Komunikaty PR

Przewodnik Michelin wyróżnił 53 restauracje ze Stambułu

2022-10-13  |  17:00
Biuro prasowe
Kontakt
Emilia Potocka
Synertime

Aleja Wyścigowa
02-681 Warszawa
e.potocka|synertime.pl| |e.potocka|synertime.pl
668132416
www.synertime.pl

Stambuł, położony na dwóch kontynentach, słynie ze swoich kulinariów i oferuje smakoszom dania na bazie owoców i warzyw, świeżych ryb oraz najwyższej jakości mięs. Ponadto utalentowani szefowie kuchni z kraju i zagranicy serwują tu potrawy łączące elementy różnych tradycji kulinarnych.

Wybór najlepszych restauracji w Stambule, które trafiły do znanego na całym świecie Przewodnika został dokonany na podstawie ocen anonimowych i niezależnych krytyków. Lokale są zawsze recenzowane według 5 kryteriów: jakość oferowanych dań i użytych w nich produktów, harmonia smaków potraw, mistrzostwo technik kulinarnych, osobowość szefa kuchni widoczna w jego przepisach oraz stałość poziomu kuchni lokalu. Lista wybranych na tej podstawie restauracji została uroczyście ogłoszona 11 października 2022 roku w Stambule i jest dostępna na stronie internetowej Przewodnika Michelin oraz w dedykowanej aplikacji.

Kulinarna oferta Stambułu zrobiła ogromne wrażenie na krytykach Michelin, dlatego zdecydowali się wyróżnić aż 53 restauracje. Jedna z nich, TURK Fatih Tutak, otrzymała dwie Gwiazdki Michelin. W lokalu położonym w dzielnicy Şişli, w europejskiej części miasta, typowe tureckie dania są w niestandardowy sposób reinterpretowane przez szefa kuchni Fatiha Tutaka. Ponadto 4 restauracje otrzymały jedną Gwiazdkę Michelin za przywiązanie do tureckich produktów i smaków oraz odzwierciedlanie doskonałości stambulskiej sceny kulinarnej. Są to Araka, Mikla, Nicole i Neolokal. Ostatnia z restauracji została też doceniona Zieloną Gwiazdką za pionierskie podejście do zrównoważonej gastronomii. To wyróżnienie przyznawane od 2020 roku, podkreśla ekologiczne inicjatywy i wysiłki, całego zespołu Neolokalu, włożone w ochronę i promowanie tureckiego dziedzictwa kulinarnego. Natomiast 10 restauracji otrzymało wyróżnienie Bib Gourmand, przyznawane za korzystny stosunek jakości potraw do ich ceny.

Michelin uhonorował też Nagrodą dla Młodego Szefa Kuchni Mevlüta Özkaya, który od dwóch lat zarządza zespołem restauracji Mürver, a za najlepszą obsługę i gościnność zostali docenieni pracownicy Sunset Grill & Bar. Wśród 53 restauracji, które znalazły się w Przewodniku Michelin są też lokale, które podkreślają różnorodność mapy kulinarnej Stambułu. Zuma, Nobu i Inari Omakase Kuruçeşme serwują dania kuchni japońskiej. Azjatyckich potraw można spróbować w Çok Çok Thai lub Banyan, natomiast kuchnia włoska została wyróżniona w Glens.

Więcej informacji
Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Źródło informacji: Synertime
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Podróże Polacy rezerwują wczasy na ostatnią chwilę Biuro prasowe
2025-06-05 | 12:20

Polacy rezerwują wczasy na ostatnią chwilę

Z najnowszych badań serwisu turystycznego e-wczasy.pl wynika, że w 2025 roku Polacy coraz częściej odkładają planowanie wakacji na ostatnią chwilę. Ten trend potwierdzają
Podróże Linie lotnicze Corendon Airlines świętowały 20. lecie działalności podczas spektakularnej Gali w Antalya Cosmos Theatre
2025-05-26 | 15:30

Linie lotnicze Corendon Airlines świętowały 20. lecie działalności podczas spektakularnej Gali w Antalya Cosmos Theatre

Corendon Airlines, jeden z wiodących europejskich przewoźników lotniczych, uczcił 20. lecie swojego istnienia podczas wyjątkowej gali zorganizowanej w Antalya Cosmos Theatre.
Podróże Na co zwrócić uwagę, wybierając oferty first minute?
2025-04-17 | 12:20

Na co zwrócić uwagę, wybierając oferty first minute?

Oferty first minute stają się coraz częstszym wyborem osób planujących wypoczynek z kilkumiesięcznym wyprzedzeniem. W przeciwieństwie do ofert last minute zakup wakacji first

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Psychologia

Konsument

Otyłość i niedożywienie u seniorów często idą w parze. Źródłem problemu często tańsza, wysokoprzetworzona żywność

Niemal 64 proc. osób między 65. a 74. rokiem życia ma nadmierną masę ciała. Co piąty senior cierpi z powodu niedożywienia. Szczególną sytuacją jest taka, w której osoba starsza jest otyła, ale jednocześnie niedożywiona jakościowo. U źródeł problemów żywieniowych leżą z jednej strony mechanizmy związane z fizjologią starzenia się oraz różne choroby towarzyszące, a z drugiej – czynniki ekonomiczne i psychologiczne, takie jak samotność czy brak wystarczających środków. Eksperci zwracają uwagę na to, że ważne jest edukowanie i aktywizowanie seniorów, ponieważ zarówno otyłość, jak i niedożywienie prowadzą do poważnych konsekwencji zdrowotnych.

Gwiazdy

Anna Powierza: Mimo wyniku wyborów prezydenckich z czasem będzie mniej podziałów w społeczeństwie. Chciałabym pierwszej damy, która stoi po stronie kobiet

Aktorka nie dziwi się, że wynik wyborów prezydenckich budzi tak ogromne emocje, bo przecież niemal równej połowie głosujących niezwykle trudno pogodzić się z tym, że nie wygrał właśnie ich faworyt. Eksperci zastanawiają się, jak będzie teraz wyglądał polityczny krajobraz, rządzący już podejmują pewne kroki, a Anna Powierza chce wierzyć, że nowy lokator Pałacu Prezydenckiego sprosta wyzwaniu i udowodni, że głos oddany na niego nie został zmarnowany. Na wysokości zadania powinna także stanąć jego żona.