Komunikaty PR

Pierogi z borowikami, wędzoną szynką i serkiem Twój Smak

2024-12-16  |  11:00
Biuro prasowe

Pierogi to kwintesencja świątecznego stołu, a ich aromatyczna wersja z borowikami, wędzoną szynką i kremowym serkiem Twój Smak to prawdziwa uczta dla zmysłów. Delikatne ciasto skrywa bogaty farsz, który łączy intensywny smak leśnych grzybów z wyrazistością szynki i subtelną nutą serka. Danie zyskuje dodatkowy wymiar dzięki aksamitnej emulsji śmietanowo-pietruszkowej oraz słodko-kwaśnej konfiturze z czerwonej cebuli i śliwek, które dodają pierogom wyjątkowego charakteru. To propozycja, która łączy tradycję z kulinarną kreatywnością, doskonale wpisując się w atmosferę świątecznego spotkania.

Pierogi z borowikami, wędzoną szynką i serkiem Twój Smak – przepis

 

Składniki:

  • 5 jajek
  • 1 kg mąki
  • 1 litr śmietany 30% z Piątnicy
  • 500 g borowików mrożonych
  • 150 g cebuli
  • 200 g ugotowanych ziemniaków
  • 60 g masła 83% z Piątnicy
  • 200 g szynki wędzonej
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 200 g serka Twój Smak Piątnica
  • 4 cebule czerwone
  • 200 g powideł śliwkowych
  • 200 ml wina czerwonego
  • 80 g miodu gryczanego
  • 30 g świeżej mięty
  • tymianek świeży  - do smaku
  • sól, pieprz - do smaku

 

Sposób przygotowania:

Ciasto na pierogi:

Do 1 kg mąki dodaj 4 żółtka i 1 jajko. Zalej gorącą śmietaną (ok. 700 ml) i zagnieć ciasto.

Farsz:

Borowiki podsmaż na maśle, z pokrojoną w kostkę cebulą. Dodaj pokrojoną szynkę wędzoną. Wystudź farsz i dodaj ugotowane i zmielone ziemniaki oraz serek Twój Smak. Całość dopraw świeżym tymiankiem, solą i pieprzem.

Sos śmietanowo – pietruszkowy:

Pozostałe 300 ml śmietany zredukuj, dodaj pokrojoną natkę pietruszki i dopraw solą oraz pieprzem do smaku.

Konfitura cebulowo-śliwkowa:

Czerwoną cebulę pokrój w piórka, podsmaż na odrobinie masła, podlej czerwonym winem i dodaj powidła śliwkowe. Całość smaż do uzyskania konfitury, a na koniec dodaj posiekaną świeżą miętę.

Farsz nakładaj na wcześniej rozwałkowane ciasto. Formuj pierogi, a następnie gotuj w osolonej wodzie ok 4 minut. Smacznego!

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów Biuro prasowe
2025-04-29 | 06:00

Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów

Problem z odróżnieniem piw alkoholowych i bezalkoholowych, potrzeba wyraźnego zróżnicowania opakowań dla obu wariantów oraz całkowity zakaz reklamy
Żywienie Wzrasta rynek świeżej żywności online – w Markecie Świeżości DPD już ponad 70 partnerów
2025-04-09 | 10:45

Wzrasta rynek świeżej żywności online – w Markecie Świeżości DPD już ponad 70 partnerów

Jeszcze dekadę temu zakupy spożywcze online wydawały się rozwiązaniem dla nielicznych. Zmieniające się nawyki konsumentów i rosnące oczekiwania wobec jakości
Żywienie Międzynarodowy Dzień Szczęścia i tiramisu – przypadek czy przeznaczenie?
2025-03-19 | 23:00

Międzynarodowy Dzień Szczęścia i tiramisu – przypadek czy przeznaczenie?

Tiramisu, comfort food i szczęście na zamówienie. Jak jedzenie poprawia nastrój w Międzynarodowy Dzień Szczęścia. Szczęście ma wiele smaków, ale jeden

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Moda

Klaudia Zioberczyk: Doszłam już do takiego momentu, że jak wchodzę do sklepu, to mówię: wcale tego nie potrzebuję. Teraz stawiam na jakość, a nie na ilość

Modelka zdaje sobie sprawę z tego, że trzeba być bardzo ostrożnym, by nie dać się nabrać na różne sztuczki marketingowe, nie ulegać czarowi wyprzedaży i promocji, a zamiast tego kompletować swoją garderobę z ponadczasowych zestawów, które będzie można wykorzystać na różne okazje. Klaudia Zioberczyk uważa, że greenwashing, czyli wywoływanie u konsumentów poszukujących towarów eko mylnego wrażenia, że oferowany produkt taki właśnie jest, to nieuczciwa praktyka. Temu zjawisku postanowiła więc dokładnie się przyjrzeć w swojej pracy magisterskiej.

Konsument

Możliwość zakupu online może zachęcić kolejne grupy Polaków do ubezpieczeń zdrowotnych. Dziś korzysta z nich już prawie 5,5 mln osób

Polska jest jednym z liderów Europy w obszarze cyfryzacji sektora usług medycznych. Świadczą o tym m.in. popularność elektronicznych narzędzi zapewniających dostęp do danych zdrowotnych, e-recept czy wirtualna diagnostyka. Polacy są też otwarci na innowacje w zakresie ubezpieczeń zdrowotnych, z których korzysta już blisko 5,5 mln osób. Za pomocą nowej cyfrowej platformy Medicover chce zachęcić klientów do samodzielnej konfiguracji i zakupu polis online.

Żywienie

Wiktor Dyduła: Praca w charakterze kelnera jest bardzo ciężka fizycznie i psychicznie. Dlatego trzeba dawać napiwki, bo nawet 5 zł może zrobić komuś dzień

Zanim usłyszała o nim cała Polska, Wiktor Dyduła zarabiał między innymi jako animator zabaw dla dzieci, kelner i uliczny grajek. Każde zajęcie miało swoje plusy i minusy, ale jego najbardziej cieszyło to, że dzięki nim może poznawać ciekawych ludzi. Wokalista podkreśla, że ma duży szacunek do pieniądza i prawie zawsze daje też napiwki, bo wie, że to najlepsza forma docenienia pracy tych, którzy nas obsługują w kawiarni czy restauracji.