Bodrum – odkryj miasto wszystkimi zmysłami
Synertime
Aleja Wyścigowa
02-681 Warszawa
e.potocka|synertime.pl| |e.potocka|synertime.pl
668132416
www.synertime.pl
Bodrum położone jest w południowo-zachodniej części regionu Morza Egejskiego, w prowincji Muğla. W starożytności znane jako Halikarnas, słynęło przede wszystkim z mieszczącego się tam mauzoleum, które zostało okrzyknięte cudem świata antycznego. Obecnie jest to istny raj dla turystów. Śródziemnomorski klimat, turkusowe morze, malownicze uliczki, bogata historia i liczne zabytki a także przepyszna kuchnia – to wszystko i wiele więcej sprawia, że co roku Bodrum jest jednym z najpopularniejszych kurortów w Türkiye (Turcji).
Miasto mitów i historii
Jednym z najciekawszych zabytków w Bodrum jest Zamek św. Piotra, zbudowany przez Rycerzy Zakonu św. Jana w XV wieku. Jako twierdza przez ponad sześć wieków był „świadkiem” wielu bitew i gościł liczne postaci historyczne. Dziś znajduje się tam Muzeum Archeologii Podwodnej, w którym podziwiać można niezwykłe kolekcje starożytnych artefaktów. W 1995 roku zostało ono wyróżnione tytułem Europejskiego Muzeum Roku. Co interesujące, do budowy Zamku w Bodrum wykorzystano część marmurowych bloków i kamieni pozostałych po słynnym mauzoleum w Halikarnasie. Mierząca 45 metrów budowla, będąca grobowcem satrapy Karii - Mauzolosa nie przetrwała upływu czasu i została ostatecznie zniszczona przez trzęsienie ziemi. Do dziś można oglądać pozostałości budowli w parku archeologicznym, stworzonym w miejscu oryginalnego mauzoleum.
Portowa Perła Morza Egejskiego
Kolejną atrakcją jest rozległy port i marina dla jachtów. Co roku zawijają tu międzynarodowe statki wycieczkowe. Jest to również świetne miejsce do relaksu i spacerów pod palmami oraz drzewami eukaliptusowymi. Nie brakuje też licznych restauracji i kawiarni z widokiem na morze. W porcie znajduje się także słynna Marina Bodrum, uznawana za klejnot Morza Egejskiego i Śródziemnego, wyróżniona Błękitną Flagą i pięcioma nagrodami Złotej Kotwicy.
Miasto zapachów
Jednym z najstarszych źródeł dochodu z rolnictwa w Bodrum są… oliwki. Dojrzewają wczesną zimą (w grudniu), następnie są zbierane, a potem przewożone do lokalnych tłoczni, gdzie produkuje się z nich oliwę. Zapach oliwek unoszący się w oliwnych gajach zimą jest charakterystyczny dla tego regionu. Wraz z wiosną pojawia się także woń kwiatów. Wysokie wzgórza pokrywają się wtedy zjawiskowymi liliowymi kwiatami - krokus pallasii (rodzaj szafranu krokusowego). Wiosna to również okres kwitnienia roślin pnących, takich jak kolcorośl szorstki i powojnik wąsaty, których obecność sprawia, że miasto wygląda jeszcze piękniej.
Miasto smaków
Bodrum to nie tylko piękne widoki i zapachy, ale też pyszna kuchnia. Co najważniejsze jest zdrowa i nietucząca, o ile nie przesadzi się z tureckim chlebem czy słodkimi deserami! Kuchnia tego regionu znana jest z tradycyjnych smaków egejskich i śródziemnomorskich. Będąc na wakacjach w Bordum koniecznie trzeba spróbować świeżych ryb i wypić kieliszek rakı. Rakı to lokalny napój alkoholowy popularny jako aperitif. Często jest aromatyzowany anyżem i podaje się go do owoców morza lub meze (przystawek). Oprócz tego, najbardziej charakterystyczne potrawy dla Bodrum to: keşkek (tradycyjna potrawa z mięsa jagnięcego lub drobiowego połączona z gulaszem z pszenicy lub jęczmienia), ot kavurması (smażone ostre zioła), köpoğlu mezesi (smażony bakłażan, papryka i pomidory polane jogurtem), faszerowane kwiaty cukinii, gulasz z ośmiornicy z cebulą czy çökertme kebabı (marynowane, a następnie smażone paski mięsa podawane z cienkimi frytkami ziemniaczanymi, jogurtem czosnkowym i sosem pomidorowym).
Więcej informacji na: https://gobodrumturkiye.com/

Polacy rezerwują wczasy na ostatnią chwilę

Linie lotnicze Corendon Airlines świętowały 20. lecie działalności podczas spektakularnej Gali w Antalya Cosmos Theatre

Na co zwrócić uwagę, wybierając oferty first minute?
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Psychologia

Qczaj: Moja siostra przeszła załamanie psychiczne. Dźwigamy na swoich barkach bardzo dużo i czasami po prostu nie mamy już siły
Trener przeżył niedawno prawdziwe chwile grozy po tym, gdy jego siostra trafiła do szpitala. Mimo że jest już dorosła, to nadal czuje się za nią odpowiedzialny, tak samo jak wtedy, kiedy opiekował się nią po wyjeździe mamy do USA. Jednocześnie Qczaj apeluje do tych, którzy zmagają się z jakimś kryzysem psychicznym, by nie wstydzili się mówić o swoich problemach i mieli odwagę prosić o pomoc. Dzięki temu można zapobiec tragedii.
Konsument
Otyłość i niedożywienie u seniorów często idą w parze. Źródłem problemu często tańsza, wysokoprzetworzona żywność

Niemal 64 proc. osób między 65. a 74. rokiem życia ma nadmierną masę ciała. Co piąty senior cierpi z powodu niedożywienia. Szczególną sytuacją jest taka, w której osoba starsza jest otyła, ale jednocześnie niedożywiona jakościowo. U źródeł problemów żywieniowych leżą z jednej strony mechanizmy związane z fizjologią starzenia się oraz różne choroby towarzyszące, a z drugiej – czynniki ekonomiczne i psychologiczne, takie jak samotność czy brak wystarczających środków. Eksperci zwracają uwagę na to, że ważne jest edukowanie i aktywizowanie seniorów, ponieważ zarówno otyłość, jak i niedożywienie prowadzą do poważnych konsekwencji zdrowotnych.
Gwiazdy
Anna Powierza: Mimo wyniku wyborów prezydenckich z czasem będzie mniej podziałów w społeczeństwie. Chciałabym pierwszej damy, która stoi po stronie kobiet

Aktorka nie dziwi się, że wynik wyborów prezydenckich budzi tak ogromne emocje, bo przecież niemal równej połowie głosujących niezwykle trudno pogodzić się z tym, że nie wygrał właśnie ich faworyt. Eksperci zastanawiają się, jak będzie teraz wyglądał polityczny krajobraz, rządzący już podejmują pewne kroki, a Anna Powierza chce wierzyć, że nowy lokator Pałacu Prezydenckiego sprosta wyzwaniu i udowodni, że głos oddany na niego nie został zmarnowany. Na wysokości zadania powinna także stanąć jego żona.