Birgi na liście „Najlepszych wiosek turystycznych” w 2022 roku
Synertime
Aleja Wyścigowa
02-681 Warszawa
e.potocka|synertime.pl| |e.potocka|synertime.pl
668132416
www.synertime.pl
Na coroczną listę „Najlepszych wiosek turystycznych” tworzoną przez Światową Organizację Turystyki Narodów Zjednoczonych (UNWTO) w 2022 roku trafiło Birgi. Ponad pięciotysięczna historia i tradycyjne domy z czasów panowania Seldżuków i Osmanów sprawiły, że Birgi zostało trzecią miejscowością z Türkiye (Turcji), która pojawiła się na tej liście. W 2021 roku wyróżnione zostały także Taraklı w prowincji Sakarya oraz Mustafapaşa w prowincji Nevşehir.
Światowa Organizacja Turystyki Narodów Zjednoczonych (UNWTO) ogłosiła listę Najlepszych Wiosek Turystycznych 2022 roku, czyli zbiór czołowych ośrodków turystyki wiejskiej na całym świecie. Na liście z roku 2022 znalazły się 32 miejscowości z osiemnastu krajów świata. Wioska Birgi położona niedaleko miasta Ödemiş w prowincji İzmir, została wpisana na listę, ze względu na zaangażowanie w innowacje i zrównoważony rozwój, a także wyjątkową architekturę i niematerialne dziedzictwo kulturowe. Tytułem Najlepszej Wioski Turystycznej odznaczane są miejscowości, dla których turystyka jest siłą napędową rozwoju oraz szansą na nowe inwestycje przynoszące dochody. Jednocześnie ośrodki te dbają o zachowanie oraz promocję lokalnych wartości i produktów. Miejscowości, które znalazły się na liście zostały też wyróżnione ze względu na ich wkład w rozwój turystyki zgodnie z Celami Zrównoważonego Rozwoju ONZ.
Oczarowuje lokalnych i zagranicznych gości
Malownicze Birgi, położone w środku najbardziej żyznych kotlin w zachodniej części tureckiego regionu Morza Egejskiego, charakteryzuje się brukowanymi ulicami, po bokach wysadzonymi drzewami oraz tradycyjnymi domami i budowlami pochodzącymi z XII wieku. Wioska znajduje się siedem kilometrów od miasta Ödemiş w prowincji İzmir. Przyciąga lokalnych i zagranicznych turystów ze względu na bliskość wpisanego na Listę Światowego Dziedzictwa UNESCO, Efezu, a także słynącego z win owocowych Şirince i pobliskich miejscowości wypoczynkowych, takich jak Çeşme, Alaçatı czy Seferihisar. Długa historia osadnictwa sięga tu III tysiąclecia p.n.e. W tym czasie rządzone przez Frygijczyków, Lidyjczyków i Persów, Birgi było kolejno częścią królestwa Pergamonu oraz Imperium Rzymskiego i Bizantyjskiego. Ponadto wioska była stolicą księstwa Aydınoğulları, jednego z Księstw Anatolijskich. W 1426 roku Birgi znalazło się pod panowaniem Osmańskim i pozostawało centrum administracyjnym i kulturalnym aż do XVII wieku.
Żywy skansen
Liczne zabytkowe budowle w Birgi, takie jak grobowce, medresy, meczety, jak również fontanny, łaźnie i biblioteki pochodzą w większości z czasów Księstw Anatolijskich i Imperium Osmańskiego. Ponad 200 różnych, zarejestrowanych obiektów, które się tu znajdują, sprawiają, że Birgi to muzeum na świeżym powietrzu. Jednym z najwspanialszych przykładów XVIII-wiecznej architektury cywilnej jest wzniesiony w okresie Księstw Anatolijskich Meczet Ulu (Aydınoğlu Mehmet Bey Mosque). Pozostałe ważne zabytki to posiadłość Çakırağa (Çakırağa Konağı), grobowiec İmama Birgivi, posiadłość Sandıkoğlu, meczet Dervişağa i mauzoleum Ümmü Sultan Şah Türbesi. W 1996 roku Birgi zostało uznane za „obszar chroniony” przez Ministerstwo Kultury i Turystyki Republiki Türkiye (Turcji). Natomiast od 2012 roku znajduje się na Liście informacyjnej Światowego Dziedzictwa UNESCO, a także wśród kandydatów do dołączenia do tureckiej sieci „miast powolnych” - Cittaslow. Birgi słynie z bujnej przyrody, pysznej, lokalnej kuchni oraz bogatej historii. Turyści, odwiedzając tę uroczą wioskę mogą porozmawiać z mieszkańcami w tradycyjnych kawiarniach lub na dziedzińcach w cieniu dostojnych platanów i poznać kulturę oraz historię Birgi.
Czego koniecznie należy skosztować w Birgi
Położenie geograficzne i bogactwo upraw ukształtowały lokalną kuchnię w Birgi. Jest to głównie kuchnia egejska – pionier zdrowego odżywiania – w której nie brakuje oliwy z oliwek, ziół, owoców morza i win. Wśród lokalnych specjałów warto wspomnieć słynne śniadanie egejskie, składające się z całkowicie naturalnych produktów. Inne przysmaki to zupa kestirme, przygotowywana z lokalnych kurczaków, ekologiczne zioła pieczone lub pod postacią sałatki, maślany keşkek (gulasz z pszenicy/jęczmienia i mięsa), zupa z soczewicy – çatal i faszerowane kwiaty cukinii. Warto spróbować też besmet (rodzaj sucharów), suszonych w starych, kamiennych piecach na terenie wioski. Popularne są też dania z ziemniaków uprawianych w Ödemiş i śnieżna halva, czyli mieszanka soku z czarnej morwy i śniegu z góry Bozdağ.

Smart travel w 5 krokach. Jak wypocząć i nie przepłacić?

Polacy rezerwują wczasy na ostatnią chwilę

Linie lotnicze Corendon Airlines świętowały 20. lecie działalności podczas spektakularnej Gali w Antalya Cosmos Theatre
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Gwiazdy

Anna Czartoryska-Niemczycka: Mój tata czytał mi książki. Teraz nagrania z jego głosem są najpiękniejszą pamiątką po nim
Wspólne czytanie wzmacnia więzi rodzinne, rozwija u dzieci wyobraźnię, poszerza zasób słownictwa, kształtuje gust literacki i zachęca do kreatywnego spędzania czasu wolnego – uważa Anna Czartoryska-Niemczycka. Aktorka czerpie z tradycji, którą w jej domu rodzinnym szczególnie pielęgnował jej tata. Teraz ona również promuje czytelnictwo i zachęca do tego, by sięganie po lektury stało się codziennym rytuałem.
Transport
Rośnie skala agresji na polskich drogach. Problemem jest nie tylko nadmierna prędkość, ale też jazda na zderzaku

Za kilka dni zaczynają się wakacje, czyli statystycznie najniebezpieczniejszy czas na drogach. Wśród głównych przyczyn takich zdarzeń na prostych odcinkach drogi są nadmierna prędkość i jazda na zderzaku. Zarządca autostrady A4 Katowice–Kraków w ramach kampanii „Nie zderzakuj. Posłuchaj. Jedź bezpiecznie” zwraca uwagę na zjawisko agresji na polskich drogach i przypomina, że bezpieczeństwo zaczyna się od osobistych decyzji kierowcy.
Muzyka
Alicja Węgorzewska: Czuję się ambasadorką polskiej kultury. Czasami dokonuję niepopularnych wyborów, ale moje pomysły są bardzo odkrywcze

Dyrektor Warszawskiej Opery Kameralnej została uhonorowana prestiżową nagrodą ShEO Awards 2025 w kategorii „Ambasadorka polskiej kultury” i jak podkreśla, w stu procentach na nią zasłużyła. Przyznawane przez tygodnik „Wprost” wyróżnienie trafia bowiem do kobiet, które zmieniają świat, a Alicja Węgorzewska czyni to od lat, nadając polskiej kulturze operowej zupełnie nowy wymiar. Tym razem szczególne uznanie otrzymała za stworzenie i rozwijanie Festiwalu Mozart Junior. W tym roku odbywa się już jego szósta edycja.