Sezon na młode wino i kasztany w gospodarstwach Roter Hahn
Południowy Tyrol położony w północnych Włoszech zachwyca o każdej porze roku. Malowniczą jesienią gospodarstwa Roter Hahn zapraszają na klimatyczny wypoczynek w pięknych okolicznościach przyrody połączony z odkrywaniem niezwykłej kultury i tradycji regionu i jego mieszkańców. To właśnie o tej porze roku rolnicy świętują koniec zbiorów, a miłośnicy win odwiedzający gospodarstwa Roter Hahn mogą delektować się najwyższej jakości domowymi trunkami, a także spróbować popularnych w tym regionie pieczonych kasztanów.
Doświadczaj niezwykłych chwil!
Od zbioru winogron, przez tłoczenie i butelkowanie, aż po pierwszy łyk młodego wina w towarzystwie pieczonych kasztanów: w żadnym innym miejscu wczasowicze nie zasmakuja jesieni tak intensywnie jak podczas wypoczynku w Południowym Tyrolu. Od września do listopada wszystko kręci się tu wokół młodego wina – ten najprzyjemniejszy sezon wieńczą liczne imprezy związane z degustacją trunku pochodzącego z gospodarstw Roter Hahn.
W winnicy
Obecnie w Południowym Tyrolu znajduje się około 350 gospodarstw zrzeszonych pod marką „Roter Hahn” z własnymi winnicami. Rolnicy chętnie oprowadzają gości po gospodarstwie, w czasie zbiorów często udają się do winnicy wraz z turystami, gdzie można pomagać przy zrywaniu winogron. Po skończonej pracy ciężko pracujący pomocnicy są nagradzani posiłkiem w otoczeniu winorośli.
Jednym z takich miejsc jest piękne, zabytkowe Pardellerhof. Znajduje się na słonecznym zboczu, a gospodarze specjalizują się w uprawie owoców i winorośli. To właśnie tutaj można dowiedzieć się jak uprawia się winorośla i jak z winogron powstaje wysokiej jakości wino. Niezapomnianą atrakcją dla gości będzie udział w wieczorach połączonych z degustacją win, które organizowane są w wiejskiej, kamiennej altanie.
W winiarni
Koneserzy wyśmienitych trunków powinni spróbować lokalnego wina na farmie Rielinger-Hof. Tamtejsi gospodarze zajmują się uprawą wina od trzech pokoleń. Jeszcze niedawno część zbiorów z ich winnicy trafiała do spółdzielczej wytwórni win, jednak od 2011 r. cała produkcja wina jest prowadzona i sprzedawana bezpośrednio w ich gospodarstwie. W ten sposób goście mogą delektować się trunkiem, który wyprodukowano z winogron rosnących i dojrzewających bezpośrednio w gospodarstwie.
Rolnicy dają również swoim gościom możliwość odwiedzenia jednego z najbardziej wyjątkowych miejsc w gospodarstwie - piwnicy, w której czerwone i białe wina dojrzewają do perfekcji w drewnianych beczkach lub stalowych zbiornikach. Odbywają się tu również degustacje, podczas których turyści mogą dowiedzieć się wszystkiego o przemyśle winiarskim Południowego Tyrolu, a także o różnych metodach uprawy i poszczególnych etapach pracy w ciągu roku winiarskiego.
Świętowanie Törggelen
Każdego roku od października do listopada lokalni mieszkańcy i turyści z przyjemnością kultywują jedną z ulubionych tradycji Południowego Tyrolu, czyli Törggelen. Historia Törggelen sięga wielu lat wstecz. Początkowo jesienią południowotyrolscy chłopi spotykali się z handlarzami wina, aby wspólnie próbować młodego wina. Natomiast dzisiaj Törggelen to nie tylko z atrakcje kulinarne, ale także jesienne aktywności na łonie natury, takie jak wędrowanie po szlakach. Po spacerach wszyscy gromadzą się w tradycyjnych gospodach, aby razem próbować specjałów przygotowanych przez gospodynie. Na stole można więc znaleźć knedle, peklowane mięsa, domowe kiełbasy i kiszoną kapustę. Do tego podawane jest oczywiście młode wino, a jako deser pieczone kasztany i pączki.
Ketschnweg – kasztanowa trasa
Törggelen to też doskonała okazja do spróbowania owoców kasztanowca, które od zawsze były ważnym składnikiem diety chłopskiej w Południowym Tyrolu. Mają one słodki, lekko mączny, delikatny smak, który nieco przypomina ziemniaki lub bataty.
Kasztanowce stanowią część pięknego krajobrazu tego malowniczego regionu. Promienny, żółty kolor liści tych starych drzew jesienią tworzy romantyczne tło Ketschnweg, tzw. kasztanowej trasy, prowadzącej od Vahrn koło Brixen do zamku Runkelstein nieopodal Bozen.
Nawet jeśli wielu winiarzy z Południowego Tyrolu zaopatruje lokalne winiarnie owocami ze swojej ziemi, to szlachetnego trunku dla rodziny i gości odwiedzających Południowy Tyrol i tak nie zabraknie. Domowe wino smakuje najlepiej podczas wspólnej degustacji w towarzystwie rodziny gospodarzy, w ich wiejskim domu lub pod altaną, z przekąskami - boczkiem i serem.
Zapraszamy do odwiedzenia gospodarstw Roter Hahn jesienią - to gwarancja niezapomnianej kulturowej i kulinarnej podróży!
Roter Hahn (tłum. Czerwony Kogut)
Marka Roter Hahn zrzesza ponad 1600 gospodarstw wiejskich z terenu Południowego Tyrolu. Wszystkie oznaczone są charakterystycznym znakiem Czerwonego Koguta. W ramach Roter Hahn działalność prowadzona jest w czterech segmentach: agroturystyka, wiejskie gospody i gospody u winiarzy, wyroby z Południowego Tyrolu, a także rzemiosło ludowe. Wszystkie gospodarstwa podlegają wysokim standardom jakości, przez co klienci mają gwarancję, że trafia do nich prawdziwy produkt. Warto wybrać się do jednego z gospodarstw agroturystycznych Południowego Tyrolu, by poznać pełną ofertę tego regionu Włoch i zakosztować unikatowych smaków.
![Bezpieczne wakacje: standardy ochrony dzieci w branży hotelarskiej Biuro prasowe](/files/_uploaded/glownekonf_1140084680,w_169,wo_300,ho_169,_small.jpg)
Bezpieczne wakacje: standardy ochrony dzieci w branży hotelarskiej
![Termy Karkonosze Resort & Spa – oaza spokoju i równowagi](/files/_uploaded/glownekonf_162924537,w_254,wo_300,ho_169,_small.jpg)
Termy Karkonosze Resort & Spa – oaza spokoju i równowagi
![Coolcationig - kiedy klimat dyktuje kierunek podróży](/files/_uploaded/glownekonf_2109028850,w_225,wo_300,ho_169,_small.jpg)
Coolcationig - kiedy klimat dyktuje kierunek podróży
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
![](/files/1922771799/n-innowacje_1.png)
Jedynka Newserii
![](/files/1922771799/n-biznes_1.png)
Media
![](/files/1922771799/pakosinska-na-zywo-foto-ram,w_274,_small.jpg)
Katarzyna Pakosińska: Uwielbiam programy na żywo i nieprzewidziane sytuacje. Duże doświadczenie dała mi praca na estradzie
Gospodyni „Pytania na śniadanie” przekonuje, że zarówno występując na scenie, jak i prowadząc program realizowany „na żywo”, jest w swoim żywiole. I choć w obu przypadkach może się zdarzyć wiele nieprzewidzianych rzeczy, to absolutnie się tym nie stresuje. Zawsze ma w zanadrzu jakiś komentarz czy ripostę i potrafi wybrnąć z każdej sytuacji. Katarzyna Pakosińska zauważa, że widzowie lubią autentyczność, dlatego zamiast udawać, że nic się nie dzieje, ona sama woli odpowiednio zareagować i w ten sposób rozładować napięcie.
Handel
Podatki od żywności wysokoprzetworzonej mogą pomóc walczyć z otyłością. Wpływy z nich można przeznaczyć na dopłaty do zdrowego jedzenia
![](/files/1922771799/pineda-podatek-jedzenie-foto-1,w_133,r_png,_small.png)
Nie tylko napoje słodzone, jak ma to miejsce w Polsce, ale i cała niezdrowa żywność powinna być objęta dodatkowym opodatkowaniem – przekonują badacze z Centrum Ekonomiki Zdrowia i Polityki Innowacji w Imperial College Business School, którzy przyjrzeli się wynikom badań w tym zakresie z całego świata. Pieniądze z podatku od żywności wysokoprzetworzonej, z dużą zawartością soli czy cukru, powinny ich zdaniem zostać spożytkowane na dopłaty do zdrowego jedzenia. Okazuje się, że zwłaszcza w krajach o niskich i średnich dochodach to czynnik ekonomiczny decyduje o wyborze niezdrowego jedzenia, które jest mocno reklamowane i często tańsze.
Gwiazdy
Aleksandra Popławska: Pomysł na trenowanie boksu zrodził się u mnie z fascynacji Sashą Sidorenko. Dyscyplina ta wymaga skupienia, a właśnie tego mi na co dzień brakuje
![](/files/1922771799/poplawska-boks-plany-foto,w_133,_small.jpg)
Aktorka zaznacza, że trenuje boks, bo pozwala jej nauczyć się trzeźwo myśleć, analizować i szybko podejmować decyzje. Z uprawiania tej dyscypliny czerpie sporą przyjemność, zwłaszcza że robi to pod okiem mistrzyni – Sashy Sidorenko. Aleksandra Popławska podkreśla, że dla niej nie tyle liczy się zwycięstwo na ringu, ile taktyka gry, jaką przyjmuje się wobec przeciwnika.