Komunikaty PR

Wielkanoc po włosku w Południowym Tyrolu

2021-03-26  |  01:00
Biuro prasowe

Włoska kultura obfituje w liczne zwyczaje wielkanocne. Są one podtrzymywane i wspólnie celebrowane przez wiele rodzin, również w gospodarstwach Roter Hahn w Południowym Tyrolu. Choć znaleźć można pewne podobieństwa do polskich zwyczajów wielkanocnych, niektóre z włoskich tradycji mogą zaskoczyć!

Największą różnicą w świętowaniu Wielkanocy w Polsce i we Włoszech jest to z kim i gdzie spędzamy ten świąteczny czas. Bardzo popularne włoskie powiedzenie mówi „Natale con i tuoi, Pasqua con chi vuoi”, co oznacza „Święta Bożego Narodzenia spędzaj z rodziną, Wielkanoc z kimkolwiek chcesz”. Włosi często spotykają się w tym czasie z przyjaciółmi lub wyjeżdżają, by odpocząć. Dla Polaków gospodarstwa Roter Hahn w Południowym Tyrolu są idealnym miejscem do spędzenia Wielkanocy. Z jednej strony oznaczają spokój i bliskość natury, a z drugiej podtrzymywane są tam typowe włoskie tradycje związane z tym świętem, jak przygotowywanie pisanek, pojedynek na jajka czy uroczysty obiad z tradycyjnymi włoskimi potrawami. Można więc spędzić polskie święta w prawdziwie włoskiej oprawie!

Sos Bolzano i szparagi – czyli wielkanocny włoski stół

Przede wszystkim Włosi z Południowego Tyrolu nie jedzą Wielkanocnego śniadania, jest to polska tradycja. Celebrują za to wspólny obiad, podczas którego podaje się, podobnie jak u nas, jajka, pieczone mięsa, tarty chrzan i poświęcone w Wielką Sobotę produkty. Włoska Wielkanoc nie mogłaby się odbyć bez fochaz, czyli drożdżowego chleba, często z dodatkiem kminku. Tradycją jest również to, że dzieci otrzymują od swoich rodziców chrzestnych właśnie taki chleb ze słodkimi dodatkami – dziewczynki w kształcie kury, a chłopcy królika.

Na obiad w Niedzielę Wielkanocną zwykle podaje się pieczoną jagnięcinę (przepis dostępny tutaj) lub szparagi z sosem Bolzano (tutaj znajduje się przepis). Nazwa sosu pochodzi od miejscowości Bozen (wł. Bolzano) w Południowym Tyrolu we Włoszech. Jest on przygotowywany na bazie jajek ugotowanych na twardo, majonezu, octu winnego, musztardy i oliwy z oliwek.

Pojedynek na jajka

Podobnie jak w Polsce, Wielkanoc nie mogłaby odbyć się bez pisanek. We Włoszech jajka farbuje się razem, całymi rodzinami, zwykle w czwartek poprzedzający Wielkanoc. Jeszcze przed farbowaniem na jajkach umieszcza się kwiaty i trawy, a następnie zanurza się je w kolorowym roztworze barwników roślinnych na bazie szpinaku, czerwonej kapusty, marchewki, obierków cebuli i buraków. W ten sposób na jajkach powstają niepowtarzalne kwieciste wzory. Odwiedzający południowotyrolskie gospodarstwa Roter Hahn również mogą wziąć udział w tej tradycji i wspólnie przygotować pisanki zgodnie z własnym pomysłem.

Przygotowane pisanki są ważną częścią niezwykle żywego zwyczaju – w Niedzielę Wielkanocną odbywa się tradycyjne rozbijanie jajek, tzw. Preisguffen. Włosi udają się wówczas na główne place swoich miasteczek z pisankami, dobierają się w pary i stukają jajkami, próbując rozbić jajko przeciwnika. Wygrywa ta osoba, której jajko nie pęknie w pojedynku.

Symbolem Wielkanocy są we Włoszech nie tylko pisanki, ale także czekoladowe jajka. Na świątecznych stołach zobaczyć można duże czekoladowe jaja, a nawet całe koszyki z takimi słodkościami. Podobnie do tradycji znanej między innymi w Wielkich Brytanii, rodzice chowają słodkie jajka w domach i ogrodach jako świąteczny prezent dla swoich dzieci.

Wiosenna Wielkanoc

We Włoszech w okresie Świąt Wielkanocnych jest zwykle znacznie cieplej niż w Polsce. Dlatego wiele osób ten świąteczny czas łączy ze spacerami lub aktywnym wypoczynkiem. Pomimo kilku różnic w obchodzeniu Wielkanocy i świątecznych tradycjach w Polsce i we Włoszech, dla wszystkich jest to radosny czas odrodzenia, w którym razem z naturą, rozkwitającymi kwiatami i słonecznymi dniami budzimy się do życia.

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Podróże Bezpieczne wakacje: standardy ochrony dzieci w branży hotelarskiej Biuro prasowe
2024-07-23 | 13:00

Bezpieczne wakacje: standardy ochrony dzieci w branży hotelarskiej

  Bezpieczeństwo dzieci podczas podróży jest priorytetem nie tylko dla rodziców, ale i dla całej branży hotelarskiej. Jak przypomina Fundacja Dajemy Dzieciom Siłę, w
Podróże Termy Karkonosze Resort & Spa – oaza spokoju i równowagi
2024-07-22 | 17:00

Termy Karkonosze Resort & Spa – oaza spokoju i równowagi

Kompleks hotelowo-rekreacyjny, Termy Karkonosze Resort & Spa to oaza spokoju i równowagi, skomponowana z dwóch unikatowych stref – kameralnych willi
Podróże Coolcationig - kiedy klimat dyktuje kierunek podróży
2024-07-22 | 12:00

Coolcationig - kiedy klimat dyktuje kierunek podróży

To nie pierwszy rok, kiedy trend coolcationing jest widoczny wśród podróżujących, w tym m.in z Polski. Jednak rekordowe wysokie temperatury za oknem,

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Media

Handel

Podatki od żywności wysokoprzetworzonej mogą pomóc walczyć z otyłością. Wpływy z nich można przeznaczyć na dopłaty do zdrowego jedzenia

Nie tylko napoje słodzone, jak ma to miejsce w Polsce, ale i cała niezdrowa żywność powinna być objęta dodatkowym opodatkowaniem – przekonują badacze z Centrum Ekonomiki Zdrowia i Polityki Innowacji w Imperial College Business School, którzy przyjrzeli się wynikom badań w tym zakresie z całego świata. Pieniądze z podatku od żywności wysokoprzetworzonej, z dużą zawartością soli czy cukru, powinny ich zdaniem zostać spożytkowane na dopłaty do zdrowego jedzenia. Okazuje się, że zwłaszcza w krajach o niskich i średnich dochodach to czynnik ekonomiczny decyduje o wyborze niezdrowego jedzenia, które jest mocno reklamowane i często tańsze.

Gwiazdy

Aleksandra Popławska: Pomysł na trenowanie boksu zrodził się u mnie z fascynacji Sashą Sidorenko. Dyscyplina ta wymaga skupienia, a właśnie tego mi na co dzień brakuje

Aktorka zaznacza, że trenuje boks, bo pozwala jej nauczyć się trzeźwo myśleć, analizować i szybko podejmować decyzje. Z uprawiania tej dyscypliny czerpie sporą przyjemność, zwłaszcza że robi to pod okiem mistrzyni – Sashy Sidorenko. Aleksandra Popławska podkreśla, że dla niej nie tyle liczy się zwycięstwo na ringu, ile taktyka gry, jaką przyjmuje się wobec przeciwnika.