Tureckie desery, których trzeba spróbować
Synertime
Aleja Wyścigowa
02-681 Warszawa
e.potocka|synertime.pl| |e.potocka|synertime.pl
668132416
www.synertime.pl
Kuchnia Türkiye (Turcji) ma bardzo bogatą i zróżnicowaną tradycję. Widać to również na przykładzie licznych tureckich deserów. Słodkie smakołyki to najczęściej przysmaki na bazie mleka lub ciasta, często polane syropem przygotowanym z wody i cukru. Będąc w Türkiye (Turcji) trzeba spróbować lokalnych słodkości. Oto kilka najlepszych z nich.
Jako pierwszy należy wymienić Baklavę, czyli warstwy ciasta filo przekładane posiekanymi orzechami lub pistacjami i nasączone syropem lub miodem. Kolejny smakołyk to Ekmek Kadayıfı przygotowywany z chleba przypominającego herbatniki, słodzonego syropem i polany kajmakiem lub turecką śmietanką.
Na zimową przekąskę polecany jest Ayva Tatlısı, deser z gotowanej pigwy w cukrze i wodzie, słodzony cynamonem i goździkami.
Warto spróbować turecką wersję puddingu ryżowego - Fırın Sütlaç. Inne desery na bazie mleka to Kazandibi, karmelizowany budyń mleczny, z ciemniejszym wierzchem i Tavuk Göğsü, czyli budyń mleczny posypany szczyptą cynamonu. Co ciekawe do Tavuk Göğsü dodaje się drobno poszatkowane mięso z piersi kurczaka, które nadaje daniu rozciągliwą konsystencję.
Oczywiście nie można zapomnieć o chałwie (helva), czyli słodkim bloku, którego najpopularniejsza wersja powstaje z pasty sezamowej.

Na co zwrócić uwagę, wybierając oferty first minute?

20 lat Corendon Airlines – jubileuszowe niespodzianki na pokładzie!

Mateusz Waligóra przejechał zimą pustynię Gobi na rowerze. Samotnie.
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Nie żyje Jadwiga Jankowska-Cieślak

Jadwiga Jankowska-Cieślak: Zwykle Złota Palma otwiera ścieżkę do kariery, a mi zamknęła. W Polsce trwał wtedy stan wojenny i musiałam szybko wracać do kraju
Gwiazdy

Wiktor Dyduła: W domu rodzinnym zawsze podtrzymywaliśmy tradycję śmigusa-dyngusa. Teraz widzę, że w miastach już zanika ten zwyczaj
Zdaniem wokalisty śmigus-dyngus może dostarczyć sporo radości, ale też być powodem kłótni, chociażby w momencie, kiedy nie wszyscy godzą się na taką zabawę. Nie ukrywa też, że w dzieciństwie najbardziej czekał właśnie na lany poniedziałek i bitwę na wiadra. Zauważa jednak, że z roku na rok ta tradycja powoli zanika, a za oblanie wodą osób, które sobie tego nie życzą, można nawet dostać mandat.
Handel
Konsumpcja jaj w Polsce rośnie. Przy zakupie Polacy zwracają uwagę na to, z jakiego chowu pochodzą

Zarówno spożycie, jak i produkcja jaj w Polsce notują wzrosty. Znacząca większość konsumentów przy zakupie jajek zwraca uwagę na to, czy pochodzą one z chowu klatkowego. Polska jest jednym z liderów w produkcji i eksporcie jajek w UE, ale ma też wśród nich największy udział kur w chowie klatkowym. Oczekiwania konsumentów przyczyniają się powoli do zmiany tych statystyk.
Infrastruktura
Mazowsze ze specjalną ofertą na Wielkanoc i majówkę. Rośnie zainteresowanie podróżami po regionie

Okres wielkanocny i majówkowy, które w tym roku wypadają bardzo blisko siebie, to czas wzmożonego ruchu turystycznego na Mazowszu. Region, który w ubiegłym roku odwiedziła rekordowa liczba turystów, przyciąga m.in. bogactwem kulturowym, różnorodną ofertą atrakcji i nadwiślańskimi krajobrazami. W okresie Wielkiej Nocy w wielu miejscach odbywają się wydarzenia, które mają przybliżyć świąteczne tradycje pielęgnowane od pokoleń.