Paprykowy zawrót głowy. Sprawdź najlepsze przepisy na dania z papryką!
Czerwona czy zielona? Słodka, a może pikantna? Bez względu na kolor i odmianę, papryka jest skarbnicą witamin i składników mineralnych. Wprowadzenie jej do codziennego menu może przynieść nam same korzyści. Surowa, duszona, faszerowana czy gotowana – niezależnie od formy przygotowania, dodaje potrawom smaku, pięknie wygląda i wspaniale pachnie. Podpowiadamy, jak wykorzystać ją w kuchni, aby za każdym razem na nowo odkrywać bogactwo jej smaku i aromatu.
Zawiera ponad 5-krotnie więcej witaminy C niż cytryna. Dodatkowo jest bogata w witaminy z grupy B, witaminę A i E oraz sole mineralne, w tym m.in. potas i fosfor. Regularnie spożywana papryka, wzmacnia układ odpornościowy organizmu, obniża poziom złego cholesterolu i usuwa nadmiar wolnych rodników, co przekłada się na spowolnienie procesów starzenia się, a więc także wygląd cery. A to zaledwie kilka z wielu zdrowotnych zalet wprowadzenia papryki na stałe do naszego codziennego jadłospisu.
Sezon na rodzimą paprykę trwa w najlepsze. Warzywo to występuje w różnych postaciach – okrągłej, podłużnej, żółtej, zielonej czy czerwonej. Może być słodka i łagodna w smaku, a może być też bardzo ostra. Tę pierwszą zdecydowanie łatwiej przemycić dzieciom, ta druga znajduje wielu zwolenników zwłaszcza wśród mężczyzn. Doskonale nadaje się do przyrządzania kanapek, sałatek, dań mięsnych, ale też świetnie sprawdzi się jako zdrowa, warzywna przekąska w ciągu dnia. Pomysłów na przygotowanie dań z udziałem tej królowej warzyw jest wiele. Oto kilka z nich. Polecamy!
1. Leczo z parówkami
Składniki:
- 0,5 kg parówek (np. Polanek od JBB Bałdyga)
- 3 cebule
- czerwona papryka
- zielona papryka
- żółta papryka
- pomidory w puszce
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 200 g pieczarek
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Parówki i pieczarki pokrój w plasterki, a cebulę w piórka. Pieczarki podsmaż na oliwie, po chwili dodaj cebulę i podsmaż całość. Dodaj pomidory z puszki i koncentrat, pokrojone papryki i parówki. Dopraw solą i pieprzem. Gotuj do miękkości warzyw.
2. Faszerowana papryka
Składniki:
- 150 g surowego boczku (np. od JBB)
- 200 g mięsa mielonego
- 2 papryki czerwone
- 1 cebula
- 1 cukinia
- 100g sera żółtego
- sól, świeżo mielony pieprz
- 1 jajko, olej do smażenia
Sposób przygotowania:
Boczek pokrój w kostkę i podsmaż na rozgrzanym oleju. Dodaj pokrojoną w kosteczkę cebulę
i podsmażaj. Po chwili dodaj mielone mięso i dopraw solą oraz pieprzem. Dodaj pokrojoną w grubszą kostkę cukinię i jeszcze chwilę podsmażaj. Masą napełnij wydrążone połówki papryki i posyp startym, żółtym serem. Zapiekaj w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni, przez około 30 minut.
3. Tortille z kabanosem
Składniki:
- kabanosy (np. bankietowe JBB Bałdyga)
- tortilla
- sałata
- czerwona i żółta papryka
- cebula
- seler
- serek śmietankowy
Sposób przygotowania:
Tortillę posmaruj serkiem śmietankowym. Paprykę oraz seler pokrój w podłużne paski, a cebulę w półksiężyce. Nałóż sałatę, pozostałe warzywa i kabanosy. Całość zwiń w rulon i gotowe!
4. Papryczki z kiełbaskami
Składniki:
- kiełbaski (np. bekonowo-serowe od JBB)
- boczek (np. z beczki od JBB Bałdyga)
- małe czerwone papryki
- serek śmietanowy kanapkowy
- pęczek szczypiorku
- rukola
Sposób przygotowania:
Serek kanapkowy wymieszaj z posiekanym szczypiorkiem. Paprykę podziel na mniejsze kawałki. Posmaruj je serkiem. Nałóż po kawałku kiełbaski i owiń cienkim plasterkiem boczku. Piecz w nagrzanym do 190 piekarniku przez ok. 30 minut. Podawaj ułożone na rukoli.
Po więcej kulinarnych inspiracji zapraszamy na: https://www.facebook.com/JBBBaldyga
Jak wołowina z USA zmieniała rynek kulinarny nad Wisłą
Znak V dla menu wegańskiego Manor House SPA
Jesień pełna smaku w Salad Story – odkryj nowe sezonowe menu!
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
Jedynka Newserii
Gwiazdy
Grzegorz Krychowiak: Wydaje mi się, że Wojtek Szczęsny zrezygnował z gry w reprezentacji, bo po prostu stwierdził, że już mu się nie chce
Kilka dni temu media obiegła informacja, że Wojciech Szczęsny, który pożegnał się z reprezentacją Polski i z Juventusem, przygotowuje się do podpisania kontraktu z FC Barcelona i za jakiś czas zadebiutuje w nowych barwach. Ta informacja niewątpliwie zaskoczyła kibiców piłki nożnej. Miesiąc temu bramkarz ogłosił bowiem, że kończy karierę, wybiera się na sportową emeryturę i całą uwagę chce teraz poświęcić rodzinie. Grzegorz Krychowiak podkreśla, że czas spędzony wspólnie na boisku był dla niego cennym doświadczeniem.
Media
Daria Ładocha: Część uczestników już dużo wcześniej chciała wziąć udział w „Azja Express”. To powoduje, że pojawia się determinacja i motywacja
Prowadząca program towarzyszy uczestnikom w wyścigu przez azjatycki kontynent, wyznaczając im kolejne trudne zadania do wykonania. Jak zauważa, osoby, które biorą udział w tej edycji formatu, są niezwykle zdeterminowane, bo od jakiegoś czasu starały się o angaż do tej produkcji i teraz bardzo zależy im na tym, by udowodnić, co potrafią. Daria Ładocha nie ukrywa, że już po zakończeniu nagrań i emisji danej serii wciąż utrzymuje kontakt z wieloma uczestnikami, również z poprzednich edycji.
Farmacja
Mężczyźni w Polsce żyją średnio siedem lat krócej niż kobiety. Różnica ta należy do najwyższych w UE
Umieralność mężczyzn w Polsce, podobnie jak w innych krajach, jest wyższa niż kobiet. Jak wskazuje GUS, w 2023 roku przeciętne trwanie życia mężczyzn wynosiło 74,7 lat, a kobiet – 82 lata. Choć w ostatnim czasie ta różnica maleje, wciąż jest większa niż w innych krajach europejskich. Eksperci Stowarzyszenia na rzecz Chłopców i Mężczyzn podkreślają, że przyczynia się do tego wiele czynników społecznych, m.in. inny charakter pracy i większa wypadkowość czy bagatelizowanie profilaktyki zdrowotnej.