Kultowy street food ze Stambułu
Synertime
Aleja Wyścigowa
02-681 Warszawa
e.potocka|synertime.pl| |e.potocka|synertime.pl
668132416
www.synertime.pl
Kuchnia turecka, ciesząca się uznaniem na całym świecie, słynie zarówno z restauracji wyróżnionych gwiazdkami Michelin, jak i z tradycyjnych dań regionalnych. Serce tureckiej kulinarnej opowieści niewątpliwie stanowi Stambuł. Odwiedzając to miasto, mogące poszczycić się bogatą historią i współczesnymi atrakcjami, koniecznie trzeba spróbować niepowtarzalnych smaków tego miejsca. Niemniej jednak, kultura ulicznego jedzenia, tzw. street food, w Stambule to odrębny rozdział do odkrycia. W każdej części miasta można skosztować unikalnych przysmaków. Już czas, aby odkryć inny wymiar Stambułu poprzez degustację dań jedzonych na ulicy.
Od śniadania po kolację...
Simit, główny element słynnego na całym świecie tureckiego śniadania, stanowi prawdopodobnie najpopularniejszą i najczęściej spotykaną przekąskę uliczną w Stambule. Klasyczny simit to rodzaj pieczywa w kształcie pierścienia pokryty ziarnami sezamu, o średnicy około 15 cm, z chrupiącą skórką oraz miękkim i elastycznym wnętrzem. Ten stambulski klasyk, sprzedawany w barach z przekąskami na promach oraz z malowniczych wózków przez ulicznych sprzedawców, z pewnością zaspokoi uczucie głodu, jednocześnie rozbudzając apetyt na więcej. Simit z serem to pyszna propozycja na śniadanie, zwłaszcza w towarzystwie gorącej szklanki tureckiej herbaty o poranku. Jako przekąska po południu, simit świetnie komponuje się z Ayranem, czyli chłodnym napojem jogurtowym.
Kolejny smakołyk – döner jest znany daleko poza granicami Türkiye (Turcji). Samo słowo döner, oznacza po turecku „obracany” i odnosi się do sposobu przyrządzania przyprawionej, cienko pokrojonej wołowiny, jagnięciny lub kurczaka grillowanych na pionowym rożnie. Podczas gdy bardziej wyszukane warianty tego dania mogą zawierać opiekane plastry mięsa ułożone na ryżu, na stambulskich ulicach jest zwykle zawijany w cienki płaski chleb lub wkładany w bułkę z sałatą, pomidorami i opcjonalnie z sosem.
Kokoreç, jedna z najbardziej charakterystycznych tureckich potraw, cieszy się ogromną popularnością w kraju, szczególnie jako przekąska spożywana późno w nocy. Proces przygotowywania kokoreç obejmuje grillowanie dobrze oczyszczonych jagnięcych lub baranich jelit na ogniu i mieszanie ich z przyprawami, takimi jak czarny pieprz, ostra papryka w płatkach, tymianek i sól. Zazwyczaj spożywa się go jako kanapkę podawaną w grubej bułce. Do kokoreç można dodać również drobno posiekane i uduszone pomidory oraz paprykę.
Kolejnym obowiązkowym przysmakiem ulicznym w Stambule są faszerowane małże zwane midye dolma. Ta smakowita przekąska, sprzedawana praktycznie na każdym rogu w Stambule, podawana jest w muszli małży, a składa się z nadzienia z małży, ryżu, cebuli, soli i mnóstwa innych przypraw. Zwykle je się ją rękami, skrapiając mieszankę ryżu i małży sokiem z cytryny. Sprzedawców midye dolma, którzy oferują swoje smakołyki na przenośnych tacach można spotkać na ulicach całego Stambułu, a w szczególności w dzielnicach Taksim, Beşiktaş i Kadıköy. Podobnie jak w przypadku chipsów ziemniaczanych, spożycie tylko jednej jest prawie niemożliwe.
Pieczone kasztany to kolejny, niesamowity rarytas, którego koniecznie trzeba spróbować będąc w Stambule, zwłaszcza zimą. Gdy tylko robi się chłodniej, w całym mieście zaczynają pojawiać się mobilne wózki oferujące kasztany pieczone na gorącym żarze. W czasie, gdy sprzedawca pakuje pachnące kasztany do papierowej torby, warto ogrzać ręce nad ogniem. Sprzedawców pieczonych kasztanów można znaleźć na wielu z najbardziej znanych deptaków w mieście, w tym na İstiklal, Bağdat i Bahariye.
Prosto z morza
Rozmowy na temat stambulskich dań ulicznych zazwyczaj prowadzą do balık-ekmek, czyli kanapki z rybą. Przygotowana z grillowanej ryby, podawana z cebulą i świeżą zieleniną w chrupiącej bułce jest naprawdę niezapomnianym specjałem. Pożywne, zdrowe i niedrogie, a jednocześnie sycące, kanapki z rybą są ulubionym daniem zarówno mieszkańców Stambułu, jak i turystów. Balık-ekmek wyjątkowo kusi w nadmorskich dzielnicach, takich jak Karaköy i Eminönü, gdzie można delektować się smakiem kanapki podziwiając malowniczy widok na Bosfor i Morze Marmara.
Czy może być coś lepszego, niż pieczony ziemniak z masłem i serem cheddar? Kumpir z pewnością spełni Wasze oczekiwania! Okazałe ziemniaki są pieczone, a ich środek jest mieszany z serem cheddar, solą i masłem. Do tej pysznej mieszanki dodaje się różne składniki, takie jak sałatki, kiełbaski i inne dodatki. Koneserzy tego dania twierdzą, że najlepiej spróbować ich w dzielnicy Ortaköy, gdzie liczne stragany, na których można kupić kumpir rozlokowane są wzdłuż brzegu Bosforu.

Na co zwrócić uwagę, wybierając oferty first minute?

20 lat Corendon Airlines – jubileuszowe niespodzianki na pokładzie!

Mateusz Waligóra przejechał zimą pustynię Gobi na rowerze. Samotnie.
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Nie żyje Jadwiga Jankowska-Cieślak

Jadwiga Jankowska-Cieślak: Zwykle Złota Palma otwiera ścieżkę do kariery, a mi zamknęła. W Polsce trwał wtedy stan wojenny i musiałam szybko wracać do kraju
Gwiazdy

Wiktor Dyduła: W domu rodzinnym zawsze podtrzymywaliśmy tradycję śmigusa-dyngusa. Teraz widzę, że w miastach już zanika ten zwyczaj
Zdaniem wokalisty śmigus-dyngus może dostarczyć sporo radości, ale też być powodem kłótni, chociażby w momencie, kiedy nie wszyscy godzą się na taką zabawę. Nie ukrywa też, że w dzieciństwie najbardziej czekał właśnie na lany poniedziałek i bitwę na wiadra. Zauważa jednak, że z roku na rok ta tradycja powoli zanika, a za oblanie wodą osób, które sobie tego nie życzą, można nawet dostać mandat.
Handel
Konsumpcja jaj w Polsce rośnie. Przy zakupie Polacy zwracają uwagę na to, z jakiego chowu pochodzą

Zarówno spożycie, jak i produkcja jaj w Polsce notują wzrosty. Znacząca większość konsumentów przy zakupie jajek zwraca uwagę na to, czy pochodzą one z chowu klatkowego. Polska jest jednym z liderów w produkcji i eksporcie jajek w UE, ale ma też wśród nich największy udział kur w chowie klatkowym. Oczekiwania konsumentów przyczyniają się powoli do zmiany tych statystyk.
Infrastruktura
Mazowsze ze specjalną ofertą na Wielkanoc i majówkę. Rośnie zainteresowanie podróżami po regionie

Okres wielkanocny i majówkowy, które w tym roku wypadają bardzo blisko siebie, to czas wzmożonego ruchu turystycznego na Mazowszu. Region, który w ubiegłym roku odwiedziła rekordowa liczba turystów, przyciąga m.in. bogactwem kulturowym, różnorodną ofertą atrakcji i nadwiślańskimi krajobrazami. W okresie Wielkiej Nocy w wielu miejscach odbywają się wydarzenia, które mają przybliżyć świąteczne tradycje pielęgnowane od pokoleń.