Odkryj smaki świata z Diamant i wygraj bon na wakacje marzeń
Miłość do jedzenia i podróży zwalczą wszystkie przeciwności. Ten, kto uwielbia gotować i jeść, wyczaruje coś pysznego nawet z pustej lodówki, a zakochani w podróżach, znajdą sposób, by poznać nowe miejsce nawet, gdy loty odwoływane. My też znamy sposób, by przenieść się do innego kraju – wystarczy zajrzeć do najnowszego konkursu Diamant, dzięki któremu możemy odkryć kuchnie świata – i to dosłownie, bo do wygrania bony na wakacje marzeń z wakacje.pl.
Choć mamy październik, nie warto rezygnować z marzeń i ze słonecznych, orzeźwiających i apetycznych dań kuchni świata. Możesz stworzyć poniższe przepisy w dosłownie kilka chwil, „przyprawiając je” nie tylko zielonym curry, chilli czy bazylią, ale też cukrem trzcinowym Diamant.
Ma on szerokie zastosowanie – nie tylko idealnie łączy się z deserami, ale i potrawami wytrawnymi. Ma też uwielbiany w orientalnych państwach zapach i mocno „podkręca” smak dania – wszystko to dzięki zawartej w cukrze naturalnej melasie z trzciny cukrowej. Więcej o najszerszej ofercie produktów trzcinowych na rynku (m.in. Dark Muscovado, Dry Demerara czy syrop trzcinowy) dowiedziecie się na stronie www.trzcinowy.slodkielaczy.pl. Znajdziecie też tam konkurs z bazą intrygujących, egzotycznych przepisów, przygotowanych przez markę oraz kulinarnych blogerów.
Skosztować możemy m.in. kremu katalońskiego od Natalii Maszkowskiej z programu Masterchef, włoskiego makaronu podkręconego karmelem wg Bartka bez Przepisu, koreańskiego przysmaku turystów autorstwa Violi z kanału Pierogi z Kimchi, a także afrykańskiego dania prosto z zanzibarskiej plaży przygotowanego przez Josepha Seeletsto, znanego z programu Top Chef. Przepisy na desery, napoje i inne dania, także wytrawne, mają na celu pobudzenie wyobraźni i zainspirowanie do własnych podróży kulinarnych.
A jak wziąć udział w konkursie?
Zrób zdjęcie, by pokazać klimat Twojej wymarzonej podróży, na którym widać jeden z cukrów trzcinowych Diamant, a następnie dodaj na swoje publiczne konto na Facebooku lub Instagramie z tagiem #trzcinowydiamant. Autorzy lub autorki 3 najlepszych zdjęć otrzymają po 3000 złotych na realizację swojego marzenia! Dla pozostałych 30 autorów najlepszych zdjęć, Diamant przygotował 30 zestawów barmańskich!
Krótka podróż do smaku, czyli o cukrze trzcinowym słów kilka
Historycy szacują, że pierwsze plantacje trzciny cukrowej pojawiły się 8000 lat przed naszą erą w Nowej Gwinei. Później słodycz trzciny poznały pobliskie Filipiny, a potem Chiny i Indie, gdzie cukier trzcinowy produkowano już w 3000 roku p.n.e.
Do Europy cukier trzcinowy przywiózł Aleksander Macedoński, który podbił Indie w 327 roku p.n.e. Najpierw rozkoszowano się nim w starożytnym Rzymie, traktując go jako ekskluzywny, bardzo drogi produkt, i używając – co ciekawe – nie jako przyprawę, lecz… środek leczniczy.
Światowa ekspansja cukru trzcinowego sprawiła, że można go spotkać w daniach kuchni krajów każdego kontynentu. W Toskanii dodawany jest do ciasta na bazie cukinii, na Bliskim Wschodzie wzbogaca smak pieczonej ciecierzycy w słodko-pikantnym sosie, w Chinach wzbogaca smak rozgniecionego ogórka w sezamowym sosie, jest też doskonałym składnikiem tajskich zup na bazie mleczka kokosowego, pad-thai z pędami bambusa i orzeszkami ziemnymi czy curry podawanego z ryżem.
Skandynawowie dodają cukier trzcinowy do wielu tradycyjnych słodkości, np. czekoladowego ciasta kladdaka. Niemcy dosładzają nim swoje tradycyjne precle. Hiszpanie dosypują go do słynnego mojito, a Włosi używają cukru trzcinowego, by podkręcić smak nie dość słodkich pomidorów. Amerykańscy fani mięs wzbogacają nim marynaty do szarpanej wołowiny, skrzydełek BBQ czy glazurowanych żeberek. Charakterystyczna brązowa barwa, trzcinowy posmak, połyskujące kryształy, a innym razem lepka konsystencja cukru trzcinowego dodają barw i gęstości sosom, a mięsnej skórce chrupkości.
Na całym świecie cukier trzcinowy jest obecny w sokach, lemoniadach, konfiturach, a nawet popcornie czy… ryżu. Doskonale przełamuje smaki i pomaga im łączyć się w zaskakujące kompozycje. Jednym daniom dodaje szczypty egzotyki, poprawić kolor czy konsystencję, a czasem złagodzić pikantność, czy wydobyć smak warzyw i mięs. To wymarzony składnik do kulinarnych eksperymentów!
Więcej na www.trzcinowy.slodkielaczy.pl

Na co zwrócić uwagę, wybierając oferty first minute?

20 lat Corendon Airlines – jubileuszowe niespodzianki na pokładzie!

Mateusz Waligóra przejechał zimą pustynię Gobi na rowerze. Samotnie.
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Nie żyje Jadwiga Jankowska-Cieślak

Jadwiga Jankowska-Cieślak: Zwykle Złota Palma otwiera ścieżkę do kariery, a mi zamknęła. W Polsce trwał wtedy stan wojenny i musiałam szybko wracać do kraju
Gwiazdy

Wiktor Dyduła: W domu rodzinnym zawsze podtrzymywaliśmy tradycję śmigusa-dyngusa. Teraz widzę, że w miastach już zanika ten zwyczaj
Zdaniem wokalisty śmigus-dyngus może dostarczyć sporo radości, ale też być powodem kłótni, chociażby w momencie, kiedy nie wszyscy godzą się na taką zabawę. Nie ukrywa też, że w dzieciństwie najbardziej czekał właśnie na lany poniedziałek i bitwę na wiadra. Zauważa jednak, że z roku na rok ta tradycja powoli zanika, a za oblanie wodą osób, które sobie tego nie życzą, można nawet dostać mandat.
Handel
Konsumpcja jaj w Polsce rośnie. Przy zakupie Polacy zwracają uwagę na to, z jakiego chowu pochodzą

Zarówno spożycie, jak i produkcja jaj w Polsce notują wzrosty. Znacząca większość konsumentów przy zakupie jajek zwraca uwagę na to, czy pochodzą one z chowu klatkowego. Polska jest jednym z liderów w produkcji i eksporcie jajek w UE, ale ma też wśród nich największy udział kur w chowie klatkowym. Oczekiwania konsumentów przyczyniają się powoli do zmiany tych statystyk.
Infrastruktura
Mazowsze ze specjalną ofertą na Wielkanoc i majówkę. Rośnie zainteresowanie podróżami po regionie

Okres wielkanocny i majówkowy, które w tym roku wypadają bardzo blisko siebie, to czas wzmożonego ruchu turystycznego na Mazowszu. Region, który w ubiegłym roku odwiedziła rekordowa liczba turystów, przyciąga m.in. bogactwem kulturowym, różnorodną ofertą atrakcji i nadwiślańskimi krajobrazami. W okresie Wielkiej Nocy w wielu miejscach odbywają się wydarzenia, które mają przybliżyć świąteczne tradycje pielęgnowane od pokoleń.