Paraprobiotyk dla oczu
Wiosna – dla większości wyczekiwana z utęsknieniem pora roku, dla alergików – początek kolejnego, męczącego okresu w ich życiu. Katar sienny, kaszel, zaczerwienione, łzawiące oczy – różne objawy związane z uczuleniem dotykają już co czwartego Polaka. Immunodrop® to pierwsze na polskim rynku krople z paraprobiotykiem, służące do ochrony i stabilizacji powierzchni oka. Jego użycie jest szczególnie wskazane u pacjentów z sezonowymi i wieloletnimi objawami alergicznym.
Wiosenne miesiące to okres nasilonej odpowiedzi alergicznej na pyłki takich drzew, jak leszczyna, olsza, brzoza i dąb. Ogromne ilości pyłków, które są uwalniane w tym okresie, mogą powodować nasilone objawy alergicznego nieżytu nosa oraz świądu i łzawienia oczu. Uważa się, że alergiczne zapalenie spojówek to najczęstsza choroba alergiczna na świecie. Najprostsza metoda zapobiegania objawom alergii to unikanie alergenów. Niestety, jest to praktycznie niemożliwe, możemy jedynie próbować ograniczyć przebywanie na świeżym powietrzu w suche i słoneczne dni, gdy stężenie pyłków jest największe, a także planować wietrzenie mieszkania w dni deszczowe, gdy powietrze jest oczyszczone z pyłków.
Alergia a film łzowy
Ochronę oku zapewniają powieki, rzęsy, odruch mrugania, film łzowy oraz układ immunologiczny spojówki. Powieki i rzęsy chronią oko w sposób mechaniczny – zapobiegają dostawaniu się do worka spojówkowego zanieczyszczeń ze środowiska zewnętrznego, w tym alergenów. Mruganie powoduje, że powierzchnia oka jest oczyszczana i nawilżana przez film łzowy. Jest to cienka warstwa łez pokrywająca powierzchnię rogówki, pełniąca szereg istotnych dla oka funkcji. Między innymi zapewnia dostęp składników odżywczych oraz tlenu dla nieukrwionej rogówki, zwilża powierzchnię nabłonka rogówki, a także chroni oko przed czynnikami chorobotwórczymi i stanowi naturalną barierę fizjologiczną, chroniącą oko przed niekorzystnym wpływem środowiska zewnętrznego, na przykład przed alergenami.
Film łzowy sprzyja procesom naprawy powierzchni oka oraz utrzymuje i lub przywraca jej integralność strukturalną.
Na powierzchni oka trwale obecne są bakterie niepatogenne wraz z potencjalnymi patogenami. W warunkach fizjologicznych czynniki te pozostają w równowadze, a film łzowy zapobiega nadmiernemu rozwojowi zarówno bakterii Gram-dodatnich, jak i Gram-ujemnych.
Stany zapalne pochodzenia zakaźnego, alergicznego lub będące niekorzystnym dla pacjenta następstwem leczenia, podawanie miejscowych antybiotyków, używanie soczewek kontaktowych lub zespół suchego oka mogą powodować zmiany w naturalnym mikrobiomie powierzchni oka. Tymczasem optymalny stan tej powierzchni sprzyja prawidłowej odpowiedzi zapalnej oraz odporności wrodzonej i adaptacyjnej, a tym samym ochronie przed bakteriami chorobotwórczymi.
Chroni i stabilizuje
Lizat Lactobacillussakei jest paraprobiotykiem, który wspomaga przywracanie naturalnego mikrobiomu powierzchni rogówki i spojówki. Paraprobiotyki (inaczej: ukryte probiotyki, ang. ghostprobiotics) to lizaty komórek bakteryjnych lub nieaktywne biologicznie komórki mikroorganizmów wykazujące działanie regulujące lokalną odpowiedź immunologiczną, podobnie, jak ma to miejsce w przypadku probiotyków. Pojęcie „paraprobiotyk“ pojawiło się w wyniku najnowszych badań, w czasie których stwierdzono, że korzystne działanie immunomodulujące mogą mieć zarówno żywe (probiotyki), jak i martwe komórki bakterii, a także ich fragmenty.
Immunodrop® to środek medyczny, służący do ochrony i stabilizacji powierzchni oka. Jego użycie jest szczególnie wskazane u pacjentów z sezonowymi i wieloletnimi objawami alergicznymi, z dyskomfortem występującym po podawaniu leków (np. przeciw jaskrze) oraz z podrażnieniami wynikającymi z otarć, obecności ciał obcych, czy ZSO (zespołem suchego oka). W składzie Immunodrop® zawarta jest 4% mieszanina fosfolipidów z lizatu bakteryjnego Lactobacillussakei. Ten szczep niepatogennych bakterii został wyizolowany z kimchi, tradycyjnego dania kuchni koreańskiej z fermentowanych warzyw.
Immunodrop® jest preparatem w pełni naturalnym. Wykorzystanie aktywnych jonów miedzi i srebra w opakowaniu pozwoliło uniknąć stosowania konserwantów, które poprzez obecność w preparacie mogłyby dodatkowo podrażniać powierzchnię oka.
Serce pod opieką - spotkania z kardiologiem
Diagnoza: krótkowzroczność. Jak dbać o wzrok dziecka i spowolnić postęp wady?
Urazy zębów u dzieci. Jak dbać o prawidłową higienę po wypadku stomatologicznym?
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
Jedynka Newserii
Media
Ada Fijał: Młode pokolenie jest niezwykle obeznane z modą. Kiedyś my uczyliśmy uczestników naszych programów, co mają robić, a teraz często to my uczymy się od nich
Aktorka i jurorka programu „Shopping Queens. Królowe zakupów” zauważa, że w ciągu dekady nie tylko zmienił się ten format telewizyjny, ale także podejście do mody. Trendy dyktują bowiem teraz nie tyle znani projektanci, ile ulica i zwykli ludzie. Na jej szczególne uznanie zasługuje młode pokolenie, które wykazuje się ogromną kreatywnością i wręcz nie sposób przejść obojętnie obok ich wyszukanych stylizacji.
Muzyka
Zespół Enej: Na Ziemi mamy skrajności – od suszy po ulewę. Martwi nas, jak będzie wyglądał świat naszych dzieci
Mirosław Ortyński i Piotr Sołoducha z zespołu Enej przyznają, że obawiają się skutków suszy, która negatywnie wpływa na rolnictwo, czy ulewnych opadów deszczu prowadzących do powodzi i podtopień. Niestety klimat się ociepla i coraz częściej mamy do czynienia z ekstremalnymi zjawiskami w pogodzie, a wszystkie anomalie odczuwamy w naszych portfelach. Muzycy zdają sobie więc sprawę z tego, jak ważne jest uzmysłowienie społeczeństwu rangi problemu i propagowanie kultury ekologicznej. Chodzi też o to, aby wzbudzić poczucie odpowiedzialności za stan środowiska, bo lekkomyślność i zaniedbania mogą jeszcze pogorszyć sytuację.
Edukacja
MNiSW wspiera programy badawcze dotyczące żywienia. W planach jest też popularyzacja zdrowej diety
Resort nauki współfinansuje programy, które mają odpowiedzieć na wyzwania związane ze zdrowiem uczniów. Ruszyła właśnie kolejna edycja programu JEŻ – Junior-Edu-Żywienie, w którym rodzice i dzieci będą uczestniczyć w badaniu dotyczącym marnowania żywności. – Innym ważnym i nowatorskim komponentem jest program telewizyjny, który będzie popularyzował zdrowe żywienie – zapowiada Maciej Gdula, wiceminister nauki i szkolnictwa wyższego. Jak podkreśla, to przykład na to, jak wykorzystywać w praktyce wyniki badań naukowych.