Komunikaty PR

Od zachodu po wschód – najpiękniejsze, jesienne trasy w Türkiye (Turcji)

2024-10-10  |  12:00
Biuro prasowe
Kontakt
Emilia Potocka
Synertime

Aleja Wyścigowa
02-681 Warszawa
e.potocka|synertime.pl| |e.potocka|synertime.pl
668132416
www.synertime.pl

Türkiye (Turcja), kraj oferujący niezliczone przygody w sercu regionu Morza Śródziemnego, to idealne miejsce na słoneczne, jesienne wyprawy. Na południowym wybrzeżu lato zdaje się nie mieć końca, a w wielu zakątkach tego rozległego regionu wciąż panuje ciepły i łagodny klimat śródziemnomorskiej jesieni. Wybierając się w podróż o tej porze roku nie można pominąć Stambułu – miasta o bogatej historii i niepowtarzalnej atmosferze. Warto jednak zobaczyć również inne malownicze miejscowości, gdzie jesień podkreśla naturalne piękno krajobrazów, ze starożytnymi miastami, odkrywającymi swoje najnowsze tajemnice dzięki ciągle prowadzonym wykopaliskom oraz lokalizacje, w których zgłębicie bogactwo tureckiej tradycji kulinarnej. Zachęcamy do dalszej lektury i poznania najbardziej urzekających miejsc w Türkiye (Turcji) jesienią…

Kulinarne doznania w regionie Morza Egejskiego

Wybrzeże Morza Egejskiego słynie z wyjątkowych doznań kulinarnych, gdzie królują świeże owoce morza, ekologiczne produkty, aromatyczne zioła i oliwa z oliwek. Jesienią popularne kurorty, od Bozcaady po Ayvalık, tętnią życiem za sprawą festiwali winobrania i zbiorów oliwek, dając gościom szansę na uczestnictwo w tych odwiecznych tradycjach. Odwiedzający mogą delektować się zdrowym jedzeniem, soczystymi rybami, pożywnymi warzywami i meze (przystawkami) na bazie oliwy z oliwek, w towarzystwie wybornych win z regionu. Najbardziej znanym kulinarnym zakątkiem pozostaje jednak urokliwa Urla w prowincji Izmir. To spokojne, malownicze miasteczko jest idealnym miejscem na spacery po winnicach i gajach oliwnych, zakończone niezapomnianymi ucztami w restauracjach typu „od pola do stołu” oraz lokalach wyróżnionych gwiazdką Michelin.

Śródziemnomorskie wakacje typu trzy „S” (sea, sun, sand - morze, słońce, piasek)

Jesienią południowe wybrzeża Türkiye (Turcji) wciąż zachwycają łagodnym klimatem, słońcem i błękitnym wybrzeżem, stanowiąc doskonały wybór na wakacje typu trzy „S”. Antalya, serce Riwiery Tureckiej, z 233 plażami wyróżnionymi Błękitną Flagą i słońcem święcącym niemal przez cały rok, jest jednym z najpiękniejszych miast na świecie. Po relaksie w promieniach śródziemnomorskiego słońca i kąpielach w ciepłych wodach, dobrym pomysłem będzie wybranie się na jednodniowe wycieczki do starożytnych miast, takich jak Aspendos czy Side, które przeniosą Was w czasy antyczne. W prowincji Antalya można również zagrać w golfa na polach należących do hoteli w miejscowości Belek, nurkować we wspaniałych wodach okolic Kaş i odwiedzić zapierające dech w piersiach jaskinie, w tym Karain i Damlataş, które oferują unikalne widoki. W planach na jesienny wypoczynek warto też uwzględnić wędrówki Szlakiem Licyjskim i Szlakiem Świętego Pawła.

Kapadocja – wyjątkowa kraina geograficzna

Kapadocja to kolejne, niezwykłe miejsce na wycieczkę tej jesieni. Lot balonem na ogrzane powietrze to obowiązkowa atrakcja, umożliwiająca podziwianie z lotu ptaka bajkowych krajobrazów tej fascynującej krainy. Kapadocja, często opisywana jako „nieziemska”, zachwyca nie tylko charakterystycznymi formacjami skalnymi, tzw. kominami wróżek, ale również bogatą historią i kulturą, będąc przez wieki kolebką wielu cywilizacji. W Parku Narodowym Göreme (muzeum na wolnym powietrzu), wpisanym na listę światowego dziedzictwa UNESCO, można podziwiać wykute w skałach kościoły z niezwykłymi freskami. Równie imponujące są podziemne miasta, m.in. Kaymaklı i Derinkuyu, które powstały w celu obrony przed najazdami, a dziś oferują zwiedzającym możliwość zwiedzenia labiryntów tuneli i pomieszczeń, odsłaniając fascynujące fragmenty przeszłości.

Wycieczka na południowy wschód, gdzie dziedzictwo kulturowe łączy się z gastronomią

Jesień to idealny czas na odkrywanie tajemnic i kulinarnych przysmaków miast południowo-wschodniej Türkiye (Turcji). Podróż warto rozpocząć od miasta Adıyaman i wizyty na górze Nemrut, wpisanej na listę UNESCO, gdzie monumentalne posągi oraz starożytne grobowce tworzą magiczną scenerię podczas wschodów i zachodów słońca. Kolejnym przystankiem może być Gaziantep, uznawany za kulinarną stolicę Türkiye (Turcji), będący częścią Sieci Miast Kreatywnych UNESCO w dziedzinie gastronomii, dzięki słynnym na całym świecie baklawie, kebabom czy pistacjom. Obowiązkowym punktem wizyty w Gaziantepie jest Muzeum Mozaiki Zeugma, w którym można podziwiać unikalne, starożytne mozaiki.

Następnie należy udać się do Şanlıurfy, znanej z najstarszych na świecie osad neolitycznych, takich jak Göbekli Tepe i Karahan Tepe. Prowadzone tu w ramach projektu „Kamienne wzgórza” (Taş Tepeler) badania, regularnie przynoszą przełomowe odkrycia, rzucając nowe światło na historię ludzkości. Warto także odwiedzić Mardin, słynący z pięknej, kamiennej architektury. Spacerując po jego wąskich uliczkach, można doświadczyć niezwykłej mieszanki kultur i tradycji oraz podziwiać liczne zabytki, w tym klasztory, kościoły i meczety. Smaki lokalnych specjałów – win asyryjskich i migdałowych cukierków – wzbogacą wrażenia. Podróż można zakończyć w Diyarbakır, mieście znanym z imponujących starożytnych murów miejskich oraz krajobrazu kulturowego ogrodów Hevsel, wpisanych na listę światowego dziedzictwa UNESCO. Do Diyarbakır dotrzecie nowym, ekologicznym pociągiem widokowym Diyarbakır Express, który kursuje z Ankary przez malownicze górskie tereny na wschód. Pociąg ten znalazł się na prestiżowej liście magazynu Time „Najlepsze miejsca na świecie 2024” (World's Greatest Places 2024).

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Źródło informacji: Synertime
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Podróże Na co zwrócić uwagę, wybierając oferty first minute? Biuro prasowe
2025-04-17 | 12:20

Na co zwrócić uwagę, wybierając oferty first minute?

Oferty first minute stają się coraz częstszym wyborem osób planujących wypoczynek z kilkumiesięcznym wyprzedzeniem. W przeciwieństwie do ofert last minute zakup wakacji first
Podróże 20 lat Corendon Airlines – jubileuszowe niespodzianki na pokładzie!
2025-04-11 | 14:40

20 lat Corendon Airlines – jubileuszowe niespodzianki na pokładzie!

Corendon Airlines wraz ze swoimi pasażerami świętuje 20-lecie działalności w przestworzach W 2025 roku Corendon Airlines świętuje 20-lecie swojej działalności i zaprasza
Podróże Mateusz Waligóra przejechał zimą pustynię Gobi na rowerze. Samotnie.
2025-03-19 | 12:00

Mateusz Waligóra przejechał zimą pustynię Gobi na rowerze. Samotnie.

Mateusz Waligóra, znany polski podróżnik i eksplorator, dokonał kolejnego niezwykłego wyczynu – przejechał zimą mongolską część pustyni Gobi na rowerze.

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Nie żyje Jadwiga Jankowska-Cieślak

Jadwiga Jankowska-Cieślak: Zwykle Złota Palma otwiera ścieżkę do kariery, a mi zamknęła. W Polsce trwał wtedy stan wojenny i musiałam szybko wracać do kraju

Z wielkim smutkiem przyjęliśmy wiadomość o śmierci Jadwigi Jankowskiej-Cieślak jednej z najbardziej wybitnych polskich aktorek. Z tej okazji pragniemy podzielić się z Państwem jednym z ostatnich wywiadów, jakich udzieliła naszej redakcji.

Gwiazdy

Problemy społeczne

Dramatyczna sytuacja w opiece długoterminowej. Kolejki oczekujących są coraz dłuższe [DEPESZA]

Ponad 20 tys. pacjentów czeka w kolejce do zakładów opiekuńczo-leczniczych, pielęgnacyjno-opiekuńczych i pielęgniarskiej opieki domowej. Wraz ze zmianami wprowadzonymi dla osób z orzeczoną niepełnosprawnością inni oczekujący pacjenci są przesuwani do tyłu w kolejce, nawet jeżeli są w stanie cięższym. Mimo apeli kierowanych od kilku lat do rządzących sytuacja sektora opieki długoterminowej zamiast się poprawiać, wciąż się pogarsza.

Gwiazdy

Krzysztof Skórzyński: Dla mnie Wielkanoc ma wymiar symboliczny i duchowy. Podczas przygotowań w kuchni ja jestem od wykonywania poleceń córki

Gospodarz programu „Dzień Dobry TVN” lubi celebrować Wielkanoc w dużym, rodzinnym gronie. Z ekscytacją czeka więc na te świąteczne dni i zapowiada, że w tym czasie nie stroni również od obowiązków w kuchni. Co prawda szefują w niej panie, ale on dwoi się i troi, by pomóc jak najwięcej. Krzysztof Skórzyński zapewnia, że w menu oczywiście nie zabraknie „królowej” świątecznego stołu – tradycyjnej sałatki jarzynowej, a on będzie miał duży udział w jej przygotowaniu.