Komunikaty PR

Tydzień Kuchni Tureckiej 2024 pod znakiem smaków z regionu Morza Egejskiego

2024-05-21  |  11:45
Biuro prasowe
Kontakt
Emilia Potocka
Synertime

Aleja Wyścigowa
02-681 Warszawa
e.potocka|synertime.pl| |e.potocka|synertime.pl
668132416
www.synertime.pl

W dniach od 21 do 27 maja 2024 roku, w ramach Tygodnia Kuchni Tureckiej, na całym świecie celebrowane będzie bogactwo kultury gastronomicznej Anatolii, pełnej smaków i tradycji, które zawdzięcza położeniu geograficznemu obfitującemu w żyzne gleby. Corocznemu wydarzeniu, które odbędzie się już po raz trzeci, mają towarzyszyć dedykowane eventy i kampanie w mediach społecznościowych, organizowane przez przedstawicielstwa Republiki Turcji w kraju i za granicą. Tegoroczna edycja Tygodnia Kuchni Tureckiej będzie poświęcona smacznym, zdrowym i tradycyjnym przepisom w duchu zero waste oraz zrównoważonej gastronomii. Podczas międzynarodowych wydarzeń zaprezentowane zostanie menu prosto z regionu Morza Egejskiego, będące odzwierciedleniem pełnego energii połączenia historii, kultury i natury kraju.

Egejskie smaki łączące tradycję, kulturę i naturę

Wybrzeże Morza Egejskiego w Türkiye (Turcji) z przepięknymi krajobrazami pełnymi zieleni i błękitu przyciąga uwagę wspaniałą scenerią, głęboko zakorzenioną historią i kulturą zdrowego żywienia. Oprócz tego, w 2010 roku UNESCO uznało dietę śródziemnomorską za niematerialne dziedzictwo kulturowe ludzkości. Te nadmorskie regiony słyną z bogactwa warzyw, takich jak karczochy i kwiaty cukinii, lokalnych ziół oraz obfitości owoców morza. Region Morza Egejskiego znany jest również z obecności wielowiekowych drzew oliwnych i posiadającej prozdrowotne właściwości oliwy z oliwek, która uważana jest za sekret długowieczności. Do tego stopnia, że ogrody oliwne rozciągają się na całej trasie z Çanakkale do Muğli, stanowiąc zarazem dziedzictwo kulturowe regionu, obejmujące oliwki i ich uprawę. W tym regionie szczególnie wyróżniają się dwa przystanki „Szlaku Drzewa Oliwnego”, zarejestrowanego przez Radę Europy, jakimi są Izmir i Milas. Co ciekawe, artefakty znajdujące się w starożytnym Klazomenai w Urli, na terenie którego mieści się najstarsza w Anatolii wytwórnia oliwy z oliwek, potwierdzają 2600-letnią historię metod przetwórstwa oliwek stosowanych do dziś.

Region Morza Egejskiego w Türkiye (Turcji) to niezwykłe miejsce, w którym celebrowana jest radość z życia dzięki wybornym produktom z oliwy z oliwek i okolicznym winnicom. W ostatnich latach powstały również miejscowe, regionalne restauracje, których gospodarzami są szefowie kuchni tworzący, kulinarne cuda, dostarczając produkty „z pola na stół”, pozyskiwane z okolicznych plantacji przy zastosowaniu zrównoważonych metod upraw.

Egejskie menu prezentowane na międzynarodowych wydarzeniach w ramach Tygodnia Kuchni Tureckiej składa się z przepisów symbolizujących obfitość regionu, w którym od dawna główną rolę odgrywa zdrowa, zrównoważona dieta w stylu śródziemnomorskim. W jej skład wchodzą m.in. egejskie oliwki i sery, zupa tarhana, puree z fasoli fava, mücver (placuszki z cukinii), zielona fasolka z oliwą z oliwek, faszerowana papryka z oliwą z oliwek, gözleme i inne wypieki z ziołami, zapiekanka z krewetek, kotleciki w izmirskim stylu, incir uyutması (pudding z mleka i suszonych fig), somata (szerbet z gorzkich migdałów) i sübye (szerbet z pestek melona) i to tylko niektóre z propozycji tego menu.

Kuchnia turecka z oznaczeniami geograficznymi

Podstawą zrównoważonego dziedzictwa Türkiye (Turcji) – unikalnego połączenia miejscowych i regionalnych produktów oraz potraw, jest oznaczona geograficznie, lokalna i sprawdzona żywność pochodząca z 81 prowincji. W związku z tym, w ramach Tygodnia Kuchni Tureckiej, menu zawierające produkty z Türkiye (Turcji) z oznaczeniami geograficznymi będą także prezentowane na wydarzeniach organizowanych w kraju. Sygnowana w ten sposób żywność pochodząca z regionów i prowincji w całym kraju, jest potwierdzeniem zrównoważonej ekologicznie tradycji kulinarnej, osiągniętej dzięki naturalnym metodom produkcji i jakości.

Turecki Instytut Patentowy zarejestrował w sumie 2218 produktów, z czego 1637 z nich zawiera miejsce pochodzenia, 565 produktów posiada oznaczenie geograficzne, a 16 produktów to znakomite tradycyjne specjały. Kraj posiada również 21 produktów zarejestrowanych przez Unię Europejską (UE), w tym baklavę z Gaziantep, Aydın kestanesi (kasztany) i Aydın inciri (figi), Bayramiç beyazı (rodzaj nektarynki), Malatya kayısısı (morele), Milas zeytinyağı (oliwa z oliwek), Taşköprü sarımsağı (czosnek), Giresun tombul fındığı (okrągłe orzechy laskowe), Antakya künefesi, Suruç narı (granaty), Çağlayancerit cevizi (orzechy włoskie), Gemlik zeytini (oliwki), Edremit zeytinyağı (oliwa z oliwek) i Edremit Körfezi yeşil çizik zeytini (Edremit Gulf green) (nacinane zielone oliwki), Milas zeytinyağı (oliwa z oliwek), Ayaş domatesi (pomidory), Maraş tarhanası (tarhana), Ezine peyniri (ser), Safranbolu safranı (szafran), Aydın Memecik zeytinyağı (oliwa z oliwek) i Araban sarımsağı (czosnek).

Niezwykła tradycja gastronomiczna kuchni tureckiej, łącząca wysokiej jakości naturalne składniki z różnymi technikami przyrządzania potraw, posiada również wiele opcji kulinarnych dla wegetarian i wegan. 

Więcej informacji
Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Źródło informacji: Synertime
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Podróże Smart travel w 5 krokach. Jak wypocząć i nie przepłacić? Biuro prasowe
2025-06-24 | 08:50

Smart travel w 5 krokach. Jak wypocząć i nie przepłacić?

Czerwiec jest miesiącem o którym marzy większość uczniów – oznacza on odpoczynek i planowanie wymarzonych wakacji. Co ciekawe, w tym roku Polacy stawiają na
Podróże Polacy rezerwują wczasy na ostatnią chwilę
2025-06-05 | 12:20

Polacy rezerwują wczasy na ostatnią chwilę

Z najnowszych badań serwisu turystycznego e-wczasy.pl wynika, że w 2025 roku Polacy coraz częściej odkładają planowanie wakacji na ostatnią chwilę. Ten trend potwierdzają
Podróże Linie lotnicze Corendon Airlines świętowały 20. lecie działalności podczas spektakularnej Gali w Antalya Cosmos Theatre
2025-05-26 | 15:30

Linie lotnicze Corendon Airlines świętowały 20. lecie działalności podczas spektakularnej Gali w Antalya Cosmos Theatre

Corendon Airlines, jeden z wiodących europejskich przewoźników lotniczych, uczcił 20. lecie swojego istnienia podczas wyjątkowej gali zorganizowanej w Antalya Cosmos Theatre.

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Muzyka

Dorota Gardias: Moja piosenka nagrana z Bartasem Szymoniakiem odniosła ogromny sukces. Wiążę z nią pewne plany

Prezenterka pogody podkreśla, że ma w życiu kilka pasji, które szczególnie pielęgnuje. Jedną z nich jest śpiewanie. Nuci nie tylko pod prysznicem, ale swoje umiejętności wokalne prezentuje również na eventach, imprezach okolicznościowych i w programach rozrywkowych. Dorota Gardias nie kryje satysfakcji z tego, że kilka miesięcy temu mogła zaśpiewać w duecie z Bartasem Szymoniakiem, a utwór „Wszystko i nic” bardzo przypadł do gustu odbiorcom. Teraz marzy o tym, by móc wykonać go „na żywo” podczas festiwalu.

Media i PR

Reklama suplementów diety przez influencerów podlega pewnym ograniczeniom. Kontrolują to GIS i UOKiK

Rekomendacje influencerów mają znaczenie w wielu kategoriach zakupowych. Z raportu przygotowanego przez Wavemaker „Influencerzy pod lupą: etyka w social mediach” wynika, że 30 proc. internautów bierze je pod uwagę przy podejmowaniu decyzji zakupowych dotyczących leków i suplementów diety. Reklamy suplementów diety w Polsce podlegają pewnym ograniczeniom. Przykładowo nie można przypisywać im właściwości leczniczych, bo nie są to leki, ani też właściwości wspomagających, które nie są poparte badaniami. Te kwestie sprawdza GIS. UOKiK z kolei może skontrolować poprawne oznaczenie przekazu reklamowego w social mediach.

Moda

Qczaj: Kiedyś na każde wyjście musiałem kupić sobie coś nowego. Teraz już nie chcę kupować kolejnych garniturów, by potem wyrzucać je na śmietnik

Zdaniem trenera, by zadbać o środowisko naturalne i zmniejszyć ilość odpadów, trzeba chociażby zrezygnować z impulsywnych zakupów w sklepach z odzieżą i w modzie postawić na bardziej zrównoważone rozwiązania. Qczaj zachęca więc do zmiany nawyków i refleksji nad własnymi potrzebami. Najpierw bowiem powinniśmy ocenić, czy dany zakup naprawdę jest konieczny, czy może w szafie mamy już podobną rzecz, którą z powodzeniem można ponownie wykorzystać. On sam, na przekór nieprzychylnym komentarzom i krytyce internautów, kilka razy założył już ten sam garnitur i znów za jakiś czas zamierza się w nim pokazać.