Oszczędzanie przez gotowanie
Słynne powiedzenie „zastaw się, a postaw się” mocno wpisało się w naszą mentalność. Kuszą nas pożyczki, by realizować marzenia, co widać zwłaszcza w okresie przedświątecznym. A tymczasem wystarczy odkładać sukcesywnie małe sumy, by zacząć gromadzić kapitał. Myślisz, że nie stać cię na oszczędzanie? Błąd! Wystarczy mała zmiana codziennych nawyków. Na początek weźmy gotowanie.
Zacznij szukać sposobów, a nie wymówek
Z raportu opracowanego przez BGŻOptima wynika, że Polacy nie oszczędzają, bo uważają, że „nie mają z czego”. Nagminnie pojawiała się także wymówka „jeszcze zdążę odłożyć, na razie mam sporo wydatków”. Wydając pieniądze na zasadzie tu i teraz, trudno patrzeć na swoje finanse perspektywicznie. Za to kalkulując i planując, optymalizujemy koszty.
Rozpatrując te kwestie przez pryzmat gotowania, weźmy na początek pod lupę sprzęt AGD. Czy wiesz jaka jest klasa efektywności energetycznej twojej kuchenki? Ile wydajesz na gotowanie? Używasz kuchenki na prąd, czy gaz? Jakimi kryteriami wyboru się kierujesz, kupując sprzęt AGD? Liczy się cena, funkcjonalność czy wygląd? Na szczęście dzisiaj nie musisz uzależniać swojej decyzji wyłącznie od względów pragmatycznych.
Stać cię na więcej niż myślisz
W czerwcu ubiegłego roku Główny Urząd Statystyczny podał, że saldo ocen dotyczące oszczędzania pieniędzy po raz pierwszy było dodatnie, czyli że więcej spośród badanych zadeklarowało, że oszczędza, niż że nie oszczędza. Ale jak nauczyć się oszczędzać? Po pierwsze zrezygnuj ze zbędnych wydatków. Jak codzienny szybki posiłek po pracy, zjadany byle jak i byle gdzie. Niby na zasadzie obiad szybko i tanio, ale nie tędy droga. W dłuższej perspektywie to nie tylko nadwyręża twój portfel, ale także rujnuje ci zdrowie. Postaw więc na gotowanie w domu.
Wybierz sprzęt najwyższej jakości. Historia nie raz już pokazała, że pozorne oszczędności prędzej czy później się zemszczą. Kupując sprzęt AGD klasy premium, zyskujesz w pakiecie najwyższą jakość wykonania i zaawansowane technologie. Postaw na producenta, który jest pewien swojego produktu - jego funkcjonalności i trwałości. Dobrze wydane pieniądze zaprocentują. Niezawodny sprzęt pozwoli ci na ekonomiczne gotowanie bez niespodzianek. Zatem do dzieła!
Co na obiad? Miej plan na gotowanie
Ekonomiczne gotowanie to żadna tajemna wiedza. Po prostu zaplanuj jadłospis, zrób mądre zakupy i ugotuj od razu na kilka dni z góry. Powszechnie wiadomo, że najbardziej ekonomiczne jest gotowanie na gazie, a rosnące ceny prądu dodatkowo o tym przypominają. Oprócz tradycyjnej kuchenki na gaz możesz postawić na innowacyjne rozwiązanie, jak płyta gazowa bez płomieni. - Rozwiązanie gaz pod szkłem nie wymaga specjalnych garnków, a zużywa do 50% mniej gazu niż tradycyjna kuchenka - tłumaczy Tomasz Pałosz reprezentujący markę Solgaz. – Płyta gazowa bez płomieni posiada też dodatkowe pole „darmowe”. Specjalne miejsce, oznaczone paskami, nagrzewa się podczas gotowania, nie pobierając przy tym gazu. To idealne rozwiązanie w przypadku, kiedy chcemy podgrzać potrawę – dodaje ekspert z Solgaz.
Czyli wszystko czego potrzebujesz, by zacząć oszczędzać przez gotowanie sprowadza się do 5 zasadniczych kwestii:
1. Wybierz niezawodny sprzęt AGD (np. płytę gaz pod szkłem).
2. Postaw na oszczędne gotowanie na gazie.
3. Planuj swój całotygodniowy jadłospis.
4. Kupuj tylko te produkty, które zużyjesz.
5. Gotuj od razu na kilka dni.
Podsumowując, nikt nie zadba o twoje pieniądze tak dobrze, jak ty sam. Zrób pierwszy krok. Postaw na gotowanie w domu. Postaw na realne oszczędności: pieniędzy, ale także czasu. A ten, który zyskasz, także mądrze zainwestuj. Najlepiej w siebie. We własne umiejętności i w podnoszenie własnych kompetencji.

Więcej przestrzeni, mniej hałasu – dlaczego Polacy coraz częściej wybierają przedmieścia?

Jak czytać rzuty mieszkań i uniknąć przykrych niespodzianek? AI ułatwia wybór

Finanse, obowiązki i pogoda: nowe badania pokazują, czym naprawdę stresujemy się w domu
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Moda

Klaudia Zioberczyk: Doszłam już do takiego momentu, że jak wchodzę do sklepu, to mówię: wcale tego nie potrzebuję. Teraz stawiam na jakość, a nie na ilość
Modelka zdaje sobie sprawę z tego, że trzeba być bardzo ostrożnym, by nie dać się nabrać na różne sztuczki marketingowe, nie ulegać czarowi wyprzedaży i promocji, a zamiast tego kompletować swoją garderobę z ponadczasowych zestawów, które będzie można wykorzystać na różne okazje. Klaudia Zioberczyk uważa, że greenwashing, czyli wywoływanie u konsumentów poszukujących towarów eko mylnego wrażenia, że oferowany produkt taki właśnie jest, to nieuczciwa praktyka. Temu zjawisku postanowiła więc dokładnie się przyjrzeć w swojej pracy magisterskiej.
Konsument
Możliwość zakupu online może zachęcić kolejne grupy Polaków do ubezpieczeń zdrowotnych. Dziś korzysta z nich już prawie 5,5 mln osób

Polska jest jednym z liderów Europy w obszarze cyfryzacji sektora usług medycznych. Świadczą o tym m.in. popularność elektronicznych narzędzi zapewniających dostęp do danych zdrowotnych, e-recept czy wirtualna diagnostyka. Polacy są też otwarci na innowacje w zakresie ubezpieczeń zdrowotnych, z których korzysta już blisko 5,5 mln osób. Za pomocą nowej cyfrowej platformy Medicover chce zachęcić klientów do samodzielnej konfiguracji i zakupu polis online.
Żywienie
Wiktor Dyduła: Praca w charakterze kelnera jest bardzo ciężka fizycznie i psychicznie. Dlatego trzeba dawać napiwki, bo nawet 5 zł może zrobić komuś dzień

Zanim usłyszała o nim cała Polska, Wiktor Dyduła zarabiał między innymi jako animator zabaw dla dzieci, kelner i uliczny grajek. Każde zajęcie miało swoje plusy i minusy, ale jego najbardziej cieszyło to, że dzięki nim może poznawać ciekawych ludzi. Wokalista podkreśla, że ma duży szacunek do pieniądza i prawie zawsze daje też napiwki, bo wie, że to najlepsza forma docenienia pracy tych, którzy nas obsługują w kawiarni czy restauracji.