Komunikaty PR

Wielkanoc po włosku w Południowym Tyrolu

2021-03-26  |  01:00
Biuro prasowe

Włoska kultura obfituje w liczne zwyczaje wielkanocne. Są one podtrzymywane i wspólnie celebrowane przez wiele rodzin, również w gospodarstwach Roter Hahn w Południowym Tyrolu. Choć znaleźć można pewne podobieństwa do polskich zwyczajów wielkanocnych, niektóre z włoskich tradycji mogą zaskoczyć!

Największą różnicą w świętowaniu Wielkanocy w Polsce i we Włoszech jest to z kim i gdzie spędzamy ten świąteczny czas. Bardzo popularne włoskie powiedzenie mówi „Natale con i tuoi, Pasqua con chi vuoi”, co oznacza „Święta Bożego Narodzenia spędzaj z rodziną, Wielkanoc z kimkolwiek chcesz”. Włosi często spotykają się w tym czasie z przyjaciółmi lub wyjeżdżają, by odpocząć. Dla Polaków gospodarstwa Roter Hahn w Południowym Tyrolu są idealnym miejscem do spędzenia Wielkanocy. Z jednej strony oznaczają spokój i bliskość natury, a z drugiej podtrzymywane są tam typowe włoskie tradycje związane z tym świętem, jak przygotowywanie pisanek, pojedynek na jajka czy uroczysty obiad z tradycyjnymi włoskimi potrawami. Można więc spędzić polskie święta w prawdziwie włoskiej oprawie!

Sos Bolzano i szparagi – czyli wielkanocny włoski stół

Przede wszystkim Włosi z Południowego Tyrolu nie jedzą Wielkanocnego śniadania, jest to polska tradycja. Celebrują za to wspólny obiad, podczas którego podaje się, podobnie jak u nas, jajka, pieczone mięsa, tarty chrzan i poświęcone w Wielką Sobotę produkty. Włoska Wielkanoc nie mogłaby się odbyć bez fochaz, czyli drożdżowego chleba, często z dodatkiem kminku. Tradycją jest również to, że dzieci otrzymują od swoich rodziców chrzestnych właśnie taki chleb ze słodkimi dodatkami – dziewczynki w kształcie kury, a chłopcy królika.

Na obiad w Niedzielę Wielkanocną zwykle podaje się pieczoną jagnięcinę (przepis dostępny tutaj) lub szparagi z sosem Bolzano (tutaj znajduje się przepis). Nazwa sosu pochodzi od miejscowości Bozen (wł. Bolzano) w Południowym Tyrolu we Włoszech. Jest on przygotowywany na bazie jajek ugotowanych na twardo, majonezu, octu winnego, musztardy i oliwy z oliwek.

Pojedynek na jajka

Podobnie jak w Polsce, Wielkanoc nie mogłaby odbyć się bez pisanek. We Włoszech jajka farbuje się razem, całymi rodzinami, zwykle w czwartek poprzedzający Wielkanoc. Jeszcze przed farbowaniem na jajkach umieszcza się kwiaty i trawy, a następnie zanurza się je w kolorowym roztworze barwników roślinnych na bazie szpinaku, czerwonej kapusty, marchewki, obierków cebuli i buraków. W ten sposób na jajkach powstają niepowtarzalne kwieciste wzory. Odwiedzający południowotyrolskie gospodarstwa Roter Hahn również mogą wziąć udział w tej tradycji i wspólnie przygotować pisanki zgodnie z własnym pomysłem.

Przygotowane pisanki są ważną częścią niezwykle żywego zwyczaju – w Niedzielę Wielkanocną odbywa się tradycyjne rozbijanie jajek, tzw. Preisguffen. Włosi udają się wówczas na główne place swoich miasteczek z pisankami, dobierają się w pary i stukają jajkami, próbując rozbić jajko przeciwnika. Wygrywa ta osoba, której jajko nie pęknie w pojedynku.

Symbolem Wielkanocy są we Włoszech nie tylko pisanki, ale także czekoladowe jajka. Na świątecznych stołach zobaczyć można duże czekoladowe jaja, a nawet całe koszyki z takimi słodkościami. Podobnie do tradycji znanej między innymi w Wielkich Brytanii, rodzice chowają słodkie jajka w domach i ogrodach jako świąteczny prezent dla swoich dzieci.

Wiosenna Wielkanoc

We Włoszech w okresie Świąt Wielkanocnych jest zwykle znacznie cieplej niż w Polsce. Dlatego wiele osób ten świąteczny czas łączy ze spacerami lub aktywnym wypoczynkiem. Pomimo kilku różnic w obchodzeniu Wielkanocy i świątecznych tradycjach w Polsce i we Włoszech, dla wszystkich jest to radosny czas odrodzenia, w którym razem z naturą, rozkwitającymi kwiatami i słonecznymi dniami budzimy się do życia.

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Podróże Polacy rezerwują wczasy na ostatnią chwilę Biuro prasowe
2025-06-05 | 12:20

Polacy rezerwują wczasy na ostatnią chwilę

Z najnowszych badań serwisu turystycznego e-wczasy.pl wynika, że w 2025 roku Polacy coraz częściej odkładają planowanie wakacji na ostatnią chwilę. Ten trend potwierdzają
Podróże Linie lotnicze Corendon Airlines świętowały 20. lecie działalności podczas spektakularnej Gali w Antalya Cosmos Theatre
2025-05-26 | 15:30

Linie lotnicze Corendon Airlines świętowały 20. lecie działalności podczas spektakularnej Gali w Antalya Cosmos Theatre

Corendon Airlines, jeden z wiodących europejskich przewoźników lotniczych, uczcił 20. lecie swojego istnienia podczas wyjątkowej gali zorganizowanej w Antalya Cosmos Theatre.
Podróże Na co zwrócić uwagę, wybierając oferty first minute?
2025-04-17 | 12:20

Na co zwrócić uwagę, wybierając oferty first minute?

Oferty first minute stają się coraz częstszym wyborem osób planujących wypoczynek z kilkumiesięcznym wyprzedzeniem. W przeciwieństwie do ofert last minute zakup wakacji first

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Psychologia

Konsument

Otyłość i niedożywienie u seniorów często idą w parze. Źródłem problemu często tańsza, wysokoprzetworzona żywność

Niemal 64 proc. osób między 65. a 74. rokiem życia ma nadmierną masę ciała. Co piąty senior cierpi z powodu niedożywienia. Szczególną sytuacją jest taka, w której osoba starsza jest otyła, ale jednocześnie niedożywiona jakościowo. U źródeł problemów żywieniowych leżą z jednej strony mechanizmy związane z fizjologią starzenia się oraz różne choroby towarzyszące, a z drugiej – czynniki ekonomiczne i psychologiczne, takie jak samotność czy brak wystarczających środków. Eksperci zwracają uwagę na to, że ważne jest edukowanie i aktywizowanie seniorów, ponieważ zarówno otyłość, jak i niedożywienie prowadzą do poważnych konsekwencji zdrowotnych.

Gwiazdy

Anna Powierza: Mimo wyniku wyborów prezydenckich z czasem będzie mniej podziałów w społeczeństwie. Chciałabym pierwszej damy, która stoi po stronie kobiet

Aktorka nie dziwi się, że wynik wyborów prezydenckich budzi tak ogromne emocje, bo przecież niemal równej połowie głosujących niezwykle trudno pogodzić się z tym, że nie wygrał właśnie ich faworyt. Eksperci zastanawiają się, jak będzie teraz wyglądał polityczny krajobraz, rządzący już podejmują pewne kroki, a Anna Powierza chce wierzyć, że nowy lokator Pałacu Prezydenckiego sprosta wyzwaniu i udowodni, że głos oddany na niego nie został zmarnowany. Na wysokości zadania powinna także stanąć jego żona.