Komunikaty PR

5 powodów, dla których warto odwiedzić Urlę, wyjątkowe miejsce na kulinarnej map

2024-02-19  |  16:00
Biuro prasowe
Kontakt
Emilia Potocka
Synertime

Aleja Wyścigowa
02-681 Warszawa
e.potocka|synertime.pl| |e.potocka|synertime.pl
668132416
www.synertime.pl

W rankingu prestiżowego wydawnictwa Lonely Planet „Best in Travel 2024”, czyli na liście najlepszych destynacji turystycznych na dany rok, znalazła się urzekająca Urla. Ta gastronomiczna oaza, położona w tureckiej prowincji Izmir, wzdłuż malowniczego wybrzeża Morza Egejskiego, słynie z winnic i restauracji typu farm-to-table (z pola na stół), które zostały docenione przez przewodnik Michelin. Urla zachwyca nie tylko swoją kulinarną ofertą, ale także brukowanymi uliczkami, kamiennymi domami z wykuszami oraz luksusowymi, a jednocześnie przytulnymi hotelami butikowymi. Podczas wizyty w tym pięknym miejscu można spróbować nowych smaków, a także odkryć bogatą naturę oraz fascynującą historię i kulturę Urli. Oto 5 powodów, dla których warto odwiedzić to wspaniałe miasto nad Morzem Egejskim...

Posiłki w restauracjach wyróżnionych przez Michelin

Dobrze spędzony czas w Urli to rozkoszowanie się wybornymi oliwami z oliwek, smakowitymi daniami kuchni egejskiej i wyśmienitymi winami. W ostatnich latach nowatorscy szefowie kuchni otworzyli restauracje, zgodne z ideą farm-to-table, czyli „z pola na stół”, w których tworzą kulinarne arcydzieła z plonów tutejszych żyznych ziem, wykorzystując zrównoważone metody produkcji. Ten sukces przyciągnął uwagę inspektorów Michelin, co zaowocowało przyznaniem lokalom w Urli łącznie sześciu gwiazdek w przewodniku Michelin na 2024 rok. Ponadto tutejsze restauracje zdobyły też trzy zielone gwiazdki Michelin oraz nagrodę Michelin Sommelier.

Spróbuj win z Urli

Łagodny klimat Urli stwarza doskonałe warunki do uprawy winorośli. Już w starożytności wina produkowane na tym obszarze były rozlewane do amfor i wysyłane na zachodnie wybrzeża Morza Śródziemnego oraz Morza Czarnego. Do dziś w Urli rozwija się uprawa winorośli. Co roku, pod koniec sierpnia, odbywa się tu też Festiwal Winobrania. Podążając szlakiem winnic w Urli, można degustować wyśmienite wina z unikalnych dla tego obszaru odmian winogron, takich jak Urla Karası, Foça Karası i Gaydura, które ponownie zaczęły być uprawiane w lokalnych, butikowych winnicach.

Odkryj szlaki oliwne

Urla położona jest w jednym z najżyźniejszych regionów Türkiye (Turcji), gdzie od tysięcy lat oliwki wnoszą na stoły obfitość i bogactwo. Obszar ten pełen długowiecznych drzew oliwnych znany jest z uprawy oliwek od czasów starożytnych. To tutaj, w antycznej osadzie Klazomenai, znajduje się najstarsza na świecie wytwórnia oliwy z oliwek. Odwiedzając Urlę można wziąć udział w degustacjach oliwy z oliwek, odkrywać malownicze szlaki oliwne i zgłębiać historię oliwek na terenie Anatolii w Muzeum Oliwy z Oliwek Köstem, które mieści w centrum prowincji.

Rozkoszuj się ciepłą i słoneczną zimą nad Morzem Egejskim

Urla zachwyca pięknymi zatokami i krystalicznie czystymi, błękitnymi wodami. Ta urocza i ponadczasowa miejscowość staje się także ulubionym celem zimowych wypadów, kiedy można cieszyć się z ciepłego i słonecznego klimatu egejskiego, który zachęca do spokojnych spacerów malowniczymi uliczkami oraz wśród pięknych, zielonych krajobrazów. Zwiedzanie urokliwych placów miasta lub relaks w kawiarniach na świeżym powietrzu, w cieniu wiekowych platanów, to ulubione zajęcia mieszkańców i odwiedzających. Ponadto odwiedzający Urlę mogą zakupić ręcznie wykonane produkty na lokalnych targowiskach.

Podróż przez dzieje cywilizacji

Urla, urokliwe nadmorskie miasto, wyróżnia się niezwykłym bogactwem historycznym. Zaledwie godzinę jazdy od tej miejscowości położone jest starożytne miasto Efez, w którym znajduje się Świątynia Artemidy, uważana za jeden z siedmiu cudów starożytnego świata, oraz imponująca Biblioteka Celsusa. Efez, wpisany na listę światowego dziedzictwa UNESCO, był zamieszkany nieprzerwanie przez około dziewięć tysięcy lat, począwszy od okresu prehistorycznego, poprzez hellenistyczny, rzymski, wschodniorzymski, czasy panowania państw tureckich i Imperium Osmańskiego. W okolicach Efezu można podziwiać unikatowe budowle i artefakty z okresu wczesnego chrześcijaństwa, takie jak m.in. Dom Najświętszej Maryi Panny, Bazylika św. Jana i Jaskinia Siedmiu Śpiących.

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Źródło informacji: Synertime
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Podróże Maksimum zimowej zabawy w dolinie Stubai Biuro prasowe
2024-09-25 | 01:00

Maksimum zimowej zabawy w dolinie Stubai

Dzięki czterem ośrodkom narciarskim Dolina Stubai po raz kolejny spełnia życzenia wszystkich zimowych wczasowiczów w nowym sezonie zimowym. Lodowiec Stubai rozpoczyna sezon 20 września
Podróże Wilno przekonuje jedzeniem i kulturą. 1 na 3 Polaków pozytywnie zaskoczonych
2024-09-24 | 09:00

Wilno przekonuje jedzeniem i kulturą. 1 na 3 Polaków pozytywnie zaskoczonych

Blisko połowa Polaków uważa Wilno za typowo historyczne miasto. Turyści wybierają ten kierunek, aby zobaczyć zabytki, architekturę, miejsca związane z przeszłością. Najnowsze
Podróże Celebruj tradycję uprawy oliwek podczas sezonu zbiorów w Türkiye (Turcji)
2024-09-23 | 14:00

Celebruj tradycję uprawy oliwek podczas sezonu zbiorów w Türkiye (Turcji)

Oliwki, których długa historia, liczy niemal tyle samo lat, co ludzkość, są czymś więcej niż tylko owocem – to także sposób na życie na ziemiach Anatolii. Dzięki

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Media

Konsument

Rośnie zapotrzebowanie na dietetyków. Przekłada się to na rozwój kierunków studiów związanych z żywieniem

Ostatnie lata przyniosły duży rozwój kierunków studiów związanych z żywieniem człowieka i dietetyką. Zapotrzebowanie na ekspertów w tych dziedzinach rośnie przede wszystkim ze względu na większą świadomość społeczną na temat wpływu diety na zdrowie i życie. A Polacy wciąż najbardziej ufają poradom żywieniowym właśnie ze strony lekarzy i dietetyków. Nowe kadry są potrzebne także producentom żywności i placówkom edukacyjnym, np. do prowadzenia edukacji zdrowotnej, nowego obowiązkowego przedmiotu w szkołach, a także w rozwoju dziedziny sprofilowanego żywienia.

Psychologia

Piotr Zelt: Tygodniowo udaje mi się przejechać na rowerze 250–300 kilometrów. Bardzo fajnie to czyści głowę i jest to forma medytacji sportowej

Aktor z dumą przyznaje, że robi niesamowite wyniki na rowerze szosowym. Nie wyobraża już sobie życia bez dwóch kółek i w każdą trasę wyjeżdża spokojny, bo umie sam naprawić większość usterek. Piotr Zelt preferuje aktywny styl życia, bo jak podkreśla – sport pomaga mu zachować dobrą kondycję, pozwala pozbyć się stresu i poprawia samopoczucie. Od wielu lat uprawia windsurfing, narciarstwo alpejskie, a także gra w hokeja.