Mercure Tokaj Center gotowy na przyjęcie pierwszych gości
Accor, wiodąca grupa hotelowa na świecie, rozszerza portfolio cenionych marek na Węgrzech. Grupa właśnie otworzyła hotel Mercure w Tokaju, sercu jednego z najsłynniejszych regionów winiarskich w Europie i na świecie. Nowy obiekt będzie pierwszym hotelem Mercure poza stolicą Węgier i zarazem czwartym w kraju. W uroczystej inauguracji hotelu wzięli udział m.in. dr Miklós Ináncsy reprezentujący Hotel Tokaj Kft, György Posta, burmistrz Tokaju, dr Zsófia Koncz, członek parlamentu, Péter Horváth, dyrektor generalny Kisfaludy2030 Tourism Development Nonprofit Zrt. Mercure Tokaj Center pierwszych gości przyjmie już 10 kwietnia tego roku.
Nowy hotel zaoferuje 55 nowoczesnych i komfortowych pokoi rozmieszczonych na czterech piętrach, a także apartamenty typu executive zlokalizowane na najwyższym piętrze. Do dyspozycji gości będzie także stylowa restauracja, odkryty i wewnętrzny basen, strefa spa, a także winiarnia z lokalnymi przysmakami.
Ze wszystkich pokoi rozpościera się piękny widok na rzekę Cisę oraz malowniczą górę Tokaj. Krajobraz hotelu znalazł odzwierciedlenie w wystroju łazienek, a renomę wyśmienitych węgierskich win symbolizują klosze w kształcie winogron, zachowane z poprzedniego designu budynku. Wnętrza doczekały się wykończenia z zastosowaniem materiałów i kolorów nawiązujących do naturalnego środowiska otaczającego obiekt.
Mercure Tokaj Center znajduje się w budynku, który przeszedł całkowitą rekonstrukcję i renowację. Hotel jest doskonale umiejscowiony, na lewym brzegu Cisy, w odległości kilku minut spaceru od głównych atrakcji turystycznych. Tokaj leży w sercu najsłynniejszego regionu winiarskiego Węgier i prężnie rozwijającego się centrum rekreacyjnego, które widnieje na Liście
Światowego Dziedzictwa UNESCO. Miasto słynie ze światowej klasy win wytwarzanych w zgodzie z tradycją uprawy winorośli sięgającą ponad tysiąca lat. Położony na dalekiej północy kraju, u podnóża Wzgórz Zemplén, nazwany na cześć wsi Tokaj, region składa się z 28 miast rozsianych na wzgórzach i położonych między dwiema rzekami, Cisą i Bodrog, rozciągając się do południowo-wschodniej granicy Słowacji.
Mercure Tokaj Center jest zlokalizowany w jednym z kultowych budynków Tokaju z lat 80., w którym kiedyś mieścił się jedyny hotel w mieście. Historyczna lokalizacja i zachwycające otoczenie stworzą dla gości doskonałe wrażenia, ściśle związane z istotą marki Mercure – zaznacza Csilla Nyiri, dyrektor hoteli Mercure Tokaj Center. – Tokaj to po Budapeszcie i jeziorze Balaton jeden z najszybciej rozwijających się regionów turystycznych na Węgrzech, a Mercure Tokaj Center będzie największym hotelem w mieście.
Mercure Tokaj Center nie tylko wkomponowuje się w malowniczy krajobraz naturalny, ale także, podobnie jak marka, kładzie duży nacisk na zrównoważony rozwój. Hotel nie używa plastikowych butelek na napoje, a we wszystkich minibarach wykorzystywane są wyłącznie szklane butelki. W innych częściach hotelu woda będzie serwowana w butelkach pochodzących z recyklingu. Obiekt rezygnuje także z jednorazowych przedmiotów z tworzyw sztucznych, a papierowe ulotki w hotelu zastąpiły rozwiązania cyfrowe.
Mercure Tokaj Center zostanie otwarty we współpracy z firmą Hotel Tokaj Kft. jako pierwszy obiekt marki poza stolicą kraju.
Marka Mercure oferuje hotele wyższej i średniej klasy, które pozwalają gościom w pełni poznawać każdą destynację i jej lokalność. Jesteśmy podekscytowani tym projektem, gdyż dzięki niemu marka pojawi się w drugim mieście na Węgrzech, a zarazem jednym z miejsc uwielbianych przez turystów” – podkreśla Sabina Bartyzel, SVP Operations Accor Eastern Europe. – Wierzymy, że otoczenie malowniczego i najsłynniejszego węgierskiego szlaku winiarskiego podbije serca wszystkich goście i pozwoli poczuć pełnego ducha lokalnego klimatu wciąż rozwijającej się destynacji.
Właścicielem Mercure Tokaj Center jest węgierska spółka Hotel Tokaj Kft, zajmująca się m.in. nieruchomościami, turystyką i rolnictwem. Firma posiada już kilka hoteli w całym kraju, na przykład w Hajdúszoboszló, popularnym kurorcie niedaleko Tokaju. Autorem projektu hotelu jest László Sáros, a za projekt odpowiada Pracownia Architektoniczna BORD.

Na co zwrócić uwagę, wybierając oferty first minute?

20 lat Corendon Airlines – jubileuszowe niespodzianki na pokładzie!

Mateusz Waligóra przejechał zimą pustynię Gobi na rowerze. Samotnie.
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Nie żyje Jadwiga Jankowska-Cieślak

Jadwiga Jankowska-Cieślak: Zwykle Złota Palma otwiera ścieżkę do kariery, a mi zamknęła. W Polsce trwał wtedy stan wojenny i musiałam szybko wracać do kraju
Gwiazdy

Wiktor Dyduła: W domu rodzinnym zawsze podtrzymywaliśmy tradycję śmigusa-dyngusa. Teraz widzę, że w miastach już zanika ten zwyczaj
Zdaniem wokalisty śmigus-dyngus może dostarczyć sporo radości, ale też być powodem kłótni, chociażby w momencie, kiedy nie wszyscy godzą się na taką zabawę. Nie ukrywa też, że w dzieciństwie najbardziej czekał właśnie na lany poniedziałek i bitwę na wiadra. Zauważa jednak, że z roku na rok ta tradycja powoli zanika, a za oblanie wodą osób, które sobie tego nie życzą, można nawet dostać mandat.
Handel
Konsumpcja jaj w Polsce rośnie. Przy zakupie Polacy zwracają uwagę na to, z jakiego chowu pochodzą

Zarówno spożycie, jak i produkcja jaj w Polsce notują wzrosty. Znacząca większość konsumentów przy zakupie jajek zwraca uwagę na to, czy pochodzą one z chowu klatkowego. Polska jest jednym z liderów w produkcji i eksporcie jajek w UE, ale ma też wśród nich największy udział kur w chowie klatkowym. Oczekiwania konsumentów przyczyniają się powoli do zmiany tych statystyk.
Infrastruktura
Mazowsze ze specjalną ofertą na Wielkanoc i majówkę. Rośnie zainteresowanie podróżami po regionie

Okres wielkanocny i majówkowy, które w tym roku wypadają bardzo blisko siebie, to czas wzmożonego ruchu turystycznego na Mazowszu. Region, który w ubiegłym roku odwiedziła rekordowa liczba turystów, przyciąga m.in. bogactwem kulturowym, różnorodną ofertą atrakcji i nadwiślańskimi krajobrazami. W okresie Wielkiej Nocy w wielu miejscach odbywają się wydarzenia, które mają przybliżyć świąteczne tradycje pielęgnowane od pokoleń.