Komunikaty PR

Pakowanie próżniowe – czym jest i jak dobrać odpowiedni system

2020-01-31  |  01:00
Biuro prasowe
Do pobrania pdf ( 0.35 MB )

Marnowanie żywności to ogromny problem nie tylko społeczny, ekonomiczny, ale przede wszystkim ekologiczny. Każdy Polak wyrzuca ponad 200 kilogramów żywności rocznie, głównie z powodu przekroczenia jej terminu przydatności do spożycia. Tymczasem istnieje łatwy i tani sposób walki z tym problemem – pakowanie próżniowe. Tego typu zabezpieczenie wydłuża datę spożycia np. mięsa z 6 miesięcy do nawet 3 lat!

Czym jest pakowanie próżniowe?

Pakowanie próżniowe jest bezpieczną alternatywą dla tradycyjnych metod przechowywania żywności. Tlen i wilgoć sprawiają, że żywność traci smak i szybko się psuje. Pakowanie próżniowe pozwala dłużej zachować świeżość produktów spożywczych. Po usunięciu powietrza ze specjalnie zaprojektowanych worków, pojemników i folii, żywność zostaje szczelnie zamknięta w próżni, dzięki czemu okres jej przechowywania wydłuża się wielokrotnie.

Jakie korzyści płyną z wykorzystania systemów próżniowych?

Pakowanie próżniowe przede wszystkim usuwa powietrze, które przyspiesza proces psucia się żywności. Tlen, który ma kontakt z żywnością wpływa na procesy związane z jełczeniem tłuszczu oraz utlenianiem. Dlatego takie produkty spożywcze jak mięso, sery, warzywa, owoce czy pieczywo zamknięte w próżni, chronione są przed rozwojem bakterii i pleśni. Jedzenie nie obsycha i dłużej nadaje się do spożycia. Używając zgrzewarki próżniowej zachowamy dłużej kolor, smak i świeżość artykułów spożywczych. Zdecydowanie na plus jest również brak ograniczeń ze względu na rodzaj pakowanej próżniowo żywności. Pakować można niemal wszystko od ryb przez owoce, a kończąc na ciastach. Korzystanie z systemu próżniowego przekłada się na oszczędności, które związane są z redukcją ilości wyrzucanej żywności.

System pakowania próżniowego to również idealne rozwiązanie dla osób, które chcą w łatwy sposób w kilkanaście minut zamarynować mięso lub warzywa, unikając tym samym wielu godzin czekania na osiągnięcie zadowalającego efektu. Amatorów gotowania metodą sous-vide ucieszy również fakt, że za sprawą odpowiednio zaprojektowanych worków i folii, możemy poczuć się jak prawdziwy szef kuchni i korzystać do woli z tej metody przygotowywania potrawy.

Jaki system pakowania próżniowego wybrać?

Na rynku dostępnych jest kilku producentów oferujących zgrzewarki i inne systemy pakowania próżniowego, dlatego znalezienie odpowiedniej dla siebie opcji może okazać się nie lada wyzwaniem.

Jeżeli zależy nam na pakowaniu domowym, a nie przemysłowym powinniśmy zwrócić uwagę na zgrzewarki proste w obsłudze, wykonane z wysokiej jakości materiałów, zajmujące mało miejsca w kuchni, ale również ciekawe pod względem designu. Istotny jest również mechanizm, który przeprowadza proces usuwania powietrza. Warto wybierać zgrzewarki mające odsysającą pompę próżniową zamiast prostego wentylatora ciśnieniowego. Te drugie często oferowane są w popularnych dyskontach. Ważne, aby producent oprócz samych urządzeń oferował również akcesoria, folie, worki oraz inne pojemniki, które wolne są od niebezpiecznych dla zdrowia składników m.in. BPA (Bisfenol A).

Jednym z takich producentów jest FoodSaver. To lider pakowania próżniowego, którego produkty dostępne są w Polsce od wielu lat. Oferuje on bogatą gamę urządzeń i akcesoriów, które utrzymują świeżość produktów spożywczych nawet 5 razy dłużej w porównaniu do tradycyjnego przechowywania żywności. Na korzyść FoodSaver względem innych producentów przemawia również fakt, że firma posiada ogromne doświadczenie – istnieje na rynku od 1987 r. To pierwszy na świecie sprzedawany system do próżniowego przechowywania żywności!

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Dom Urzekające lekkością wnętrza w wakacyjnych klimatach Biuro prasowe
2024-06-25 | 11:00

Urzekające lekkością wnętrza w wakacyjnych klimatach

Miękki, biały piasek pod stopami, zachwycający błękit wody i gorące słońce muskające twarz – to brzmi jak wymarzony scenariusz na wakacyjny odpoczynek. Jeśli do urlopu jeszcze nam
Dom Jak chronić wnętrza przed owadami?
2024-06-25 | 01:00

Jak chronić wnętrza przed owadami?

W okresie letnim, gdy temperatury rosną, otwieramy okna i drzwi, aby wpuścić do naszych domów świeże powietrze. Niestety, jest to również zaproszenie dla owadów. Na
Dom Zielony taras potrzebny od zaraz!
2024-06-24 | 21:00

Zielony taras potrzebny od zaraz!

    Już tylko dni dzielą nas od kalendarzowego lata – to ostatni moment, żeby zbudować lub urządzić taras w ogrodzie. Podpowiadamy, jak szybko stworzyć

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Żywienie

Konsument

Polacy wśród narodów najczęściej odwiedzających Czechy. Południowy sąsiad chce przyciągnąć więcej polskich turystów, nie tylko do Pragi

Prawie połowa polskich turystów podróżujących do Czech obiera za cel stolicę tego kraju. Chociaż w ostatnich latach chętniej podróżujemy do innych regionów naszego południowego sąsiada, wciąż wiele miejsc i atrakcji pozostaje nieodkrytych przez Polaków. Czesi chcą to zmienić i ruszają z dwiema kampaniami promocyjnymi skierowanymi do polskich turystów, które mają pokazać nieco inne Czechy, niż do tej pory znaliśmy. Potencjał jest, bo Polacy już dziś stanowią trzecią najliczniejszą grupę gości zagranicznych na czeskim rynku.

Konsument

Naukowcy stworzyli zdrowszą odmianę czekolady. Wykorzystali do tego wyrzucane dotąd części owocu kakaowca

W ostatnich miesiącach o czekoladzie mówiło się przede wszystkim w kontekście rosnących w zawrotnym tempie cen kakao. Teraz głośno jest również o zupełnie nowym podejściu do produkcji tego słodkiego przysmaku. W czekoladzie 2.0, nad którą pracują naukowcy, maksymalnie wykorzystywane są składniki owocu kakaowca, m.in. soku z miąższu i części łupiny. Nowy produkt ma więcej wartości odżywczych, a cykl jego produkcji jest mniej inwazyjny dla środowiska, przy czym smak ma pozostać bez większych zmian. Nowość ma szansę trafić na sklepowe półki już za dwa–trzy lata.