Türkiye (Turcja) wzmacnia zaangażowanie w zrównoważony rozwój turystyki
Synertime
Aleja Wyścigowa
02-681 Warszawa
e.potocka|synertime.pl| |e.potocka|synertime.pl
668132416
www.synertime.pl
Türkiye (Turcja) podpisała umowę o współpracy z Globalną Radą Turystyki Zrównoważonej (GSTC), największą na świecie platformą ma rzecz ochrony środowiska i zrównoważonego rozwoju. Dzięki tej umowie Narodowy Program Zrównoważonej Turystyki Türkiye (Turcji) po raz pierwszy uzyska certyfikat GSTC. Nowy program pomoże tureckiej branży turystycznej rozwinąć i pogłębić globalne zaangażowanie w zrównoważony rozwój.
Türkiye (Turcja), która w zeszłym roku pomimo trwającej pandemii, dzięki Programowi Certyfikacji Bezpiecznej Turystyki osiągnęła rekordową liczbę odwiedzających, podpisała właśnie umowę o współpracy z Globalną Radą Turystyki Zrównoważonej (GSTC), wiodącą na świecie organizacją, akredytującą standardy zrównoważonego rozwoju. W ten sposób rząd Türkiye (Turcji), jako pierwszy na świecie, we współpracy z GSTC opracuje krajowy program w dziedzinie zrównoważonej turystyki.
Turecki przemysł turystyczny przejdzie restrukturyzację w oparciu o trzyletni protokół przygotowany we współpracy z GSTC, który określa najbardziej rozpowszechnione i najwyższe standardy stosowane w dziedzinie zrównoważonej turystyki.
W pierwszym etapie umowy, którą Türkiye (Turcja) podpisała na szczeblu rządowym, traktując bardzo poważnie podejście do zrównoważonego rozwoju, zostaną określone krajowe kryteria programu oraz odbędzie się szkolenie lokalnych firm odpowiedzialnych za prowadzenie kontroli. Od pierwszego tygodnia lutego do programu dołączą również interesariusze tureckiej branży turystycznej. Pierwszy etap programu, którego całkowite wdrożenie planowane jest do 2030 r., wejdzie w życie w 2023 roku, zaś drugi etap będzie realizowany stopniowo w 2025. Zgodnie z planem, wszystkie międzynarodowe normy zostaną spełnione w 2030 roku.
Dzięki wzmocnieniu swojego zaangażowania w zrównoważoną turystykę Türkiye (Turcja) spełni również zobowiązania wynikające z Porozumienia Paryskiego podpisanego pod koniec zeszłego roku. Rozpoczęta w 2022 roku transformacja, wsparta bliską współpracą z GSTC, podkreślą silną pozycję kraju na arenie międzynarodowej oraz pomogą mu w podążaniu za międzynarodowymi trendami w zakresie turystyki.

Dlaczego warto wybrać wakacje all inclusive?

Mercure Szczyrk Resort prezentuje ofertę na Wielkanoc

Malediwy drogie? Tak, ale tylko w resorcie!
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Moda

Malwina Wędzikowska: Luksusowe marki bardzo podupadły. Miliarderzy noszą się bez logo, a influencerzy przebodźcowali odbiorców towarami z górnej półki
Prezenterka uczestniczyła w Paris Fashion Week, który dla niej jest nie tylko wydarzeniem modowym, ale i szansą do obserwacji dynamicznych zmian w branży. Malwina Wędzikowska uważa, że kryzys, z jakim boryka się obecnie rynek mody, może skłonić marki do uproszczenia swoich kolekcji oraz wprowadzenia bardziej funkcjonalnych rozwiązań. Odpowiedzią na potrzebę oszczędności oraz zrównoważonego rozwoju w modzie powinna być chociażby możliwość wykorzystania tych samych modeli w propozycjach na różne sezony. Jej zdaniem może się również zmienić kształt tradycyjnych pokazów mody, które wiążą się z dużymi kosztami i spektakularnymi efektami.
Prawo
Polska w końcówce europejskiej stawki pod względem udziału kobiet w zarządach spółek. Zmienić ma to unijna dyrektywa

Udział kobiet w zarządach i radach nadzorczych 140 największych spółek notowanych na warszawskiej giełdzie na koniec 2024 roku wyniósł 18,4 proc. – wynika z danych 30% Club Poland. Zgodnie z dyrektywą Women on Boards, żeby zapewnić równowagę płci, 33 proc. wszystkich stanowisk zarządczych powinno być zajmowane przez osoby należące do niedostatecznie reprezentowanej płci. Sytuację kobiet powinny poprawić obowiązkowe parytety, transparentność rekrutacji oraz merytoryczne kryteria wyboru kandydata.
Żywienie
Prawidłowe odżywianie ma największy wpływ na zdrowie i długość życia. Niewiele osób stosuje odpowiednią dietę

– Skomponowanie odpowiedniego jadłospisu i kultura jedzenia są obecnie sporym wyzwaniem – uważa prof. dr hab. n. med. Grzegorz Dworacki, ekspert z Uniwersytetu Medycznego w Poznaniu. Jego zdaniem zaszkodzić może nam chociażby spożywanie produktów tuż po wyjęciu ich z lodówki. Ekspert medycyny stylu życia zaznacza też, że bardzo ważną rolę w naszym organizmie odgrywają jelita, a żeby właściwie funkcjonowały, powinniśmy włączyć do swojego menu probiotyki oraz prebiotyki.