Komunikaty PR

Türkiye (Turcja) staje się atrakcyjnym celem podróży kulturalnych dla zamożnych

2024-03-25  |  15:15
Biuro prasowe
Kontakt
Emilia Potocka
Synertime

Aleja Wyścigowa
02-681 Warszawa
e.potocka|synertime.pl| |e.potocka|synertime.pl
668132416
www.synertime.pl

Türkiye (Turcja) z doskonale zarządzanymi hotelami, wysokiej jakości usługami oraz wszechobecną atmosferą gościnności, staje się nie tylko bardzo popularnym celem rodzinnych wakacji, lecz również, dzięki ostatnim inwestycjom i wprowadzeniu efektywnych nowych strategii, ważną destynacją kulturalną dla turystów o zasobniejszych portfelach.

W tym istotnym procesie rozwoju turystyki, sektor prywatny zawsze odnosił sukcesy, wyróżniając się innowacyjnym podejściem. Kluczową rolę odegrało też Ministerstwo Kultury i Turystyki Türkiye (Turcji), działając na podstawie określonych wytycznych. Resort ten, kierowany przez doświadczonego specjalistę z dziedziny turystyki, Mehmeta Nuriego Ersoya, opracował szereg atrakcyjnych pozycji nastawionych na krótkoterminowe pobyty, takie jak międzynarodowe wydarzenia, turnieje sportowe i festiwale. Te starania w znacznym stopniu przyczyniły się do promocji odwiedzin kraju przez zamożnych turystów.

Ponadto Ministerstwo Kultury i Turystyki Türkiye (Turcji) stworzyło wiele ofert zachęcających turystów do opuszczenia komfortowych hoteli i wybrania się na fascynujące wycieczki. W dążeniu do zwiększenia liczby atrakcji turystycznych, Ministerstwo wydłużyło okres prowadzenia wykopalisk archeologicznych – teraz prace trwają cały rok, a także zwiększyło ich liczbę do 172, rozpoczynając badania m.in. w regionie Bergama w ramach inspirującego projektu „Dziedzictwo dla przyszłości”. Wykopaliska i renowacje zabytkowych obiektów na tym obszarze mają przynieść korzyści zarówno lokalnej społeczności, jak i pobliskim miastom, umożliwiając wszystkim zainteresowanym czerpanie korzyści z przychodów generowanych przez turystykę. Dodatkowo, Ministerstwo Kultury i Turystyki Türkiye (Turcji) stworzyło innowacyjne koncepcje, takie jak „nocne muzea”, umożliwiające zwiedzanie monumentalnych budowli i starożytnych miast poza standardowymi godzinami otwarcia. Ta inicjatywa przyczyniła się do rekordowej liczby odwiedzających muzea na wolnym powietrzu, jednym z nich jest słynna, starożytna Afrodyzja.

Mehmet Nuri Ersoy, Minister Kultury i Turystyki Türkiye (Turcji), dążąc do przekształcenia swojego kraju w najlepszy cel podróży dla zamożnych turystów, wydłużył sezon turystyczny do 12 miesięcy i zachęca urlopowiczów do odwiedzenia wszystkich 81 prowincji. – Regiony Morza Marmara i Morza Śródziemnego w Türkiye (Turcji) generują aż 80% przychodów z turystyki. Region Morza Egejskiego odpowiada za około 10%, podczas gdy pozostałe 10% przypada na region Morza Czarnego i inne części Anatolii. Jednym z naszych kluczowych celów jest zwiększenie liczby turystów i przychodów, jednocześnie rozszerzając turystykę na inne obszary poprzez różnorodne, atrakcyjne oferty. W tym względzie szczególną uwagę przykładamy do regionu Morza Egejskiego, które, mimo potencjału w postaci bogactwa kulturowego, malowniczego wybrzeża i naturalnych zasobów, nie osiągnęło jeszcze poziomu, na którym powinno się znajdować w kontekście turystyki. Dlatego konsekwentnie będziemy kontynuować nasze wysiłki, mające na celu podniesienie rangi wybrzeża Morza Egejskiego podczas planowania podróży przez zagranicznych turystów – podsumowuje swoje cele.

Biorąc pod uwagę, że zamożni i ekologicznie świadomi turyści priorytetowo traktują zrównoważony rozwój, Minister Ersoy intensyfikuje wysiłki w dążeniu do uzyskania certyfikatów zrównoważonego rozwoju dla obiektów turystycznych. W tej kwestii poczyniono znaczące postępy, ponieważ już ponad 16 000 spośród około 21 000 hoteli w Türkiye (Turcji) z powodzeniem uzyskało certyfikaty zrównoważonego rozwoju.

Turecka Agencja Promocji i Rozwoju Turystyki (TGA), odpowiedzialna za promocję Türkiye (Turcji) w ponad 200 krajach, aby przyciągnąć znamienitych turystów, zaznacza, że to państwo nie tylko stanowi doskonałe miejsce na wakacje określane w skrócie po angielsku mianem 3S, czyli „morze, piasek i słońce”, ale obecnie oferuje również ponad 60 innych ofert turystycznych. Wśród nich znajdują się m.in. połączenie turystyki przyrodniczej i przygodowej, turystyka rejsowa i Błękitne Rejsy, turystyka rowerowa oraz możliwość uprawiania innych sportów, turystyka archeologiczna i kulturowa, trasy pielgrzymkowe, a także unikalne doznania kulinarne. Umieszczenie restauracji ze Stambułu, Izmiru i Bodrum w prestiżowym przewodniku Michelin, uznawanym za jedno z najbardziej cenionych źródeł rekomendacji lokali gastronomicznych na świecie, stanowi wyraźny dowód na sukces podejmowanych działań w tej dziedzinie. Kolejnym potwierdzeniem ciągłych osiągnięć Türkiye (Turcji) w obszarze turystyki jest wzrost liczby obiektów wpisanych na listę światowego dziedzictwa UNESCO, jak to miało miejsce niedawno ze starożytnym miastem Gordion leżącym w prowincji Ankara.

Türkiye (Turcja) postawiła sobie ambitny cel osiągnięcia w najbliższej przyszłości pozycji trzeciego najważniejszego kraju w sektorze turystycznym na świecie, do czego przyczyniło się 56,7 milionów odwiedzających i 54,3 miliardów dolarów przychodów z turystyki w 2023 roku, jednocześnie stając się jednym z ulubionych kierunków dla zamożnych turystów.

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Źródło informacji: Synertime
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Podróże Dlaczego warto wybrać wakacje all inclusive? Biuro prasowe
2025-03-03 | 11:10

Dlaczego warto wybrać wakacje all inclusive?

Wakacje all inclusive to jeden z najpopularniejszych sposobów na spędzenie urlopu. Ta formuła wypoczynku cieszy się dużą popularnością ze względu na liczne korzyści,
Podróże Mercure Szczyrk Resort prezentuje ofertę na Wielkanoc
2025-02-24 | 10:50

Mercure Szczyrk Resort prezentuje ofertę na Wielkanoc

Wielkanoc w górach zapowiada się nader ciekawie. Otwarty we wrześniu 2024 roku hotel Mercure Szczyrk Resort zaprasza na niezapomniane wrażenia i błogi relaks w samym
Podróże Malediwy drogie? Tak, ale tylko w resorcie!
2024-12-30 | 12:00

Malediwy drogie? Tak, ale tylko w resorcie!

Jesień i zima to zdecydowanie czas na Azje, w której panuje właśnie pora sucha i pełnia słońca. W tym roku Azja zaskoczyła wzrostem popularności w porównaniu do roku

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Moda

Malwina Wędzikowska: Luksusowe marki bardzo podupadły. Miliarderzy noszą się bez logo, a influencerzy przebodźcowali odbiorców towarami z górnej półki

Prezenterka uczestniczyła w Paris Fashion Week, który dla niej jest nie tylko wydarzeniem modowym, ale i szansą do obserwacji dynamicznych zmian w branży. Malwina Wędzikowska uważa, że kryzys, z jakim boryka się obecnie rynek mody, może skłonić marki do uproszczenia swoich kolekcji oraz wprowadzenia bardziej funkcjonalnych rozwiązań. Odpowiedzią na potrzebę oszczędności oraz zrównoważonego rozwoju w modzie powinna być chociażby możliwość wykorzystania tych samych modeli w propozycjach na różne sezony. Jej zdaniem może się również zmienić kształt tradycyjnych pokazów mody, które wiążą się z dużymi kosztami i spektakularnymi efektami.

Prawo

Polska w końcówce europejskiej stawki pod względem udziału kobiet w zarządach spółek. Zmienić ma to unijna dyrektywa

Udział kobiet w zarządach i radach nadzorczych 140 największych spółek notowanych na warszawskiej giełdzie na koniec 2024 roku wyniósł 18,4 proc. – wynika z danych 30% Club Poland. Zgodnie z dyrektywą Women on Boards, żeby zapewnić równowagę płci, 33 proc. wszystkich stanowisk zarządczych powinno być zajmowane przez osoby należące do niedostatecznie reprezentowanej płci. Sytuację kobiet powinny poprawić obowiązkowe parytety, transparentność rekrutacji oraz merytoryczne kryteria wyboru kandydata.

Żywienie

Prawidłowe odżywianie ma największy wpływ na zdrowie i długość życia. Niewiele osób stosuje odpowiednią dietę

– Skomponowanie odpowiedniego jadłospisu i kultura jedzenia są obecnie sporym wyzwaniem – uważa prof. dr hab. n. med. Grzegorz Dworacki, ekspert z Uniwersytetu Medycznego w Poznaniu. Jego zdaniem zaszkodzić może nam chociażby spożywanie produktów tuż po wyjęciu ich z lodówki. Ekspert medycyny stylu życia zaznacza też, że bardzo ważną rolę w naszym organizmie odgrywają jelita, a żeby właściwie funkcjonowały, powinniśmy włączyć do swojego menu probiotyki oraz prebiotyki.