Oszczędzanie przez gotowanie
Słynne powiedzenie „zastaw się, a postaw się” mocno wpisało się w naszą mentalność. Kuszą nas pożyczki, by realizować marzenia, co widać zwłaszcza w okresie przedświątecznym. A tymczasem wystarczy odkładać sukcesywnie małe sumy, by zacząć gromadzić kapitał. Myślisz, że nie stać cię na oszczędzanie? Błąd! Wystarczy mała zmiana codziennych nawyków. Na początek weźmy gotowanie.
Zacznij szukać sposobów, a nie wymówek
Z raportu opracowanego przez BGŻOptima wynika, że Polacy nie oszczędzają, bo uważają, że „nie mają z czego”. Nagminnie pojawiała się także wymówka „jeszcze zdążę odłożyć, na razie mam sporo wydatków”. Wydając pieniądze na zasadzie tu i teraz, trudno patrzeć na swoje finanse perspektywicznie. Za to kalkulując i planując, optymalizujemy koszty.
Rozpatrując te kwestie przez pryzmat gotowania, weźmy na początek pod lupę sprzęt AGD. Czy wiesz jaka jest klasa efektywności energetycznej twojej kuchenki? Ile wydajesz na gotowanie? Używasz kuchenki na prąd, czy gaz? Jakimi kryteriami wyboru się kierujesz, kupując sprzęt AGD? Liczy się cena, funkcjonalność czy wygląd? Na szczęście dzisiaj nie musisz uzależniać swojej decyzji wyłącznie od względów pragmatycznych.
Stać cię na więcej niż myślisz
W czerwcu ubiegłego roku Główny Urząd Statystyczny podał, że saldo ocen dotyczące oszczędzania pieniędzy po raz pierwszy było dodatnie, czyli że więcej spośród badanych zadeklarowało, że oszczędza, niż że nie oszczędza. Ale jak nauczyć się oszczędzać? Po pierwsze zrezygnuj ze zbędnych wydatków. Jak codzienny szybki posiłek po pracy, zjadany byle jak i byle gdzie. Niby na zasadzie obiad szybko i tanio, ale nie tędy droga. W dłuższej perspektywie to nie tylko nadwyręża twój portfel, ale także rujnuje ci zdrowie. Postaw więc na gotowanie w domu.
Wybierz sprzęt najwyższej jakości. Historia nie raz już pokazała, że pozorne oszczędności prędzej czy później się zemszczą. Kupując sprzęt AGD klasy premium, zyskujesz w pakiecie najwyższą jakość wykonania i zaawansowane technologie. Postaw na producenta, który jest pewien swojego produktu - jego funkcjonalności i trwałości. Dobrze wydane pieniądze zaprocentują. Niezawodny sprzęt pozwoli ci na ekonomiczne gotowanie bez niespodzianek. Zatem do dzieła!
Co na obiad? Miej plan na gotowanie
Ekonomiczne gotowanie to żadna tajemna wiedza. Po prostu zaplanuj jadłospis, zrób mądre zakupy i ugotuj od razu na kilka dni z góry. Powszechnie wiadomo, że najbardziej ekonomiczne jest gotowanie na gazie, a rosnące ceny prądu dodatkowo o tym przypominają. Oprócz tradycyjnej kuchenki na gaz możesz postawić na innowacyjne rozwiązanie, jak płyta gazowa bez płomieni. - Rozwiązanie gaz pod szkłem nie wymaga specjalnych garnków, a zużywa do 50% mniej gazu niż tradycyjna kuchenka - tłumaczy Tomasz Pałosz reprezentujący markę Solgaz. – Płyta gazowa bez płomieni posiada też dodatkowe pole „darmowe”. Specjalne miejsce, oznaczone paskami, nagrzewa się podczas gotowania, nie pobierając przy tym gazu. To idealne rozwiązanie w przypadku, kiedy chcemy podgrzać potrawę – dodaje ekspert z Solgaz.
Czyli wszystko czego potrzebujesz, by zacząć oszczędzać przez gotowanie sprowadza się do 5 zasadniczych kwestii:
1. Wybierz niezawodny sprzęt AGD (np. płytę gaz pod szkłem).
2. Postaw na oszczędne gotowanie na gazie.
3. Planuj swój całotygodniowy jadłospis.
4. Kupuj tylko te produkty, które zużyjesz.
5. Gotuj od razu na kilka dni.
Podsumowując, nikt nie zadba o twoje pieniądze tak dobrze, jak ty sam. Zrób pierwszy krok. Postaw na gotowanie w domu. Postaw na realne oszczędności: pieniędzy, ale także czasu. A ten, który zyskasz, także mądrze zainwestuj. Najlepiej w siebie. We własne umiejętności i w podnoszenie własnych kompetencji.

Wąskie regały metalowe do garażu. Praktyczne rozwiązania

Światło dzienne – naturalny energetyk, który zmieni Twoje życie

Łóżka kontynentalne - przegląd najpopularniejszych modeli
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Nie żyje Jadwiga Jankowska-Cieślak

Jadwiga Jankowska-Cieślak: Zwykle Złota Palma otwiera ścieżkę do kariery, a mi zamknęła. W Polsce trwał wtedy stan wojenny i musiałam szybko wracać do kraju
Gwiazdy

Wiktor Dyduła: W domu rodzinnym zawsze podtrzymywaliśmy tradycję śmigusa-dyngusa. Teraz widzę, że w miastach już zanika ten zwyczaj
Zdaniem wokalisty śmigus-dyngus może dostarczyć sporo radości, ale też być powodem kłótni, chociażby w momencie, kiedy nie wszyscy godzą się na taką zabawę. Nie ukrywa też, że w dzieciństwie najbardziej czekał właśnie na lany poniedziałek i bitwę na wiadra. Zauważa jednak, że z roku na rok ta tradycja powoli zanika, a za oblanie wodą osób, które sobie tego nie życzą, można nawet dostać mandat.
Handel
Konsumpcja jaj w Polsce rośnie. Przy zakupie Polacy zwracają uwagę na to, z jakiego chowu pochodzą

Zarówno spożycie, jak i produkcja jaj w Polsce notują wzrosty. Znacząca większość konsumentów przy zakupie jajek zwraca uwagę na to, czy pochodzą one z chowu klatkowego. Polska jest jednym z liderów w produkcji i eksporcie jajek w UE, ale ma też wśród nich największy udział kur w chowie klatkowym. Oczekiwania konsumentów przyczyniają się powoli do zmiany tych statystyk.
Infrastruktura
Mazowsze ze specjalną ofertą na Wielkanoc i majówkę. Rośnie zainteresowanie podróżami po regionie

Okres wielkanocny i majówkowy, które w tym roku wypadają bardzo blisko siebie, to czas wzmożonego ruchu turystycznego na Mazowszu. Region, który w ubiegłym roku odwiedziła rekordowa liczba turystów, przyciąga m.in. bogactwem kulturowym, różnorodną ofertą atrakcji i nadwiślańskimi krajobrazami. W okresie Wielkiej Nocy w wielu miejscach odbywają się wydarzenia, które mają przybliżyć świąteczne tradycje pielęgnowane od pokoleń.