Smaczny karnawał dookoła świata – jak kulinarnie celebrować ten czas?
Karnawał to czas zabawy i szaleństwa oraz moment, kiedy szukamy ciekawych pomysłów na spędzenie czasu z bliskimi. Nie od dzisiaj wiadomo, że nie ma dobrej zabawy bez dobrego jedzenia – dlatego podczas karnawału chętnie stawiamy na dania z różnych kuchni świata. Azjatyckie klasyki, prawdziwa włoska uczta, a może karnawałowa fiesta w meksykańskim stylu? Podpowiadamy, na jakie kuchnie Polacy najczęściej stawiają w okresie karnawałowym!
Kulinarny karnawał, to podróż bez biletu i bez żadnych ograniczeń. Taki wieczór może zacząć się w Wietnamie, nabierać ognia w Meksyku, a zakończyć we Włoszech. Smaczny sposób na celebrację, to nie tylko szansa na kulinarne odkrycia, ale także na tworzenie niezapomnianych chwil w gronie bliskich. Nie ma nic prostszego i integrującego, jak wspólny wieczór, który zjednoczy wszystkich w fascynującej podróży przez smaki świata. Takie momenty obfitują w nowe doznania, przyjaźń i pełne uśmiechu chwile spędzone przy wspólnym stole. Poniżej przedstawiamy kilka pomysłów na kulinarne podróżowanie przez ulubione kuchnie świata!
Wspólne odkrywanie nowych smaków
W tym sezonie można zapomnieć o tradycyjnych spotkaniach przy standardowych przekąskach – warto zorganizować karnawałowe przyjęcie, podczas którego razem z bliskimi odkryjecie swoje ulubione smaki. Wystarczy, że każdy uczestnik przyniesie ze sobą danie z innej części świata. To doskonała okazja, aby dzielić się pasją do gotowania, wymieniać przepisami i delektować nieznanymi dotąd smakami i przepisami.
Azjatyckie bestsellery w karnawałowym wydaniu
Przygotowanie azjatyckiej uczty dla przyjaciół to doskonały pomysł na eksperymentowanie w kuchni i odkrywanie orientalnych przypraw, mieszanek i ziół. Niestety… azjatyckie dania ciężko odtworzyć i sprawić, by smakowały jak na jednej z wietnamskich dzielnic. Istnieją jednak miejsca w Polsce, gdzie każdy kęs jest podróżą przez autentyczne smaki Wietnamu i Tajlandii. Mowa m.in. o warszawskiej restauracji Wi-Taj przy Placu Konstytucji 4, gdzie oryginalne smaki Dalekiego Wschodu przenoszą nas wprost na drugi koniec świata. Azjatycką ucztę należy rozpocząć od rozgrzewającej zupy Tom Yum Kung, tradycyjnych Spring Rollsów czy chrupiących krewetek black tiger w tempurze. W tym miejscu istnieje niepowtarzalna szansa, by przenieść się do orientalnych smaków tajskich specjałów, takich jak Pad Thai czy aromatyczne Curry. Jednak tutaj nie chodzi tylko o wyśmienite jedzenie, ale także o przytulne, klimatyczne wnętrze, tworzące niezapomniany klimat karnawałowego spotkania. W połączeniu z autorskimi koktajlami, takimi jak Wi-Taj Como czy Tom Yum Coctail, ten karnawałowy wieczór zostanie na długo w pamięci kulinarnych odkrywców.
W okresie karnawałowym liczba grupowych rezerwacji jest porównywalna do tej w sezonie świątecznym. Bardzo nas to cieszy, ponieważ przygotowanie azjatyckiej uczty dla rodzin czy przyjaciół jest dla nas radosnym przedsięwzięciem oraz okazją do odkrywania naszych tajskich specjałów przed szerszą publicznością – komentuje Linh Ziółkowska, manager warszawskiej restauracji Wi-Taj, specjalizującej się w kuchni wietnamsko-tajskiej.
Fiesta w meksykańskim stylu
Karnawałowe świętowanie w Meksyku i Ameryce Południowej to prawdziwa uczta dla podniebienia! Podczas meksykańskiej fiesty, nie może zabraknąć pysznych tortilli, czyli kukurydzianych placków wypełnionych soczystym nadzieniem. Te tradycyjne przysmaki podaje się na ciepło, a ich składniki to między innymi aromatyczne mięso wołowe, kolorowe warzywa, soczysty sos, ser i inne pyszności. W charakterystyczny sposób dla kuchni meksykańskiej wplata się tu kukurydza i czerwona fasola, nadając daniom niepowtarzalny smak. Klasyczne karnawałowe przyjęcie może stać się meksykańską ucztą, a smaki tego regionu przeniosą wszystkich gości w ekscytującą podróż kulinarną.
Warsztaty z robienia sushi
Prawdziwa uczta, która połączy smakowite doznania z kreatywnością? Mowa o warsztatach z robienia sushi i przeniesienia się do fascynującego świata japońskich smaków. To nie tylko wyjątkowy sposób na spędzenie wieczoru ze znajomymi, ale także okazja do odkrywania tajników sztuki sushi. Pod kierunkiem doświadczonego sushi mastera lub korzystając z przepisów, można stworzyć prawdziwe arcydzieła z ryżu, świeżych ryb, warzyw i innych pysznych składników, na które macie ochotę. To idealny pomysł, gdy chcecie połączyć karnawałowe szaleństwo z małą rywalizacją kulinarno-artystyczną.
Karnawał, to nie tylko wyjście na bal z przyjaciółmi lub przyjęcie rodzinne. Polacy coraz częściej celebrują takie okazje poprzez wspólne doświadczenia (szczególnie te kulinarne), wypełniając je aromatami i smakami, które jednoczą bliskich poprzez powrót do ulubionych kuchni świata lub odkrywanie tych mniej znanych.

Na co zwrócić uwagę, wybierając oferty first minute?

20 lat Corendon Airlines – jubileuszowe niespodzianki na pokładzie!

Mateusz Waligóra przejechał zimą pustynię Gobi na rowerze. Samotnie.
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Nie żyje Jadwiga Jankowska-Cieślak

Jadwiga Jankowska-Cieślak: Zwykle Złota Palma otwiera ścieżkę do kariery, a mi zamknęła. W Polsce trwał wtedy stan wojenny i musiałam szybko wracać do kraju
Gwiazdy

Wiktor Dyduła: W domu rodzinnym zawsze podtrzymywaliśmy tradycję śmigusa-dyngusa. Teraz widzę, że w miastach już zanika ten zwyczaj
Zdaniem wokalisty śmigus-dyngus może dostarczyć sporo radości, ale też być powodem kłótni, chociażby w momencie, kiedy nie wszyscy godzą się na taką zabawę. Nie ukrywa też, że w dzieciństwie najbardziej czekał właśnie na lany poniedziałek i bitwę na wiadra. Zauważa jednak, że z roku na rok ta tradycja powoli zanika, a za oblanie wodą osób, które sobie tego nie życzą, można nawet dostać mandat.
Handel
Konsumpcja jaj w Polsce rośnie. Przy zakupie Polacy zwracają uwagę na to, z jakiego chowu pochodzą

Zarówno spożycie, jak i produkcja jaj w Polsce notują wzrosty. Znacząca większość konsumentów przy zakupie jajek zwraca uwagę na to, czy pochodzą one z chowu klatkowego. Polska jest jednym z liderów w produkcji i eksporcie jajek w UE, ale ma też wśród nich największy udział kur w chowie klatkowym. Oczekiwania konsumentów przyczyniają się powoli do zmiany tych statystyk.
Infrastruktura
Mazowsze ze specjalną ofertą na Wielkanoc i majówkę. Rośnie zainteresowanie podróżami po regionie

Okres wielkanocny i majówkowy, które w tym roku wypadają bardzo blisko siebie, to czas wzmożonego ruchu turystycznego na Mazowszu. Region, który w ubiegłym roku odwiedziła rekordowa liczba turystów, przyciąga m.in. bogactwem kulturowym, różnorodną ofertą atrakcji i nadwiślańskimi krajobrazami. W okresie Wielkiej Nocy w wielu miejscach odbywają się wydarzenia, które mają przybliżyć świąteczne tradycje pielęgnowane od pokoleń.