Komunikaty PR

Świąteczne jarmarki w Rydze – tradycja, która rozświetla zimę

2024-11-19  |  10:00
Biuro prasowe

Świąteczna atmosfera ponownie zagości na ulicach Rygi, gdzie z końcem listopada ruszają tradycyjne jarmarki bożonarodzeniowe. Te coroczne wydarzenia to doskonała okazja, aby poczuć magię świąt, odkryć lokalne tradycje i w pełni poczuć ducha nadchodzącego Bożego Narodzenia. Malownicze stragany, pachnące grzanym winem i korzennymi przyprawami, pojawią się w historycznym centrum miasta oraz na Placu Katedralnym, zamieniając Rygę w bajkową krainę świąt.

Moc atrakcji dla całej rodziny

W sercu historycznego Starego Miasta, na Placu Katedralnym (Dome Square), rozkłada się największy i najpopularniejszy jarmark świąteczny. Malownicze stoiska wypełniają zapachy grzanego wina, cynamonu i pierników, a świąteczne dekoracje oświetlają staromiejskie zaułki. Odwiedzający mogą spróbować tradycyjnych łotewskich smakołyków, jak domowy miód, wędzone mięsa i łotewski balsam – lokalny ziołowy likier. To właśnie tutaj, pośród tradycyjnych ozdób i wyrobów rękodzielniczych, można poczuć, jak w rytm łotewskich świąt łączy się ciepło i autentyczność. Jarmark działa od 29 listopada do 2 stycznia.

Zaledwie kilka kroków dalej, na jarmarku w Esplanade Park, znajdziemy dodatkowe atrakcje dla rodzin z dziećmi. Znajdujący się w centralnej części miasta park jest łatwo dostępny i oferuje przestrzeń pełną świątecznych iluminacji, które po zmroku nabierają szczególnego uroku. Znajdziemy tu klasyczne stoiska z lokalnymi produktami, ale również przyciągające najmłodszych atrakcje – kolorową karuzelę i mini zoo z królikami. Parkowa choinka, ozdobiona bajkowymi dekoracjami, staje się centralnym punktem i miejscem spotkań dla rodzin oraz turystów szukających zimowej atmosfery bez zgiełku większych jarmarków. Dla osób szukających bardziej kameralnych wrażeń, Plac Līvu (Līvu laukums) oferuje mniejszy jarmark, idealny na spokojne zakupy i relaks w otoczeniu zabytkowych budowli, blisko XIV-wiecznego Gmachu Gildii. Dodatkowo, Kalnciems District organizuje targ świąteczny w weekendy od 23 listopada do 28 grudnia, pełen lokalnych wyrobów, rękodzieła i smakołyków, wśród pięknej drewnianej architektury. Każde z tych miejsc zapewnia inny wymiar świątecznej przygody, a wszystkie łączy urok zimowej Rygi.

Niezapomniane wrażenia

Świąteczne jarmarki w Rydze to coś więcej niż zakupy – to przeżycie pełne ciepła, życzliwości i radości. W miesiącach zimowych miasto przyciąga łagodnym klimatem – choć jest tu znacznie chłodniej niż w Polsce, zimy pozostają stosunkowo łagodne, z lekkim śniegiem, który dodaje miastu uroku. Dzięki zwartej zabudowie Rygi oraz bliskości wszystkich kluczowych punktów, można łatwo przemieszczać się pieszo, odkrywając ukryte zakątki i średniowieczne budowle Starego Miasta, wpisane na listę UNESCO.

Kolejnym atutem Rygi jest jej wyjątkowa oferta kulinarna. W mieście znajdują się dwie restauracje wyróżnione gwiazdką Michelin i wiele restauracji wymienionych w przewodniku Michelin. Od tradycyjnych dań łotewskich po nowoczesną kuchnię regionalną - od pierogów nadziewanych boczkiem po bałtyckie ryby i desery żurawinowe - lokalna kuchnia zachwyca różnorodnością i smakami, które odzwierciedlają istotę regionu.

Daj się oczarować świątecznej Rydze!

Ryga zaprasza do odkrywania jej świątecznego oblicza – to miasto, które zaskakuje, oczarowuje i pozostawia odwiedzających z chęcią powrotu. Wybierz się na świąteczny wypad i poznaj Rygę, która połączy tradycję, świąteczną magię i wyjątkowy klimat w sercu Łotwy.

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Podróże Na co zwrócić uwagę, wybierając oferty first minute? Biuro prasowe
2025-04-17 | 12:20

Na co zwrócić uwagę, wybierając oferty first minute?

Oferty first minute stają się coraz częstszym wyborem osób planujących wypoczynek z kilkumiesięcznym wyprzedzeniem. W przeciwieństwie do ofert last minute zakup wakacji first
Podróże 20 lat Corendon Airlines – jubileuszowe niespodzianki na pokładzie!
2025-04-11 | 14:40

20 lat Corendon Airlines – jubileuszowe niespodzianki na pokładzie!

Corendon Airlines wraz ze swoimi pasażerami świętuje 20-lecie działalności w przestworzach W 2025 roku Corendon Airlines świętuje 20-lecie swojej działalności i zaprasza
Podróże Mateusz Waligóra przejechał zimą pustynię Gobi na rowerze. Samotnie.
2025-03-19 | 12:00

Mateusz Waligóra przejechał zimą pustynię Gobi na rowerze. Samotnie.

Mateusz Waligóra, znany polski podróżnik i eksplorator, dokonał kolejnego niezwykłego wyczynu – przejechał zimą mongolską część pustyni Gobi na rowerze.

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Żywienie

Wiktor Dyduła: Praca w charakterze kelnera jest bardzo ciężka fizycznie i psychicznie. Dlatego trzeba dawać napiwki, bo nawet 5 zł może zrobić komuś dzień

Zanim usłyszała o nim cała Polska, Wiktor Dyduła zarabiał między innymi jako animator zabaw dla dzieci, kelner i uliczny grajek. Każde zajęcie miało swoje plusy i minusy, ale jego najbardziej cieszyło to, że dzięki nim może poznawać ciekawych ludzi. Wokalista podkreśla, że ma duży szacunek do pieniądza i prawie zawsze daje też napiwki, bo wie, że to najlepsza forma docenienia pracy tych, którzy nas obsługują w kawiarni czy restauracji.

Ochrona środowiska

Wokół utylizacji odpadów medycznych narosło wiele mitów. Nowoczesne instalacje pozwalają wykorzystać ten proces do produkcji ciepła i energii

Według różnych szacunków w Polsce powstaje od 60 do nawet 200 tys. t odpadów medycznych. Wymagają one specjalnego trybu postępowania, innego niż dla odpadów komunalnych – jedyną dopuszczalną i obowiązującą w świetle polskiego prawa metodą jest ich spalanie. Obecnie zakłady przetwarzania odpadów to nowoczesne instalacje połączone z odzyskiem energii. Termiczne przekształcenie odpadów może też być elementem gospodarki o obiegu zamkniętym.

Moda

Piotr Zelt: Nie latam po sklepach i nie zawalam sobie szafy jakimiś niepotrzebnymi ciuchami. Mam sporo ubrań, które mają po 20 lat, i cały czas je noszę

Aktor zaznacza, że jego garderoba jest skromna, ale zawiera dobre jakościowo ubrania, które choć były kupione nawet dwie dekady temu, wciąż wyglądają jak nowe. Jego zdaniem nie warto ulegać sezonowym trendom i gromadzić w szafie wielu rzeczy, które modne są zaledwie kilka miesięcy. Zamiast tego lepiej zainwestować w ponadczasowe kurtki, marynarki czy buty z dobrych materiałów i dbać o nie tak, by posłużyły jak najdłużej.