20 basenów olimpijskich pełnych wina. Raj jest niedaleko!
Od kuchni
Chodakowska 12
03-826 Warszawa
dominika.kaczynska|odkuchni.co| |dominika.kaczynska|odkuchni.co
+48 791 378 116
odkuchni.co
Produkcja wina zaczęła się tam w pierwszej połowie XII wieku, jeszcze przed założeniem Królestwa Portugalii. Obecnie w tym miejscu wytwarza się 600.000 hektolitrów wina rocznie, które jest dystrybuowane w różne zakątki świata. Jeden region, kilkanaście szczepów winogron i mnogość malowniczych widoków, do których tęsknią ci, którzy choć raz odwiedzili Tejo. Poznaj to wyjątkowe miejsce, w którym trudno się odkochać!
Malowniczy region winem płynący
Tejo (wym. ˈtɛʒu) jest niepowtarzalnym miejscem na winnej mapie Europy. Potwierdzą to z pewnością ci, którzy mieli przyjemność odwiedzić ten urokliwy zakątek leżący na wschód od Lizbony. Region ten, mieszczący się w sercu gorącej Portugalii słynie z wielu historycznych skarbów, interesujących tradycji, a przede wszystkim wyjątkowego dziedzictwa kulturowego. Jednak poza średniowiecznymi wioskami na szczytach gór, gajami oliwnymi czy Zamkami Templariuszy, powinniśmy go zdecydowanie kojarzyć z wybornym winem.
Wybierając się nad najdłuższą rzekę na Półwyspie Iberyjskim – Tag (port. Tejo) – której zawdzięczamy nazwę regionu, nasz wzrok przyciągną przepiękne winnice od pokoleń zdobiące te zielone tereny. Krajobraz ukształtowany przez Tag jest idealnym miejscem pod uprawy, co Portugalczycy z powodzeniem wykorzystują już od wieków. Wykształciły się tam w sposób naturalny trzy strefy produkcji wina: Bairro, Charneca i Campo, a każda z nich charakteryzuje się nieco innymi warunkami. Tejo można podzielić także na sześć subregionów. W północnej, wyżynnej części spotkamy pofałdowane wzgórza i gliniaste gleby. Południowe obszary wyróżniają zaś wyższe temperatury i bardziej piaszczysta ziemia. Wzdłuż rzeki panuje klimat zbliżony do morskiego, gdzie znacznie łatwiej o obfite plony.
Sam region należy do najstarszych w Portugalii, a uprawa winorośli sięga tam 1170 roku. Historię tę można z łatwością dostrzec w architekturze wskazującej na tradycyjną uprawę winogron, która wzbudza dziś zachwyt turystów odwiedzających okoliczne winnice.
Wina z regionu Tejo produkowane są przez ludzi, którzy z pokolenia na pokolenie przekazują sobie tajniki sztuki winiarskiej, a jednocześnie pozostają otwarci na nowoczesne techniki uprawy winorośli i produkcji wina. To pozwala im stale dążyć do perfekcji i mieć pewność, że tworzą trunki najwyższej jakości. Wina z Tejo przypadną do gustu wszystkim, którzy chcą poznać lokalne, portugalskie odmiany winogron. Mamy tu np. Tourigę Nacional, Castelão i Trincadeirę - to ze szczepów czerwonych. Natomiast z białych: Fernão Pires, Arinto czy Alvarinho. Oczywiście, uprawiamy ich dużo, dużo więcej. To zupełnie naturalne, że z biegiem czasu nasi winiarze stali się mistrzami w produkcji win monoszczepowych i kupaży z odmian lokalnych, a także w łączeniu szczepów portugalskich z winogronami międzynarodowymi. - mówi Miguel Cordeiro – przedstawiciel winiarni Adega Cooperativa do Cartaxo – producenta Ponte Portugal.
Trudno uwierzyć, że aż połowa światowej produkcji korków do wina pochodzi z Portugalii. Z nich słynie również nasz winny region Tejo. Korkowe lasy zajmujące tam ponad 125 tysięcy hektarów powierzchni i hodowle bydła rasy Mertolengo i koni luzytańskich – tak poza winnicami można podsumować harmonizujący, hipnotyzujący, a nawet uzależniający krajobraz, do którego każdego roku zjeżdżają rzesze fanów wina z różnych stron świata. Wizytom sprzyja umiarkowany klimat, a temperatury w lutym dochodzą nawet do 20 stopni.
Szczepy z Tejo i winne baseny
Ze względu na różnorodność ziem w Tejo, znajdziemy tam aż kilkanaście szczepów winogron. Wśród rodzimych czerwonych odmian, charakteryzujących się pełnym, bogatym smakiem, są: Tinta Roriz, Touriga Nacional, Trincadeira, Castelão, a także Merlot, Syrah, Cabernet Sauvignon i Alicante Bouschet. Przyjrzyjmy się jednemu z nich.
Tinta Roriz, znany w Hiszpanii pod nazwą Tempranillo, wyróżnia charakterystyczna krzepkość smaku. Winogrona z tego szczepu znajdziemy głównie na gliniastych i piaszczystych obszarach. Co ciekawe, nie zawsze wina powstają tylko na bazie jednego szczepu. Często łączy się kilka z nich. Jednym z przykładów takich win jest półwytrawne Ponte Portugal w pięknej, rubinowej barwie.
Poza czerwonymi, w Tejo spotkamy również szereg białych szczepów takich jak: Sauvignon Blanc, Chardonnay, Fernão Pires, Arinto, Verdelho czy Alvarinho. Jednym z flagowych białych win tego regionu jest białe Ponte Portugal będące połączeniem szczepów Fernão Pires i Arinto. Półwytrawne wino o słomkowej barwie zdaniem sommelierów wyróżnia kwiatowo-tropikalny aromat i przyjemny finisz.
W Tejo, jednej z europejskich kolebek win, produkuje się rocznie aż 600.000 hektolitrów czyli 60.000.000 litrów wina. Tą imponującą ilością moglibyśmy wypełnić aż 20 basenów olimpijskich!
Z winem w regionie Tejo łączy się także niezwykle interesująca tradycja nazywana „tańcem w winie”. Jak łatwo się domyślić, polega ona na ugniataniu winogron stopami. To wbrew pozorom ciężka praca, więc muzyka i dobry humor przy tym zajęciu są wskazane. Zwyczaj ten przy produkcji wybranych win jest praktykowany do dziś, a sama technika, choć u nas może budzić pewne wątpliwości, okazuje się być lepszą niż mechaniczne ugniatanie winogron. Stopy nie miażdżą pestek, w których jest gorycz. Takie wyciskanie soku z winogron jest więc idealną metodą, choć produkcja win na większą skalę z pewnością nie jest możliwa w ten sposób.
Więcej o regionie Tejo poczytajcie na www.winaztejo.pl

Dlaczego warto wybrać wakacje all inclusive?

Mercure Szczyrk Resort prezentuje ofertę na Wielkanoc

Malediwy drogie? Tak, ale tylko w resorcie!
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Moda

Malwina Wędzikowska: Luksusowe marki bardzo podupadły. Miliarderzy noszą się bez logo, a influencerzy przebodźcowali odbiorców towarami z górnej półki
Prezenterka uczestniczyła w Paris Fashion Week, który dla niej jest nie tylko wydarzeniem modowym, ale i szansą do obserwacji dynamicznych zmian w branży. Malwina Wędzikowska uważa, że kryzys, z jakim boryka się obecnie rynek mody, może skłonić marki do uproszczenia swoich kolekcji oraz wprowadzenia bardziej funkcjonalnych rozwiązań. Odpowiedzią na potrzebę oszczędności oraz zrównoważonego rozwoju w modzie powinna być chociażby możliwość wykorzystania tych samych modeli w propozycjach na różne sezony. Jej zdaniem może się również zmienić kształt tradycyjnych pokazów mody, które wiążą się z dużymi kosztami i spektakularnymi efektami.
Prawo
Polska w końcówce europejskiej stawki pod względem udziału kobiet w zarządach spółek. Zmienić ma to unijna dyrektywa

Udział kobiet w zarządach i radach nadzorczych 140 największych spółek notowanych na warszawskiej giełdzie na koniec 2024 roku wyniósł 18,4 proc. – wynika z danych 30% Club Poland. Zgodnie z dyrektywą Women on Boards, żeby zapewnić równowagę płci, 33 proc. wszystkich stanowisk zarządczych powinno być zajmowane przez osoby należące do niedostatecznie reprezentowanej płci. Sytuację kobiet powinny poprawić obowiązkowe parytety, transparentność rekrutacji oraz merytoryczne kryteria wyboru kandydata.
Żywienie
Prawidłowe odżywianie ma największy wpływ na zdrowie i długość życia. Niewiele osób stosuje odpowiednią dietę

– Skomponowanie odpowiedniego jadłospisu i kultura jedzenia są obecnie sporym wyzwaniem – uważa prof. dr hab. n. med. Grzegorz Dworacki, ekspert z Uniwersytetu Medycznego w Poznaniu. Jego zdaniem zaszkodzić może nam chociażby spożywanie produktów tuż po wyjęciu ich z lodówki. Ekspert medycyny stylu życia zaznacza też, że bardzo ważną rolę w naszym organizmie odgrywają jelita, a żeby właściwie funkcjonowały, powinniśmy włączyć do swojego menu probiotyki oraz prebiotyki.