Tydzień Kuchni Tureckiej 2024 pod znakiem smaków z regionu Morza Egejskiego
Synertime
Aleja Wyścigowa
02-681 Warszawa
e.potocka|synertime.pl| |e.potocka|synertime.pl
668132416
www.synertime.pl
W dniach od 21 do 27 maja 2024 roku, w ramach Tygodnia Kuchni Tureckiej, na całym świecie celebrowane będzie bogactwo kultury gastronomicznej Anatolii, pełnej smaków i tradycji, które zawdzięcza położeniu geograficznemu obfitującemu w żyzne gleby. Corocznemu wydarzeniu, które odbędzie się już po raz trzeci, mają towarzyszyć dedykowane eventy i kampanie w mediach społecznościowych, organizowane przez przedstawicielstwa Republiki Turcji w kraju i za granicą. Tegoroczna edycja Tygodnia Kuchni Tureckiej będzie poświęcona smacznym, zdrowym i tradycyjnym przepisom w duchu zero waste oraz zrównoważonej gastronomii. Podczas międzynarodowych wydarzeń zaprezentowane zostanie menu prosto z regionu Morza Egejskiego, będące odzwierciedleniem pełnego energii połączenia historii, kultury i natury kraju.
Egejskie smaki łączące tradycję, kulturę i naturę
Wybrzeże Morza Egejskiego w Türkiye (Turcji) z przepięknymi krajobrazami pełnymi zieleni i błękitu przyciąga uwagę wspaniałą scenerią, głęboko zakorzenioną historią i kulturą zdrowego żywienia. Oprócz tego, w 2010 roku UNESCO uznało dietę śródziemnomorską za niematerialne dziedzictwo kulturowe ludzkości. Te nadmorskie regiony słyną z bogactwa warzyw, takich jak karczochy i kwiaty cukinii, lokalnych ziół oraz obfitości owoców morza. Region Morza Egejskiego znany jest również z obecności wielowiekowych drzew oliwnych i posiadającej prozdrowotne właściwości oliwy z oliwek, która uważana jest za sekret długowieczności. Do tego stopnia, że ogrody oliwne rozciągają się na całej trasie z Çanakkale do Muğli, stanowiąc zarazem dziedzictwo kulturowe regionu, obejmujące oliwki i ich uprawę. W tym regionie szczególnie wyróżniają się dwa przystanki „Szlaku Drzewa Oliwnego”, zarejestrowanego przez Radę Europy, jakimi są Izmir i Milas. Co ciekawe, artefakty znajdujące się w starożytnym Klazomenai w Urli, na terenie którego mieści się najstarsza w Anatolii wytwórnia oliwy z oliwek, potwierdzają 2600-letnią historię metod przetwórstwa oliwek stosowanych do dziś.
Region Morza Egejskiego w Türkiye (Turcji) to niezwykłe miejsce, w którym celebrowana jest radość z życia dzięki wybornym produktom z oliwy z oliwek i okolicznym winnicom. W ostatnich latach powstały również miejscowe, regionalne restauracje, których gospodarzami są szefowie kuchni tworzący, kulinarne cuda, dostarczając produkty „z pola na stół”, pozyskiwane z okolicznych plantacji przy zastosowaniu zrównoważonych metod upraw.
Egejskie menu prezentowane na międzynarodowych wydarzeniach w ramach Tygodnia Kuchni Tureckiej składa się z przepisów symbolizujących obfitość regionu, w którym od dawna główną rolę odgrywa zdrowa, zrównoważona dieta w stylu śródziemnomorskim. W jej skład wchodzą m.in. egejskie oliwki i sery, zupa tarhana, puree z fasoli fava, mücver (placuszki z cukinii), zielona fasolka z oliwą z oliwek, faszerowana papryka z oliwą z oliwek, gözleme i inne wypieki z ziołami, zapiekanka z krewetek, kotleciki w izmirskim stylu, incir uyutması (pudding z mleka i suszonych fig), somata (szerbet z gorzkich migdałów) i sübye (szerbet z pestek melona) i to tylko niektóre z propozycji tego menu.
Kuchnia turecka z oznaczeniami geograficznymi
Podstawą zrównoważonego dziedzictwa Türkiye (Turcji) – unikalnego połączenia miejscowych i regionalnych produktów oraz potraw, jest oznaczona geograficznie, lokalna i sprawdzona żywność pochodząca z 81 prowincji. W związku z tym, w ramach Tygodnia Kuchni Tureckiej, menu zawierające produkty z Türkiye (Turcji) z oznaczeniami geograficznymi będą także prezentowane na wydarzeniach organizowanych w kraju. Sygnowana w ten sposób żywność pochodząca z regionów i prowincji w całym kraju, jest potwierdzeniem zrównoważonej ekologicznie tradycji kulinarnej, osiągniętej dzięki naturalnym metodom produkcji i jakości.
Turecki Instytut Patentowy zarejestrował w sumie 2218 produktów, z czego 1637 z nich zawiera miejsce pochodzenia, 565 produktów posiada oznaczenie geograficzne, a 16 produktów to znakomite tradycyjne specjały. Kraj posiada również 21 produktów zarejestrowanych przez Unię Europejską (UE), w tym baklavę z Gaziantep, Aydın kestanesi (kasztany) i Aydın inciri (figi), Bayramiç beyazı (rodzaj nektarynki), Malatya kayısısı (morele), Milas zeytinyağı (oliwa z oliwek), Taşköprü sarımsağı (czosnek), Giresun tombul fındığı (okrągłe orzechy laskowe), Antakya künefesi, Suruç narı (granaty), Çağlayancerit cevizi (orzechy włoskie), Gemlik zeytini (oliwki), Edremit zeytinyağı (oliwa z oliwek) i Edremit Körfezi yeşil çizik zeytini (Edremit Gulf green) (nacinane zielone oliwki), Milas zeytinyağı (oliwa z oliwek), Ayaş domatesi (pomidory), Maraş tarhanası (tarhana), Ezine peyniri (ser), Safranbolu safranı (szafran), Aydın Memecik zeytinyağı (oliwa z oliwek) i Araban sarımsağı (czosnek).
Niezwykła tradycja gastronomiczna kuchni tureckiej, łącząca wysokiej jakości naturalne składniki z różnymi technikami przyrządzania potraw, posiada również wiele opcji kulinarnych dla wegetarian i wegan.

Linie lotnicze Corendon Airlines świętowały 20. lecie działalności podczas spektakularnej Gali w Antalya Cosmos Theatre

Na co zwrócić uwagę, wybierając oferty first minute?

20 lat Corendon Airlines – jubileuszowe niespodzianki na pokładzie!
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Żywienie

Bryska: W Sopocie nigdy nie odmawiam sobie przyjemności zjedzenia gofra. Cena nie gra roli
Wokalistka zapewnia, że nieco wyższe ceny w kawiarniach, restauracjach czy nawet w zwykłych budkach z przysmakami tuż przy plaży nie zniechęcają jej do wypoczynku nad Bałtykiem, bo po prostu lubi tam bywać. Często wraca do Sopotu, chociażby po to, żeby zjeść pysznego gofra z syropem karmelowym. Na ten przysmak Bryska nie żałuje pieniędzy. Jej zdaniem nieco wyższe ceny w lokalach gastronomicznych w sezonie letnim są jak najbardziej uzasadnione, bo przecież dla właścicieli takich punktów, to jedyna okazja żeby zarobić.
Polityka
Lekarz: Karol Nawrocki zapewne sporo papierosów w swoim życiu wypalił. Stwierdził, że w kampanii lepiej będzie je zastąpić woreczkami nikotynowymi

Kandydat na prezydenta Karol Nawrocki podczas ostatniej debaty w TVP wykonał nietypowy gest, wsuwając do ust saszetkę, co wywołało dyskusję na temat alternatywnych produktów nikotynowych. Były wiceminister zdrowia przypomina, że stosowanie takich woreczków to jedna z metod walki z uzależnieniem od palenia tytoniu, wpisująca się w strategię redukcji szkód, a przykład osoby publicznej może podnieść świadomość społeczną na ten temat. Jednocześnie lekarz zwraca uwagę, że tego typu produkty przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych. Reguluje to przyjęta w maju nowelizacja ustawy tytoniowej.
Zdrowie
Coraz więcej alergików korzysta z immunoterapii podjęzykowej. Nie jest ona dostępna dla najmłodszych pacjentów

Immunoterapia alergenowa, polegająca na 3-5-letnim podawaniu preparatu zawierającego alergeny, jest jedyną uznaną i skuteczną metodą przyczynowego leczenia alergii. Jej zastosowanie w najmłodszym wieku pozwala uchronić pacjenta przed rozwojem poważniejszych chorób o podłożu alergicznym, takich jak astma oskrzelowa. W Polsce refundowane są głównie immunoterapie podawane podskórnie, jednak w ostatnich latach coraz popularniejsza staje się postać podjęzykowa. Doustna forma jest refundowana tylko u dzieci i młodzieży w wieku 12–18 lat oraz dla dorosłych w odczulaniu na roztocza kurzu domowego. Alergolodzy i organizacje pacjenckie apelują o rozszerzenie wskazań o inne alergeny wiatropylne i refundację preparatów od szóstego roku życia.