Włoski przepis na przerwę świąteczną w stylu „dolce far niente”.
24/7 Communication
Świętojerska 5/7
00-236 Warszawa
aleksandra.jasinska|247.com.pl| |aleksandra.jasinska|247.com.pl
500002427
https://247.com.pl/
Oto przepis na prawdziwą relaksującą ucztę, która nie tylko nakarmi ciało i zmysły, ale również duszę, przenosząc nas do filmowego świata słynnego reżysera Federico Felliniego. Nie ma kina domowego bez talerza filmowych przekąsek, a włoskie produkty są do tego wprost idealne – doskonałej jakości i niewymagające długiego przygotowania. Po seansie warto poczytać, posłuchać, pomarzyć i zaplanować własną przygodę w regionie Emilia Romania.
Binge watching z Fellinim
Zima to znakomity czas na zwolnienie tempa i moment, kiedy w wyjątkowej świątecznej atmosferze najchętniej sięgamy do klasyki kina. Dlatego doskonałym pomysłem jest wieczór filmowy z jednym z najwybitniejszych reżyserów – Federico Fellinim. Arcydzieła maestro, takie jak „La Strada”, „La Dolce Vita” czy „Osiem i Pół”, wprowadzą nas w nietuzinkowy klimat włoskiej kinematografii i porywających opowieści. Co ciekawe, prawie każdy film Felliniego inspirowany był jego ulubionym miastem położonym na wybrzeżu w Emilii Romanii - Rimini. W tamtejszym kinie Fulgor podziwiał pierwsze w swoim życiu filmy, w Grand Hotelu natomiast, podglądał życie pięknych i bogatych. W przerwie w domowym seansie i poszukiwaniu dalszych inspiracji koniecznie trzeba posłuchać podcastu „Rimini-Felliniego”, który powstał we współpracy z biurem promocji regionu i opisuje miasto mistrza.
Talerz filmowych przekąsek
Kulinarna podróż po smakach regionu Emilia Romania z pewnością umili każdy seans filmowy. A zimą wieczory są długie, dlatego nie może zabraknąć półmiska przysmaków dla leniuchów, czyli takiego, którego przygotowanie zajmie nie więcej niż kilka minut. Wieczór z włoskimi przekąskami, takimi jak Parmigiano Reggiano, Prosciutto di Parma, chrupiącym pieczywem skropionym oliwą z Brisighelli i Aceto Balsamico Tradizionale di Modena oraz (dla dorosłych) kieliszkiem Lambrusco jest doskonałym zestawem na słodkie próżnowanie bez żadnych wyrzutów sumienia. Dla tych, którzy lubią spędzać więcej czasu w kuchni, polecamy wyjątkowy przepis na włoskie Cappelletti – małe pierożki, które z pewnością zadowolą nawet najbardziej wymagające podniebienia.
Nowe oblicze Rimini
W przyszłym roku na turystów w regionie Emilia Romania czeka cała masa atrakcji, wydarzeń oraz festiwali. Przerwa świąteczna to idealny moment na spotkania, prowadzenie długich rozmów i wspólne planowanie noworocznych wypraw, wakacji czy city breaks w ulubionym mieście mistrza Felliniego – Rimini, które w nowej odsłonie, z nową promenadą, plażową infrastrukturą nabrało prawdziwego uroku w kinowym stylu glamour. Muzeum Federico Felliniego to obowiązkowy punkt dla miłośników kinematografii. Miejsce, a właściwie trzy budynki - w pełni poświęcone jest życiu, pracy oraz dziedzictwu tego wybitnego artysty. Odwiedzając to muzeum obejrzymy bogatą kolekcję rysunków, kostiumów oraz oryginalnych scenariuszy i zanurzymy się w filmowym świecie.
Rimini, które słynie z piaszczystych plaż i lazurowej wody, to również miejsce, gdzie można doświadczyć prawdziwego dolce vita. Spacery po zabytkowej starówce, degustacje regionalnych win, wieczory spędzone w przytulnych kawiarenkach przy plaży to esencja włoskiego stylu życia.
Od kwietnia do końca września plaże wybrzeża Adriatyku będą jeszcze bardziej dostępne dla polskich turystów dzięki bezpośrednim lotom z Warszawy i Krakowa do Rimini. A ci, którzy chcą doświadczyć uroków Emilii Romanii zimą, mogą już teraz polecieć do Bolonii lub Forli.

Na co zwrócić uwagę, wybierając oferty first minute?

20 lat Corendon Airlines – jubileuszowe niespodzianki na pokładzie!

Mateusz Waligóra przejechał zimą pustynię Gobi na rowerze. Samotnie.
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Nie żyje Jadwiga Jankowska-Cieślak

Jadwiga Jankowska-Cieślak: Zwykle Złota Palma otwiera ścieżkę do kariery, a mi zamknęła. W Polsce trwał wtedy stan wojenny i musiałam szybko wracać do kraju
Gwiazdy

Wiktor Dyduła: W domu rodzinnym zawsze podtrzymywaliśmy tradycję śmigusa-dyngusa. Teraz widzę, że w miastach już zanika ten zwyczaj
Zdaniem wokalisty śmigus-dyngus może dostarczyć sporo radości, ale też być powodem kłótni, chociażby w momencie, kiedy nie wszyscy godzą się na taką zabawę. Nie ukrywa też, że w dzieciństwie najbardziej czekał właśnie na lany poniedziałek i bitwę na wiadra. Zauważa jednak, że z roku na rok ta tradycja powoli zanika, a za oblanie wodą osób, które sobie tego nie życzą, można nawet dostać mandat.
Handel
Konsumpcja jaj w Polsce rośnie. Przy zakupie Polacy zwracają uwagę na to, z jakiego chowu pochodzą

Zarówno spożycie, jak i produkcja jaj w Polsce notują wzrosty. Znacząca większość konsumentów przy zakupie jajek zwraca uwagę na to, czy pochodzą one z chowu klatkowego. Polska jest jednym z liderów w produkcji i eksporcie jajek w UE, ale ma też wśród nich największy udział kur w chowie klatkowym. Oczekiwania konsumentów przyczyniają się powoli do zmiany tych statystyk.
Infrastruktura
Mazowsze ze specjalną ofertą na Wielkanoc i majówkę. Rośnie zainteresowanie podróżami po regionie

Okres wielkanocny i majówkowy, które w tym roku wypadają bardzo blisko siebie, to czas wzmożonego ruchu turystycznego na Mazowszu. Region, który w ubiegłym roku odwiedziła rekordowa liczba turystów, przyciąga m.in. bogactwem kulturowym, różnorodną ofertą atrakcji i nadwiślańskimi krajobrazami. W okresie Wielkiej Nocy w wielu miejscach odbywają się wydarzenia, które mają przybliżyć świąteczne tradycje pielęgnowane od pokoleń.