Komunikaty PR

Pobudź swoją wyobraźnię - sposoby na lekkie i niebanalne sałatki

2020-07-21  |  13:55
Biuro prasowe

Lato na talerzu

Wakacje, czyli czas kolorowych, sezonowych warzyw, to idealna pora dla wielbicieli sałatek, których uniwersalność daje duże pole do popisu w kuchni. Nadając innego wymiaru ulubionym przepisom, warto sięgnąć po całkiem nowe, niebanalne rozwiązanie i spróbować unikalnego cytrusowego sosu sojowego Ponzu Kikkoman, który doda daniom owocowej nuty. Ponzu wyróżnia doskonale zbilansowana kompozycja smaków: słonego, słodkiego, pikantnego i kwaśnego. Dzięki temu sos gwarantuje niezwykłe orzeźwienie, a jego wspaniały aromat sprawi, że każdy znajdzie własny sposób, w jaki go wykorzystać.

Na każdą okazję

Co zrobić, aby sałatka nie była nudna? Wystarczy wzbogacić ją naturalnie warzonym sosem sojowym, który gwarantuje pełnię smaku i kulinarnych doznań. Ponieważ sos sojowy doskonale komponuje się z wieloma składnikami, możliwości wykorzystania go są praktycznie nieograniczone. Wielu osobom sos sojowy kojarzy się z bardzo dominującym smakiem, ale sekret tkwi w proporcjach. W zależności od tego, czy chcemy wyraźnie czuć charakterystyczny smak sosu Kikkoman czy wolimy, aby doskonale uzupełnił naszą autorską kompozycję, możemy dodać kilka kropli lub kilka łyżek tego niezwykle uniwersalnego dodatku.

Nowe sposoby na dressingi

Sukces każdej sałatki zapewnia odpowiedni dressing. W przyrządzaniu sosu nie obowiązują sztywne zasady i możemy dać się porwać wyobraźni. Jedni preferują lekką konsystencję i owocowy posmak, inni wolą gęste sosy i pikantny charakter, dlatego w zależności od upodobań, sos sojowy Kikkoman możemy łączyć z jogurtem, oliwą, sokiem z limonki, pastą curry, chilli, cynamonem, syropem klonowym, orzechami czy suszonymi owocami, jak śliwki czy żurawina. Niezależnie od gustów, dla wszystkich świetnym rozwiązaniem będzie bogata oferta sosów Kikkoman, w której każdy znajdzie swój idealny składnik. Wykorzystaj sos sojowy jako bazę swojego dressingu i przekonaj się o jego potencjale.

Sałatka z ogórka i rzodkiewek w delikatnym dressingu

www.kikkoman.pl/przepisy/recipe-detail/r/salata-z-ogorka-rzodkiewek-w-delikatnym-dressingu-na-bazie-sosu-sojowego-kikkoman/c/1663/

Składniki na 4 porcje:

2 ogórki zielone
1 pęczek rzodkiewek
1 limonka
1 mała marchew
kolendra lub natka pietruszki
szczypior
brązowy cukier
kilka łyżek sosu sojowego Kikkoman
olej rzepakowy

Ogórki i rzodkiewki umyj pod bieżącą wodą, ogórki obierz (celowo niedokładnie) ze skórki. Na mandolinie, lub po prostu ostrym nożem, potnij warzywa na cienkie plasterki i trzymaj w wodzie z lodem przez ok. 15 minut, aby nabrały chrupkości.

Sporządź dressing: połącz sok z limonki, brązowy cukier, sos sojowy, olej oraz marchewkę posiekaną bardzo drobno w brunoise.

Przed serwowaniem odsącz warzywa z wody na ręczniku papierowym, polej dressingiem i udekoruj świeżymi ziołami.

Sałatka z kaszą kuskus, fetą i warzywami

www.kikkoman.pl/przepisy/recipe-detail/r/salatka-z-kasza-kuskus-feta-i-warzywami/

Składniki:

1 szklanka kaszy kuskus
1 ogórek
1 drobno posiekana cebula
2 łodygi selera naciowego
20 pomidorków koktajlowych
1⁄2 granatu
250 g sera feta
garść świeżej mięty
garść świeżej kolendry
60 ml oliwy z oliwek
90 ml cytrusowego sosu sojowego Ponzu Kikkoman

Zalej kaszę gorącą wodą, wymieszaj i odstaw pod przykryciem (czas i proporcje wody zgodnie z instrukcją producenta na opakowaniu). Pokrój ogórka i fetę w kostkę, pomidorki na połówki, posiekaj drobno cebulę, selera i zioła. Wyłuskaj pestki z połówki granatu.

Oliwę wymieszaj z Ponzu w shakerze na gładki dressing.

Wymieszaj kaszę i pozostałe składniki w misce, polej dressingiem i podawaj natychmiast jako dodatek do mięs i ryb z grilla.

Dip jogurtowo-musztardowy

https://www.kikkoman.pl/przepisy/recipe-detail/r/dip-jogurtowo-musztardowy/c/1674/

Składniki:

1 szklanka greckiego jogurtu naturalnego
1 łyżka musztardy miodowej
1 łyżeczka cukru
3 łyżki cytrusowego sosu sojowego Ponzu Kikkoman
świeżo mielony czarny pieprz
posiekany koperek
opcjonalnie: świeże zioła, czosnek, posiekana cebulka itp.

Wymieszaj wszystkie składniki i schłodź w lodówce przed podaniem. Idealny dodatek do mięs z grilla, ryb i pieczywa

W poszukiwaniu kolejnych przepisów, zapraszamy na naszą stronę: www.kikkoman.pl/przepisy/

 

Kikkoman to światowy lider na rynku sosu sojowego. Naturalnie warzony, złożony z 4 składników, jest znany milionom miłośników kuchni. Na sukces marki pracuje 7000 osób na całym świecie, a około 400 milionów litrów sosu sojowego Kikkoman transportuje się do sklepów każdego roku. W 1997 roku w Holandii powstał pierwszy europejski zakład produkcyjny, który wciąż wytwarza sos sojowy Kikkoman na cały rynek Starego Kontynentu.

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów Biuro prasowe
2025-04-29 | 06:00

Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów

Problem z odróżnieniem piw alkoholowych i bezalkoholowych, potrzeba wyraźnego zróżnicowania opakowań dla obu wariantów oraz całkowity zakaz reklamy
Żywienie Wzrasta rynek świeżej żywności online – w Markecie Świeżości DPD już ponad 70 partnerów
2025-04-09 | 10:45

Wzrasta rynek świeżej żywności online – w Markecie Świeżości DPD już ponad 70 partnerów

Jeszcze dekadę temu zakupy spożywcze online wydawały się rozwiązaniem dla nielicznych. Zmieniające się nawyki konsumentów i rosnące oczekiwania wobec jakości
Żywienie Międzynarodowy Dzień Szczęścia i tiramisu – przypadek czy przeznaczenie?
2025-03-19 | 23:00

Międzynarodowy Dzień Szczęścia i tiramisu – przypadek czy przeznaczenie?

Tiramisu, comfort food i szczęście na zamówienie. Jak jedzenie poprawia nastrój w Międzynarodowy Dzień Szczęścia. Szczęście ma wiele smaków, ale jeden

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Żywienie

Wiktor Dyduła: Praca w charakterze kelnera jest bardzo ciężka fizycznie i psychicznie. Dlatego trzeba dawać napiwki, bo nawet 5 zł może zrobić komuś dzień

Zanim usłyszała o nim cała Polska, Wiktor Dyduła zarabiał między innymi jako animator zabaw dla dzieci, kelner i uliczny grajek. Każde zajęcie miało swoje plusy i minusy, ale jego najbardziej cieszyło to, że dzięki nim może poznawać ciekawych ludzi. Wokalista podkreśla, że ma duży szacunek do pieniądza i prawie zawsze daje też napiwki, bo wie, że to najlepsza forma docenienia pracy tych, którzy nas obsługują w kawiarni czy restauracji.

Ochrona środowiska

Wokół utylizacji odpadów medycznych narosło wiele mitów. Nowoczesne instalacje pozwalają wykorzystać ten proces do produkcji ciepła i energii

Według różnych szacunków w Polsce powstaje od 60 do nawet 200 tys. t odpadów medycznych. Wymagają one specjalnego trybu postępowania, innego niż dla odpadów komunalnych – jedyną dopuszczalną i obowiązującą w świetle polskiego prawa metodą jest ich spalanie. Obecnie zakłady przetwarzania odpadów to nowoczesne instalacje połączone z odzyskiem energii. Termiczne przekształcenie odpadów może też być elementem gospodarki o obiegu zamkniętym.

Moda

Piotr Zelt: Nie latam po sklepach i nie zawalam sobie szafy jakimiś niepotrzebnymi ciuchami. Mam sporo ubrań, które mają po 20 lat, i cały czas je noszę

Aktor zaznacza, że jego garderoba jest skromna, ale zawiera dobre jakościowo ubrania, które choć były kupione nawet dwie dekady temu, wciąż wyglądają jak nowe. Jego zdaniem nie warto ulegać sezonowym trendom i gromadzić w szafie wielu rzeczy, które modne są zaledwie kilka miesięcy. Zamiast tego lepiej zainwestować w ponadczasowe kurtki, marynarki czy buty z dobrych materiałów i dbać o nie tak, by posłużyły jak najdłużej.