, że wielkim atutem spektaklu jest tekst napisany klasycznym trzynastozgłoskowcem z zachowaną średniówką po siódmej sylabie, ale traktujący o bieżących problemach młodych ludzi i w niebanalny sposób komentujący otaczającą rzeczywistość. Mateusz Banasiuk zapewnia, że on sam bardzo lubi grać w sztukach napisanych wierszem i żałuje, że twórcy teatralni odchodzą już od tej formy. Przyznaje też, że w tym przypadku nie ma mowy o improwizacji. Trzeba się wykazać niezwykłą dokładnością, by nie zgubić żadnego słowa, bo wtedy zostanie zaburzony cały rytm.