Mercure Tokaj Center gotowy na przyjęcie pierwszych gości
Accor, wiodąca grupa hotelowa na świecie, rozszerza portfolio cenionych marek na Węgrzech. Grupa właśnie otworzyła hotel Mercure w Tokaju, sercu jednego z najsłynniejszych regionów winiarskich w Europie i na świecie. Nowy obiekt będzie pierwszym hotelem Mercure poza stolicą Węgier i zarazem czwartym w kraju. W uroczystej inauguracji hotelu wzięli udział m.in. dr Miklós Ináncsy reprezentujący Hotel Tokaj Kft, György Posta, burmistrz Tokaju, dr Zsófia Koncz, członek parlamentu, Péter Horváth, dyrektor generalny Kisfaludy2030 Tourism Development Nonprofit Zrt. Mercure Tokaj Center pierwszych gości przyjmie już 10 kwietnia tego roku.
Nowy hotel zaoferuje 55 nowoczesnych i komfortowych pokoi rozmieszczonych na czterech piętrach, a także apartamenty typu executive zlokalizowane na najwyższym piętrze. Do dyspozycji gości będzie także stylowa restauracja, odkryty i wewnętrzny basen, strefa spa, a także winiarnia z lokalnymi przysmakami.
Ze wszystkich pokoi rozpościera się piękny widok na rzekę Cisę oraz malowniczą górę Tokaj. Krajobraz hotelu znalazł odzwierciedlenie w wystroju łazienek, a renomę wyśmienitych węgierskich win symbolizują klosze w kształcie winogron, zachowane z poprzedniego designu budynku. Wnętrza doczekały się wykończenia z zastosowaniem materiałów i kolorów nawiązujących do naturalnego środowiska otaczającego obiekt.
Mercure Tokaj Center znajduje się w budynku, który przeszedł całkowitą rekonstrukcję i renowację. Hotel jest doskonale umiejscowiony, na lewym brzegu Cisy, w odległości kilku minut spaceru od głównych atrakcji turystycznych. Tokaj leży w sercu najsłynniejszego regionu winiarskiego Węgier i prężnie rozwijającego się centrum rekreacyjnego, które widnieje na Liście
Światowego Dziedzictwa UNESCO. Miasto słynie ze światowej klasy win wytwarzanych w zgodzie z tradycją uprawy winorośli sięgającą ponad tysiąca lat. Położony na dalekiej północy kraju, u podnóża Wzgórz Zemplén, nazwany na cześć wsi Tokaj, region składa się z 28 miast rozsianych na wzgórzach i położonych między dwiema rzekami, Cisą i Bodrog, rozciągając się do południowo-wschodniej granicy Słowacji.
Mercure Tokaj Center jest zlokalizowany w jednym z kultowych budynków Tokaju z lat 80., w którym kiedyś mieścił się jedyny hotel w mieście. Historyczna lokalizacja i zachwycające otoczenie stworzą dla gości doskonałe wrażenia, ściśle związane z istotą marki Mercure – zaznacza Csilla Nyiri, dyrektor hoteli Mercure Tokaj Center. – Tokaj to po Budapeszcie i jeziorze Balaton jeden z najszybciej rozwijających się regionów turystycznych na Węgrzech, a Mercure Tokaj Center będzie największym hotelem w mieście.
Mercure Tokaj Center nie tylko wkomponowuje się w malowniczy krajobraz naturalny, ale także, podobnie jak marka, kładzie duży nacisk na zrównoważony rozwój. Hotel nie używa plastikowych butelek na napoje, a we wszystkich minibarach wykorzystywane są wyłącznie szklane butelki. W innych częściach hotelu woda będzie serwowana w butelkach pochodzących z recyklingu. Obiekt rezygnuje także z jednorazowych przedmiotów z tworzyw sztucznych, a papierowe ulotki w hotelu zastąpiły rozwiązania cyfrowe.
Mercure Tokaj Center zostanie otwarty we współpracy z firmą Hotel Tokaj Kft. jako pierwszy obiekt marki poza stolicą kraju.
Marka Mercure oferuje hotele wyższej i średniej klasy, które pozwalają gościom w pełni poznawać każdą destynację i jej lokalność. Jesteśmy podekscytowani tym projektem, gdyż dzięki niemu marka pojawi się w drugim mieście na Węgrzech, a zarazem jednym z miejsc uwielbianych przez turystów” – podkreśla Sabina Bartyzel, SVP Operations Accor Eastern Europe. – Wierzymy, że otoczenie malowniczego i najsłynniejszego węgierskiego szlaku winiarskiego podbije serca wszystkich goście i pozwoli poczuć pełnego ducha lokalnego klimatu wciąż rozwijającej się destynacji.
Właścicielem Mercure Tokaj Center jest węgierska spółka Hotel Tokaj Kft, zajmująca się m.in. nieruchomościami, turystyką i rolnictwem. Firma posiada już kilka hoteli w całym kraju, na przykład w Hajdúszoboszló, popularnym kurorcie niedaleko Tokaju. Autorem projektu hotelu jest László Sáros, a za projekt odpowiada Pracownia Architektoniczna BORD.

Dlaczego warto wybrać wakacje all inclusive?

Mercure Szczyrk Resort prezentuje ofertę na Wielkanoc

Malediwy drogie? Tak, ale tylko w resorcie!
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Moda

Malwina Wędzikowska: Luksusowe marki bardzo podupadły. Miliarderzy noszą się bez logo, a influencerzy przebodźcowali odbiorców towarami z górnej półki
Prezenterka uczestniczyła w Paris Fashion Week, który dla niej jest nie tylko wydarzeniem modowym, ale i szansą do obserwacji dynamicznych zmian w branży. Malwina Wędzikowska uważa, że kryzys, z jakim boryka się obecnie rynek mody, może skłonić marki do uproszczenia swoich kolekcji oraz wprowadzenia bardziej funkcjonalnych rozwiązań. Odpowiedzią na potrzebę oszczędności oraz zrównoważonego rozwoju w modzie powinna być chociażby możliwość wykorzystania tych samych modeli w propozycjach na różne sezony. Jej zdaniem może się również zmienić kształt tradycyjnych pokazów mody, które wiążą się z dużymi kosztami i spektakularnymi efektami.
Prawo
Polska w końcówce europejskiej stawki pod względem udziału kobiet w zarządach spółek. Zmienić ma to unijna dyrektywa

Udział kobiet w zarządach i radach nadzorczych 140 największych spółek notowanych na warszawskiej giełdzie na koniec 2024 roku wyniósł 18,4 proc. – wynika z danych 30% Club Poland. Zgodnie z dyrektywą Women on Boards, żeby zapewnić równowagę płci, 33 proc. wszystkich stanowisk zarządczych powinno być zajmowane przez osoby należące do niedostatecznie reprezentowanej płci. Sytuację kobiet powinny poprawić obowiązkowe parytety, transparentność rekrutacji oraz merytoryczne kryteria wyboru kandydata.
Żywienie
Prawidłowe odżywianie ma największy wpływ na zdrowie i długość życia. Niewiele osób stosuje odpowiednią dietę

– Skomponowanie odpowiedniego jadłospisu i kultura jedzenia są obecnie sporym wyzwaniem – uważa prof. dr hab. n. med. Grzegorz Dworacki, ekspert z Uniwersytetu Medycznego w Poznaniu. Jego zdaniem zaszkodzić może nam chociażby spożywanie produktów tuż po wyjęciu ich z lodówki. Ekspert medycyny stylu życia zaznacza też, że bardzo ważną rolę w naszym organizmie odgrywają jelita, a żeby właściwie funkcjonowały, powinniśmy włączyć do swojego menu probiotyki oraz prebiotyki.