Komunikaty PR

Świąteczne i karnawałowe zwyczaje w Południowym Tyrolu

2022-12-22  |  10:00
Biuro prasowe

Kiedy pierwszy śnieg zakrywa południowotyrolskie wzgórza, wydawać by się mogło, że nastanie cisza. Tymczasem zima w tym regionie pełna jest niespodzianek. Miejscowe tradycje przechodziły z pokolenia na pokolenie, dzięki czemu nawet obecnie Święta Bożego Narodzenia i karnawał to czas dawnych obyczajów. Jeśli chcesz się przekonać czym są „Klöckeln” i „Egetmannumzug” – nie ma nic prostszego – wystarczy zatrzymać się na jednej z farm Roter Hahn – goście rodzinnych gospodarstw agroturystycznych zawsze są blisko regionalnych wydarzeń.

Alpejski Adwent i Boże Narodzenie

Przygotowania do obchodów Świąt zaczynają się kilka tygodni wcześniej – w Adwencie. Ulice i budynki zdobione są światełkami, a we wnętrzach domów i kościołach ustawiane są jodłowe wieńce ze świecami. Na rynkach pojawiają się jarmarki, wypełniając miasteczka zapachem grzańca (vin brule), jabłkowego strudla i świątecznymi melodiami. W niektórych miejscowościach panuje też nietypowa wariacja kalendarzy adwentowych z wykorzystaniem całej fasady budynku – każdego dnia odsłaniane jest okno z kolejnym obrazkiem.

W dolinie Sarntal przetrwał znany już w XVI w. zwyczaj „Klöckeln”. W dialekcie klöckeln oznacza tyle co pukać, stukać. Podczas trzech adwentowych czwartków grupy hałasujących przebierańców chodzą od domu do domu, śpiewając i zbierając datki. Podczas wizyty śpiewają dwie pieśni: Klöckellied i Danklied (pieśń dziękczynna).

Niezwykły nastrój panuje też na rodzinnych farmach Roter Hahn. Domowa atmosfera czy aromat świątecznych wypieków sprawiają, że goście mogą poczuć autentyczną, południowotyrolską aurę Świąt. Pyszne, domowe jedzenie z produktów z własnego gospodarstwa oraz niesamowite widoki zagwarantują wyjątkowo udany zimowy wypoczynek. Jeśli przyjedziemy w okresie Bożego Narodzenia, być może trafimy nawet na wspólne kolędowanie z gospodarzami.

Świąteczne potrawy

Czym byłoby świętowanie bez wspaniałego jedzenia? Stoły farm i gospód spod znaku Roter Hahn  uginają się od pysznych wyrobów: wędlin, specku, serów, przetworów i soków z domowych ogródków, pieczywa czy nawet wina z własnych winnic.

Do szczególnie polecanych zimowych przysmaków należy chlebek z bakaliami (Zelten), strudel z jabłkami (Apfelstrudel) i ciasteczka (Linzer Augen, Mostkekse, Vanillekipferl).

Wiele gospodyń chętnie dzieli się swoimi kulinarnymi umiejętnościami – jeśli chcemy podpatrzeć sekrety południowotyrolskiej kuchni, wystarczy, że dołączymy do wspólnej dekoracji pierników czy pieczenia świątecznych ciast. 

Jarmarki

Mieszkańcy Południowego Tyrolu cenią sobie lokalne produkty domowej roboty. Na jarmarkach można dostać regionalne ciasta, miody czy wełniane swetry, ale także ręcznie rzeźbione produkty z drewna czy niezwykle popularne w okolicy szopki.

Gdy jednak same zakupy nie wystarczą, warto podpatrzeć regionalne rzemiosło z pierwszej ręki. Niektórzy gospodarze zrzeszeni w Roter Hahn są rzemieślnikami i chętnie opowiedzą o procesie powstawania swoich wyrobów. Na ich farmach goście, poza komfortowymi noclegami, mają do dyspozycji warsztaty rękodzieła – warto wykorzystać na to długie zimowe wieczory. Wśród dostępnych kursów znajduje się między innymi rzeźbienie w drewnie, przygotowywanie figurek z siana, filcowanie czy zdobienie obrusów.

Jeśli myślisz o samodzielnym wykonaniu drewnianych figurek do szopki, odwiedź farmę Thalerhof z przytulnym warsztatem stolarskim. Jeśli natomiast chcesz nauczyć się jak wykonać na szydełku wełniany dywan, poduszki lub inne dekoracje, Joanna Aichner z gospodarstwa Hoferhof będzie doskonałą nauczycielką.

Karnawał

Nocując na jednej z farm Roter Hahn można mieć pewność, że będzie się blisko tradycji i ciekawych wydarzeń – mieszkańcy Południowego Tyrolu z dumą pielęgnują swoją kulturę. Gospodarze nie tylko sami biorą udział w miejscowych wydarzeniach, ale i chętnie opowiadają o historii swoim gościom.

Jednym z ważniejszych karnawałowych zwyczajów jest „Egetmannumzug” (pochód Egetmanna) w Tramin. W osobliwej paradzie podążają przebierańcy – za postaciami ze zwierzęcymi, upiornymi maskami jedzie w weselnym powozie Egetmann Hansel, tytułowa postać orszaku.

Z kolei w Prad w Stilfserjoch w Tłusty Czwartek obchodzony jest „Zusslrennen”. W trakcie pochodu przebierańcy „Zussln” w białych strojach z przyczepionymi kolorowymi kwiatami przeganiają odgłosami dzwonków zimowe demony.

By przepędzić zimę kultywowana jest też tradycja „Scheibenschlagen”, znana zwłaszcza w górnej części regionu Val Venosta. W pierwszą niedzielę Wielkiego Postu z Mals wyrusza pochód na pobliskie wzgórze, gdzie rozpalane jest ognisko.  Mieszkańcy rozżarzonymi kawałkami drewna malują w powietrzu ogniste kręgi, przepędzając tym zimę.

Więcej informacji
Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Podróże NA ANTYPODY Z TOMALIKIEM, KORZENIOWSKĄ I MARCZEWSKIM Biuro prasowe
2024-06-04 | 14:00

NA ANTYPODY Z TOMALIKIEM, KORZENIOWSKĄ I MARCZEWSKIM

Kultowe australijskie przysmaki, warsztaty dla dzieci, konkursy z nagrodami i opowieści o docieraniu na krańce świata. Fundacja Na Rzecz Wspierania Kultury Plaster Łódzki zaprasza
Podróże Polacy szukają ochłodzenia w naturze - AlohaCamp w trendzie „coolcation”
2024-06-04 | 13:00

Polacy szukają ochłodzenia w naturze - AlohaCamp w trendzie „coolcation”

Wysokie letnie temperatury skłaniają turystów do poszukiwania alternatywnych form wypoczynku. Zamiast tłocznych kurortów i upałów, Polacy coraz chętniej wybierają
Podróże Odkryj uroki tureckiego wybrzeża Morza Egejskiego – od Ayvalık po Datçę
2024-05-29 | 16:30

Odkryj uroki tureckiego wybrzeża Morza Egejskiego – od Ayvalık po Datçę

Wraz z rozpoczęciem długo oczekiwanego sezonu letniego na wspaniałym wybrzeżu Morza Egejskiego w Türkiye (Turcji), warto pomyśleć o wakacjach w tym malowniczym i fascynującym

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Psychologia

Lara Gessler: Bolączką naszej generacji jest brak czasu dla innych. Staram się poświęcać dzieciom jak najwięcej uwagi, bez telefonu i telewizora w tle

Córka Magdy Gessler z własnego doświadczenia wie, że bycie aktywną zawodowo mamą jest niezwykle trudnym zadaniem. Trzeba bowiem na tyle umiejętnie pogodzić ze sobą te dwie wymagające role, by nie narobić sobie zaległości w pracy, a jednocześnie zrobić wszystko, by dzieci nie czuły się zaniedbane czy też zepchnięte na drugi plan. Lara Gessler podkreśla, ze nie lubi na długo rozstawać się ze swoimi pociechami, dlatego też, jeżeli jednego dnia ma zbyt dużo obowiązków zawodowych, a za mało czasu dla nich, to już następnego stara się zmienić te proporcje.

Teatr

Magdalena Boczarska: Spektakl „Wypiór” rozprawia się z mitem romantyzmu i z postacią Adama Mickiewicza. Nasz wieszcz wcale nie był takim kryształowym bohaterem i wielkim patriotą, za jakiego go uznajemy

Aktorka cieszy się, że twórcy teatralni sięgnęli po tekst Grzegorza Uzdańskiego, który rzuca nowe światło na epokę romantyzmu i postać Adama Mickiewicza. W spektaklu „Wypiór” w reżyserii Pawła Świątka wieszcz przedstawiony jest bowiem jako wampir, który nocami wyrusza na ulice Warszawy, by wysysać z Polaków krew. Zdaniem odtwórczyni jednej z głównych ról, Magdaleny Boczarskiej, taki bohater powinien być dla odbiorców znaczącym symbolem. Przedstawienie przygotowane przez Teatr IMKA w wyjątkowy sposób łączy współczesną dramaturgię z elementami fantastyki i w nieco surrealistyczny sposób opowiada o perypetiach dwojga trzydziestolatków z wielkiego miasta, których życie i związek przeżywają poważny kryzys.

Edukacja

Używki i zły styl życia rujnują zdrowie Polaków. Brak profilaktyki gwarantuje miejsce na podium w wyścigu do choroby

Co drugi Polak po sześćdziesiątce zmaga się z wieloma chorobami przewlekłymi jednocześnie. Tak zwana wielochorobowość – głównie cukrzyca, astma czy choroby serca – to przede wszystkim skutek złych wyborów dotyczących stylu życia i używek. W czasie debaty „Zdrowie publiczne: Jak na zdrowie Polaków wpływają choroby cywilizacyjne?” lekarze apelowali do rządzących o wprowadzenie skutecznej profilaktyki i edukacji zdrowotnej.