Komunikaty PR

Kto zostanie Sopocką Perłą?

2021-11-24  |  10:10
Biuro prasowe
Kontakt
Alina Geniusz-Siuchnińska
Inntu

ul. Traugutta 115C
80-226 Gdańsk
alina.geniusz|inntu.pl| |alina.geniusz|inntu.pl
531 150 022
www.inntu.pl

Największa liczba zgłoszeń wpłynęła w trzeciej edycji konkursu Sopockie Perły. Wśród kandydatów są m.in. restauracje, kawiarnie, hotele, apartamenty, fundacje, wypożyczalnie rowerów, wytwórnie biżuterii, a także… firmy z sektora ubezpieczeniowego. O tym, komu przypadnie miano tegorocznej Sopockiej Perły, dowiemy się już 9 grudnia podczas Gali Finałowej. 

Pierwszą turą konkursu był nabór zgłoszeń od firm, instytucji i organizacji działających w branży turystycznej w Sopocie. Zgłaszający mieli do wyboru jedną z pięciu kategorii: pro eko, wydarzenie, debiut, pobyt i kulinaria. 

Najpopularniejszą kategorią w tym roku okazał się pobyt. Wśród zgłaszających pojawiły się zarówno znane sopockie hotele, butikowe hoteliki czy przytulne, kameralne apartamenty. Drugą najchętniej wybieraną kategorią były kulinaria, na którą zdecydowały się sopockie restauracje i kawiarnie. Wydarzenie to projekty z zakresu kultury i sportu. Pojawiła się nawet światowa premiera marki samochodu. 

Najbardziej zróżnicowane inicjatywy wpłynęły w kategoriach debiut i pro eko. W debiucie mamy całkiem spory mix, bo do konkursu stanęły m.in. kawiarnie, hotele, parki rozrywki, instytucje kultury, a nawet manufaktura. Kategorię pro eko wybrały firmy z obszarów mobilności, wyposażenia wnętrz, pobytu, gastronomii i... ubezpieczeń. 

Kto przejdzie do następnego etapu?

Właśnie skończył się kolejny etap zmagań. Członkowie Sopockiej Organizacji Turystycznej zdecydowali o wyborze najlepszych projektów, które w trzecim etapie rozpatrzy Kapituła Konkursowa. 

- W tym roku zebraliśmy największą ilość zgłoszeń. Są one bardzo ciekawe i jednocześnie zróżnicowane. Dlatego rywalizacja jest bardzo zacięta. Kapituła Konkursowa będzie miała twardy orzech do zgryzienia - komentuje Anna Golec-Mastroianni, Prezes Sopockiej Organizacji Turystycznej. - Nasz konkurs pokazuje, jak pojemna jest branża turystyczna w Sopocie oraz jakie ciekawe inicjatywy oferuje.

Najciekawsze projekty w każdej kategorii otrzymają nagrody w wysokości po 5 000 PLN, ufundowane przez współorganizatora konkursu, czyli Miasto Sopot. 

Nowi partnerzy konkursu

Do grona sponsorów konkursu dołączył Port Lotniczy Gdańsk im. Lecha Wałęsy oraz firma Maurisse, producent kosmetyków. 

Port Lotniczy nierozerwalnie kojarzy się z turystyką naszego regionu. Zimowa siatka połączeń lotniczych z Gdańska to aż 69 kierunków do 18 państw.  

- Konkurs Sopockie Perły doskonale wspiera rozwój branży turystycznej w regionie - mówi Agnieszka Michajłow, Rzecznik Prasowy Portu Lotniczego Gdańsk. - Gorąco popieramy takie inicjatywy. Trzymamy kciuki za wszystkich nominowanych.

Maurisse to firma prężnie działająca na europejskim rynku kosmetycznym, która od początku swojego istnienia związana jest z Trójmiastem. Jej siedziba główna znajduje się na styku Sopotu i Gdyni. Specjalizuje się w produkcji innowacyjnych kosmetyków do pielęgnacji twarzy, ciała i włosów. Jest twórcą takich marek jak Biotaniqe, Selfie Project, Ecologiq, OnSkin, które tworzą kompleksową ofertę dla kobiet.

- Jestem zaszczycona i dumna, że firma Maurisse od lat bierze udział w inicjatywach wspierających rozwój regionu – mówi Małgorzata Ostrowska, Prezes firmy Maurisse, rodowita sopocianka. 

O konkursie Sopockie Perły 

Konkurs o Sopocką Nagrodę Turystyczną  „Sopockie Perły” adresowany jest do przedsiębiorców prowadzących działania w Sopocie w szeroko pojętej branży turystycznej. Odbywa się od roku 2019. 

Głównym celem inicjatywy jest wyłonienie najciekawszych, nowatorskich i spójnych z wizerunkiem Miasta Sopotu działań z zakresu rozwoju turystyki przeprowadzonych przez instytucje i firmy.  

Łączna pula nagród w konkursie wynosi 25 000 PLN w 5 kategoriach: Pro eko, Wydarzenie, Kulinaria, Debiut oraz Pobyt. 

Pomysłodawcą i organizatorem konkursu jest Sopocka Organizacja Turystyczna (SOT) we współpracy z Miastem Sopot. SOT zrzesza ponad 100 sopockich firm.

W skład kapituły konkursowej wchodzą: Prezydent Miasta Sopotu, Przewodniczący Komisji Turystyki i Uzdrowiska Rady Miasta Sopotu, Prezes Pomorskiej Regionalnej Organizacji Turystycznej, Prezes Sopockiej Organizacji Turystycznej, Wiceprezes Sopockiej Organizacji Turystycznej oraz eksperci tematyczni w poszczególnych kategoriach konkursowych.

 

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Źródło informacji: Inntu
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Podróże Bezpieczne wakacje: standardy ochrony dzieci w branży hotelarskiej Biuro prasowe
2024-07-23 | 13:00

Bezpieczne wakacje: standardy ochrony dzieci w branży hotelarskiej

  Bezpieczeństwo dzieci podczas podróży jest priorytetem nie tylko dla rodziców, ale i dla całej branży hotelarskiej. Jak przypomina Fundacja Dajemy Dzieciom Siłę, w
Podróże Termy Karkonosze Resort & Spa – oaza spokoju i równowagi
2024-07-22 | 17:00

Termy Karkonosze Resort & Spa – oaza spokoju i równowagi

Kompleks hotelowo-rekreacyjny, Termy Karkonosze Resort & Spa to oaza spokoju i równowagi, skomponowana z dwóch unikatowych stref – kameralnych willi
Podróże Coolcationig - kiedy klimat dyktuje kierunek podróży
2024-07-22 | 12:00

Coolcationig - kiedy klimat dyktuje kierunek podróży

To nie pierwszy rok, kiedy trend coolcationing jest widoczny wśród podróżujących, w tym m.in z Polski. Jednak rekordowe wysokie temperatury za oknem,

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Media

Handel

Podatki od żywności wysokoprzetworzonej mogą pomóc walczyć z otyłością. Wpływy z nich można przeznaczyć na dopłaty do zdrowego jedzenia

Nie tylko napoje słodzone, jak ma to miejsce w Polsce, ale i cała niezdrowa żywność powinna być objęta dodatkowym opodatkowaniem – przekonują badacze z Centrum Ekonomiki Zdrowia i Polityki Innowacji w Imperial College Business School, którzy przyjrzeli się wynikom badań w tym zakresie z całego świata. Pieniądze z podatku od żywności wysokoprzetworzonej, z dużą zawartością soli czy cukru, powinny ich zdaniem zostać spożytkowane na dopłaty do zdrowego jedzenia. Okazuje się, że zwłaszcza w krajach o niskich i średnich dochodach to czynnik ekonomiczny decyduje o wyborze niezdrowego jedzenia, które jest mocno reklamowane i często tańsze.

Gwiazdy

Aleksandra Popławska: Pomysł na trenowanie boksu zrodził się u mnie z fascynacji Sashą Sidorenko. Dyscyplina ta wymaga skupienia, a właśnie tego mi na co dzień brakuje

Aktorka zaznacza, że trenuje boks, bo pozwala jej nauczyć się trzeźwo myśleć, analizować i szybko podejmować decyzje. Z uprawiania tej dyscypliny czerpie sporą przyjemność, zwłaszcza że robi to pod okiem mistrzyni – Sashy Sidorenko. Aleksandra Popławska podkreśla, że dla niej nie tyle liczy się zwycięstwo na ringu, ile taktyka gry, jaką przyjmuje się wobec przeciwnika.