Komunikaty PR

Wyjątkowe owoce morza ze Stambułu

2022-11-09  |  11:00
Biuro prasowe
Kontakt
Emilia Potocka
Synertime

Aleja Wyścigowa
02-681 Warszawa
e.potocka|synertime.pl| |e.potocka|synertime.pl
668132416
www.synertime.pl

Türkiye (Turcja) to niepodważalnie jedno z najlepszych kulinarnych centrów na świecie. Warto tu przyjechać i spróbować nie tylko słynnych kebabów, ale także wyjątkowych dań z owoców morza. Tradycja przyrządzania owoców morza sięga w Türkiye (Turcji), kraju otoczonym wodami z trzech stron, tysięcy lat. W niezwykłych, tureckich daniach wykorzystuje się lokalnie występujące owoce morza, a także typowe dla danego regionu techniki ich gotowania.  

Wielowiekowa sztuka jedzenia owoców morza jest dobrze udokumentowana w Türkiye (Turcji). Już zapiski kulinarne z czasów osmańskich ujawniają, że ryby takie jak karp, makrela, miecznik, turbot, lufar i węgorz, a także lakerda (ryba bonito marynowana w soli), ikra ryb i kawior należały do przysmaków spożywanych w pałacu. Podstawą kuchni pałacowej były również solone ryby i zupy rybne.

Kultura przygotowywania i spożywania ryb jest zwłaszcza obecna w Stambule, którego restauracje niedawno zostały wyróżnione przez znany na całym świecie przewodnik Michelin.

Najlepsza kanapka rybna ze Stambułu

W Stambule - mieście z wieloma wybrzeżami - wędkarstwo jest sposobem na życie. Bosfor jest szczególnie obfity w ryby jesienią, zimą w Stambule też pojawia się wiele ich różnych gatunków. Sezonowe połowy sardeli, ryb z rodziny barwenowatych, tasergali, ryb bonito, sardynek, makreli czy ostroboków sprawiają, że mieszkańcy Stambułu mogą się cieszyć świeżymi rybami przez cały rok.

Targi rybne, rybacy i łodzie rybackie pływające po Bosforze to obrazy od wieków utożsamiane ze Stambułem. Ryby są integralną częścią miasta, a podczas spaceru po tureckiej metropolii można znaleźć wiele scenerii z nimi w roli głównej.

W Karaköy i Eminönü leżących po obu stronach zatoki Złoty Róg, ryby są w centrum uwagi. Obok sprzedawców ulicznych na wybrzeżu pełno jest lokali, w których można zjeść świeżo usmażoną rybę w bułce. Kolejny charakterystyczny dla Stambułu widok to rybacy łowiący ryby w wodach Bosforu z pobliskiego mostu Galata.

Sztuka przygotowywania i spożywania ryb to nieodłączny element kultury Stambułu, który uwielbiają mieszkańcy i turyści. Delektować się widokami i smakiem świeżo złowionych ryb, popijając rakı, można w licznych restauracjach, które znajdują się wzdłuż brzegów Bosforu.   

Rybne restauracje w Stambule

Gdy mówimy o tureckiej gastronomii to zazwyczaj pierwsze, co przychodzi na myśl to mięsa i kebaby, a to właśnie świeże ryby są bardzo ważną częścią kulinariów, pełną różnorodnych dań. W Stambule, zwłaszcza w nadmorskich dzielnicach, można skosztować świeżych sałatek i sezonowych ryb w tradycyjnych restauracjach rybnych. Tawerny, tzw. meyhane, czyli charakterystyczny typ lokalu serwującego ryby, są popularnymi miejscami, które odwiedzają rodziny i grupy przyjaciół.

W restauracjach rybnych posiłek rozpoczyna się od przystawek, podanych na małych talerzykach, żeby goście mogli się nimi dzielić. W tych lokalach przyrządza się od trzydziestu do stu różnych rodzajów przekąsek z owoców morza o niespotykanych nigdzie indziej smakach. Można tu spróbować takich dań jak m.in. zapiekanka z krewetek, krewetki z masłem, czosnkiem i pomidorami; rybny kokoreç, który przygotowuje się mieszając drobno posiekaną rybę z przyprawami, pomidorami, cebulą i papryką; pikantne krewetki z patelni smażone na maśle; kalmary smażone w gorącym oleju czy lakerda, czyli typowa dla Stambułu słona w smaku ryba bonito. Przy takim wyborze przekąsek nie trzeba nawet zamawiać głównego dania.

W nadmorskich, tureckich miastach uliczni sprzedawcy serwują popularny przysmak, który je się rękami – nadziewane małże podane z dużą ilością cytryny.  

Jakich wyjątkowych dań można spróbować w restauracjach rybnych w Stambule, gdzie na gości czekają również lokale wyróżnione gwiazdkami Michelin? Odpowiedź na to pytanie zmienia się w zależności od sezonu. Łatwiej wybrać odpowiednią potrawę z menu pytając jakie ryby łowi się w danym okresie.

Przed złożeniem zamówienia można spróbować najsłynniejszych przystawek w mieście: grillowanego okonia morskiego (labraks), grillowanej dorady, grillowanego granika, labraksa pieczonego w soli, faszerowanych muli (midye dolma), smażonych muli, grillowanej ośmiornicy, grillowanych kalmarów, smażonych kalmarów, faszerowanych kalmarów, zupy ze skorpeny, ryb wędzonych, pastrami rybnego (wędzona ryba) czy kipera, czyli wędzonego śledzia.

Warto wspomnieć też o sardelach, które cieszą się zasłużoną renomą na tureckich stołach. Od wieków są uważane za jedne z najlepszych ryb łowionych w Morzu Czarnym i można ich spróbować od miejscowości leżących w prowincjach czarnomorskich aż po Stambuł. Serwowane sardele są gotowane na parze albo smażone w panierce, podawane z ryżem, w bułce, a nawet jako deser. Niezależnie od sposobu przyrządzenia smak sardeli, które natura podarowała ludziom tego regionu  jest zawsze niepowtarzalny.

Więcej informacji
Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Źródło informacji: Synertime
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Podróże Dlaczego warto wybrać wakacje all inclusive? Biuro prasowe
2025-03-03 | 11:10

Dlaczego warto wybrać wakacje all inclusive?

Wakacje all inclusive to jeden z najpopularniejszych sposobów na spędzenie urlopu. Ta formuła wypoczynku cieszy się dużą popularnością ze względu na liczne korzyści,
Podróże Mercure Szczyrk Resort prezentuje ofertę na Wielkanoc
2025-02-24 | 10:50

Mercure Szczyrk Resort prezentuje ofertę na Wielkanoc

Wielkanoc w górach zapowiada się nader ciekawie. Otwarty we wrześniu 2024 roku hotel Mercure Szczyrk Resort zaprasza na niezapomniane wrażenia i błogi relaks w samym
Podróże Malediwy drogie? Tak, ale tylko w resorcie!
2024-12-30 | 12:00

Malediwy drogie? Tak, ale tylko w resorcie!

Jesień i zima to zdecydowanie czas na Azje, w której panuje właśnie pora sucha i pełnia słońca. W tym roku Azja zaskoczyła wzrostem popularności w porównaniu do roku

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Żywienie

Problemy społeczne

Na rynku nieruchomości rośnie popularność rewitalizacji. Odnowa dotyczy nie tylko zabytkowych budynków, ale też dawnych terenów poprzemysłowych

Rewitalizacja byłych terenów przemysłowych i budynków jest kluczowym aspektem zrównoważonego rozwoju miejskiego i szansą na zachowanie dziedzictwa kulturowego. Jak podkreślają eksperci Deloitte’a, prawidłowo przeprowadzona rewitalizacja może pobudzić do życia dany obszar miasta i zwiększyć jego atrakcyjność inwestycyjną. Poprawi też jakość życia mieszkańców.

Transport

Wypadki pod wpływem alkoholu częściej powodują młodzi kierowcy. Sytuację poprawiają kontrole prędkości oraz stanu trzeźwości kierujących

Najczęściej do picia i wsiadania za kierownicę przyznają się osoby, które nie ukończyły jeszcze 20. roku życia – informuje Centrum Bezpieczeństwa Ruchu Drogowego, opierając się na dostępnych statystykach i badaniach opinii społecznej. Między innymi z tego powodu ważna jest prewencja oraz systematyczne kontrole stanu trzeźwości kierowców. W ub.r. w Polsce doszło do 1201 wypadków drogowych, których sprawcami były osoby pod wpływem alkoholu. Zginęły w nich 154 osoby.