Przewodnik Michelin wyróżnił 53 restauracje ze Stambułu
Synertime
Aleja Wyścigowa
02-681 Warszawa
e.potocka|synertime.pl| |e.potocka|synertime.pl
668132416
www.synertime.pl
Stambuł, położony na dwóch kontynentach, słynie ze swoich kulinariów i oferuje smakoszom dania na bazie owoców i warzyw, świeżych ryb oraz najwyższej jakości mięs. Ponadto utalentowani szefowie kuchni z kraju i zagranicy serwują tu potrawy łączące elementy różnych tradycji kulinarnych.
Wybór najlepszych restauracji w Stambule, które trafiły do znanego na całym świecie Przewodnika został dokonany na podstawie ocen anonimowych i niezależnych krytyków. Lokale są zawsze recenzowane według 5 kryteriów: jakość oferowanych dań i użytych w nich produktów, harmonia smaków potraw, mistrzostwo technik kulinarnych, osobowość szefa kuchni widoczna w jego przepisach oraz stałość poziomu kuchni lokalu. Lista wybranych na tej podstawie restauracji została uroczyście ogłoszona 11 października 2022 roku w Stambule i jest dostępna na stronie internetowej Przewodnika Michelin oraz w dedykowanej aplikacji.
Kulinarna oferta Stambułu zrobiła ogromne wrażenie na krytykach Michelin, dlatego zdecydowali się wyróżnić aż 53 restauracje. Jedna z nich, TURK Fatih Tutak, otrzymała dwie Gwiazdki Michelin. W lokalu położonym w dzielnicy Şişli, w europejskiej części miasta, typowe tureckie dania są w niestandardowy sposób reinterpretowane przez szefa kuchni Fatiha Tutaka. Ponadto 4 restauracje otrzymały jedną Gwiazdkę Michelin za przywiązanie do tureckich produktów i smaków oraz odzwierciedlanie doskonałości stambulskiej sceny kulinarnej. Są to Araka, Mikla, Nicole i Neolokal. Ostatnia z restauracji została też doceniona Zieloną Gwiazdką za pionierskie podejście do zrównoważonej gastronomii. To wyróżnienie przyznawane od 2020 roku, podkreśla ekologiczne inicjatywy i wysiłki, całego zespołu Neolokalu, włożone w ochronę i promowanie tureckiego dziedzictwa kulinarnego. Natomiast 10 restauracji otrzymało wyróżnienie Bib Gourmand, przyznawane za korzystny stosunek jakości potraw do ich ceny.
Michelin uhonorował też Nagrodą dla Młodego Szefa Kuchni Mevlüta Özkaya, który od dwóch lat zarządza zespołem restauracji Mürver, a za najlepszą obsługę i gościnność zostali docenieni pracownicy Sunset Grill & Bar. Wśród 53 restauracji, które znalazły się w Przewodniku Michelin są też lokale, które podkreślają różnorodność mapy kulinarnej Stambułu. Zuma, Nobu i Inari Omakase Kuruçeşme serwują dania kuchni japońskiej. Azjatyckich potraw można spróbować w Çok Çok Thai lub Banyan, natomiast kuchnia włoska została wyróżniona w Glens.

Na co zwrócić uwagę, wybierając oferty first minute?

20 lat Corendon Airlines – jubileuszowe niespodzianki na pokładzie!

Mateusz Waligóra przejechał zimą pustynię Gobi na rowerze. Samotnie.
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Nie żyje Jadwiga Jankowska-Cieślak

Jadwiga Jankowska-Cieślak: Zwykle Złota Palma otwiera ścieżkę do kariery, a mi zamknęła. W Polsce trwał wtedy stan wojenny i musiałam szybko wracać do kraju
Gwiazdy

Wiktor Dyduła: W domu rodzinnym zawsze podtrzymywaliśmy tradycję śmigusa-dyngusa. Teraz widzę, że w miastach już zanika ten zwyczaj
Zdaniem wokalisty śmigus-dyngus może dostarczyć sporo radości, ale też być powodem kłótni, chociażby w momencie, kiedy nie wszyscy godzą się na taką zabawę. Nie ukrywa też, że w dzieciństwie najbardziej czekał właśnie na lany poniedziałek i bitwę na wiadra. Zauważa jednak, że z roku na rok ta tradycja powoli zanika, a za oblanie wodą osób, które sobie tego nie życzą, można nawet dostać mandat.
Handel
Konsumpcja jaj w Polsce rośnie. Przy zakupie Polacy zwracają uwagę na to, z jakiego chowu pochodzą

Zarówno spożycie, jak i produkcja jaj w Polsce notują wzrosty. Znacząca większość konsumentów przy zakupie jajek zwraca uwagę na to, czy pochodzą one z chowu klatkowego. Polska jest jednym z liderów w produkcji i eksporcie jajek w UE, ale ma też wśród nich największy udział kur w chowie klatkowym. Oczekiwania konsumentów przyczyniają się powoli do zmiany tych statystyk.
Infrastruktura
Mazowsze ze specjalną ofertą na Wielkanoc i majówkę. Rośnie zainteresowanie podróżami po regionie

Okres wielkanocny i majówkowy, które w tym roku wypadają bardzo blisko siebie, to czas wzmożonego ruchu turystycznego na Mazowszu. Region, który w ubiegłym roku odwiedziła rekordowa liczba turystów, przyciąga m.in. bogactwem kulturowym, różnorodną ofertą atrakcji i nadwiślańskimi krajobrazami. W okresie Wielkiej Nocy w wielu miejscach odbywają się wydarzenia, które mają przybliżyć świąteczne tradycje pielęgnowane od pokoleń.