Pełnoziarniste paluchy drożdżowe z przyprawami
Aromatu drożdżowych wypieków nie da się pomylić z żadnym innym. A te przygotowane samodzielnie cieszą szczególnie. Choć wymagają odrobiny cierpliwości i staranności – smakowity efekt jest tego z pewnością wart. Wykorzystując ten prosty przepis, przygotujemy chrupiące drożdżowe paluchy, których smak „podkręca” dodatek przypraw – curry, czosnku, słodkiej wędzonej papryki. Zaserwowane z ulubionym dipem, stanowić będą idealny zestaw przekąskowy.
Podstawą sukcesu są dobre, jakościowe składniki. Do przygotowania tych pysznych paluchów należy użyć mąki pełnoziarnistej oraz napoju owsiano-migdałowego Sante Organic. To produkt BIO, z europejskim logo produkcji ekologicznej – czyli tzw. „Euro-liściem”. Powstaje zgodnie z zasadami rolnictwa ekologicznego. Nie zawiera substancji dodatkowych, konserwantów ani barwników, jak również nie ma dodatku cukrów (zawiera tylko naturalnie występujące cukry). Naturalnie nie zawiera laktozy i wyróżnia go niska zawartość tłuszczów nasyconych oraz soli. A dodatkowo – świetnie smakuje!
Pełnoziarniste paluchy drożdżowe z przyprawami
Składniki:
300 g mąki pełnoziarnistej
200 g napoju owsiano-migdałowego Sante Organic
7 g suchych drożdży
1/2 łyżeczki soli Sante
1/2 łyżeczki cukru trzcinowego Sante
2 łyżki oliwy z oliwek
Do posypania:
1 łyżeczka curry
1 łyżeczka papryki wędzonej słodkiej
1 łyżeczka czosnku granulowanego
Przygotowanie:
Wszystkie składniki wrzucamy do miski i wyrabiamy na gładkie ciasto. Zostawiamy
do wyrośnięcia na 30 minut. Następnie ciasto dzielimy na 24 równych części. Z każdego kawałka formujemy rulon, składamy na pół i rolujemy. Układamy na papierze do pieczenia w odstępach i posypujemy przyprawami wedle uznania. Część curry, część papryką, część czosnkiem granulowanym. Paluchy pieczemy 12 minut w piekarniku nagrzanym do 190°C z termoobiegiem lub 200°C bez termoobiegu.

NDP i brak wzajemności standardów –pięta Achillesa unijnej polityki handlowej

Jak pestycydy trafiają na nasze stoły? - nowy raport ujawnia niespójności w polityce UE

Czy dzieci mogą jeść pieczarki i od jakiego wieku jest to bezpieczne?
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Media

Tomasz Jacyków: W tym sezonie w Polsacie jest dużo „spadochroniarzy” z innych stacji. Ja nie oglądam telewizji w ogóle
Co prawda stylista zaznacza, że nie ogląda telewizji, ale pojawił się na prezentacji jesiennej ramówki Polsatu. To dla niego okazja, by nie tylko samemu się pokazać na ściance w nietuzinkowym stroju, ale także podejrzeć, co pozostali postanowili na siebie założyć. Tomasz Jacyków zauważa też, że do stacji dołączyły niedawno nazwiska wcześniej kojarzone z innymi kanałami, jest więc ciekawy, jakie będą efekty tej współpracy.
Konsument
Nieprawidłowe postrzeganie masy ciała może być przekazywane pokoleniowo. Ważne jest budowanie zdrowych nawyków na poziomie rodziny

Rodzice przekazują swojemu potomstwu własne lęki, w tym te dotyczące postrzegania własnego ciała – mówią psychodietetycy. Przez naśladownictwo dzieci uczą się też nieprawidłowych nawyków żywieniowych, takich jak na przykład kompulsywne objadanie się po niepowodzeniu w stosowaniu restrykcyjnej diety. Eksperci podkreślają, że podstawą profilaktyki zaburzeń odżywiania jest uświadamianie dzieci na temat zdrowych nawyków. Zachęcają do wspólnych zakupów i przygotowywania razem posiłków. Ostrzegają również przed fat shamingiem, którego konsekwencje mogą towarzyszyć dziecku również w dorosłości.
Gwiazdy
Cezary Pazura: Siatkówka to nasz sport narodowy, bo naprawdę nam wychodzi. Podczas studiów byłem mistrzem w tej dyscyplinie

Aktor przyznaje, że jest wielkim pasjonatem siatkówki, stara się oglądać wszystkie rozgrywki reprezentacji i czuje ogromną satysfakcję oraz dumę, kiedy nasi zawodnicy wygrywają kolejne mecze. Podczas studiów Cezary Pazura sam zdobył tytuł najlepiej rozgrywającego turnieju, dobrze więc wie, jakich emocji dostarcza sport i rywalizacja. Z całych sił zachęca więc swoje dzieci do aktywności fizycznej, by znalazły ulubioną dyscyplinę i trenowały.