Komunikaty PR

Przewodnik Michelin wyróżnił 53 restauracje ze Stambułu

2022-10-13  |  17:00
Biuro prasowe
Kontakt
Emilia Potocka
Synertime

Aleja Wyścigowa
02-681 Warszawa
e.potocka|synertime.pl| |e.potocka|synertime.pl
668132416
www.synertime.pl

Stambuł, położony na dwóch kontynentach, słynie ze swoich kulinariów i oferuje smakoszom dania na bazie owoców i warzyw, świeżych ryb oraz najwyższej jakości mięs. Ponadto utalentowani szefowie kuchni z kraju i zagranicy serwują tu potrawy łączące elementy różnych tradycji kulinarnych.

Wybór najlepszych restauracji w Stambule, które trafiły do znanego na całym świecie Przewodnika został dokonany na podstawie ocen anonimowych i niezależnych krytyków. Lokale są zawsze recenzowane według 5 kryteriów: jakość oferowanych dań i użytych w nich produktów, harmonia smaków potraw, mistrzostwo technik kulinarnych, osobowość szefa kuchni widoczna w jego przepisach oraz stałość poziomu kuchni lokalu. Lista wybranych na tej podstawie restauracji została uroczyście ogłoszona 11 października 2022 roku w Stambule i jest dostępna na stronie internetowej Przewodnika Michelin oraz w dedykowanej aplikacji.

Kulinarna oferta Stambułu zrobiła ogromne wrażenie na krytykach Michelin, dlatego zdecydowali się wyróżnić aż 53 restauracje. Jedna z nich, TURK Fatih Tutak, otrzymała dwie Gwiazdki Michelin. W lokalu położonym w dzielnicy Şişli, w europejskiej części miasta, typowe tureckie dania są w niestandardowy sposób reinterpretowane przez szefa kuchni Fatiha Tutaka. Ponadto 4 restauracje otrzymały jedną Gwiazdkę Michelin za przywiązanie do tureckich produktów i smaków oraz odzwierciedlanie doskonałości stambulskiej sceny kulinarnej. Są to Araka, Mikla, Nicole i Neolokal. Ostatnia z restauracji została też doceniona Zieloną Gwiazdką za pionierskie podejście do zrównoważonej gastronomii. To wyróżnienie przyznawane od 2020 roku, podkreśla ekologiczne inicjatywy i wysiłki, całego zespołu Neolokalu, włożone w ochronę i promowanie tureckiego dziedzictwa kulinarnego. Natomiast 10 restauracji otrzymało wyróżnienie Bib Gourmand, przyznawane za korzystny stosunek jakości potraw do ich ceny.

Michelin uhonorował też Nagrodą dla Młodego Szefa Kuchni Mevlüta Özkaya, który od dwóch lat zarządza zespołem restauracji Mürver, a za najlepszą obsługę i gościnność zostali docenieni pracownicy Sunset Grill & Bar. Wśród 53 restauracji, które znalazły się w Przewodniku Michelin są też lokale, które podkreślają różnorodność mapy kulinarnej Stambułu. Zuma, Nobu i Inari Omakase Kuruçeşme serwują dania kuchni japońskiej. Azjatyckich potraw można spróbować w Çok Çok Thai lub Banyan, natomiast kuchnia włoska została wyróżniona w Glens.

Więcej informacji
Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Źródło informacji: Synertime
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Podróże Na co zwrócić uwagę, wybierając oferty first minute? Biuro prasowe
2025-04-17 | 12:20

Na co zwrócić uwagę, wybierając oferty first minute?

Oferty first minute stają się coraz częstszym wyborem osób planujących wypoczynek z kilkumiesięcznym wyprzedzeniem. W przeciwieństwie do ofert last minute zakup wakacji first
Podróże 20 lat Corendon Airlines – jubileuszowe niespodzianki na pokładzie!
2025-04-11 | 14:40

20 lat Corendon Airlines – jubileuszowe niespodzianki na pokładzie!

Corendon Airlines wraz ze swoimi pasażerami świętuje 20-lecie działalności w przestworzach W 2025 roku Corendon Airlines świętuje 20-lecie swojej działalności i zaprasza
Podróże Mateusz Waligóra przejechał zimą pustynię Gobi na rowerze. Samotnie.
2025-03-19 | 12:00

Mateusz Waligóra przejechał zimą pustynię Gobi na rowerze. Samotnie.

Mateusz Waligóra, znany polski podróżnik i eksplorator, dokonał kolejnego niezwykłego wyczynu – przejechał zimą mongolską część pustyni Gobi na rowerze.

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Nie żyje Jadwiga Jankowska-Cieślak

Jadwiga Jankowska-Cieślak: Zwykle Złota Palma otwiera ścieżkę do kariery, a mi zamknęła. W Polsce trwał wtedy stan wojenny i musiałam szybko wracać do kraju

Z wielkim smutkiem przyjęliśmy wiadomość o śmierci Jadwigi Jankowskiej-Cieślak jednej z najbardziej wybitnych polskich aktorek. Z tej okazji pragniemy podzielić się z Państwem jednym z ostatnich wywiadów, jakich udzieliła naszej redakcji.

Gwiazdy

Handel

Konsumpcja jaj w Polsce rośnie. Przy zakupie Polacy zwracają uwagę na to, z jakiego chowu pochodzą

Zarówno spożycie, jak i produkcja jaj w Polsce notują wzrosty. Znacząca większość konsumentów przy zakupie jajek zwraca uwagę na to, czy pochodzą one z chowu klatkowego. Polska jest jednym z liderów w produkcji i eksporcie jajek w UE, ale ma też wśród nich największy udział kur w chowie klatkowym. Oczekiwania konsumentów przyczyniają się powoli do zmiany tych statystyk.

Infrastruktura

Mazowsze ze specjalną ofertą na Wielkanoc i majówkę. Rośnie zainteresowanie podróżami po regionie

Okres wielkanocny i majówkowy, które w tym roku wypadają bardzo blisko siebie, to czas wzmożonego ruchu turystycznego na Mazowszu. Region, który w ubiegłym roku odwiedziła rekordowa liczba turystów, przyciąga m.in. bogactwem kulturowym, różnorodną ofertą atrakcji i nadwiślańskimi krajobrazami. W okresie Wielkiej Nocy w wielu miejscach odbywają się wydarzenia, które mają przybliżyć świąteczne tradycje pielęgnowane od pokoleń.