Przewodnik MICHELIN 2025: 32 nowe restauracje prezentują mistrzostwo tureckiej g
Synertime
Aleja Wyścigowa
02-681 Warszawa
e.potocka|synertime.pl| |e.potocka|synertime.pl
668132416
www.synertime.pl
Podczas uroczystej ceremonii, która odbyła się w hotelu Four Seasons Bosphorus w Stambule, zaprezentowany został wybór restauracji na rok 2025 w nowym Przewodniku MICHELIN dla Stambułu, Izmiru i Muğli. W najnowszej edycji przewodnika dodano 32 nowe restauracje, w efekcie łączna liczba rekomendowanych lokali w Türkiye (Turcji) wzrosła do 132, w tym 77 w Stambule, 24 w Izmirze i 31 w Muğli.
Nowe gwiazdy na kulinarnym niebie
Dwie nowe restauracje – Casa Lavanda mieszcząca się w okolicach Stambułu i Narımor nieopodal Izmiru – zostały nagrodzone jedną gwiazdką MICHELIN za wyjątkową ofertę kulinarną. Obie restauracje w swym menu podkreślają znaczenie lokalnych produktów, kreatywnych technik kulinarnych i autentyczności serwowanych potraw. Casa Lavanda otrzymała także Zieloną Gwiazdkę MICHELIN za rozwiązania przyjazne środowisku, w tym korzystanie z własnych przyrestauracyjnych ogrodów i banku nasion.
Zrównoważony rozwój w centrum uwagi
Zielonymi Gwiazdkami MICHELIN zostało uhonorowanych łącznie sześć nowych restauracji, które doceniono za ich zaangażowanie na rzecz ekologicznej gastronomii. Wśród wyróżnionych znalazły się restauracje The BARN i Telezzüz w Stambule, Mezra Yalıkavak i Agora Pansiyon w Muğli oraz Asma Yaprağı w Izmirze. Wszystkie te miejsca prezentują zrównoważone praktyki nadając szczególne znaczenie lokalnym zasobom i tradycjom.
Doskonałość dostępna dla każdego: 9 nowych nagród Bib Gourmand
Dziewięć restauracji spełniających kryterium wysokiej jakości w przystępnej cenie zdobyło wyróżnienie Bib Gourmand. Od ikonicznego Tatbaku w Stambule, po rustykalny urok Agora Pansiyon w Bodrum – wszystkie nagrodzone lokale oferują autentyczne i nowoczesne tureckie smaki, które przyciągają zarówno mieszkańców, jak i turystów.
Specjalne nagrody za kulinarne osiągnięcia
• Nagroda Sommeliera: Yunus Özturk (Restauracja OD Urla) za jego wiedzę o tureckich winach.
• Nagroda za Obsługę: Zespół Restauracji Nicole za wyjątkowe doświadczenia kulinarne.
• Nagroda Młodego Szefa Kuchni: Serhat Doğramacı (Restauracja Mezra Yalıkavak) za innowacyjną kuchnię i zaangażowanie w zrównoważony rozwój.
Rozkwit kulinarnej różnorodności
Dołączenie kolejnych 22 restauracji w ramach selekcji na rok 2025, ukazuje dynamiczny rozwój tureckiej gastronomii. Od kosmopolitycznego Stambułu po nadmorskie skarby Izmiru i Muğli – przewodnik MICHELIN podkreśla bogactwo i różnorodność lokalnych smaków oraz tradycji.
Wszystkie wyróżnione restauracje można znaleźć na stronie internetowej www.michelin.com oraz w aplikacji Przewodnika MICHELIN.
Przewodnik MICHELIN Stambuł, Izmir i Muğla 2025 w skrócie:
• 1 restauracja z dwiema gwiazdkami MICHELIN
• 13 restauracji z jedną gwiazdką MICHELIN (w tym 2 nowe)
• 27 restauracji Bib Gourmand (w tym 8 nowych i 1 awansowana)
• 91 rekomendowanych restauracji (w tym 22 nowe)
• 10 restauracji z zieloną gwiazdką MICHELIN (w tym 6 nowych)

Smart travel w 5 krokach. Jak wypocząć i nie przepłacić?

Polacy rezerwują wczasy na ostatnią chwilę

Linie lotnicze Corendon Airlines świętowały 20. lecie działalności podczas spektakularnej Gali w Antalya Cosmos Theatre
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Gwiazdy

Dorota Gardias: Do sklepu czy na działkę najczęściej jeżdżę rowerem. W drodze do pracy ciężko byłoby mi utrzymać fryzurę, a przed kamerą muszę dobrze wyglądać
Pogodynka zachęca do refleksji nad swoimi nawykami i wprowadzania takich zmian, które mogą mieć długofalowe korzyści zarówno dla środowiska, jak i dla naszego zdrowia. Jej zdaniem nawet drobne gesty, takie jak: oszczędzanie wody, unikanie plastiku czy korzystanie z roweru zamiast jazdy samochodem, mają wpływ na poprawę jakości naszej planety. Dorota Gardias przekonuje, że kiedy tylko może, to nie wsiada za kierownicę auta, ale wybiera jednoślad, bo w ten sposób przyczynia się do zmniejszenia emisji CO2 i dba o czystsze powietrze w swojej okolicy.
Konsument
Konflikty i żywioły wpływają na wakacyjne plany Polaków. Bezpieczeństwo coraz ważniejsze przy wyborze letniej destynacji

Sytuacja geopolityczna i pogodowa sprawia, że Polacy coraz rozważniej podchodzą do wyboru wakacyjnych kierunków. Choć nieprzewidziane zdarzenia mogą się zdarzyć w każdym miejscu na świecie, to minimalizowaniu ryzyka służą m.in. sprawdzanie ostrzeżeń dla podróżnych na stronach Ministerstwa Spraw Zagranicznych, rejestracja w systemie Odyseusz, który zadziała w razie kryzysowej sytuacji, a także wyjazd z ubezpieczeniem turystycznym. Koszty ewentualnego leczenia czy repatriacji znacząco przewyższają bowiem wysokość składki.
Farmacja
Na horyzoncie nowe terapie w leczeniu rdzeniowego zaniku mięśni. Rosną wyzwania w opiece nad dorosłymi pacjentami w Polsce

Polska należy do światowej czołówki w diagnostyce i leczeniu rdzeniowego zaniku mięśni (SMA). Do tego sukcesu przyczyniły się m.in. badania przesiewowe noworodków, dostęp do terapii oraz przełomowa decyzja o włączaniu do leczenia kobiet z SMA w czasie ciąży. Teraz trwają prace nad nowymi cząsteczkami, które mogą jeszcze bardziej poprawić sytuację pacjentów. Mimo wielu sukcesów eksperci wskazują na konieczność rozwiązania kilku istotnych kwestii, które utrudniają opiekę nad chorymi, zwłaszcza dorosłymi.