Komunikaty PR

MICHELIN Dubai 2024 potwierdza status Emirate jako kulinarnego hotspotu

2024-07-29  |  10:20
Biuro prasowe
Do pobrania MICHELIN ( 0.18 MB )

* Trzecie wydanie MICHELIN Guide Dubai zaprezentowano podczas ceremonii w One&Only One Za’abeel

* Row on 45 została czwartą restauracją w Dubaju, która otrzymała dwie gwiazdki MICHELIN

* W ofercie na rok 2024 znalazły się cztery nowe restauracje MICHELIN Star i sześć nowych docenionych Bib Gourmands

* Wybór obejmował 106 restauracji z 35 kuchni, co stanowi wzrost o 17,8% w porównaniu z 2023 r.

MICHELIN zaprezentowało trzecią edycję swojego corocznego przewodnika MICHELIN Guide Dubai podczas prestiżowej ceremonii 4 lipca w niedawno otwartym hotelu One&Only One Za’abeel. Wśród najważniejszych wydarzeń znalazła się restauracja Row on 45, która jako czwarta restauracja w Dubaju otrzymała dwie gwiazdki MICHELIN.

Tegoroczny prestiżowy przewodnik MICHELIN Guide Dubai obejmuje łącznie 106 restauracji, co stanowi wzrost o 53,6% od czasu powstania przewodnika w 2022 r., kiedy było wymieniono 69 restauracji. Jak ustalili słynni anonimowi inspektorzy MICHELIN, wzrost liczby restauracji w tegorocznej edycji, również w porównaniu z 90 uwzględnionymi w 2023 r., świadczy o rozwijającej się i coraz bardziej zróżnicowanej scenie gastronomicznej Dubaju.

W edycji 2024 wyróżnione zostały cztery restauracje z dwoma gwiazdkami MICHELIN i 15 restauracji z jedną gwiazdką MICHELIN, z czego cztery to nowo nagrodzone. W Dubaju znajduje się obecnie także 18 restauracji Bib Gourmand i trzy z MICHELIN Green Star. (Zobacz pełną listę restauracji poniżej.)

W 106 restauracjach dostępnych jest około 35 różnych rodzajów kuchni, których wybór stanowi podstawę rozwijającej się sceny kulinarnej Dubaju, a także zaangażowania w zapewnienie wyjątkowych wrażeń kulinarnych w całym mieście.

Issam Kazim, dyrektor generalny Dubai Corporation for Tourism and Commerce Marketing (DCTCM), powiedział: „Z dumą świętujemy trzecie wydanie przewodnika MICHELIN Guide Dubai, zastanawiając się nad naszą podróżą od debiutu w 2022 r. do świętowania obszernej listy selekcji w tym roku rok. Gratulujemy wszystkim wyróżnionym restauracjom, a także restauratorom, szefom kuchni i innym talentom zaangażowanym w ich sukcesy. Scena kulinarna Dubaju w dalszym ciągu jest kluczowym filarem szerszej oferty, która czyni go jednym z najlepszych miast do odwiedzania, życia i pracy, z różnorodną ofertą gastronomiczną zaspokajającą wszystkie gusta i budżety naszych gości i mieszkańców”.

Gwendal Poullennec, dyrektor międzynarodowy przewodników MICHELIN, powiedział: „Dubaj jest obecnie naprawdę uznawany za międzynarodowy ośrodek gastronomiczny, a jego imponujący rozwój z roku na rok postępuje. Jego atrakcyjność przyciąga nie tylko międzynarodowych podróżników i lokalnych smakoszy; utalentowani szefowie kuchni i restauratorzy z całego świata są teraz zainteresowani tętniącą życiem sceną gastronomiczną i przybywają chętni, aby wyrobić sobie markę w mieście. Przy tak wielu różnych stylach restauracji i rodzajach kuchni naprawdę każdy znajdzie coś dla siebie.”

 

Dubaj słynie z bycia kulinarną stolicą i gości szeroką gamę ponad 13 000 restauracji i punktów gastronomicznych w całym mieście, od jedzenia ulicznego po ukryte perełki i wyśmienitą kuchnię, serwującą dania prawie 200 narodowościom mieszkającym w mieście. Najnowszy raport Dubai Gastronomy Industry Report pokazuje Dubaj na drugim miejscu na świecie pod względem gęstości restauracji, a także znajduje się w gronie 10 najlepszych miast dla miłośników jedzenia.

O rozwoju emiratu jako uznanego na całym świecie centrum gastronomicznego świadczy eklektyczny wachlarz nagród, wyróżnień i inicjatyw, w tym zdobycie tytułu destynacji nr 1 na świecie trzeci rok z rzędu w konkursie Tripadvisor Travellers' Choice Awards 2024 oraz organizacja corocznej edycji Dubai Food Festival, który w tym roku obchodził swoją 11. edycję.

Jako jeden z najstarszych i najbardziej prestiżowych przewodników kulinarnych na świecie, Przewodnik MICHELIN od chwili swojego powstania w XX wieku anonimowo ocenia restauracje w systemie trzech gwiazdek, a także Bib Gourmand, który wyróżnia kuchnię wysokiej jakości po przystępnej cenie. Nagrody MICHELIN Green Star zostały wprowadzone w 2020 roku i wyróżniają restauracje przodujące w branży, jeśli chodzi o praktyki zrównoważonego rozwoju.

Rozwój gastronomii emiratu w dalszym ciągu wykazuje tendencję wzrostową, co odzwierciedla sukces osiągnięty w sektorze turystycznym – tylko w 2023 r. Dubaj odwiedziło rekordową liczbę 17,15 mln międzynarodowych gości nocujących, co stanowi wzrost o 19,4% rok do roku. W tym roku, od stycznia do maja, w Dubaju gościło łącznie 8,12 mln gości, co stanowi wzrost o 10% w porównaniu z tym samym okresem 2023 r.

MICHELIN Guide Dubai 2024 Selection:

Two Stars (dwie gwiazdki):

* Il Ristorante-Niko Romito

* Row on 45 (new)

* STAY by Yannick Alléno

* Trèsind Studio

One Star (jedna gwiazdka):

* 11 Woodfire

* Al Muntaha

* Armani Ristorante

* avatāra

* Dinner by Heston Blumenthal

* Hakkasan

* Hōseki

* La Dame de Pic Dubai (new)

* moonrise

* Orfali Bros (new)

* Ossiano

* Sagetsu by Tetsuya (new)

* Smoked Room (new)

* Tasca by José Avillez

* Torno Subito

Green Star:

* Boca

* LOWE

* Teible

Bib Gourmand:

* 21 Grams

* 3Fils

* Aamara

* Al Khayma Heritage Restaurant

* Bait Maryam

* Berenjak (new)

* DUO Gastrobar (new)

* Goldfish

* Hoe Lee Kow (new)

* Ibn Albahr

* Indya by Vineet

* Kinoya

* Konjiki Hototogisu (new)

* REIF Japanese Kushiyaki - Dar Wasl

* REIF Japanese Kushiyaki - Dubai Hills (new)

* Revelry (new)

* Shabestan

* Teible

MICHELIN Special Awards 2024:

* Young Chef Award (Nagroda dla młodego szefa kuchni): Jesus Lobato Suarez, Head Chef at Smoked Room

* Sommelier Award (Nagroda Sommeliera): Michael Mpofu, Celebrities by Mauro Colagreco

* Service Award (Nagroda za serwis): Duang Dy by BO.LAN

* Opening of the Year (Otwarcie Roku): The Guild

Więcej informacji
Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Podróże Na co zwrócić uwagę, wybierając oferty first minute? Biuro prasowe
2025-04-17 | 12:20

Na co zwrócić uwagę, wybierając oferty first minute?

Oferty first minute stają się coraz częstszym wyborem osób planujących wypoczynek z kilkumiesięcznym wyprzedzeniem. W przeciwieństwie do ofert last minute zakup wakacji first
Podróże 20 lat Corendon Airlines – jubileuszowe niespodzianki na pokładzie!
2025-04-11 | 14:40

20 lat Corendon Airlines – jubileuszowe niespodzianki na pokładzie!

Corendon Airlines wraz ze swoimi pasażerami świętuje 20-lecie działalności w przestworzach W 2025 roku Corendon Airlines świętuje 20-lecie swojej działalności i zaprasza
Podróże Mateusz Waligóra przejechał zimą pustynię Gobi na rowerze. Samotnie.
2025-03-19 | 12:00

Mateusz Waligóra przejechał zimą pustynię Gobi na rowerze. Samotnie.

Mateusz Waligóra, znany polski podróżnik i eksplorator, dokonał kolejnego niezwykłego wyczynu – przejechał zimą mongolską część pustyni Gobi na rowerze.

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Żywienie

Wiktor Dyduła: Praca w charakterze kelnera jest bardzo ciężka fizycznie i psychicznie. Dlatego trzeba dawać napiwki, bo nawet 5 zł może zrobić komuś dzień

Zanim usłyszała o nim cała Polska, Wiktor Dyduła zarabiał między innymi jako animator zabaw dla dzieci, kelner i uliczny grajek. Każde zajęcie miało swoje plusy i minusy, ale jego najbardziej cieszyło to, że dzięki nim może poznawać ciekawych ludzi. Wokalista podkreśla, że ma duży szacunek do pieniądza i prawie zawsze daje też napiwki, bo wie, że to najlepsza forma docenienia pracy tych, którzy nas obsługują w kawiarni czy restauracji.

Ochrona środowiska

Wokół utylizacji odpadów medycznych narosło wiele mitów. Nowoczesne instalacje pozwalają wykorzystać ten proces do produkcji ciepła i energii

Według różnych szacunków w Polsce powstaje od 60 do nawet 200 tys. t odpadów medycznych. Wymagają one specjalnego trybu postępowania, innego niż dla odpadów komunalnych – jedyną dopuszczalną i obowiązującą w świetle polskiego prawa metodą jest ich spalanie. Obecnie zakłady przetwarzania odpadów to nowoczesne instalacje połączone z odzyskiem energii. Termiczne przekształcenie odpadów może też być elementem gospodarki o obiegu zamkniętym.

Moda

Piotr Zelt: Nie latam po sklepach i nie zawalam sobie szafy jakimiś niepotrzebnymi ciuchami. Mam sporo ubrań, które mają po 20 lat, i cały czas je noszę

Aktor zaznacza, że jego garderoba jest skromna, ale zawiera dobre jakościowo ubrania, które choć były kupione nawet dwie dekady temu, wciąż wyglądają jak nowe. Jego zdaniem nie warto ulegać sezonowym trendom i gromadzić w szafie wielu rzeczy, które modne są zaledwie kilka miesięcy. Zamiast tego lepiej zainwestować w ponadczasowe kurtki, marynarki czy buty z dobrych materiałów i dbać o nie tak, by posłużyły jak najdłużej.