Komunikaty PR

Ciesz się świeżymi, letnimi smakami Türkiye (Turcji)

2023-08-11  |  12:00
Biuro prasowe
Kontakt
Emilia Potocka
Synertime

Aleja Wyścigowa
02-681 Warszawa
e.potocka|synertime.pl| |e.potocka|synertime.pl
668132416
www.synertime.pl

Türkiye (Turcja) to najlepsze miejsce na wakacje, jeśli zwracasz szczególną uwagę na pyszne jedzenie. Położone nad Morzem Śródziemnym państwo ma do zaoferowania odwiedzającym bogaty dorobek kulturowy, wspaniałe krajobrazy i szeroką gamę atrakcji turystycznych. Jednocześnie zapewnia swoim gościom jedyne w swoim rodzaju doznania kulinarne, poprzez najlepsze specjały wywodzące się z wielowiekowej i pełnej tradycji kultury gastronomicznej.

W sezonie letnim w Türkiye (Turcji) bez wątpienia najpopularniejsze są potrawy na bazie oliwy z oliwek i warzyw oraz lekkie dania przygotowywane na podstawie przepisów opierających się na regionalnych ziołach i owocach morza, pochodzących z otaczających kraj wód. Poznajcie kilka lekkich, zdrowych i pysznych letnich smaków, które sprawią, że poczujecie się szczęśliwi w „tureckim stylu” w gorące letnie dni...

Oliwa z oliwek i zioła – królowe tureckich, letnich stołów

Przestrzeganie diety śródziemnomorskiej w celu zachowania zdrowia i dobrej kondycji podczas wakacji w Türkiye (Turcji) jest stosunkowo proste. Jest to możliwe dzięki cudownej oliwie z oliwek, niezbędnej do długiego i zdrowego życia, którą można dodać do każdego spożywanego posiłku w ciągu dnia. Potrawy na bazie oliwy z oliwek są często podawane jako przystawki na małych talerzach w restauracjach, a latem w tureckich domach stają się daniem głównym. Świetnym tego przykładem jest zielona fasolka na oliwie z oliwek, przyrządzana w całej Türkiye (Turcji) jako przekąska, w upalne dni staje się głównym posiłkiem. Latem, aby dania były lżejsze i zdrowsze ogranicza się spożycie mięsa. W tym okresie fasolka szparagowa, dania z bakłażana, nadziewane liście winogron (Sarma) lub nadziewane warzywa (Dolma) są często przyrządzane bez mięsa. Wtedy wzrasta również wykorzystanie świeżych zielonych ziół, a do każdego posiłku podawane są sałatki z dużą ilością oliwy z oliwek, octu lub cytryny.

Co więcej, w każdym regionie Türkiye (Turcji) rosną różne zioła. To rozległe geograficznie i krajobrazowo państwo wyróżnia się wyjątkową różnorodnością biologiczną. Na przykład w Izmirze, zwanym „perłą Morza Egejskiego”, można skosztować ziół, takich jak drapacz lekarski (şevket-i bostan) lub soliród zielny (Deniz börülcesi). Na stołach w regionie egejskim królują regionalne warzywa, karczochy i kwiaty cukinii oraz występujące tylko na tym obszarze zioła. W letnie dni, gdy nie ma pomysłu na coś do zjedzenia, na ratunek przychodzi niezwykłe trio, melon, arbuz i biały ser. Ser Ezine z Çanakkale wraz z kilkoma plastrami melona lub arbuza tworzy doskonały i przy tym lekki posiłek.

Pyszne przepisy z Riwiery Tureckiej

W miesiącach letnich Riwiera Turecka przyciąga uwagę nie tylko dzięki sprzyjającemu klimatowi, zachwycającym krajobrazom i zdrowej kuchni, ale też szerokim wyborem dań warzywnych, przygotowywanych na bazie organicznej oliwy z oliwek. Tahinli piyaz to jeden z przysmaków, który smakosze muszą spróbować podczas wizyty na Riwierze Tureckiej. Doskonałe połączenie fasoli z tahini z cebulą i pomidorami może nawet zastąpić danie główne w gorący, letni dzień. Koniecznie trzeba też spróbować pomarańczy Finike, która uważana jest za jedną z najsmaczniejszych odmian tego owocu na świecie! Szklanka lodowatego soku z pomarańczy Finike o wyjątkowym aromacie zapewnia orzeźwienie w gorące letnie dni.

Letnie posiłki w Türkiye (Turcji) to nie tylko przysmaki z regionu Morza Egejskiego i Śródziemnego. Ayran Aşı (zimna zupa jogurtowa z pszenicą i ciecierzycą), letni faworyt, jest jednym z najbardziej znanych dań wschodniej Anatolii. Odwiedzając Anatolię, tej słynnej zupy przygotowywanej z ziaren i nasion można spróbować w różnych regionach kraju. W gorący, letni dzień na orzeźwienie polecane są lody Maraş z Kahramanmaraş. Te pyszne lody, produkowane z koziego mleka i korzeni dzikich orchidei rosnących w Kahramanmaraş, są idealne na ochłodę latem.

Świeże ryby

Ryby, ważny element diety śródziemnomorskiej, są zwykle spożywane przez całe lato. Nie inaczej jest w tureckiej kuchni. W państwie otoczonym trzema morzami można spróbować różnorodnych gatunków sezonowych owoców morza. Wiele z tych pysznych ryb znajduje się w letnim menu. W tym okresie zazwyczaj podawane są pieczone, grillowane lub gotowane na parze, żeby nie traciły swoich wartości odżywczych. Warto pamiętać, że białe wina z lokalnych winogron unikalnych dla tureckich ziem, takich jak Bornova Misketi, Emir i Narince, mają wspaniały smak i dobrze komponują się z owocami morza, oliwą z oliwek i świeżymi letnimi owocami...

Będąc w Türkiye (Turcji) warto spróbować tych zdrowych, letnich przysmaków

- Zupa Ayran Aşı - https://van.goturkiye.com/taste

- Zielona fasolka z oliwą z oliwek - https://www.youtube.com/shorts/eYewjANnTDo

- Tahinli piyaz - https://www.youtube.com/watch?app=desktop&v=0VHIUp_-HO0

- Arbuz z serem Ezine - https://gastronomy.goturkiye.com/marmara

- Lody Maraş - https://gastronomy.goturkiye.com/traditional-maras-ice-cream-and-its-history

- Schłodzony sok z pomarańczy Finike - https://gastronomy.goturkiye.com/a-taste-of-the-turkish-riviera

Więcej informacji
Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Źródło informacji: Synertime
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Podróże Smart travel w 5 krokach. Jak wypocząć i nie przepłacić? Biuro prasowe
2025-06-24 | 08:50

Smart travel w 5 krokach. Jak wypocząć i nie przepłacić?

Czerwiec jest miesiącem o którym marzy większość uczniów – oznacza on odpoczynek i planowanie wymarzonych wakacji. Co ciekawe, w tym roku Polacy stawiają na
Podróże Polacy rezerwują wczasy na ostatnią chwilę
2025-06-05 | 12:20

Polacy rezerwują wczasy na ostatnią chwilę

Z najnowszych badań serwisu turystycznego e-wczasy.pl wynika, że w 2025 roku Polacy coraz częściej odkładają planowanie wakacji na ostatnią chwilę. Ten trend potwierdzają
Podróże Linie lotnicze Corendon Airlines świętowały 20. lecie działalności podczas spektakularnej Gali w Antalya Cosmos Theatre
2025-05-26 | 15:30

Linie lotnicze Corendon Airlines świętowały 20. lecie działalności podczas spektakularnej Gali w Antalya Cosmos Theatre

Corendon Airlines, jeden z wiodących europejskich przewoźników lotniczych, uczcił 20. lecie swojego istnienia podczas wyjątkowej gali zorganizowanej w Antalya Cosmos Theatre.

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Muzyka

Dorota Gardias: Moja piosenka nagrana z Bartasem Szymoniakiem odniosła ogromny sukces. Wiążę z nią pewne plany

Prezenterka pogody podkreśla, że ma w życiu kilka pasji, które szczególnie pielęgnuje. Jedną z nich jest śpiewanie. Nuci nie tylko pod prysznicem, ale swoje umiejętności wokalne prezentuje również na eventach, imprezach okolicznościowych i w programach rozrywkowych. Dorota Gardias nie kryje satysfakcji z tego, że kilka miesięcy temu mogła zaśpiewać w duecie z Bartasem Szymoniakiem, a utwór „Wszystko i nic” bardzo przypadł do gustu odbiorcom. Teraz marzy o tym, by móc wykonać go „na żywo” podczas festiwalu.

Media i PR

Reklama suplementów diety przez influencerów podlega pewnym ograniczeniom. Kontrolują to GIS i UOKiK

Rekomendacje influencerów mają znaczenie w wielu kategoriach zakupowych. Z raportu przygotowanego przez Wavemaker „Influencerzy pod lupą: etyka w social mediach” wynika, że 30 proc. internautów bierze je pod uwagę przy podejmowaniu decyzji zakupowych dotyczących leków i suplementów diety. Reklamy suplementów diety w Polsce podlegają pewnym ograniczeniom. Przykładowo nie można przypisywać im właściwości leczniczych, bo nie są to leki, ani też właściwości wspomagających, które nie są poparte badaniami. Te kwestie sprawdza GIS. UOKiK z kolei może skontrolować poprawne oznaczenie przekazu reklamowego w social mediach.

Moda

Qczaj: Kiedyś na każde wyjście musiałem kupić sobie coś nowego. Teraz już nie chcę kupować kolejnych garniturów, by potem wyrzucać je na śmietnik

Zdaniem trenera, by zadbać o środowisko naturalne i zmniejszyć ilość odpadów, trzeba chociażby zrezygnować z impulsywnych zakupów w sklepach z odzieżą i w modzie postawić na bardziej zrównoważone rozwiązania. Qczaj zachęca więc do zmiany nawyków i refleksji nad własnymi potrzebami. Najpierw bowiem powinniśmy ocenić, czy dany zakup naprawdę jest konieczny, czy może w szafie mamy już podobną rzecz, którą z powodzeniem można ponownie wykorzystać. On sam, na przekór nieprzychylnym komentarzom i krytyce internautów, kilka razy założył już ten sam garnitur i znów za jakiś czas zamierza się w nim pokazać.