Dziękujemy Wam! DHL Express wznosi się na wyżyny wdzięczności
Lekarze, pielęgniarki, ratownicy medyczni – to bohaterowie, którzy na pierwszej linii walczą każdego dnia z pandemią koronawirusa i zasługują na wyjątkowe podziękowania za bohaterskie i szlachetne czyny.
W ramach akcji „Rainbows & Heroes” DHL Express postanowił uhonorować służby medyczne na całym świecie za nieustanne ratowanie ludzkich żyć. Przemalowany samolot ozdobiony napisem „THANK YOU” już dwukrotnie wylądował na warszawskim Okęciu.
Murale, bicie braw, koncerty na żywo, grane z balkonu lub z dachu budynku czy #hot16challenge. Form podziękowania i okazywania wdzięczności za świadczenie usług medycznych lekarzom i pracownikom służby zdrowia było już wiele.
Teraz słowa wdzięczności pojawiły się również w powietrzu. Firma kurierska DHL Express przemalowała jeden ze swoich samolotów marki Boeing B757-200 PCF, umieszczając na wysokości skrzydeł tęczę i napis „Dziękujemy Wam”.
Samolot kursujący na trasach międzynarodowych na co dzień doręcza przesyłki – również te zawierające artykuły higieniczne oraz medyczne, wyposażenie krytyczne dla szpitali, a także inne środki niezbędne do walki z globalną pandemią. Tym samym przyczynia się do podnoszenia poziomu bezpieczeństwa na całym świecie.
– Kolorowy samolot pojawił się już dwukrotnie na warszawskim lotnisku im. Fryderyka Chopina. Maszyna jeszcze przez cztery tygodnie będzie kursować na trasach międzynarodowych, pokazując naszą ogromną wdzięczność dla wszystkich bohaterów naszej nowej codzienności. Do tej pory samolot odwiedził już 11 miast i 9 krajów europejskich. Nasza strategia „Connecting people, improving lives” (Łączymy ludzi, poprawiamy życie) w takich czasach jak teraz znaczy jeszcze więcej – nie tylko w słowach, a przede wszystkim w działaniu – informuje Agnieszka Błaś, dyrektor ds. operacji w DHL Express.
Przemalowanie samolotu wpisuje się w strategię działań CSR-owych międzynarodowej firmy jaką jest DHL Express, będąca częścią grupy DHL Deutsche Post.
Plecaki Hama z serii Lightweight na laptop i tablet. Już mają premierę
Opóźniony lub odwołany lot w trakcie urlopu! Uzyskaj odszkodowanie nawet 600euro
Krótkie podróże – wielkie przygody: Top 5 europejskich stolic na weekend
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
Jedynka Newserii
Żywienie
Filip Chajzer: Jestem samozwańczym królem kebaba. Miałem już ponad 700 zapytań o franczyzę i za dwa–trzy lata będzie to bardzo poważny biznes
Dziennikarz zamienił studio telewizyjne na budkę z kebabami i jak przekonuje, była to jedna z najlepszych decyzji w jego życiu zawodowym. Nie przejmuje się więc drwinami kolegi po fachu z TVN-u, za nic ma jakiekolwiek głosy krytyki i nie ogląda się na innych, tylko robi swoje. Wierzy bowiem, że ten biznes ma sens i szybko odniesie sukces w branży fast food. Filip Chajzer zdradza, że jego pomysł natychmiast odbił się szerokim echem. Po wyjątkowy przysmak do food trucka ustawiają się długie kolejki klientów i już teraz ma siedemset zapytań o franczyzę.
Zdrowie
Mikołaj Roznerski: W wieku 40 lat zrozumiałem, że powinienem regularnie się badać. Mam dziecko i chcę jak najdłużej żyć w zdrowiu
Aktor wspomina, że jakiś czas temu ani myślał o profilaktyce. Regularne badania spychał na margines, bo był przekonany, że jeśli dobrze się czuje i jest aktywny, to nie ma powodu do obaw. W końcu zrozumiał jednak, że nie tędy droga. Aby zachować dobre zdrowie, a w przypadku choroby móc błyskawicznie zareagować i rozpocząć leczenie, trzeba się badać. Teraz Mikołaj Roznerski zachęca też innych nieprzekonanych do tego, by zmienili podejście i nie zapominali o kontroli swojego organizmu.
Konsument
Polacy coraz częściej rezygnują z mięsa na rzecz roślinnych zamienników. Blisko połowa próbowała już produktów tego rodzaju
Już 24 proc. polskich konsumentów identyfikuje się jako fleksitarianie, a 6 proc. stosuje dietę roślinną – wynika z raportu ProVeg „Plant-Based Food in Poland”. Choć pod względem spożywanego mięsa wciąż plasujemy się w europejskiej czołówce, to ponad 40 proc. Polaków je go mniej niż rok wcześniej. – Potencjał rozwoju rynku roślinnych alternatyw w Polsce jest bardzo duży, zwłaszcza że rośnie świadomość o potrzebie ograniczenia mięsa – ocenia Marcin Tischner, public affairs coordinator w ProVeg.