Sopockie Perły 2021 rozdane - branża stawia na różnorodność i oryginalność ofert
Inntu
ul. Traugutta 115C
80-226 Gdańsk
alina.geniusz|inntu.pl| |alina.geniusz|inntu.pl
531 150 022
www.inntu.pl
W czwartek 9 grudnia w hotelu Sheraton w Sopocie odbyła się Gala Finałowa wręczenia nagród w trzeciej edycji konkursu branży turystycznej Sopockie Perły 2021. Spośród 52 konkursowych zgłoszeń w pięciu kategoriach: Pro Eko, Kulinaria, Pobyt, Debiut i Wydarzenie Kapituła Konkursowa wyłoniła pięciu laureatów.
Do trzeciej edycji konkursu „Sopockie Perły” wpłynęła rekordowa liczba zgłoszeń. Aż 52 firmy i instytucje stanęły do walki o tytuł Sopockiej Perły. Wśród kandydatów znalazły się restauracje, kawiarnie, hotele, apartamenty, fundacje, wypożyczalnie rowerów, wytwórnie biżuterii, a nawet przedstawiciel sektora ubezpieczeniowego.
- W tegorocznym konkursie zebraliśmy najwyższą w historii Pereł liczbę zgłoszeń. Wszystkie okazały się bardzo ciekawe, dlatego wybór laureatów był niełatwy - komentuje Anna Golec-Mastroianni, Prezes Sopockiej Organizacji Turystycznej. - Nasz konkurs pokazuje, że w Sopocie wiele się dzieje i mimo pandemii branża turystyczna prężnie się rozwija. Ta nagroda jest także po to, aby zintegrować sopocką branżę. Pokazuje, że naszą siłą jest różnorodność oferty, co doskonale wskazuje konkurs Sopockie Perły.
Kapituła konkursowa przy wyborze laureatów brała pod uwagę spójność zgłoszonych projektów z wizerunkiem Miasta Sopotu oraz jakość i oryginalność działań.
Zwycięzcy w poszczególnych kategoriach
Najpopularniejszą kategorią konkursową okazał się Pobyt, który przyciągnął aż 14 zgłaszających. Pod uwagę brana była wyjątkowość oferty pobytowej - jej różnorodność, unikatowe cechy, zakres. Zwycięzcą w tej kategorii zostało Sopotorium Medical Resort. Drugie miejsce otrzymał Sofitel Grand Sopot, a trzecie - Sanhaus Apartments.
W kategorii Kulinaria, na którą wpłynęło 12 zgłoszeń z sopockich restauracji i kawiarni, pierwsze miejsce przypadło restauracji Fisherman. Drugie miejsce zajęła Stacja Sopot, a trzecie - restauracja Brat Łata. W tej kategorii zostały docenione oferty, które w wyjątkowy sposób podkreślają swoją regionalność, podążają za trendami, a przy tym wykorzystują produkty lokalne i sezonowe.
W kategorii Wydarzenie, w której o głosy i uznanie jury walczyło 10 projektów z zakresu kultury i sportu, na pierwsze miejsce na podium wskoczyły Międzynarodowe zawody w skokach przez przeszkody CSIO5* Sopot Horse Show organizowane przez Hipodrom Sopot. Na drugim miejscu uplasowały się wydarzenia realizowane przez sopocki MOSiR - Sopot Beach Rugby i Festiwal Latawców. Trzecie miejsce zajął cykl wydarzeń kulturalnych organizowanych przez Fundację Teatru BOTO. Celem tej kategorii było wyłonienie inicjatyw promujących Sopot jako miasto różnorodne, nowoczesne oraz zaangażowane.
Debiut oraz Pro Eko to najbardziej zróżnicowane zgłoszenia. Te dwie kategorie stanowiły największe wyzwanie dla Kapituły. Do rywalizacji w Debiucie przystąpiło 9 zgłaszających m.in. kawiarnie, hotele, park rozrywki, instytucje kultury, a nawet manufaktura. Finalnie, pierwsze miejsce przyznano nowemu sopockiemu parkowi rozrywki „Kolejowy odjazd”. Drugie miejsce otrzymał Goyki 3 Art Inkubator, a trzecie kawiarnia Cosma Sopot.
W ramach kategorii Pro Eko, na którą wpłynęło 7 zgłoszeń, konkurowały ze sobą firmy z obszarów mobilności, wyposażenia wnętrz, pobytu, gastronomii, a nawet ubezpieczeń. Zwycięzcą okazała się firma Amber Dream Sopot, jako jedyna w Polsce produkująca poduszki wypełnione bursztynem. Drugie miejsce na podium przypadło dla Sheraton Sopot Hotel za cykl działań proekologicznych. Trzecie miejsce zajęła manufaktura biżuterii Sopot Seaglass, która tworzy biżuterię ze szkła morskiego.
Najciekawsze projekty w każdej kategorii otrzymały nagrody w wysokości po 5 000 PLN, ufundowane przez Miasto Sopot, które mogą przeznaczyć realizację wybranego działania promocyjnego w uzgodnieniu z organizatorem konkursu.
Uroczyste zakończenie konkursu
W czwartkowej Gali Finałowej, która odbyła się w gościnnych progach hotelu Sheraton, ze względu na COVID-19 wzięła udział ograniczona liczba gości.
Wzięli w niej udział przedstawiciele samorządu, Urzędu Marszałkowskiego, Miasta Sopot, członkowie Kapituły Konkursowej, eksperci, sponsorzy, media, a przede wszystkim nominowani, wyróżnieni i laureaci. Wieczór uprzyjemnił pokaz iluzjonisty Tomasza Juszy. Galę zwieńczyła uroczysta kolacja z muzyką Felipe Alvarado w tle.
Sponsorami konkursu są firma Maurisse, producent kosmetyków Biotaniqe oraz Port Lotniczy Gdańsk im. Lecha Wałęsy. Patronat honorowy objął Mieczysław Struk, Marszałek Województwa Pomorskiego, a także Izba Gospodarcza Hotelarstwa Polskiego oraz Polska Organizacja Turystyczna. Patronami medialnymi konkursu są: Dziennik Bałtycki, Prestiż Magazyn Trójmiejski oraz portale iBedeker.pl i esopot.pl.
O konkursie Sopockie Perły
Konkurs o Sopocką Nagrodę Turystyczną „Sopockie Perły” adresowany jest do przedsiębiorców prowadzących działania w Sopocie w szeroko pojętej branży turystycznej. Odbywa się od roku 2019.
Głównym celem inicjatywy jest wyłonienie najciekawszych, nowatorskich i spójnych z wizerunkiem Miasta Sopotu działań z zakresu rozwoju turystyki przeprowadzonych przez instytucje i firmy.
Łączna pula nagród w konkursie wynosi 25 000 PLN w 5 kategoriach: Pro eko, Wydarzenie, Kulinaria, Debiut oraz Pobyt.
Pomysłodawcą i organizatorem konkursu jest Sopocka Organizacja Turystyczna (SOT) we współpracy z Miastem Sopot. SOT zrzesza ponad 100 sopockich firm.
W skład kapituły konkursowej wchodzą: Prezydent Miasta Sopotu, Przewodniczący Komisji Turystyki i Uzdrowiska Rady Miasta Sopotu, Prezes Pomorskiej Regionalnej Organizacji Turystycznej, Prezes Sopockiej Organizacji Turystycznej, Wiceprezes Sopockiej Organizacji Turystycznej oraz eksperci tematyczni w poszczególnych kategoriach konkursowych.

Na co zwrócić uwagę, wybierając oferty first minute?

20 lat Corendon Airlines – jubileuszowe niespodzianki na pokładzie!

Mateusz Waligóra przejechał zimą pustynię Gobi na rowerze. Samotnie.
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Nie żyje Jadwiga Jankowska-Cieślak

Jadwiga Jankowska-Cieślak: Zwykle Złota Palma otwiera ścieżkę do kariery, a mi zamknęła. W Polsce trwał wtedy stan wojenny i musiałam szybko wracać do kraju
Gwiazdy

Wiktor Dyduła: W domu rodzinnym zawsze podtrzymywaliśmy tradycję śmigusa-dyngusa. Teraz widzę, że w miastach już zanika ten zwyczaj
Zdaniem wokalisty śmigus-dyngus może dostarczyć sporo radości, ale też być powodem kłótni, chociażby w momencie, kiedy nie wszyscy godzą się na taką zabawę. Nie ukrywa też, że w dzieciństwie najbardziej czekał właśnie na lany poniedziałek i bitwę na wiadra. Zauważa jednak, że z roku na rok ta tradycja powoli zanika, a za oblanie wodą osób, które sobie tego nie życzą, można nawet dostać mandat.
Handel
Konsumpcja jaj w Polsce rośnie. Przy zakupie Polacy zwracają uwagę na to, z jakiego chowu pochodzą

Zarówno spożycie, jak i produkcja jaj w Polsce notują wzrosty. Znacząca większość konsumentów przy zakupie jajek zwraca uwagę na to, czy pochodzą one z chowu klatkowego. Polska jest jednym z liderów w produkcji i eksporcie jajek w UE, ale ma też wśród nich największy udział kur w chowie klatkowym. Oczekiwania konsumentów przyczyniają się powoli do zmiany tych statystyk.
Infrastruktura
Mazowsze ze specjalną ofertą na Wielkanoc i majówkę. Rośnie zainteresowanie podróżami po regionie

Okres wielkanocny i majówkowy, które w tym roku wypadają bardzo blisko siebie, to czas wzmożonego ruchu turystycznego na Mazowszu. Region, który w ubiegłym roku odwiedziła rekordowa liczba turystów, przyciąga m.in. bogactwem kulturowym, różnorodną ofertą atrakcji i nadwiślańskimi krajobrazami. W okresie Wielkiej Nocy w wielu miejscach odbywają się wydarzenia, które mają przybliżyć świąteczne tradycje pielęgnowane od pokoleń.