Od zachodu po wschód – najpiękniejsze, jesienne trasy w Türkiye (Turcji)
Synertime
Aleja Wyścigowa
02-681 Warszawa
e.potocka|synertime.pl| |e.potocka|synertime.pl
668132416
www.synertime.pl
Türkiye (Turcja), kraj oferujący niezliczone przygody w sercu regionu Morza Śródziemnego, to idealne miejsce na słoneczne, jesienne wyprawy. Na południowym wybrzeżu lato zdaje się nie mieć końca, a w wielu zakątkach tego rozległego regionu wciąż panuje ciepły i łagodny klimat śródziemnomorskiej jesieni. Wybierając się w podróż o tej porze roku nie można pominąć Stambułu – miasta o bogatej historii i niepowtarzalnej atmosferze. Warto jednak zobaczyć również inne malownicze miejscowości, gdzie jesień podkreśla naturalne piękno krajobrazów, ze starożytnymi miastami, odkrywającymi swoje najnowsze tajemnice dzięki ciągle prowadzonym wykopaliskom oraz lokalizacje, w których zgłębicie bogactwo tureckiej tradycji kulinarnej. Zachęcamy do dalszej lektury i poznania najbardziej urzekających miejsc w Türkiye (Turcji) jesienią…
Kulinarne doznania w regionie Morza Egejskiego
Wybrzeże Morza Egejskiego słynie z wyjątkowych doznań kulinarnych, gdzie królują świeże owoce morza, ekologiczne produkty, aromatyczne zioła i oliwa z oliwek. Jesienią popularne kurorty, od Bozcaady po Ayvalık, tętnią życiem za sprawą festiwali winobrania i zbiorów oliwek, dając gościom szansę na uczestnictwo w tych odwiecznych tradycjach. Odwiedzający mogą delektować się zdrowym jedzeniem, soczystymi rybami, pożywnymi warzywami i meze (przystawkami) na bazie oliwy z oliwek, w towarzystwie wybornych win z regionu. Najbardziej znanym kulinarnym zakątkiem pozostaje jednak urokliwa Urla w prowincji Izmir. To spokojne, malownicze miasteczko jest idealnym miejscem na spacery po winnicach i gajach oliwnych, zakończone niezapomnianymi ucztami w restauracjach typu „od pola do stołu” oraz lokalach wyróżnionych gwiazdką Michelin.
Śródziemnomorskie wakacje typu trzy „S” (sea, sun, sand - morze, słońce, piasek)
Jesienią południowe wybrzeża Türkiye (Turcji) wciąż zachwycają łagodnym klimatem, słońcem i błękitnym wybrzeżem, stanowiąc doskonały wybór na wakacje typu trzy „S”. Antalya, serce Riwiery Tureckiej, z 233 plażami wyróżnionymi Błękitną Flagą i słońcem święcącym niemal przez cały rok, jest jednym z najpiękniejszych miast na świecie. Po relaksie w promieniach śródziemnomorskiego słońca i kąpielach w ciepłych wodach, dobrym pomysłem będzie wybranie się na jednodniowe wycieczki do starożytnych miast, takich jak Aspendos czy Side, które przeniosą Was w czasy antyczne. W prowincji Antalya można również zagrać w golfa na polach należących do hoteli w miejscowości Belek, nurkować we wspaniałych wodach okolic Kaş i odwiedzić zapierające dech w piersiach jaskinie, w tym Karain i Damlataş, które oferują unikalne widoki. W planach na jesienny wypoczynek warto też uwzględnić wędrówki Szlakiem Licyjskim i Szlakiem Świętego Pawła.
Kapadocja – wyjątkowa kraina geograficzna
Kapadocja to kolejne, niezwykłe miejsce na wycieczkę tej jesieni. Lot balonem na ogrzane powietrze to obowiązkowa atrakcja, umożliwiająca podziwianie z lotu ptaka bajkowych krajobrazów tej fascynującej krainy. Kapadocja, często opisywana jako „nieziemska”, zachwyca nie tylko charakterystycznymi formacjami skalnymi, tzw. kominami wróżek, ale również bogatą historią i kulturą, będąc przez wieki kolebką wielu cywilizacji. W Parku Narodowym Göreme (muzeum na wolnym powietrzu), wpisanym na listę światowego dziedzictwa UNESCO, można podziwiać wykute w skałach kościoły z niezwykłymi freskami. Równie imponujące są podziemne miasta, m.in. Kaymaklı i Derinkuyu, które powstały w celu obrony przed najazdami, a dziś oferują zwiedzającym możliwość zwiedzenia labiryntów tuneli i pomieszczeń, odsłaniając fascynujące fragmenty przeszłości.
Wycieczka na południowy wschód, gdzie dziedzictwo kulturowe łączy się z gastronomią
Jesień to idealny czas na odkrywanie tajemnic i kulinarnych przysmaków miast południowo-wschodniej Türkiye (Turcji). Podróż warto rozpocząć od miasta Adıyaman i wizyty na górze Nemrut, wpisanej na listę UNESCO, gdzie monumentalne posągi oraz starożytne grobowce tworzą magiczną scenerię podczas wschodów i zachodów słońca. Kolejnym przystankiem może być Gaziantep, uznawany za kulinarną stolicę Türkiye (Turcji), będący częścią Sieci Miast Kreatywnych UNESCO w dziedzinie gastronomii, dzięki słynnym na całym świecie baklawie, kebabom czy pistacjom. Obowiązkowym punktem wizyty w Gaziantepie jest Muzeum Mozaiki Zeugma, w którym można podziwiać unikalne, starożytne mozaiki.
Następnie należy udać się do Şanlıurfy, znanej z najstarszych na świecie osad neolitycznych, takich jak Göbekli Tepe i Karahan Tepe. Prowadzone tu w ramach projektu „Kamienne wzgórza” (Taş Tepeler) badania, regularnie przynoszą przełomowe odkrycia, rzucając nowe światło na historię ludzkości. Warto także odwiedzić Mardin, słynący z pięknej, kamiennej architektury. Spacerując po jego wąskich uliczkach, można doświadczyć niezwykłej mieszanki kultur i tradycji oraz podziwiać liczne zabytki, w tym klasztory, kościoły i meczety. Smaki lokalnych specjałów – win asyryjskich i migdałowych cukierków – wzbogacą wrażenia. Podróż można zakończyć w Diyarbakır, mieście znanym z imponujących starożytnych murów miejskich oraz krajobrazu kulturowego ogrodów Hevsel, wpisanych na listę światowego dziedzictwa UNESCO. Do Diyarbakır dotrzecie nowym, ekologicznym pociągiem widokowym Diyarbakır Express, który kursuje z Ankary przez malownicze górskie tereny na wschód. Pociąg ten znalazł się na prestiżowej liście magazynu Time „Najlepsze miejsca na świecie 2024” (World's Greatest Places 2024).
SUN & SNOW dołącza do partnerów sieci handlowej Lidl
Przewodnik MICHELIN 2025: 32 nowe restauracje prezentują mistrzostwo tureckiej g
Najtańszy bilet zarezerwowany na Kiwi.com w 2024 roku kosztował mniej niż 4 EUR
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
Jedynka Newserii
Farmacja
Antybiotykooporność coraz poważniejszym problemem. Wyizolowane ze śliny peptydy mogą się sprawdzić w walce z bakteriami wielolekoopornymi
Poszukiwanie alternatyw dla antybiotykoterapii nabiera coraz większego tempa. Duże nadzieje, zwłaszcza w kontekście szczepów wielolekoopornych, naukowcy wiążą z bakteriocynami i bakteriofagami. Badacz z Uniwersytetu Wrocławskiego prowadzi prace nad bakteriocyną, będącą peptydem izolowanym z ludzkiej śliny. Za swoje badania otrzymał Złoty Medal Chemii. Tymczasem problem antybiotykooporności może wynikać w dużej mierze z niewiedzy. Z Eurobarometru wynika, że tylko połowa Europejczyków zdaje sobie sprawę, że antybiotyki nie są skuteczne w walce z wirusami.