Komunikaty PR

Smaczny karnawał dookoła świata – jak kulinarnie celebrować ten czas?

2024-01-10  |  13:00
Biuro prasowe

 

Karnawał to czas zabawy i szaleństwa oraz moment, kiedy szukamy ciekawych pomysłów na spędzenie czasu z bliskimi. Nie od dzisiaj wiadomo, że nie ma dobrej zabawy bez dobrego jedzenia – dlatego podczas karnawału chętnie stawiamy na dania z różnych kuchni świata. Azjatyckie klasyki, prawdziwa włoska uczta, a może karnawałowa fiesta w meksykańskim stylu? Podpowiadamy, na jakie kuchnie Polacy najczęściej stawiają w okresie karnawałowym! 

Kulinarny karnawał, to podróż bez biletu i bez żadnych ograniczeń. Taki wieczór może zacząć się w Wietnamie, nabierać ognia w Meksyku, a zakończyć we Włoszech. Smaczny sposób na celebrację, to nie tylko szansa na kulinarne odkrycia, ale także na tworzenie niezapomnianych chwil w gronie bliskich. Nie ma nic prostszego i integrującego, jak wspólny wieczór, który zjednoczy wszystkich w fascynującej podróży przez smaki świata. Takie momenty obfitują w nowe doznania, przyjaźń i pełne uśmiechu chwile spędzone przy wspólnym stole. Poniżej przedstawiamy kilka pomysłów na kulinarne podróżowanie przez ulubione kuchnie świata! 

Wspólne odkrywanie nowych smaków 

W tym sezonie można zapomnieć o tradycyjnych spotkaniach przy standardowych przekąskach – warto zorganizować karnawałowe przyjęcie, podczas którego razem z bliskimi odkryjecie swoje ulubione smaki. Wystarczy, że każdy uczestnik przyniesie ze sobą danie z innej części świata. To doskonała okazja, aby dzielić się pasją do gotowania, wymieniać przepisami i delektować nieznanymi dotąd smakami i przepisami. 

Azjatyckie bestsellery w karnawałowym wydaniu 

Przygotowanie azjatyckiej uczty dla przyjaciół to doskonały pomysł na eksperymentowanie w kuchni i odkrywanie orientalnych przypraw, mieszanek i ziół. Niestety… azjatyckie dania ciężko odtworzyć i sprawić, by smakowały jak na jednej z wietnamskich dzielnic. Istnieją jednak miejsca w Polsce, gdzie każdy kęs jest podróżą przez autentyczne smaki Wietnamu i Tajlandii. Mowa m.in. o warszawskiej restauracji Wi-Taj przy Placu Konstytucji 4, gdzie oryginalne smaki Dalekiego Wschodu przenoszą nas wprost na drugi koniec świata. Azjatycką ucztę należy rozpocząć od rozgrzewającej zupy Tom Yum Kung, tradycyjnych Spring Rollsów czy chrupiących krewetek black tiger w tempurze. W tym miejscu istnieje niepowtarzalna szansa, by przenieść się do orientalnych smaków tajskich specjałów, takich jak Pad Thai czy aromatyczne Curry. Jednak tutaj nie chodzi tylko o wyśmienite jedzenie, ale także o przytulne, klimatyczne wnętrze, tworzące niezapomniany klimat karnawałowego spotkania. W połączeniu z autorskimi koktajlami, takimi jak Wi-Taj Como czy Tom Yum Coctail, ten karnawałowy wieczór zostanie na długo w pamięci kulinarnych odkrywców. 

W okresie karnawałowym liczba grupowych rezerwacji jest porównywalna do tej w sezonie świątecznym. Bardzo nas to cieszy, ponieważ przygotowanie azjatyckiej uczty dla rodzin czy przyjaciół jest dla nas radosnym przedsięwzięciem oraz okazją do odkrywania naszych tajskich specjałów przed szerszą publicznością – komentuje Linh Ziółkowska, manager warszawskiej restauracji Wi-Taj, specjalizującej się w kuchni wietnamsko-tajskiej.

Fiesta w meksykańskim stylu 

Karnawałowe świętowanie w Meksyku i Ameryce Południowej to prawdziwa uczta dla podniebienia! Podczas meksykańskiej fiesty, nie może zabraknąć pysznych tortilli, czyli kukurydzianych placków wypełnionych soczystym nadzieniem. Te tradycyjne przysmaki podaje się na ciepło, a ich składniki to między innymi aromatyczne mięso wołowe, kolorowe warzywa, soczysty sos, ser i inne pyszności. W charakterystyczny sposób dla kuchni meksykańskiej wplata się tu kukurydza i czerwona fasola, nadając daniom niepowtarzalny smak. Klasyczne karnawałowe przyjęcie może stać się meksykańską ucztą, a smaki tego regionu przeniosą wszystkich gości w ekscytującą podróż kulinarną. 

Warsztaty z robienia sushi

Prawdziwa uczta, która połączy smakowite doznania z kreatywnością? Mowa o warsztatach z robienia sushi i przeniesienia się do fascynującego świata japońskich smaków. To nie tylko wyjątkowy sposób na spędzenie wieczoru ze znajomymi, ale także okazja do odkrywania tajników sztuki sushi. Pod kierunkiem doświadczonego sushi mastera lub korzystając z przepisów, można stworzyć prawdziwe arcydzieła z ryżu, świeżych ryb, warzyw i innych pysznych składników, na które macie ochotę. To idealny pomysł, gdy chcecie połączyć karnawałowe szaleństwo z małą rywalizacją kulinarno-artystyczną. 

Karnawał, to nie tylko wyjście na bal z przyjaciółmi lub przyjęcie rodzinne. Polacy coraz częściej celebrują takie okazje poprzez wspólne doświadczenia (szczególnie te kulinarne), wypełniając je aromatami i smakami, które jednoczą bliskich poprzez powrót do ulubionych kuchni świata lub odkrywanie tych mniej znanych. 

Więcej informacji
Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Podróże Polacy rezerwują wczasy na ostatnią chwilę Biuro prasowe
2025-06-05 | 12:20

Polacy rezerwują wczasy na ostatnią chwilę

Z najnowszych badań serwisu turystycznego e-wczasy.pl wynika, że w 2025 roku Polacy coraz częściej odkładają planowanie wakacji na ostatnią chwilę. Ten trend potwierdzają
Podróże Linie lotnicze Corendon Airlines świętowały 20. lecie działalności podczas spektakularnej Gali w Antalya Cosmos Theatre
2025-05-26 | 15:30

Linie lotnicze Corendon Airlines świętowały 20. lecie działalności podczas spektakularnej Gali w Antalya Cosmos Theatre

Corendon Airlines, jeden z wiodących europejskich przewoźników lotniczych, uczcił 20. lecie swojego istnienia podczas wyjątkowej gali zorganizowanej w Antalya Cosmos Theatre.
Podróże Na co zwrócić uwagę, wybierając oferty first minute?
2025-04-17 | 12:20

Na co zwrócić uwagę, wybierając oferty first minute?

Oferty first minute stają się coraz częstszym wyborem osób planujących wypoczynek z kilkumiesięcznym wyprzedzeniem. W przeciwieństwie do ofert last minute zakup wakacji first

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Psychologia

Konsument

Otyłość i niedożywienie u seniorów często idą w parze. Źródłem problemu często tańsza, wysokoprzetworzona żywność

Niemal 64 proc. osób między 65. a 74. rokiem życia ma nadmierną masę ciała. Co piąty senior cierpi z powodu niedożywienia. Szczególną sytuacją jest taka, w której osoba starsza jest otyła, ale jednocześnie niedożywiona jakościowo. U źródeł problemów żywieniowych leżą z jednej strony mechanizmy związane z fizjologią starzenia się oraz różne choroby towarzyszące, a z drugiej – czynniki ekonomiczne i psychologiczne, takie jak samotność czy brak wystarczających środków. Eksperci zwracają uwagę na to, że ważne jest edukowanie i aktywizowanie seniorów, ponieważ zarówno otyłość, jak i niedożywienie prowadzą do poważnych konsekwencji zdrowotnych.

Gwiazdy

Anna Powierza: Mimo wyniku wyborów prezydenckich z czasem będzie mniej podziałów w społeczeństwie. Chciałabym pierwszej damy, która stoi po stronie kobiet

Aktorka nie dziwi się, że wynik wyborów prezydenckich budzi tak ogromne emocje, bo przecież niemal równej połowie głosujących niezwykle trudno pogodzić się z tym, że nie wygrał właśnie ich faworyt. Eksperci zastanawiają się, jak będzie teraz wyglądał polityczny krajobraz, rządzący już podejmują pewne kroki, a Anna Powierza chce wierzyć, że nowy lokator Pałacu Prezydenckiego sprosta wyzwaniu i udowodni, że głos oddany na niego nie został zmarnowany. Na wysokości zadania powinna także stanąć jego żona.