Placki ziemniaczane inaczej
Soul&Mind
ul. Grudzieniec 102b
60-621 POZNAŃ
ewa.kawiecka|soulandmind.pl| |ewa.kawiecka|soulandmind.pl
+ 48 664979170
https://www.soulandmind.pl/
13 listopada obchodzimy Dzień Placków Ziemniaczanych, czyli potrawy, która zajmuje ważne miejsce w polskiej kuchni. Najczęściej serwowaną wersją są placki na słodko, z cukrem i śmietaną. Istnieją jednak inne sposoby na uzupełnienie tego dania. Jeśli wolimy bardziej wytrawne smaki, warto sięgnąć po kilka inspiracji od WSP „Społem”.
Ziemniaczany przysmak
Złociste placki mają prosty skład i wcale nie są trudne w przygotowaniu. Możemy je serwować na różne sposoby, na słodko i na ostro, co sprawia, że każdy może odnaleźć swój ulubiony wariant. Sekret smaku tkwi w masie, dlatego warto skorzystać, ze sprawdzonego przepisu, dzięki któremu będą smaczne i chrupiące. Połączenie lekko pikantnej i kwaskowej musztardy z ziemniaczaną masą, wzbogaci aromat potrawy oraz złagodzi posmak oleju, przez co placki będą lżejsze i aksamitne.
Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- Pół cebuli białej
- 2 łyżeczki Musztardy Kieleckiej Sarepskiej
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 jajko
- Trzy szczypty soli
- Olej rzepakowy
Sposób przygotowania:
Ziemniaki obierz i zetrzyj przez małe dziurki w tarce. Odlej wodę z miski, wyłóż wiórki na ręcznik kuchenny i osusz. Włóż z powrotem do naczynia i dodaj mąkę, posiekaną cebulę, Musztardę Kielecką Sarepską, rozbite jajko oraz sól. Wymieszaj przygotowaną masę, a w międzyczasie napełnij patelnię olejem i mocno go rozgrzej. Wylej na patelnię płaski okrąg i smaż, do momentu zarumienienia. Gotowe odstaw na ręcznik papierowy, aby je ostudzić i odsączyć z oleju. Najlepiej podawać je jeszcze ciepłe, ze swoimi ulubionymi dodatkami z oferty WSP „Społem”, np. Sosem Kieleckim prażona cebulka lub Ketchupem Kieleckim łagodnym.
Sposobów na serwowanie tego przysmaku jest o wiele więcej. Dla miłośników dań mięsnych, idealnym uzupełnieniem będzie gulasz węgierski z wieprzowiną, marchewką, papryką i pieczarkami. Z kolei dla wegetarian świetnym dodatkiem do tej potrawy jest dip zrobiony ze skyru, Majonezu Kieleckiego Lekkiego z dodatkiem podsmażonej cukinii, papryki oraz oliwek. Ciekawym pomysłem mogą być placki podane z fasolką po bretońsku, wzbogaconą Ketchupem Kieleckim i Musztardą delikatesową od WSP „Społem”. Można również przygotować domowy sos czosnkowy. Wystarczy wymieszać delikatny Majonez Kielecki z jogurtem naturalnym i wycisnąć przez praskę ząbek czosnku lub użyć gotowego Sosu Kieleckiego czosnkowego z serii Food Truck. Z kolei dla fanów wyrazistych smaków idealnym uzupełnieniem placków ziemniaczanych będzie sos tatarski na bazie Majonezu Kieleckiego, z dodatkiem koperku. Doskonały dodatek stanowić będzie też Sos Kieleckim cygański. Zawarte w nim intensywne przyprawy wspaniale dopełniają smak placków.
Dzięki różnym wariantom serwowania placki mogą być nie tylko przepysznym posiłkiem, ale także szansą na wyzwolenie swojej kulinarnej wyobraźni.
Szukając sosów, które idealnie komponują się z potrawami oraz przepisów na smaczne dania, warto zajrzeć na stronę WSP „Społem”:
https://www.wspspolem.com.pl/produkty

NDP i brak wzajemności standardów –pięta Achillesa unijnej polityki handlowej

Jak pestycydy trafiają na nasze stoły? - nowy raport ujawnia niespójności w polityce UE

Czy dzieci mogą jeść pieczarki i od jakiego wieku jest to bezpieczne?
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Gwiazdy

Cezary Pazura: Siatkówka to nasz sport narodowy, bo naprawdę nam wychodzi. Podczas studiów byłem mistrzem w tej dyscyplinie
Aktor przyznaje, że jest wielkim pasjonatem siatkówki, stara się oglądać wszystkie rozgrywki reprezentacji i czuje ogromną satysfakcję oraz dumę, kiedy nasi zawodnicy wygrywają kolejne mecze. Podczas studiów Cezary Pazura sam zdobył tytuł najlepiej rozgrywającego turnieju, dobrze więc wie, jakich emocji dostarcza sport i rywalizacja. Z całych sił zachęca więc swoje dzieci do aktywności fizycznej, by znalazły ulubioną dyscyplinę i trenowały.
Problemy społeczne
W 2030 roku zetki będą stanowić jedną trzecią globalnej siły roboczej. Ich odmienne od starszej generacji oczekiwania zmienią podejście firm

Wśród kluczowych kryteriów, którymi przedstawiciele pokolenia Z kierują się przy wyborze pracodawcy, są: atrakcyjne wynagrodzenie, atmosfera w firmie i zachowanie równowagi między życiem zawodowym i prywatnym. Trzy czwarte managerów nie jest zadowolonych z młodych absolwentów szkół wyższych, wskazując na ich słabą motywację, brak profesjonalizmu i niskie umiejętności organizacyjne. Analitycy rynku pracy podnoszą, że aby przyciągnąć do siebie młode talenty i utrzymać je w strukturach firmy, pracodawcy muszą wprowadzić szereg zmian, szczególnie w zakresie kultury organizacyjnej.
Muzyka
Dorota Gardias: Moja piosenka nagrana z Bartasem Szymoniakiem odniosła ogromny sukces. Wiążę z nią pewne plany

Prezenterka pogody podkreśla, że ma w życiu kilka pasji, które szczególnie pielęgnuje. Jedną z nich jest śpiewanie. Nuci nie tylko pod prysznicem, ale swoje umiejętności wokalne prezentuje również na eventach, imprezach okolicznościowych i w programach rozrywkowych. Dorota Gardias nie kryje satysfakcji z tego, że kilka miesięcy temu mogła zaśpiewać w duecie z Bartasem Szymoniakiem, a utwór „Wszystko i nic” bardzo przypadł do gustu odbiorcom. Teraz marzy o tym, by móc wykonać go „na żywo” podczas festiwalu.