Komunikaty PR

Izmir i Bodrum dołączają do tureckiej mapy Przewodnika Michelin

2023-07-27  |  10:00
Biuro prasowe
Kontakt
Emilia Potocka
Synertime

Aleja Wyścigowa
02-681 Warszawa
e.potocka|synertime.pl| |e.potocka|synertime.pl
668132416
www.synertime.pl

Izmir i Bodrum dołączają do Stambułu jako nowe tureckie lokalizacje, wyselekcjonowane przez inspektorów Przewodnika Michelin. Rozszerzenie o te dwa miejsca o szczególnym znaczeniu kulturowym i turystycznym potwierdza, że Türkiye (Turcja) obfituje w atrakcje dla smakoszy. Ogłoszenie wyróżnionych w Izmirze i Bodrum restauracji odbędzie się podczas uroczystej ceremonii w dniu 9 listopada 2023 r. w Stambule.

Michelin poinformował o dołączeniu Izmiru i Bodrum do swej światowej sławy Przewodnika. Ceremonia przedstawienia wyróżnionych restauracji odbędzie się podczas wyjątkowego wydarzenia organizowanego w Stambule w dniu 9 listopada 2023 roku.

Silnie zakorzeniony w tureckich tradycjach kuchni Morza Egejskiego i Śródziemnego oraz lokalnym terroir, Izmir i jego okolice, w tym urocza dzielnica Urla, mieszcząca się na szlaku winiarskim, oferują wiele rozmaitych doznań kulinarnych. Od modnych restauracji i nowoczesnych kawiarni, po tradycyjne i popularne lokale – to wszystko znajdziemy w różnorodnej ofercie gastronomicznej Izmiru. Restauracje często prowadzone są przez miejscowych, młodych szefów kuchni, którzy w szczególny sposób łączą tradycyjne dziedzictwo kulinarne z nowoczesną formą. W wielu takich miejscach można skosztować egejskich przysmaków, świeżo złowionych ryb i obfitości meze.

W Bodrum, będącym jednym z najbardziej znanych, ekskluzywnych tureckich ośrodków turystycznych w prowincji Muğla, zaobserwować można ciekawe połączenie tureckich restauracji serwujących dania oparte na składnikach prosto z  morza, z lokalami oferującymi dania kuchni międzynarodowej. Wśród tych ostatnich, największą popularnością cieszą się restauracje azjatyckie i włoskie. Kompilacja ta tworzy wybitnie interesującą scenę gastronomiczną, oprócz tego tutejsze luksusowe kurorty koncentrują się na tym, aby zapewnić gościom najlepsze i najbardziej kreatywne doznania kulinarne.

Gwendal Poullennec, Międzynarodowy Dyrektor Przewodnika Michelin komentuje:
„Po ubiegłorocznym dołączeniu do naszego Przewodnika Stambułu, nasi inspektorzy niezmiernie cieszą się, że teraz mogą umieścić w nim Izmir oraz Bodrum. W rzeczy samej, te dwa miejsca są nie tylko przestrzenią dla niezapomnianych przeżyć kulturalnych i turystycznych, ale i kulinarnych, co niewątpliwie zasługuje na odkrycie. W Izmirze i jego okolicach znaleźć można atrakcyjne restauracje, będące celebracją lokalnego dziedzictwa oraz ukazujące wysoki poziom umiejętności gastronomicznych wielu młodych szefów kuchni. Bodrum natomiast wyróżnia się bogactwem restauracji, wśród których szereg tradycyjnych i ogólnodostępnych lokali znajduje się w centrum miasta, a innowacyjne koncepcje można znaleźć w luksusowych kurortach. Dodając te dwa nowe obszary do rodziny Przewodnika Michelin, mamy szczerą nadzieję, iż na całym świecie rozpowszechnimy przesłanie, że Türkiye (Turcja) to destynacja, której również pod względem kulinarnym, nie można pominąć”.

Mehmet Nuri Ersoy, Minister Kultury i Turystyki Republiki Türkiye (Turcji) dodał: „Cieszymy się, że tuż po Stambule jako „miasta gastronomii” na pierwszy plan wysuwają się również Izmir i Bodrum. Dzięki naszym utalentowanym szefom kuchni, którzy łączą najlepsze produkty regionu ze strategią „od pola do stołu” będziemy mogli zaprezentować bogactwo naszej kultury kulinarnej, której podstawą jest koncepcja zrównoważonego rozwoju. Turyści, którzy przybędą do Izmiru i Bodrum, aby skosztować tych przysmaków, będą mogli podziwiać również turkusowe wody Morza Egejskiego, ich bogate dziedzictwo historyczne i wysokiej jakości infrastrukturę oraz cieszyć się nieograniczonymi możliwościami, począwszy od turystyki rejsowej, a skończywszy na Błękitnych Rejsach łodzią gulet. Niezmiernie cieszymy się, że te dwie nowe lokalizacje pokazują rosnący potencjał tureckiej sceny kulinarnej i jesteśmy przekonani, że w nadchodzących latach do Przewodnika zostanie dodanych jeszcze wiele innych miast”.

Przewodnik Michelin po Stambule, wydany po raz pierwszy w 2022 roku, ukazuje  potencjał gastronomiczny i różnorodność kulinarną największego miasta Türkiye (Turcji). Przedstawia on 53 restauracje, w tym 5 wyróżnionych gwiazdką Michelin (jedna z nich posiada dwie gwiazdki, oraz cztery – jedną gwiazdkę), 1 zieloną gwiazdką Michelin i 10 – nagrodą Bib Gourmand. Przewodnik Michelin podkreślił różnorodność dań sezonowych i specjałów Stambułu oraz ukazał przegląd restauracji – od lokali typu bistro, po tradycyjne i luksusowe miejsca.

Podobnie jak w przypadku wszystkich destynacji, które obejmuje przewodnik Michelin, scena kulinarna Izmiru i Bodrum przestawiona została z uwzględnieniem najlepszych restauracji w oparciu o historyczną i uniwersalną metodologię Przewodnika Michelin. Wdrożona przez zespół anonimowych i niezależnych inspektorów, wśród których byli profesjonaliści z branży, a obecnie pełnoetatowi pracownicy Grupy Michelin, metodologia ta skupia się wyłącznie na jakości proponowanych potraw, ocenianych według 5 kryteriów:

- jakość składników;

- mistrzostwo technik kulinarnych;

- harmonia smaków potraw;

- osobowość szefa kuchni;

- stałość poziomu menu.

Pełny wykaz restauracji z przewodnika „Michelin Guide İstanbul, İzmir, Bodrum 2024” zostanie zaprezentowany 9 listopada 2023 r. podczas ceremonii  w Stambule. Lista będzie dostępna na stronie internetowej przewodnika Michelin, a także w bezpłatnej aplikacji mobilnej dla systemów iOS i Android.

O Michelin:

Michelin to wiodąca firma zajmująca się mobilnością. Zaangażowana jest w zrównoważone zwiększanie mobilności, projektowanie i dystrybucję odpowiednio dobranych opon, usług i rozwiązań dla potrzeb swoich klientów oraz  dostarczanie usług cyfrowych, map i przewodników, które pomagają wzbogacić wycieczki i podróże czyniąc je wyjątkowym doświadczeniem, a także opracowywanie zaawansowanych technologicznie materiałów, które służą różnym gałęziom przemysłu. Z siedzibą w Clermont-Ferrand we Francji, firma Michelin jest obecna w 175 krajach, zatrudnia 132 200 pracowników i prowadzi 67 zakładów produkujących opony, których w 2022 r. łączna produkcja wyniosła około 167 milionów opon (www.michelin.com).

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Źródło informacji: Synertime
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Podróże Termy Karkonosze Resort & Spa – oaza spokoju i równowagi Biuro prasowe
2024-07-22 | 17:00

Termy Karkonosze Resort & Spa – oaza spokoju i równowagi

Kompleks hotelowo-rekreacyjny, Termy Karkonosze Resort & Spa to oaza spokoju i równowagi, skomponowana z dwóch unikatowych stref – kameralnych willi
Podróże Coolcationig - kiedy klimat dyktuje kierunek podróży
2024-07-22 | 12:00

Coolcationig - kiedy klimat dyktuje kierunek podróży

To nie pierwszy rok, kiedy trend coolcationing jest widoczny wśród podróżujących, w tym m.in z Polski. Jednak rekordowe wysokie temperatury za oknem,
Podróże Elegancka kuchnia na jachcie
2024-07-22 | 08:00

Elegancka kuchnia na jachcie

Współczesne wyposażenie jachtu musi łączyć w sobie elegancję, funkcjonalność, kompaktowość oraz bezpieczeństwo. Każdy element, zarówno na pokładzie, jak i pod nim,

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Gwiazdy

Konsument

Problem wykorzystywania seksualnego dzieci online wymaga pilnych regulacji. To może wymagać rezygnacji w pewnym stopniu z szyfrowania korespondencji

Problem wykorzystywania seksualnego dzieci w internecie potrzebuje konkretnych regulacji – podkreślają eksperci Fundacji Dajemy Dzieciom Siłę. I liczą, że pojawią się one zarówno na forum krajowym, jak i unijnym. Dziś tymczasowe rozporządzenie, wprowadzając odstępstwo od przepisów UE dotyczących prywatności, daje platformom internetowym możliwość dobrowolnego wykrywania materiałów przedstawiających seksualne wykorzystywanie dzieci. Nowe propozycje przepisów na forum zakładają jednak, że zmieni się to w obowiązek. To budzi szereg pytań o prywatność i potencjalne nadużycia.

Teatr

Eliza Rycembel: Sztukę „Czułe słówka” zrobiliśmy na podstawie znanego filmu. Udało się uwspółcześnić tę historię i przenieść ją na nasze realia

Już po pierwszych przedstawieniach Eliza Rycembel i Krzysztof Dracz widzą, że bardziej współczesna teatralna wersja obsypanego Oscarami kinowego hitu sprzed 40 lat również przypadła do gustu widzom. „Czułe słówka” w reżyserii Pawła Paszta to historia wzruszająca, ale nie ckliwa, z odpowiednią dozą akcentów dramatycznych i komediowych. Spektakl opowiada o trudnej relacji nadopiekuńczej matki i córki, która czując się przytłoczona jej miłością i oczekiwaniami, decyduje się na szybkie małżeństwo i opuszczenie domu.