Birgi na liście „Najlepszych wiosek turystycznych” w 2022 roku
Synertime
Aleja Wyścigowa
02-681 Warszawa
e.potocka|synertime.pl| |e.potocka|synertime.pl
668132416
www.synertime.pl
Na coroczną listę „Najlepszych wiosek turystycznych” tworzoną przez Światową Organizację Turystyki Narodów Zjednoczonych (UNWTO) w 2022 roku trafiło Birgi. Ponad pięciotysięczna historia i tradycyjne domy z czasów panowania Seldżuków i Osmanów sprawiły, że Birgi zostało trzecią miejscowością z Türkiye (Turcji), która pojawiła się na tej liście. W 2021 roku wyróżnione zostały także Taraklı w prowincji Sakarya oraz Mustafapaşa w prowincji Nevşehir.
Światowa Organizacja Turystyki Narodów Zjednoczonych (UNWTO) ogłosiła listę Najlepszych Wiosek Turystycznych 2022 roku, czyli zbiór czołowych ośrodków turystyki wiejskiej na całym świecie. Na liście z roku 2022 znalazły się 32 miejscowości z osiemnastu krajów świata. Wioska Birgi położona niedaleko miasta Ödemiş w prowincji İzmir, została wpisana na listę, ze względu na zaangażowanie w innowacje i zrównoważony rozwój, a także wyjątkową architekturę i niematerialne dziedzictwo kulturowe. Tytułem Najlepszej Wioski Turystycznej odznaczane są miejscowości, dla których turystyka jest siłą napędową rozwoju oraz szansą na nowe inwestycje przynoszące dochody. Jednocześnie ośrodki te dbają o zachowanie oraz promocję lokalnych wartości i produktów. Miejscowości, które znalazły się na liście zostały też wyróżnione ze względu na ich wkład w rozwój turystyki zgodnie z Celami Zrównoważonego Rozwoju ONZ.
Oczarowuje lokalnych i zagranicznych gości
Malownicze Birgi, położone w środku najbardziej żyznych kotlin w zachodniej części tureckiego regionu Morza Egejskiego, charakteryzuje się brukowanymi ulicami, po bokach wysadzonymi drzewami oraz tradycyjnymi domami i budowlami pochodzącymi z XII wieku. Wioska znajduje się siedem kilometrów od miasta Ödemiş w prowincji İzmir. Przyciąga lokalnych i zagranicznych turystów ze względu na bliskość wpisanego na Listę Światowego Dziedzictwa UNESCO, Efezu, a także słynącego z win owocowych Şirince i pobliskich miejscowości wypoczynkowych, takich jak Çeşme, Alaçatı czy Seferihisar. Długa historia osadnictwa sięga tu III tysiąclecia p.n.e. W tym czasie rządzone przez Frygijczyków, Lidyjczyków i Persów, Birgi było kolejno częścią królestwa Pergamonu oraz Imperium Rzymskiego i Bizantyjskiego. Ponadto wioska była stolicą księstwa Aydınoğulları, jednego z Księstw Anatolijskich. W 1426 roku Birgi znalazło się pod panowaniem Osmańskim i pozostawało centrum administracyjnym i kulturalnym aż do XVII wieku.
Żywy skansen
Liczne zabytkowe budowle w Birgi, takie jak grobowce, medresy, meczety, jak również fontanny, łaźnie i biblioteki pochodzą w większości z czasów Księstw Anatolijskich i Imperium Osmańskiego. Ponad 200 różnych, zarejestrowanych obiektów, które się tu znajdują, sprawiają, że Birgi to muzeum na świeżym powietrzu. Jednym z najwspanialszych przykładów XVIII-wiecznej architektury cywilnej jest wzniesiony w okresie Księstw Anatolijskich Meczet Ulu (Aydınoğlu Mehmet Bey Mosque). Pozostałe ważne zabytki to posiadłość Çakırağa (Çakırağa Konağı), grobowiec İmama Birgivi, posiadłość Sandıkoğlu, meczet Dervişağa i mauzoleum Ümmü Sultan Şah Türbesi. W 1996 roku Birgi zostało uznane za „obszar chroniony” przez Ministerstwo Kultury i Turystyki Republiki Türkiye (Turcji). Natomiast od 2012 roku znajduje się na Liście informacyjnej Światowego Dziedzictwa UNESCO, a także wśród kandydatów do dołączenia do tureckiej sieci „miast powolnych” - Cittaslow. Birgi słynie z bujnej przyrody, pysznej, lokalnej kuchni oraz bogatej historii. Turyści, odwiedzając tę uroczą wioskę mogą porozmawiać z mieszkańcami w tradycyjnych kawiarniach lub na dziedzińcach w cieniu dostojnych platanów i poznać kulturę oraz historię Birgi.
Czego koniecznie należy skosztować w Birgi
Położenie geograficzne i bogactwo upraw ukształtowały lokalną kuchnię w Birgi. Jest to głównie kuchnia egejska – pionier zdrowego odżywiania – w której nie brakuje oliwy z oliwek, ziół, owoców morza i win. Wśród lokalnych specjałów warto wspomnieć słynne śniadanie egejskie, składające się z całkowicie naturalnych produktów. Inne przysmaki to zupa kestirme, przygotowywana z lokalnych kurczaków, ekologiczne zioła pieczone lub pod postacią sałatki, maślany keşkek (gulasz z pszenicy/jęczmienia i mięsa), zupa z soczewicy – çatal i faszerowane kwiaty cukinii. Warto spróbować też besmet (rodzaj sucharów), suszonych w starych, kamiennych piecach na terenie wioski. Popularne są też dania z ziemniaków uprawianych w Ödemiş i śnieżna halva, czyli mieszanka soku z czarnej morwy i śniegu z góry Bozdağ.

Na co zwrócić uwagę, wybierając oferty first minute?

20 lat Corendon Airlines – jubileuszowe niespodzianki na pokładzie!

Mateusz Waligóra przejechał zimą pustynię Gobi na rowerze. Samotnie.
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Problemy społeczne

37 proc. Ukraińców nie wie, jak zaszczepić dziecko w Polsce. Potrzebna większa edukacja w tym zakresie
Choć trzech na czterech uchodźców z Ukrainy darzy polski system ochrony zdrowia dużym zaufaniem, to 21 proc. z nich ma problem z zaufaniem do samych szczepień. To dlatego wiele ukraińskich mam podejmuje decyzję o nieszczepieniu dziecka. Dużym wyzwaniem jest więc zwiększanie ich świadomości na temat korzyści płynących ze szczepień dla zdrowia jednostek i całej populacji, a także wyjaśnianie wątpliwości związanych z ewentualnymi skutkami ubocznymi. Tę rolę edukacyjną musi wziąć na siebie polski personel systemu ochrony zdrowia.
Problemy społeczne
Muzea pomagają walczyć ze stereotypami i uprzedzeniami. To ważne dla zmieniającego się rynku pracy

Według NEMO, Sieci Europejskich Organizacji Muzealnych, społeczna rola muzeów wykracza daleko poza ich tradycyjne funkcje. W coraz bardziej spolaryzowanym świecie muzea mogą odgrywać kluczową rolę w promowaniu dialogu i spójności społecznej, zachęcać do dyskusji, mogą też pełnić rolę ośrodków integracji społecznej. Dzięki przybliżaniu obcych kultur mogą też zmienić spojrzenie na rynek pracy.
Żywienie
Sylwia Bomba: Nigdy nie stosowałam ozempicu. Dla mnie zdrowie jest ważniejsze niż efekt wizualny

Celebrytka uważa, że leków typu Ozempic nie powinno się stosować jako złotych środków na odchudzanie. Bo choć pozwalają one w dość krótkim czasie pozbyć się zbędnych kilogramów, to odbywa się to kosztem zdrowia. Aby więc bezpiecznie i trwale zredukować masę ciała, trzeba przede wszystkim zmodyfikować dietę i prowadzić aktywny styl życia. To długi, ale wart starania proces. Ze swojego doświadczenia Sylwia Bomba wie, że nie ma jednej cudownej tabletki, dzięki której bez żadnego wysiłku uzyskamy wymarzony rozmiar S.