Przewodnik MICHELIN 2025: 32 nowe restauracje prezentują mistrzostwo tureckiej g
Synertime
Aleja Wyścigowa
02-681 Warszawa
e.potocka|synertime.pl| |e.potocka|synertime.pl
668132416
www.synertime.pl
Podczas uroczystej ceremonii, która odbyła się w hotelu Four Seasons Bosphorus w Stambule, zaprezentowany został wybór restauracji na rok 2025 w nowym Przewodniku MICHELIN dla Stambułu, Izmiru i Muğli. W najnowszej edycji przewodnika dodano 32 nowe restauracje, w efekcie łączna liczba rekomendowanych lokali w Türkiye (Turcji) wzrosła do 132, w tym 77 w Stambule, 24 w Izmirze i 31 w Muğli.
Nowe gwiazdy na kulinarnym niebie
Dwie nowe restauracje – Casa Lavanda mieszcząca się w okolicach Stambułu i Narımor nieopodal Izmiru – zostały nagrodzone jedną gwiazdką MICHELIN za wyjątkową ofertę kulinarną. Obie restauracje w swym menu podkreślają znaczenie lokalnych produktów, kreatywnych technik kulinarnych i autentyczności serwowanych potraw. Casa Lavanda otrzymała także Zieloną Gwiazdkę MICHELIN za rozwiązania przyjazne środowisku, w tym korzystanie z własnych przyrestauracyjnych ogrodów i banku nasion.
Zrównoważony rozwój w centrum uwagi
Zielonymi Gwiazdkami MICHELIN zostało uhonorowanych łącznie sześć nowych restauracji, które doceniono za ich zaangażowanie na rzecz ekologicznej gastronomii. Wśród wyróżnionych znalazły się restauracje The BARN i Telezzüz w Stambule, Mezra Yalıkavak i Agora Pansiyon w Muğli oraz Asma Yaprağı w Izmirze. Wszystkie te miejsca prezentują zrównoważone praktyki nadając szczególne znaczenie lokalnym zasobom i tradycjom.
Doskonałość dostępna dla każdego: 9 nowych nagród Bib Gourmand
Dziewięć restauracji spełniających kryterium wysokiej jakości w przystępnej cenie zdobyło wyróżnienie Bib Gourmand. Od ikonicznego Tatbaku w Stambule, po rustykalny urok Agora Pansiyon w Bodrum – wszystkie nagrodzone lokale oferują autentyczne i nowoczesne tureckie smaki, które przyciągają zarówno mieszkańców, jak i turystów.
Specjalne nagrody za kulinarne osiągnięcia
• Nagroda Sommeliera: Yunus Özturk (Restauracja OD Urla) za jego wiedzę o tureckich winach.
• Nagroda za Obsługę: Zespół Restauracji Nicole za wyjątkowe doświadczenia kulinarne.
• Nagroda Młodego Szefa Kuchni: Serhat Doğramacı (Restauracja Mezra Yalıkavak) za innowacyjną kuchnię i zaangażowanie w zrównoważony rozwój.
Rozkwit kulinarnej różnorodności
Dołączenie kolejnych 22 restauracji w ramach selekcji na rok 2025, ukazuje dynamiczny rozwój tureckiej gastronomii. Od kosmopolitycznego Stambułu po nadmorskie skarby Izmiru i Muğli – przewodnik MICHELIN podkreśla bogactwo i różnorodność lokalnych smaków oraz tradycji.
Wszystkie wyróżnione restauracje można znaleźć na stronie internetowej www.michelin.com oraz w aplikacji Przewodnika MICHELIN.
Przewodnik MICHELIN Stambuł, Izmir i Muğla 2025 w skrócie:
• 1 restauracja z dwiema gwiazdkami MICHELIN
• 13 restauracji z jedną gwiazdką MICHELIN (w tym 2 nowe)
• 27 restauracji Bib Gourmand (w tym 8 nowych i 1 awansowana)
• 91 rekomendowanych restauracji (w tym 22 nowe)
• 10 restauracji z zieloną gwiazdką MICHELIN (w tym 6 nowych)
SUN & SNOW dołącza do partnerów sieci handlowej Lidl
Najtańszy bilet zarezerwowany na Kiwi.com w 2024 roku kosztował mniej niż 4 EUR
Hotel Bristol Art & Medical SPA – zimowy azyl pełen magii
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
Jedynka Newserii
Farmacja
Antybiotykooporność coraz poważniejszym problemem. Wyizolowane ze śliny peptydy mogą się sprawdzić w walce z bakteriami wielolekoopornymi
Poszukiwanie alternatyw dla antybiotykoterapii nabiera coraz większego tempa. Duże nadzieje, zwłaszcza w kontekście szczepów wielolekoopornych, naukowcy wiążą z bakteriocynami i bakteriofagami. Badacz z Uniwersytetu Wrocławskiego prowadzi prace nad bakteriocyną, będącą peptydem izolowanym z ludzkiej śliny. Za swoje badania otrzymał Złoty Medal Chemii. Tymczasem problem antybiotykooporności może wynikać w dużej mierze z niewiedzy. Z Eurobarometru wynika, że tylko połowa Europejczyków zdaje sobie sprawę, że antybiotyki nie są skuteczne w walce z wirusami.