Komunikaty PR

Bodrum – odkryj miasto wszystkimi zmysłami

2022-05-10  |  16:30
Biuro prasowe
Kontakt
Emilia Potocka
Synertime

Aleja Wyścigowa
02-681 Warszawa
e.potocka|synertime.pl| |e.potocka|synertime.pl
668132416
www.synertime.pl

Bodrum położone jest w południowo-zachodniej części regionu Morza Egejskiego, w prowincji Muğla. W starożytności znane jako Halikarnas, słynęło przede wszystkim z mieszczącego się tam mauzoleum, które zostało okrzyknięte cudem świata antycznego. Obecnie jest to istny raj dla turystów. Śródziemnomorski klimat, turkusowe morze, malownicze uliczki, bogata historia i liczne zabytki a także przepyszna kuchnia – to wszystko i wiele więcej sprawia, że co roku Bodrum jest jednym z najpopularniejszych kurortów w Türkiye (Turcji).

Miasto mitów i historii

Jednym z najciekawszych zabytków w Bodrum jest Zamek św. Piotra, zbudowany przez Rycerzy Zakonu św. Jana w XV wieku. Jako twierdza przez ponad sześć wieków był „świadkiem” wielu bitew i gościł liczne postaci historyczne. Dziś znajduje się tam Muzeum Archeologii Podwodnej, w którym podziwiać można niezwykłe kolekcje starożytnych artefaktów. W 1995 roku zostało ono wyróżnione tytułem Europejskiego Muzeum Roku. Co interesujące, do budowy Zamku w Bodrum wykorzystano część marmurowych bloków i kamieni pozostałych po słynnym mauzoleum w Halikarnasie. Mierząca 45 metrów budowla, będąca grobowcem satrapy Karii - Mauzolosa nie przetrwała upływu czasu i została ostatecznie zniszczona przez trzęsienie ziemi. Do dziś można oglądać pozostałości budowli w parku archeologicznym, stworzonym w miejscu oryginalnego mauzoleum.

Portowa Perła Morza Egejskiego

Kolejną atrakcją jest rozległy port i marina dla jachtów. Co roku zawijają tu międzynarodowe statki wycieczkowe. Jest to również świetne miejsce do relaksu i spacerów pod palmami oraz drzewami eukaliptusowymi. Nie brakuje też licznych restauracji i kawiarni z widokiem na morze. W porcie znajduje się także słynna Marina Bodrum, uznawana za klejnot Morza Egejskiego i Śródziemnego, wyróżniona Błękitną Flagą i pięcioma nagrodami Złotej Kotwicy.

Miasto zapachów

Jednym z najstarszych źródeł dochodu z rolnictwa w Bodrum są… oliwki. Dojrzewają wczesną zimą (w grudniu), następnie są zbierane, a potem przewożone do lokalnych tłoczni, gdzie produkuje się z nich oliwę. Zapach oliwek unoszący się w oliwnych gajach zimą jest charakterystyczny dla tego regionu. Wraz z wiosną pojawia się także woń kwiatów. Wysokie wzgórza pokrywają się wtedy zjawiskowymi liliowymi kwiatami - krokus pallasii (rodzaj szafranu krokusowego). Wiosna to również okres kwitnienia roślin pnących, takich jak kolcorośl szorstki i powojnik wąsaty, których obecność sprawia, że miasto wygląda jeszcze piękniej.

Miasto smaków

Bodrum to nie tylko piękne widoki i zapachy, ale też pyszna kuchnia. Co najważniejsze jest zdrowa i nietucząca, o ile nie przesadzi się z tureckim chlebem czy słodkimi deserami! Kuchnia tego regionu znana jest z tradycyjnych smaków egejskich i śródziemnomorskich.  Będąc na wakacjach w Bordum  koniecznie trzeba spróbować świeżych ryb i wypić kieliszek rakı. Rakı to lokalny napój alkoholowy popularny jako aperitif. Często jest aromatyzowany anyżem i podaje się go do owoców morza lub meze (przystawek). Oprócz tego, najbardziej charakterystyczne potrawy dla Bodrum to: keşkek (tradycyjna potrawa z mięsa jagnięcego lub drobiowego połączona z gulaszem z pszenicy lub jęczmienia), ot kavurması (smażone ostre zioła), köpoğlu mezesi (smażony bakłażan, papryka i pomidory polane jogurtem), faszerowane kwiaty cukinii, gulasz z ośmiornicy z cebulą czy çökertme kebabı (marynowane, a następnie smażone paski mięsa podawane z cienkimi frytkami ziemniaczanymi, jogurtem czosnkowym i sosem pomidorowym).

Więcej informacji na: https://gobodrumturkiye.com/

Więcej informacji
Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Źródło informacji: Synertime
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Podróże Na co zwrócić uwagę, wybierając oferty first minute? Biuro prasowe
2025-04-17 | 12:20

Na co zwrócić uwagę, wybierając oferty first minute?

Oferty first minute stają się coraz częstszym wyborem osób planujących wypoczynek z kilkumiesięcznym wyprzedzeniem. W przeciwieństwie do ofert last minute zakup wakacji first
Podróże 20 lat Corendon Airlines – jubileuszowe niespodzianki na pokładzie!
2025-04-11 | 14:40

20 lat Corendon Airlines – jubileuszowe niespodzianki na pokładzie!

Corendon Airlines wraz ze swoimi pasażerami świętuje 20-lecie działalności w przestworzach W 2025 roku Corendon Airlines świętuje 20-lecie swojej działalności i zaprasza
Podróże Mateusz Waligóra przejechał zimą pustynię Gobi na rowerze. Samotnie.
2025-03-19 | 12:00

Mateusz Waligóra przejechał zimą pustynię Gobi na rowerze. Samotnie.

Mateusz Waligóra, znany polski podróżnik i eksplorator, dokonał kolejnego niezwykłego wyczynu – przejechał zimą mongolską część pustyni Gobi na rowerze.

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Nie żyje Jadwiga Jankowska-Cieślak

Jadwiga Jankowska-Cieślak: Zwykle Złota Palma otwiera ścieżkę do kariery, a mi zamknęła. W Polsce trwał wtedy stan wojenny i musiałam szybko wracać do kraju

Z wielkim smutkiem przyjęliśmy wiadomość o śmierci Jadwigi Jankowskiej-Cieślak jednej z najbardziej wybitnych polskich aktorek. Z tej okazji pragniemy podzielić się z Państwem jednym z ostatnich wywiadów, jakich udzieliła naszej redakcji.

Gwiazdy

Handel

Konsumpcja jaj w Polsce rośnie. Przy zakupie Polacy zwracają uwagę na to, z jakiego chowu pochodzą

Zarówno spożycie, jak i produkcja jaj w Polsce notują wzrosty. Znacząca większość konsumentów przy zakupie jajek zwraca uwagę na to, czy pochodzą one z chowu klatkowego. Polska jest jednym z liderów w produkcji i eksporcie jajek w UE, ale ma też wśród nich największy udział kur w chowie klatkowym. Oczekiwania konsumentów przyczyniają się powoli do zmiany tych statystyk.

Infrastruktura

Mazowsze ze specjalną ofertą na Wielkanoc i majówkę. Rośnie zainteresowanie podróżami po regionie

Okres wielkanocny i majówkowy, które w tym roku wypadają bardzo blisko siebie, to czas wzmożonego ruchu turystycznego na Mazowszu. Region, który w ubiegłym roku odwiedziła rekordowa liczba turystów, przyciąga m.in. bogactwem kulturowym, różnorodną ofertą atrakcji i nadwiślańskimi krajobrazami. W okresie Wielkiej Nocy w wielu miejscach odbywają się wydarzenia, które mają przybliżyć świąteczne tradycje pielęgnowane od pokoleń.