Komunikaty PR

Oto najlepszy sernik we Wrocławiu - wrocławska edycja konkursu “Ale sernik!” roz

2022-06-28  |  12:22
Biuro prasowe
Kontakt

Katarzyna Bagińska
Publicon Sp. z.o.o.

Świdnicka
50-066 Wrocław
k.baginska|publicon.pl| |k.baginska|publicon.pl
693260235
www.publicon.pl

27 czerwca w Studiu Kulinarnym w Galerii Wnętrz Domar odbył się finał wrocławskiej edycji konkursu „Ale sernik!”, który zorganizowany został w ramach programu „Ja Cię SERniczę!” sfinansowanego z Funduszu Promocji Mleka. Wiemy już, kto został jego zwycięzcą i jaki jest najlepszy wrocławski sernik!

Do udziału w konkursie mogła zgłosić się każda restauracja ze stolicy Dolnego Śląska, która miała pomysł na wyjątkowy, autorski przepis na sernik. Za pomocą dedykowanej konkursowi strony internetowej Internauci mogli głosować na najlepsze przepisy, które miały zostać przygotowane na żywo przed jury konkursowym.

W finałowym wydarzeniu wrocławskiej edycji konkursu wzięli udział przedstawiciele trzech restauracji. Serniki przygotowały dwie mistrzynie i jeden mistrz sztuki kulinarnej, którzy reprezentowali trzy lokale z Wrocławia – Kawę i Kota, Sushi Corner i Cuda na Kiju.

Uczestnicy finału mieli godzinę na przygotowanie swoich autorskich serników. Pani Natalia, reprezentująca Cuda na Kiju, przygotowała idealny na lato sernik na zimno z białą czekoladą, mascarpone i świeżymi truskawkami. Pani Gabriela z Kawy i Kota podzieliła się pysznym sernikiem gotowanym z musem malinowo-borówkowym, natomiast pan Piotr z Sushi Corner podał Kaiju Cheesecake z m.in. pastą miso, gorgonzolą i słonym karmelem.

Jury uhonorowało pierwszym miejscem i voucherem na kurs cukierniczy panią Gabrielę z restauracji Kawa i Kot za jej sernik gotowany. Miejsce drugie i nagroda w postaci robota kuchennego przypadły panu Piotrowi za Kaiju Cheesecake, natomiast miejsce trzecie i zestaw ręcznie malowanych talerzy powędrowały do pani Natalii za sernik z białą czekoladą. Sernik ten również wyjątkowo przypadł do gustu publiczności, która nagrodziła jego autorkę nagrodą specjalną – kolejnym voucherem na kurs cukierniczy z najlepszymi szefami cukiernikami w Polsce.

Mówi się, że rodzajów sernika istnieje ponad tysiąc. Wśród nich są takie, które przygotowujemy na zimno, również te, które pieczemy, ale zdarzają się nawet takie, które trzeba najzwyczajniej „ugotować”. Jak widać, w sernikowym świecie panuje wielka różnorodność. Nie inaczej było podczas wrocławskiego finału konkursu na najlepszy sernik. Zwycięzcom serdecznie gratulujemy i życzymy kolejnych kulinarnych sukcesów. Następne edycje konkursu odbędą się w Gdańsku, Warszawie, Białymstoku i Krakowie, a zapisy rozpoczną się już wkrótce.

Program „Ja Cię SERniczę!” jest sfinansowany z Funduszu Promocji Mleka.

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Źródło informacji: Publicon Sp. z.o.o.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie Nowość w stałej ofercie marki Grześki! Biuro prasowe
2024-08-14 | 13:45

Nowość w stałej ofercie marki Grześki!

Idealnie kruche wafelki przełożone pysznym kremem o smaku kakao lub masła orzechowego, oblane po bokach mleczną czekoladą Goplana. Mowa oczywiście o dwóch nowych wariantach wafli
Żywienie Colian rozszerza podniebną ekspansję!
2024-08-14 | 13:45

Colian rozszerza podniebną ekspansję!

Wafle Grześki w formacie Mega, należące do polskiego producenta Colian, są dostępne w ofercie sprzedażowej linii WizzAir. Kultowy produkt, doskonale znany na rynku krajowym, można zakupić
Żywienie Oranżada Hellena partnerem Sopot Festiwal Top of the Top!
2024-08-14 | 13:45

Oranżada Hellena partnerem Sopot Festiwal Top of the Top!

Muzyczną ucztę sopockiego festiwalu uświetni w tym roku kultowa, wybitna i jedyna w swoim rodzaju Oranżada Hellena. Bilbordy sponsorskie, zapowiadające Sopot Festiwal Top of the Top pojawią

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Nie żyje Bogumiła Wander

Bogumiła Wander: Bardzo tęsknię za telewizją, oglądam bez przerwy. Żałuję, że tak wcześnie odeszłam z pracy

Z wielkim smutkiem przyjęliśmy wiadomość o śmierci Bogumiły Wander, jednej z najbardziej cenionych postaci polskiego świata medialnego. Z tej okazji pragniemy podzielić się z Państwem jednym z ostatnich wywiadów, jakich udzieliła naszej redakcji.

Media

Ochrona środowiska

Miasta walczą z upałami. Jedną ze skutecznych metod jest malowanie dachów budynków na biało

Pomalowanie dachów budynków na biało lub pokrycie ich odblaskową powłoką może się przyczynić do schłodzenia temperatury w dużych, gęsto zaludnionych miastach o ponad 1°C. Białe dachy są pod tym względem skuteczniejsze nawet niż pokryte roślinnością zielone dachy czy panele słoneczne – pokazało badanie przeprowadzone w Londynie przez naukowców z UCL. – Pomalowanie dachu na biało jest bardzo tanie i proste, nie trzeba niczego zmieniać w strukturze budynku – wskazuje główny autor badania, dr Oscar Brousse z UCL Bartlett School Environment, Energy & Resources.

Problemy społeczne

Rządowy program refundacji in vitro może poprawić statystyki dzietności. W Polsce spadek liczby urodzeń sukcesywnie się pogłębia

W 2023 roku urodziło się 272 tys. dzieci – o 33 tys. mniej niż jeszcze rok wcześniej i zarazem najmniej od końca II wojny światowej. Wskaźnik dzietności plasuje się dużo poniżej wartości, która gwarantuje zastępowalność pokoleń, a przyrost naturalny już od lat pozostaje ujemny. W poprawie tych statystyk może pomóc działający od czerwca br. rządowy program refundacji in vitro. – Z doświadczeń międzynarodowych wiemy, że takie programy pozytywnie wpływają na dzietność i zwiększają ją w sposób znaczny – mówi Michał Modro, radca prawny zajmujący się obszarem zdrowia. Jak wskazuje, oprócz refundacji samej procedury potrzebna jest też jednak szersza edukacja społeczeństwa, bo w Polsce stygmatyzacja par, które zdecydowały się na in vitro oraz dzieci poczętych tą metodą, wciąż jest dość częstym problemem.