Komunikaty PR

Świąteczne i karnawałowe zwyczaje w Południowym Tyrolu

2022-12-22  |  10:00
Biuro prasowe

Kiedy pierwszy śnieg zakrywa południowotyrolskie wzgórza, wydawać by się mogło, że nastanie cisza. Tymczasem zima w tym regionie pełna jest niespodzianek. Miejscowe tradycje przechodziły z pokolenia na pokolenie, dzięki czemu nawet obecnie Święta Bożego Narodzenia i karnawał to czas dawnych obyczajów. Jeśli chcesz się przekonać czym są „Klöckeln” i „Egetmannumzug” – nie ma nic prostszego – wystarczy zatrzymać się na jednej z farm Roter Hahn – goście rodzinnych gospodarstw agroturystycznych zawsze są blisko regionalnych wydarzeń.

Alpejski Adwent i Boże Narodzenie

Przygotowania do obchodów Świąt zaczynają się kilka tygodni wcześniej – w Adwencie. Ulice i budynki zdobione są światełkami, a we wnętrzach domów i kościołach ustawiane są jodłowe wieńce ze świecami. Na rynkach pojawiają się jarmarki, wypełniając miasteczka zapachem grzańca (vin brule), jabłkowego strudla i świątecznymi melodiami. W niektórych miejscowościach panuje też nietypowa wariacja kalendarzy adwentowych z wykorzystaniem całej fasady budynku – każdego dnia odsłaniane jest okno z kolejnym obrazkiem.

W dolinie Sarntal przetrwał znany już w XVI w. zwyczaj „Klöckeln”. W dialekcie klöckeln oznacza tyle co pukać, stukać. Podczas trzech adwentowych czwartków grupy hałasujących przebierańców chodzą od domu do domu, śpiewając i zbierając datki. Podczas wizyty śpiewają dwie pieśni: Klöckellied i Danklied (pieśń dziękczynna).

Niezwykły nastrój panuje też na rodzinnych farmach Roter Hahn. Domowa atmosfera czy aromat świątecznych wypieków sprawiają, że goście mogą poczuć autentyczną, południowotyrolską aurę Świąt. Pyszne, domowe jedzenie z produktów z własnego gospodarstwa oraz niesamowite widoki zagwarantują wyjątkowo udany zimowy wypoczynek. Jeśli przyjedziemy w okresie Bożego Narodzenia, być może trafimy nawet na wspólne kolędowanie z gospodarzami.

Świąteczne potrawy

Czym byłoby świętowanie bez wspaniałego jedzenia? Stoły farm i gospód spod znaku Roter Hahn  uginają się od pysznych wyrobów: wędlin, specku, serów, przetworów i soków z domowych ogródków, pieczywa czy nawet wina z własnych winnic.

Do szczególnie polecanych zimowych przysmaków należy chlebek z bakaliami (Zelten), strudel z jabłkami (Apfelstrudel) i ciasteczka (Linzer Augen, Mostkekse, Vanillekipferl).

Wiele gospodyń chętnie dzieli się swoimi kulinarnymi umiejętnościami – jeśli chcemy podpatrzeć sekrety południowotyrolskiej kuchni, wystarczy, że dołączymy do wspólnej dekoracji pierników czy pieczenia świątecznych ciast. 

Jarmarki

Mieszkańcy Południowego Tyrolu cenią sobie lokalne produkty domowej roboty. Na jarmarkach można dostać regionalne ciasta, miody czy wełniane swetry, ale także ręcznie rzeźbione produkty z drewna czy niezwykle popularne w okolicy szopki.

Gdy jednak same zakupy nie wystarczą, warto podpatrzeć regionalne rzemiosło z pierwszej ręki. Niektórzy gospodarze zrzeszeni w Roter Hahn są rzemieślnikami i chętnie opowiedzą o procesie powstawania swoich wyrobów. Na ich farmach goście, poza komfortowymi noclegami, mają do dyspozycji warsztaty rękodzieła – warto wykorzystać na to długie zimowe wieczory. Wśród dostępnych kursów znajduje się między innymi rzeźbienie w drewnie, przygotowywanie figurek z siana, filcowanie czy zdobienie obrusów.

Jeśli myślisz o samodzielnym wykonaniu drewnianych figurek do szopki, odwiedź farmę Thalerhof z przytulnym warsztatem stolarskim. Jeśli natomiast chcesz nauczyć się jak wykonać na szydełku wełniany dywan, poduszki lub inne dekoracje, Joanna Aichner z gospodarstwa Hoferhof będzie doskonałą nauczycielką.

Karnawał

Nocując na jednej z farm Roter Hahn można mieć pewność, że będzie się blisko tradycji i ciekawych wydarzeń – mieszkańcy Południowego Tyrolu z dumą pielęgnują swoją kulturę. Gospodarze nie tylko sami biorą udział w miejscowych wydarzeniach, ale i chętnie opowiadają o historii swoim gościom.

Jednym z ważniejszych karnawałowych zwyczajów jest „Egetmannumzug” (pochód Egetmanna) w Tramin. W osobliwej paradzie podążają przebierańcy – za postaciami ze zwierzęcymi, upiornymi maskami jedzie w weselnym powozie Egetmann Hansel, tytułowa postać orszaku.

Z kolei w Prad w Stilfserjoch w Tłusty Czwartek obchodzony jest „Zusslrennen”. W trakcie pochodu przebierańcy „Zussln” w białych strojach z przyczepionymi kolorowymi kwiatami przeganiają odgłosami dzwonków zimowe demony.

By przepędzić zimę kultywowana jest też tradycja „Scheibenschlagen”, znana zwłaszcza w górnej części regionu Val Venosta. W pierwszą niedzielę Wielkiego Postu z Mals wyrusza pochód na pobliskie wzgórze, gdzie rozpalane jest ognisko.  Mieszkańcy rozżarzonymi kawałkami drewna malują w powietrzu ogniste kręgi, przepędzając tym zimę.

Więcej informacji
Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Podróże Na co zwrócić uwagę, wybierając oferty first minute? Biuro prasowe
2025-04-17 | 12:20

Na co zwrócić uwagę, wybierając oferty first minute?

Oferty first minute stają się coraz częstszym wyborem osób planujących wypoczynek z kilkumiesięcznym wyprzedzeniem. W przeciwieństwie do ofert last minute zakup wakacji first
Podróże 20 lat Corendon Airlines – jubileuszowe niespodzianki na pokładzie!
2025-04-11 | 14:40

20 lat Corendon Airlines – jubileuszowe niespodzianki na pokładzie!

Corendon Airlines wraz ze swoimi pasażerami świętuje 20-lecie działalności w przestworzach W 2025 roku Corendon Airlines świętuje 20-lecie swojej działalności i zaprasza
Podróże Mateusz Waligóra przejechał zimą pustynię Gobi na rowerze. Samotnie.
2025-03-19 | 12:00

Mateusz Waligóra przejechał zimą pustynię Gobi na rowerze. Samotnie.

Mateusz Waligóra, znany polski podróżnik i eksplorator, dokonał kolejnego niezwykłego wyczynu – przejechał zimą mongolską część pustyni Gobi na rowerze.

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Nie żyje Jadwiga Jankowska-Cieślak

Jadwiga Jankowska-Cieślak: Zwykle Złota Palma otwiera ścieżkę do kariery, a mi zamknęła. W Polsce trwał wtedy stan wojenny i musiałam szybko wracać do kraju

Z wielkim smutkiem przyjęliśmy wiadomość o śmierci Jadwigi Jankowskiej-Cieślak jednej z najbardziej wybitnych polskich aktorek. Z tej okazji pragniemy podzielić się z Państwem jednym z ostatnich wywiadów, jakich udzieliła naszej redakcji.

Gwiazdy

Handel

Konsumpcja jaj w Polsce rośnie. Przy zakupie Polacy zwracają uwagę na to, z jakiego chowu pochodzą

Zarówno spożycie, jak i produkcja jaj w Polsce notują wzrosty. Znacząca większość konsumentów przy zakupie jajek zwraca uwagę na to, czy pochodzą one z chowu klatkowego. Polska jest jednym z liderów w produkcji i eksporcie jajek w UE, ale ma też wśród nich największy udział kur w chowie klatkowym. Oczekiwania konsumentów przyczyniają się powoli do zmiany tych statystyk.

Infrastruktura

Mazowsze ze specjalną ofertą na Wielkanoc i majówkę. Rośnie zainteresowanie podróżami po regionie

Okres wielkanocny i majówkowy, które w tym roku wypadają bardzo blisko siebie, to czas wzmożonego ruchu turystycznego na Mazowszu. Region, który w ubiegłym roku odwiedziła rekordowa liczba turystów, przyciąga m.in. bogactwem kulturowym, różnorodną ofertą atrakcji i nadwiślańskimi krajobrazami. W okresie Wielkiej Nocy w wielu miejscach odbywają się wydarzenia, które mają przybliżyć świąteczne tradycje pielęgnowane od pokoleń.