Izmir i Bodrum dołączają do tureckiej mapy Przewodnika Michelin
Synertime
Aleja Wyścigowa
02-681 Warszawa
e.potocka|synertime.pl| |e.potocka|synertime.pl
668132416
www.synertime.pl
Izmir i Bodrum dołączają do Stambułu jako nowe tureckie lokalizacje, wyselekcjonowane przez inspektorów Przewodnika Michelin. Rozszerzenie o te dwa miejsca o szczególnym znaczeniu kulturowym i turystycznym potwierdza, że Türkiye (Turcja) obfituje w atrakcje dla smakoszy. Ogłoszenie wyróżnionych w Izmirze i Bodrum restauracji odbędzie się podczas uroczystej ceremonii w dniu 9 listopada 2023 r. w Stambule.
Michelin poinformował o dołączeniu Izmiru i Bodrum do swej światowej sławy Przewodnika. Ceremonia przedstawienia wyróżnionych restauracji odbędzie się podczas wyjątkowego wydarzenia organizowanego w Stambule w dniu 9 listopada 2023 roku.
Silnie zakorzeniony w tureckich tradycjach kuchni Morza Egejskiego i Śródziemnego oraz lokalnym terroir, Izmir i jego okolice, w tym urocza dzielnica Urla, mieszcząca się na szlaku winiarskim, oferują wiele rozmaitych doznań kulinarnych. Od modnych restauracji i nowoczesnych kawiarni, po tradycyjne i popularne lokale – to wszystko znajdziemy w różnorodnej ofercie gastronomicznej Izmiru. Restauracje często prowadzone są przez miejscowych, młodych szefów kuchni, którzy w szczególny sposób łączą tradycyjne dziedzictwo kulinarne z nowoczesną formą. W wielu takich miejscach można skosztować egejskich przysmaków, świeżo złowionych ryb i obfitości meze.
W Bodrum, będącym jednym z najbardziej znanych, ekskluzywnych tureckich ośrodków turystycznych w prowincji Muğla, zaobserwować można ciekawe połączenie tureckich restauracji serwujących dania oparte na składnikach prosto z morza, z lokalami oferującymi dania kuchni międzynarodowej. Wśród tych ostatnich, największą popularnością cieszą się restauracje azjatyckie i włoskie. Kompilacja ta tworzy wybitnie interesującą scenę gastronomiczną, oprócz tego tutejsze luksusowe kurorty koncentrują się na tym, aby zapewnić gościom najlepsze i najbardziej kreatywne doznania kulinarne.
Gwendal Poullennec, Międzynarodowy Dyrektor Przewodnika Michelin komentuje:
„Po ubiegłorocznym dołączeniu do naszego Przewodnika Stambułu, nasi inspektorzy niezmiernie cieszą się, że teraz mogą umieścić w nim Izmir oraz Bodrum. W rzeczy samej, te dwa miejsca są nie tylko przestrzenią dla niezapomnianych przeżyć kulturalnych i turystycznych, ale i kulinarnych, co niewątpliwie zasługuje na odkrycie. W Izmirze i jego okolicach znaleźć można atrakcyjne restauracje, będące celebracją lokalnego dziedzictwa oraz ukazujące wysoki poziom umiejętności gastronomicznych wielu młodych szefów kuchni. Bodrum natomiast wyróżnia się bogactwem restauracji, wśród których szereg tradycyjnych i ogólnodostępnych lokali znajduje się w centrum miasta, a innowacyjne koncepcje można znaleźć w luksusowych kurortach. Dodając te dwa nowe obszary do rodziny Przewodnika Michelin, mamy szczerą nadzieję, iż na całym świecie rozpowszechnimy przesłanie, że Türkiye (Turcja) to destynacja, której również pod względem kulinarnym, nie można pominąć”.
Mehmet Nuri Ersoy, Minister Kultury i Turystyki Republiki Türkiye (Turcji) dodał: „Cieszymy się, że tuż po Stambule jako „miasta gastronomii” na pierwszy plan wysuwają się również Izmir i Bodrum. Dzięki naszym utalentowanym szefom kuchni, którzy łączą najlepsze produkty regionu ze strategią „od pola do stołu” będziemy mogli zaprezentować bogactwo naszej kultury kulinarnej, której podstawą jest koncepcja zrównoważonego rozwoju. Turyści, którzy przybędą do Izmiru i Bodrum, aby skosztować tych przysmaków, będą mogli podziwiać również turkusowe wody Morza Egejskiego, ich bogate dziedzictwo historyczne i wysokiej jakości infrastrukturę oraz cieszyć się nieograniczonymi możliwościami, począwszy od turystyki rejsowej, a skończywszy na Błękitnych Rejsach łodzią gulet. Niezmiernie cieszymy się, że te dwie nowe lokalizacje pokazują rosnący potencjał tureckiej sceny kulinarnej i jesteśmy przekonani, że w nadchodzących latach do Przewodnika zostanie dodanych jeszcze wiele innych miast”.
Przewodnik Michelin po Stambule, wydany po raz pierwszy w 2022 roku, ukazuje potencjał gastronomiczny i różnorodność kulinarną największego miasta Türkiye (Turcji). Przedstawia on 53 restauracje, w tym 5 wyróżnionych gwiazdką Michelin (jedna z nich posiada dwie gwiazdki, oraz cztery – jedną gwiazdkę), 1 zieloną gwiazdką Michelin i 10 – nagrodą Bib Gourmand. Przewodnik Michelin podkreślił różnorodność dań sezonowych i specjałów Stambułu oraz ukazał przegląd restauracji – od lokali typu bistro, po tradycyjne i luksusowe miejsca.
Podobnie jak w przypadku wszystkich destynacji, które obejmuje przewodnik Michelin, scena kulinarna Izmiru i Bodrum przestawiona została z uwzględnieniem najlepszych restauracji w oparciu o historyczną i uniwersalną metodologię Przewodnika Michelin. Wdrożona przez zespół anonimowych i niezależnych inspektorów, wśród których byli profesjonaliści z branży, a obecnie pełnoetatowi pracownicy Grupy Michelin, metodologia ta skupia się wyłącznie na jakości proponowanych potraw, ocenianych według 5 kryteriów:
- jakość składników;
- mistrzostwo technik kulinarnych;
- harmonia smaków potraw;
- osobowość szefa kuchni;
- stałość poziomu menu.
Pełny wykaz restauracji z przewodnika „Michelin Guide İstanbul, İzmir, Bodrum 2024” zostanie zaprezentowany 9 listopada 2023 r. podczas ceremonii w Stambule. Lista będzie dostępna na stronie internetowej przewodnika Michelin, a także w bezpłatnej aplikacji mobilnej dla systemów iOS i Android.
O Michelin:
Michelin to wiodąca firma zajmująca się mobilnością. Zaangażowana jest w zrównoważone zwiększanie mobilności, projektowanie i dystrybucję odpowiednio dobranych opon, usług i rozwiązań dla potrzeb swoich klientów oraz dostarczanie usług cyfrowych, map i przewodników, które pomagają wzbogacić wycieczki i podróże czyniąc je wyjątkowym doświadczeniem, a także opracowywanie zaawansowanych technologicznie materiałów, które służą różnym gałęziom przemysłu. Z siedzibą w Clermont-Ferrand we Francji, firma Michelin jest obecna w 175 krajach, zatrudnia 132 200 pracowników i prowadzi 67 zakładów produkujących opony, których w 2022 r. łączna produkcja wyniosła około 167 milionów opon (www.michelin.com).

Na co zwrócić uwagę, wybierając oferty first minute?

20 lat Corendon Airlines – jubileuszowe niespodzianki na pokładzie!

Mateusz Waligóra przejechał zimą pustynię Gobi na rowerze. Samotnie.
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Nie żyje Jadwiga Jankowska-Cieślak

Jadwiga Jankowska-Cieślak: Zwykle Złota Palma otwiera ścieżkę do kariery, a mi zamknęła. W Polsce trwał wtedy stan wojenny i musiałam szybko wracać do kraju
Gwiazdy

Wiktor Dyduła: W domu rodzinnym zawsze podtrzymywaliśmy tradycję śmigusa-dyngusa. Teraz widzę, że w miastach już zanika ten zwyczaj
Zdaniem wokalisty śmigus-dyngus może dostarczyć sporo radości, ale też być powodem kłótni, chociażby w momencie, kiedy nie wszyscy godzą się na taką zabawę. Nie ukrywa też, że w dzieciństwie najbardziej czekał właśnie na lany poniedziałek i bitwę na wiadra. Zauważa jednak, że z roku na rok ta tradycja powoli zanika, a za oblanie wodą osób, które sobie tego nie życzą, można nawet dostać mandat.
Handel
Konsumpcja jaj w Polsce rośnie. Przy zakupie Polacy zwracają uwagę na to, z jakiego chowu pochodzą

Zarówno spożycie, jak i produkcja jaj w Polsce notują wzrosty. Znacząca większość konsumentów przy zakupie jajek zwraca uwagę na to, czy pochodzą one z chowu klatkowego. Polska jest jednym z liderów w produkcji i eksporcie jajek w UE, ale ma też wśród nich największy udział kur w chowie klatkowym. Oczekiwania konsumentów przyczyniają się powoli do zmiany tych statystyk.
Infrastruktura
Mazowsze ze specjalną ofertą na Wielkanoc i majówkę. Rośnie zainteresowanie podróżami po regionie

Okres wielkanocny i majówkowy, które w tym roku wypadają bardzo blisko siebie, to czas wzmożonego ruchu turystycznego na Mazowszu. Region, który w ubiegłym roku odwiedziła rekordowa liczba turystów, przyciąga m.in. bogactwem kulturowym, różnorodną ofertą atrakcji i nadwiślańskimi krajobrazami. W okresie Wielkiej Nocy w wielu miejscach odbywają się wydarzenia, które mają przybliżyć świąteczne tradycje pielęgnowane od pokoleń.