Komunikaty PR

Czarnogóra - dzikie piękno kryje się w górach i parkach

2023-12-19  |  13:30
Biuro prasowe
Kontakt
Agnieszka Kuźma-Filipek
Lawenda Public Relations

Al. Ks. Józefa Poniatowskiego 1
03-901 Warszawa
agnieszka|lawendapr.com| |agnieszka|lawendapr.com
48601991089
www.lawendapr.com
Do pobrania NotkaPR ( 0.09 MB )

Czarnogóra, niewielki kraj na Bałkanach, przyciąga turystów naturalnymi zasobami i coraz ciekawszą infrastrukturą turystyczną. Poza dobrze znanym wybrzeżem warto skierować uwagę na potencjał północy kraju, by doświadczyć tam gościnności mieszkańców i wyjątkowego kontaktu z dziką naturą. Czarnogóra wyróżnia się różnorodnością, a jej oferta zainteresuje podróżnika nastawionego na samodzielnie zaprojektowany wyjazd, jak i korzystającego z pakietu biura podróży.

Czarnogóra odbudowała ruch turystyczny po pandemii, co potwierdzają dane Urzędu Statystycznego Czarnogóry MONSTAT. Wzrosty przyjazdów w pierwszych trzech kwartałach 2023 turystów odnotowane w obiektach zbiorowego zakwaterowania wynoszą 23,87% i 13,35%  w porównaniu do analogicznych okresów w 2022 i 2019 roku. Do 10 października br. odnotowano 1 223 233 przyjazdów turystów, którym udzielono 4 562 190 noclegów.

Polska znajduje się w pierwszej 10-tce rynków, z których Czarnogóra odnotowała największą liczbę przyjazdów turystów zagranicznych. Zaliczają się do nich: Serbia (15,1%), Niemcy (6,9%), Francja (6,2%), Bośnia i Hercegowina (5,4%), Wielka Brytania (5,1%), Izrael (4,8%), Turcja (3,8%), Polska (3,7%), Rosja (3%) i Kosowo (3%).

Zrównoważony rozwój turystyki

Strategia rozwoju turystyki w Czarnogórze zakłada prowadzenie inwestycji turystycznych w sposób zrównoważony i równomierny. Jednym z priorytetów jest aktywizacja północnych części kraju, które dysponują niewykorzystanym jeszcze potencjałem.

Czarnogóra cieszy się dużym zainteresowaniem turystów z Polski. Zdajemy sobie sprawę, jak bardzo lubiane jest adriatyckie wybrzeże i nadmorskie miasta, takie jak Budva, Kotor czy Herceg Novi. Zależy nam też na tym, aby zachęcić turystów do podróżowania w głąb kraju i w północne regiony, rejony miast Žabljak i Kolašin, gdzie można doświadczyć bliskości z dziką naturą, autentycznej lokalnej kultury i kuchni – mówi Ana Tripković Marković, dyrektor zarządzająca Narodowej Organizacji Turystycznej Czarnogóry.

Rozwój terenów górskich polega na wsparciu turystyki wiejskiej poprzez zwiększenie liczby gospodarstw domowych, zróżnicowanie i wyspecjalizowanie ich oferty. Otwiera to też rynek dla produktów lokalnych, które trafiają bezpośrednio do turystów. Część gospodarstw rozwija się w kierunku niezależnych atrakcji, podczas gdy inne, w zależności od lokalizacji, uzupełniają rekreację nadmorską lub narciarską. W ostatnich latach uproszczono proces rejestracji działalności gastronomicznej na obszarach wiejskich, co stanowi zachętę, by wprowadzać je w prawnie regulowane ramy, konieczne dla zrównoważonego i odpowiedzialnego rozwoju turystyki.

Ważnym krokiem było również wsparcie „katunów” w rejonie Bjelasicy, Komovi i Prokletije, dzięki któremu 60 rodzin otrzymało panele słoneczne i przeszło szkolenia, co zwiększyło ich możliwości świadczenia usług turystycznych i gastronomicznych. Jakość oferty turystyki wiejskiej i zastosowanie ekologicznego podejścia do biznesu sprawiły, że wiele wiejskich gospodarstw domowych na północy otrzymało międzynarodowe certyfikaty ekologiczne "Travellife" i "EU Ecolabel”.

Potencjał turystyczny parków narodowych

Czarnogóra zachwyca naturą i spektakularnymi widokami. Znana turystom Zatoka Kotorska uchodzi za jedno z najbardziej malowniczych miejsc na Bałkanach, a otwarta tam niedawno kolejka gondolowa Kotor Cable Car pozwala podziwiać panoramę okolicy z nowej perspektywy. W 11 minut zawozi turystów na szczyt Kuk, który znajduje się w samym sercu Parku Narodowego Lovćen. Dolna stacja kolejki zlokalizowana jest we wsi Dub około 8 kilometrów od historycznego centrum Kotoru.

Ta nowa atrakcja turystyczna, z której można korzystać od 1 kwietnia do 31 października, pozwala turystom w komfortowy sposób przenieść się góry i zachęca do odkrywania tej części Czarnogóry. Dzięki inwestycji zostanie też zmniejszony ruch na starej drodze z Njeguši do Kotoru, co ograniczy emisję CO2 i pozytywnie wpłynie na obszary przybrzeżne i te w głębi lądu – podkreśla Ana Tripković Marković.

Czarnogóra mieści aż 5 parków narodowych, które chronią unikalne ekosystemy i umożliwiają bliski kontakt z naturą. W Parku Narodowym Durmitor, który słynie ze szczytów w kształcie stożków, znajduje się 18 jezior polodowcowych, w tym Jezioro Czarne, najgłębsze w całej Europie Południowo-Wschodniej. Park jest wpisany na Listę Światowego Dziedzictwa Kulturalnego i Przyrodniczego UNESCO, a przecinająca go rzeka Tara ma status rezerwatu biosfery.

Park Jezioro Szkoderskie to największy słodkowodny zbiornik na Bałkanach, który zachwyca urozmaiconą linią brzegową i pięknymi krajobrazami. Jest siedliskiem wielu gatunków ryb, ssaków oraz 280 gatunków ptaków. To ostatnie miejsce w Europie, gdzie naturalnie żyją pelikany.

Z kolei atrakcją Lovćen jest góra Jezerski Vrh, na której szczycie znajduje się mauzoleum króla Piotra II Petrovicia Njegosa, największego czarnogórskiego władcy i poety.

Biogradska Góra to park narodowy z jedynym w Europie lasem bukowym o charakterze pierwotnym i jednym z najstarszych jezior polodowcowych w Europie – Jeziorem Biogradskim.

Natomiast rezerwat Prokletije obejmuje najdziksze i najbardziej niedostępne pasmo górskie w Europie, a także najwyższy szczyt Czarnogóry - Zla Kolata - 2534 m n.p.m. Prokletije znaczy dosłownie "góry przeklęte" i odnosi się do surowości tych górskich terenów.

Obszary górskie stanowią 60% powierzchni Czarnogóry, dlatego rozwijająca się oferta turystyczna w znacznej mierze uwzględnia potencjał turystyki górskiej.  

Nowe hotele na wybrzeżu i w górach

Poza inwestycjami w infrastrukturę obszarów wiejskich w bieżącym roku otwarto również kilka obiektów hotelowych o wysokim standardzie, takich jak: hotel Mamula Island w odrestaurowanym forcie z XIX wieku na wyspie Mamula w Zatoce Kotorskiej, Ośrodek Hyatt Regency Kotor Bay Resort czy Swissôtel Kolašin, pierwszy luksusowy hotel w ośrodku narciarskim Kolašin 1600 położony w masywie górskim Bjelasica.

Na  2024 rok zaplanowane są inauguracje kolejnych obiektów, tj.: luksusowego resortu Rixos w Sutomore, Ritz-Carlton Montenegro w zachodniej części Półwyspu Lustica, a także CROWNE PLAZA Kolašinie.

Oferta turystyczna w połączeniu z dogodnymi połączeniami lotniczymi, ale także opcją dojazdu na własną rękę, czyni Czarnogórę niezwykle ciekawym i dostępnym miejscem wypoczynku zarówno dla wielbicieli wypoczynku w kameralnych obiektach będących częścią lokalnych gospodarstw wiejskich, jak i hoteli o najwyższym standardzie. Ten niewielki bałkański kraj zachwyca różnorodnością, pozwalając czerpać z piękna dziewiczej natury terenów górskich, odpoczywać na piaszczystych plażach oraz zwiedzać średniowieczne miasta. W dodatku wszystkie te atrakcje są osiągalne w ciągu jednego dnia.

 Więcej informacji o Czarnogórze znajduje się na stronie www.montenegro.travel.

Więcej informacji
Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Podróże Plecaki Hama z serii Lightweight na laptop i tablet. Już mają premierę Biuro prasowe
2024-05-23 | 13:38

Plecaki Hama z serii Lightweight na laptop i tablet. Już mają premierę

Niemiecka marka prezentuje dwa designerskie plecaki o mieszance biznesowego oraz casualowego stylu - Premium Lighweight (19 l pojemności ) i Ultra Lightweight (13 l). Oba dysponują wieloma
Podróże BRAK ZDJĘCIA
2024-05-23 | 01:00

Opóźniony lub odwołany lot w trakcie urlopu! Uzyskaj odszkodowanie nawet 600euro

Opóźniony lub odwołany lot w trakcie urlopu! Sprawdź, czy masz prawo do odszkodowania!   W okresie długich weekendów, ludzie chętnie podróżują samolotami. Oznacza to większy ruch na lotniskach, a także
Podróże Krótkie podróże – wielkie przygody: Top 5 europejskich stolic na weekend
2024-05-22 | 12:00

Krótkie podróże – wielkie przygody: Top 5 europejskich stolic na weekend

Przed nami lato – idealny czas na szybkie weekendowe wypady. Dla osób poszukujących krótkiej, ale pełnej wrażeń podróży, mamy doskonałe wiadomości! Z Polski

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Żywienie

Filip Chajzer: Jestem samozwańczym królem kebaba. Miałem już ponad 700 zapytań o franczyzę i za dwa–trzy lata będzie to bardzo poważny biznes

Dziennikarz zamienił studio telewizyjne na budkę z kebabami i jak przekonuje, była to jedna z najlepszych decyzji w jego życiu zawodowym. Nie przejmuje się więc drwinami kolegi po fachu z TVN-u, za nic ma jakiekolwiek głosy krytyki i nie ogląda się na innych, tylko robi swoje. Wierzy bowiem, że ten biznes ma sens i szybko odniesie sukces w branży fast food. Filip Chajzer zdradza, że jego pomysł natychmiast odbił się szerokim echem. Po wyjątkowy przysmak do food trucka ustawiają się długie kolejki klientów i już teraz ma siedemset zapytań o franczyzę.

Zdrowie

Mikołaj Roznerski: W wieku 40 lat zrozumiałem, że powinienem regularnie się badać. Mam dziecko i chcę jak najdłużej żyć w zdrowiu

Aktor wspomina, że jakiś czas temu ani myślał o profilaktyce. Regularne badania spychał na margines, bo był przekonany, że jeśli dobrze się czuje i jest aktywny, to nie ma powodu do obaw. W końcu zrozumiał jednak, że nie tędy droga. Aby zachować dobre zdrowie, a w przypadku choroby móc błyskawicznie zareagować i rozpocząć leczenie, trzeba się badać. Teraz Mikołaj Roznerski zachęca też innych nieprzekonanych do tego, by zmienili podejście i nie zapominali o kontroli swojego organizmu.

Konsument

Polacy coraz częściej rezygnują z mięsa na rzecz roślinnych zamienników. Blisko połowa próbowała już produktów tego rodzaju

Już 24 proc. polskich konsumentów identyfikuje się jako fleksitarianie, a 6 proc. stosuje dietę roślinną – wynika z raportu ProVeg „Plant-Based Food in Poland”. Choć pod względem spożywanego mięsa wciąż plasujemy się w europejskiej czołówce, to ponad 40 proc. Polaków je go mniej niż rok wcześniej. – Potencjał rozwoju rynku roślinnych alternatyw w Polsce jest bardzo duży, zwłaszcza że rośnie świadomość o potrzebie ograniczenia mięsa – ocenia Marcin Tischner, public affairs coordinator w ProVeg.