Komunikaty PR

Paprykowy zawrót głowy. Sprawdź najlepsze przepisy na dania z papryką!

2020-09-21  |  10:00
Biuro prasowe
Do pobrania Papryka ( 0.4 MB )

Czerwona czy zielona? Słodka, a może pikantna? Bez względu na kolor i odmianę, papryka jest skarbnicą witamin i składników mineralnych. Wprowadzenie jej do codziennego menu może przynieść nam same korzyści. Surowa, duszona, faszerowana czy gotowana – niezależnie od formy przygotowania, dodaje potrawom smaku, pięknie wygląda i wspaniale pachnie. Podpowiadamy, jak wykorzystać ją w kuchni, aby za każdym razem na nowo odkrywać bogactwo jej smaku i aromatu.  

 

Zawiera ponad 5-krotnie więcej witaminy C niż cytryna. Dodatkowo jest bogata w witaminy z grupy B, witaminę A i E oraz sole mineralne, w tym m.in. potas i fosfor. Regularnie spożywana papryka, wzmacnia układ odpornościowy organizmu, obniża poziom złego cholesterolu i usuwa nadmiar wolnych rodników, co przekłada się na spowolnienie procesów starzenia się, a więc także wygląd cery. A to zaledwie kilka z wielu zdrowotnych zalet wprowadzenia papryki  na stałe do naszego codziennego jadłospisu.

Sezon na rodzimą paprykę trwa w najlepsze. Warzywo to występuje w różnych postaciach – okrągłej, podłużnej, żółtej, zielonej czy czerwonej. Może być słodka i łagodna w smaku, a może być też bardzo ostra. Tę pierwszą zdecydowanie łatwiej przemycić dzieciom, ta druga znajduje wielu zwolenników zwłaszcza wśród mężczyzn. Doskonale nadaje się do przyrządzania kanapek, sałatek, dań mięsnych, ale też świetnie sprawdzi się jako zdrowa, warzywna przekąska w ciągu dnia. Pomysłów na przygotowanie dań z udziałem tej królowej warzyw jest wiele. Oto kilka z nich. Polecamy!

 

1. Leczo z parówkami

Składniki:

- 0,5 kg parówek (np. Polanek od JBB Bałdyga)

- 3 cebule

- czerwona papryka

- zielona papryka

- żółta papryka

- pomidory w puszce

- 2 łyżki koncentratu pomidorowego

- 200 g pieczarek

- sól, pieprz

 

Sposób przygotowania:

Parówki i pieczarki pokrój w plasterki, a cebulę w piórka. Pieczarki podsmaż na oliwie, po chwili dodaj cebulę i podsmaż całość. Dodaj pomidory z puszki i koncentrat, pokrojone papryki i parówki. Dopraw solą i pieprzem. Gotuj do miękkości warzyw.

 

2. Faszerowana papryka

Składniki:

- 150 g surowego boczku (np. od JBB)

- 200 g mięsa mielonego

- 2 papryki czerwone

- 1 cebula

- 1 cukinia

- 100g sera żółtego

- sól, świeżo mielony pieprz

- 1 jajko, olej do smażenia

 

Sposób przygotowania:

Boczek pokrój w kostkę i podsmaż na rozgrzanym oleju. Dodaj pokrojoną w kosteczkę cebulę
i podsmażaj. Po chwili dodaj mielone mięso i dopraw solą oraz pieprzem. Dodaj pokrojoną w grubszą kostkę cukinię i jeszcze chwilę podsmażaj. Masą napełnij wydrążone połówki papryki i posyp startym, żółtym serem. Zapiekaj w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni, przez około 30 minut.

 

3. Tortille z kabanosem

Składniki:

- kabanosy (np. bankietowe JBB Bałdyga)

- tortilla

- sałata

- czerwona i żółta papryka

- cebula

- seler

- serek śmietankowy

 

Sposób przygotowania:

Tortillę posmaruj serkiem śmietankowym. Paprykę oraz seler  pokrój w podłużne paski, a cebulę w półksiężyce. Nałóż sałatę, pozostałe warzywa i kabanosy. Całość zwiń w rulon i gotowe!

 

4. Papryczki z kiełbaskami

Składniki:

- kiełbaski (np. bekonowo-serowe od JBB)

- boczek (np. z beczki od JBB Bałdyga)

- małe czerwone papryki

- serek śmietanowy kanapkowy

- pęczek szczypiorku

- rukola

 

Sposób przygotowania:

Serek kanapkowy wymieszaj z posiekanym szczypiorkiem. Paprykę podziel na mniejsze kawałki. Posmaruj je serkiem. Nałóż po kawałku kiełbaski i owiń cienkim plasterkiem boczku. Piecz w nagrzanym do 190 piekarniku przez ok. 30 minut. Podawaj ułożone na rukoli.

 

Po więcej kulinarnych inspiracji zapraszamy na: https://www.facebook.com/JBBBaldyga

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie Skyry – codzienna dawka mocy, z Piątnicy, no bo skąd! Biuro prasowe
2024-12-31 | 10:00

Skyry – codzienna dawka mocy, z Piątnicy, no bo skąd!

Wraz z nowym rokiem OSM Piątnica powraca z kampanią reklamową „Przejdź na dobrą stronę mocy”, promującą Skyry – jogurty typu islandzkiego. Dzięki wysokiej zawartości
Żywienie Ciasta na sylwestrowy stół
2024-12-30 | 14:50

Ciasta na sylwestrowy stół

Ile ciast potrzeba na świąteczno-noworoczny stół, aby domownicy byli zadowoleni? Wszystko zależy od liczby zaproszonych gości, ale jesteśmy pewni, że często wystarczy jedno ciasto,
Żywienie Marnowanie żywności w święta: wyrzucamy 1,6 kg jedzenia na osobę [BADANIE]
2024-12-23 | 12:00

Marnowanie żywności w święta: wyrzucamy 1,6 kg jedzenia na osobę [BADANIE]

Aż 83% Polaków wyrzuca jedzenie świąteczne między 23 a 30 grudnia. To przekłada się na 61,7 tys. ton, czyli aż 1,6 kg na osobę. Choć najczęściej wyrzucaną kategorią

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Film

Joanna Kurowska: W tym kraju aktorzy są na końcu przewodu pokarmowego. Nikt nas nie broni, nie mamy związków zawodowych jak w USA

Aktorka nie szczędzi gorzkich słów pod adresem środowiska polskich filmowców. Jest rozgoryczona tym, że w branży nie można na nikogo liczyć nawet wtedy, kiedy dochodzi do utraty pracy, mobbingu czy nadużyć finansowych. Artyści się nie wspierają, a rywalizacja o role i obawa przed konsekwencjami wyrażania krytyki wobec reżyserów czy producentów powodują, że atmosfera jest niezwykle napięta. Joanna Kurowska zwraca też uwagę na konieczność przeprowadzenia reformy Zawiązku Artystów Scen Polskich. Jej zdaniem to sztuczny twór, który w rzeczywistości nie dba o aktorów, nie broni ich praw i interesów.

Prawo

Coraz więcej rodziców odmawia zaszczepienia dzieci. Statystyki mogłoby poprawić ograniczenie dostępu do żłobków i przedszkoli

W ciągu ostatnich kilku lat liczba uchyleń od szczepień obowiązkowych dzieci i młodzieży zwiększyła się prawie dwukrotnie – z 48,6 tys. w 2019 roku do 87,3 tys. w 2023 roku – wynika z danych NIZP PZH-PIB. W efekcie coraz więcej zapomnianych chorób powraca i rośnie liczba zachorowań m.in. na odrę czy krztusiec. Wraz rosnącym odsetkiem odmów powracają pomysły, by uzależnić od szczepień miejsce w żłobku czy przedszkolu, ale eksperci podkreślają, że potrzebna jest przede wszystkim edukacja rodziców.

Media

Karolina Pilarczyk: W nowym programie każdy z nas potrzebował pomocy medycznej. Ja straciłam kawałeczek palca

Drifterka podkreśla, że niektóre zadania w programie „Mistrzowskie pojedynki. Eternal Glory” były na tyle wymagające, że kończyły się kontuzjami i urazami. Karolina Pilarczyk zaznacza, że największą motywacją była dla niej możliwość zmierzenia się z uznanymi sportowcami, których podziwia od lat. Ma też świadomość, że różni się od pozostałych uczestników formatu, ponieważ jej dyscyplina koncentruje się nie na przygotowaniu fizycznym, ale na umiejętności prowadzenia samochodu wyścigowego, gdzie kluczowe są refleks, panowanie nad emocjami i zdolność do szybkiego podejmowania decyzji.