Herbata po turecku
Synertime
Aleja Wyścigowa
02-681 Warszawa
e.potocka|synertime.pl| |e.potocka|synertime.pl
668132416
www.synertime.pl
Herbata podawana w małych szklaneczkach, kształtem przypominających kwiat tulipana, to nieodłączna część kultury tureckiej. Sekretem tureckiej herbaty jest czas jej parzenia. Im dłużej przygotowywana, tym bardziej ma gorzki smak i ciemniejszy kolor. Przyrządzana jest w charakterystycznym czajniku, zwanym po turecku çaydanlık, który składa się z dwóch mniejszych imbryków. Jak parzy się herbatę w Türkiye (Turcji)?
Najpopularniejszy sposób przygotowania herbaty polega na wcześniejszym zagotowaniu wody w dolnej części czajnika. Do górnego imbryka wkłada się liście herbaty, a potem trzeba je zalać wrzątkiem. Następnie należy uzupełnić wodę w większym naczyniu i cały çaydanlık ustawić na kuchence. Po ponownym zagotowaniu należy zmniejszyć ogień i odczekać 10-15 minut aż herbata się zaparzy.
Można też jednocześnie gotować wodę oraz parzyć herbatę. Wówczas do mniejszego czajnika wkłada się liście herbaty i zalewa odrobiną wody, a do większego samą wodę. Całość należy pozostawić na średnim ogniu do momentu aż woda zacznie się gotować. Następnie temperaturę trzeba zmniejszyć i po 10-15 minutach mamy gotową pyszną, turecką herbatę.

Na co zwrócić uwagę, wybierając oferty first minute?

20 lat Corendon Airlines – jubileuszowe niespodzianki na pokładzie!

Mateusz Waligóra przejechał zimą pustynię Gobi na rowerze. Samotnie.
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Nie żyje Jadwiga Jankowska-Cieślak

Jadwiga Jankowska-Cieślak: Zwykle Złota Palma otwiera ścieżkę do kariery, a mi zamknęła. W Polsce trwał wtedy stan wojenny i musiałam szybko wracać do kraju
Gwiazdy

Wiktor Dyduła: W domu rodzinnym zawsze podtrzymywaliśmy tradycję śmigusa-dyngusa. Teraz widzę, że w miastach już zanika ten zwyczaj
Zdaniem wokalisty śmigus-dyngus może dostarczyć sporo radości, ale też być powodem kłótni, chociażby w momencie, kiedy nie wszyscy godzą się na taką zabawę. Nie ukrywa też, że w dzieciństwie najbardziej czekał właśnie na lany poniedziałek i bitwę na wiadra. Zauważa jednak, że z roku na rok ta tradycja powoli zanika, a za oblanie wodą osób, które sobie tego nie życzą, można nawet dostać mandat.
Handel
Konsumpcja jaj w Polsce rośnie. Przy zakupie Polacy zwracają uwagę na to, z jakiego chowu pochodzą

Zarówno spożycie, jak i produkcja jaj w Polsce notują wzrosty. Znacząca większość konsumentów przy zakupie jajek zwraca uwagę na to, czy pochodzą one z chowu klatkowego. Polska jest jednym z liderów w produkcji i eksporcie jajek w UE, ale ma też wśród nich największy udział kur w chowie klatkowym. Oczekiwania konsumentów przyczyniają się powoli do zmiany tych statystyk.
Infrastruktura
Mazowsze ze specjalną ofertą na Wielkanoc i majówkę. Rośnie zainteresowanie podróżami po regionie

Okres wielkanocny i majówkowy, które w tym roku wypadają bardzo blisko siebie, to czas wzmożonego ruchu turystycznego na Mazowszu. Region, który w ubiegłym roku odwiedziła rekordowa liczba turystów, przyciąga m.in. bogactwem kulturowym, różnorodną ofertą atrakcji i nadwiślańskimi krajobrazami. W okresie Wielkiej Nocy w wielu miejscach odbywają się wydarzenia, które mają przybliżyć świąteczne tradycje pielęgnowane od pokoleń.