Komunikaty PR

Przewodnik MICHELIN 2025: 32 nowe restauracje prezentują mistrzostwo tureckiej g

2024-12-19  |  01:00
Biuro prasowe
Kontakt
Emilia Potocka
Synertime

Aleja Wyścigowa
02-681 Warszawa
e.potocka|synertime.pl| |e.potocka|synertime.pl
668132416
www.synertime.pl

Podczas uroczystej ceremonii, która odbyła się w hotelu Four Seasons Bosphorus w Stambule, zaprezentowany został wybór restauracji na rok 2025 w nowym Przewodniku MICHELIN dla Stambułu, Izmiru i Muğli. W najnowszej edycji przewodnika dodano 32 nowe restauracje, w efekcie łączna liczba rekomendowanych lokali w Türkiye (Turcji) wzrosła do 132, w tym 77 w Stambule, 24 w Izmirze i 31 w Muğli.

Nowe gwiazdy na kulinarnym niebie

Dwie nowe restauracje – Casa Lavanda mieszcząca się w okolicach Stambułu i Narımor nieopodal Izmiru – zostały nagrodzone jedną gwiazdką MICHELIN za wyjątkową ofertę kulinarną. Obie restauracje w swym menu podkreślają znaczenie lokalnych produktów, kreatywnych technik kulinarnych i autentyczności serwowanych potraw. Casa Lavanda otrzymała także Zieloną Gwiazdkę MICHELIN za rozwiązania przyjazne środowisku, w tym korzystanie z własnych przyrestauracyjnych ogrodów i banku nasion.

Zrównoważony rozwój w centrum uwagi

Zielonymi Gwiazdkami MICHELIN zostało uhonorowanych łącznie sześć nowych restauracji, które doceniono za ich zaangażowanie na rzecz ekologicznej gastronomii. Wśród wyróżnionych znalazły się restauracje The BARN i Telezzüz w Stambule, Mezra Yalıkavak i Agora Pansiyon w Muğli oraz Asma Yaprağı w Izmirze. Wszystkie te miejsca prezentują zrównoważone praktyki nadając szczególne znaczenie lokalnym zasobom i tradycjom.

Doskonałość dostępna dla każdego: 9 nowych nagród Bib Gourmand

Dziewięć restauracji spełniających kryterium wysokiej jakości w przystępnej cenie zdobyło wyróżnienie Bib Gourmand. Od ikonicznego Tatbaku w Stambule, po rustykalny urok Agora Pansiyon w Bodrum – wszystkie nagrodzone lokale oferują autentyczne i nowoczesne tureckie smaki, które przyciągają zarówno mieszkańców, jak i turystów.

Specjalne nagrody za kulinarne osiągnięcia

• Nagroda Sommeliera: Yunus Özturk (Restauracja OD Urla) za jego wiedzę o tureckich winach.
• Nagroda za Obsługę: Zespół Restauracji Nicole za wyjątkowe doświadczenia kulinarne.
• Nagroda Młodego Szefa Kuchni: Serhat Doğramacı (Restauracja Mezra Yalıkavak) za innowacyjną kuchnię i zaangażowanie w zrównoważony rozwój.

Rozkwit kulinarnej różnorodności

Dołączenie kolejnych 22 restauracji w ramach selekcji na rok 2025, ukazuje dynamiczny rozwój tureckiej gastronomii. Od kosmopolitycznego Stambułu po nadmorskie skarby Izmiru i Muğli – przewodnik MICHELIN podkreśla bogactwo i różnorodność lokalnych smaków oraz tradycji.

Wszystkie wyróżnione restauracje można znaleźć na stronie internetowej www.michelin.com oraz w aplikacji Przewodnika MICHELIN.

Przewodnik MICHELIN Stambuł, Izmir i Muğla 2025 w skrócie:
• 1 restauracja z dwiema gwiazdkami MICHELIN
• 13 restauracji z jedną gwiazdką MICHELIN (w tym 2 nowe)
• 27 restauracji Bib Gourmand (w tym 8 nowych i 1 awansowana)
• 91 rekomendowanych restauracji (w tym 22 nowe)
• 10 restauracji z zieloną gwiazdką MICHELIN (w tym 6 nowych)

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Źródło informacji: Synertime
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Podróże SUN & SNOW dołącza do partnerów sieci handlowej Lidl Biuro prasowe
2024-12-19 | 16:25

SUN & SNOW dołącza do partnerów sieci handlowej Lidl

Sun & Snow Sp. z o.o dołączył do partnerów sieci handlowej Lidl. Od grudnia do końca stycznia 2025 polscy użytkownicy aplikacji Lidl Plus mają możliwość skorzystania ze zniżki
Podróże Najtańszy bilet zarezerwowany na Kiwi.com w 2024 roku kosztował mniej niż 4 EUR
2024-12-18 | 12:00

Najtańszy bilet zarezerwowany na Kiwi.com w 2024 roku kosztował mniej niż 4 EUR

Kiwi.com, popularna firma travel-tech, w swoim raporcie podsumowującym mijający rok przyjrzała się, jak podróżowaliśmy w 2024 roku. O tym, że wśród najczęściej
Podróże Hotel Bristol Art & Medical SPA – zimowy azyl pełen magii
2024-12-16 | 16:00

Hotel Bristol Art & Medical SPA – zimowy azyl pełen magii

Zima to nie tylko śnieg i mróz – to czas, kiedy możemy zatrzymać się na chwilę, otulić się ciepłem i pozwolić sobie na odrobinę luksusu. Hotel Bristol Art & Medical SPA,

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Farmacja

Antybiotykooporność coraz poważniejszym problemem. Wyizolowane ze śliny peptydy mogą się sprawdzić w walce z bakteriami wielolekoopornymi

Poszukiwanie alternatyw dla antybiotykoterapii nabiera coraz większego tempa. Duże nadzieje, zwłaszcza w kontekście szczepów wielolekoopornych, naukowcy wiążą z bakteriocynami i bakteriofagami. Badacz z Uniwersytetu Wrocławskiego prowadzi prace nad bakteriocyną, będącą peptydem izolowanym z ludzkiej śliny. Za swoje badania otrzymał Złoty Medal Chemii. Tymczasem problem antybiotykooporności może wynikać w dużej mierze z niewiedzy. Z Eurobarometru wynika, że tylko połowa Europejczyków zdaje sobie sprawę, że antybiotyki nie są skuteczne w walce z wirusami.