Przewodnik Michelin wyróżnił 53 restauracje ze Stambułu
Synertime
Aleja Wyścigowa
02-681 Warszawa
e.potocka|synertime.pl| |e.potocka|synertime.pl
668132416
www.synertime.pl
Stambuł, położony na dwóch kontynentach, słynie ze swoich kulinariów i oferuje smakoszom dania na bazie owoców i warzyw, świeżych ryb oraz najwyższej jakości mięs. Ponadto utalentowani szefowie kuchni z kraju i zagranicy serwują tu potrawy łączące elementy różnych tradycji kulinarnych.
Wybór najlepszych restauracji w Stambule, które trafiły do znanego na całym świecie Przewodnika został dokonany na podstawie ocen anonimowych i niezależnych krytyków. Lokale są zawsze recenzowane według 5 kryteriów: jakość oferowanych dań i użytych w nich produktów, harmonia smaków potraw, mistrzostwo technik kulinarnych, osobowość szefa kuchni widoczna w jego przepisach oraz stałość poziomu kuchni lokalu. Lista wybranych na tej podstawie restauracji została uroczyście ogłoszona 11 października 2022 roku w Stambule i jest dostępna na stronie internetowej Przewodnika Michelin oraz w dedykowanej aplikacji.
Kulinarna oferta Stambułu zrobiła ogromne wrażenie na krytykach Michelin, dlatego zdecydowali się wyróżnić aż 53 restauracje. Jedna z nich, TURK Fatih Tutak, otrzymała dwie Gwiazdki Michelin. W lokalu położonym w dzielnicy Şişli, w europejskiej części miasta, typowe tureckie dania są w niestandardowy sposób reinterpretowane przez szefa kuchni Fatiha Tutaka. Ponadto 4 restauracje otrzymały jedną Gwiazdkę Michelin za przywiązanie do tureckich produktów i smaków oraz odzwierciedlanie doskonałości stambulskiej sceny kulinarnej. Są to Araka, Mikla, Nicole i Neolokal. Ostatnia z restauracji została też doceniona Zieloną Gwiazdką za pionierskie podejście do zrównoważonej gastronomii. To wyróżnienie przyznawane od 2020 roku, podkreśla ekologiczne inicjatywy i wysiłki, całego zespołu Neolokalu, włożone w ochronę i promowanie tureckiego dziedzictwa kulinarnego. Natomiast 10 restauracji otrzymało wyróżnienie Bib Gourmand, przyznawane za korzystny stosunek jakości potraw do ich ceny.
Michelin uhonorował też Nagrodą dla Młodego Szefa Kuchni Mevlüta Özkaya, który od dwóch lat zarządza zespołem restauracji Mürver, a za najlepszą obsługę i gościnność zostali docenieni pracownicy Sunset Grill & Bar. Wśród 53 restauracji, które znalazły się w Przewodniku Michelin są też lokale, które podkreślają różnorodność mapy kulinarnej Stambułu. Zuma, Nobu i Inari Omakase Kuruçeşme serwują dania kuchni japońskiej. Azjatyckich potraw można spróbować w Çok Çok Thai lub Banyan, natomiast kuchnia włoska została wyróżniona w Glens.
![Bezpieczne wakacje: standardy ochrony dzieci w branży hotelarskiej Biuro prasowe](/files/_uploaded/glownekonf_1140084680,w_169,wo_300,ho_169,_small.jpg)
Bezpieczne wakacje: standardy ochrony dzieci w branży hotelarskiej
![Termy Karkonosze Resort & Spa – oaza spokoju i równowagi](/files/_uploaded/glownekonf_162924537,w_254,wo_300,ho_169,_small.jpg)
Termy Karkonosze Resort & Spa – oaza spokoju i równowagi
![Coolcationig - kiedy klimat dyktuje kierunek podróży](/files/_uploaded/glownekonf_2109028850,w_225,wo_300,ho_169,_small.jpg)
Coolcationig - kiedy klimat dyktuje kierunek podróży
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
![](/files/1922771799/n-innowacje_1.png)
Jedynka Newserii
![](/files/1922771799/n-biznes_1.png)
Gwiazdy
![](/files/1922771799/poplawska-boks-plany-foto-ram,w_274,_small.jpg)
Aleksandra Popławska: Pomysł na trenowanie boksu zrodził się u mnie z fascynacji Sashą Sidorenko. Dyscyplina ta wymaga skupienia, a właśnie tego mi na co dzień brakuje
Aktorka zaznacza, że trenuje boks, bo pozwala jej nauczyć się trzeźwo myśleć, analizować i szybko podejmować decyzje. Z uprawiania tej dyscypliny czerpie sporą przyjemność, zwłaszcza że robi to pod okiem mistrzyni – Sashy Sidorenko. Aleksandra Popławska podkreśla, że dla niej nie tyle liczy się zwycięstwo na ringu, ile taktyka gry, jaką przyjmuje się wobec przeciwnika.
Konsument
Problem wykorzystywania seksualnego dzieci online wymaga pilnych regulacji. To może wymagać rezygnacji w pewnym stopniu z szyfrowania korespondencji
![](/files/1922771799/wojtasik-regulacje-2-foto,w_133,r_png,_small.png)
– Problem wykorzystywania seksualnego dzieci w internecie potrzebuje konkretnych regulacji – podkreślają eksperci Fundacji Dajemy Dzieciom Siłę. I liczą, że pojawią się one zarówno na forum krajowym, jak i unijnym. Dziś tymczasowe rozporządzenie, wprowadzając odstępstwo od przepisów UE dotyczących prywatności, daje platformom internetowym możliwość dobrowolnego wykrywania materiałów przedstawiających seksualne wykorzystywanie dzieci. Nowe propozycje przepisów na forum zakładają jednak, że zmieni się to w obowiązek. To budzi szereg pytań o prywatność i potencjalne nadużycia.
Teatr
Eliza Rycembel: Sztukę „Czułe słówka” zrobiliśmy na podstawie znanego filmu. Udało się uwspółcześnić tę historię i przenieść ją na nasze realia
![](/files/1922771799/czule-slowka-aktorzy,w_133,r_png,_small.png)
Już po pierwszych przedstawieniach Eliza Rycembel i Krzysztof Dracz widzą, że bardziej współczesna teatralna wersja obsypanego Oscarami kinowego hitu sprzed 40 lat również przypadła do gustu widzom. „Czułe słówka” w reżyserii Pawła Paszta to historia wzruszająca, ale nie ckliwa, z odpowiednią dozą akcentów dramatycznych i komediowych. Spektakl opowiada o trudnej relacji nadopiekuńczej matki i córki, która czując się przytłoczona jej miłością i oczekiwaniami, decyduje się na szybkie małżeństwo i opuszczenie domu.