Zatrzymaj czas i zaplanuj City Break w Emilia Romania
24/7 Communication
Świętojerska 5/7
00-236 Warszawa
aleksandra.jasinska|247.com.pl| |aleksandra.jasinska|247.com.pl
500002427
https://247.com.pl/
Dni spędzone w jej sercu – Bolonii pozwalają cieszyć się wolnym czasem o wiele dłużej. Kilka minut przemienia się w godziny, a dni w tygodnie - zapadających w pamięć momentów tętniącego życiem miejsca słynącego z pysznego jedzenia, pięknych, historycznych budowli i iście włoskiego klimatu. Tam nawet krótki weekend zamienia się w pełen urzekających atrakcji relaksujący pobyt, gdzie uczymy się smakować, gotować i… polować na trufle.
Szukając destynacji na idealny City Break, warto wziąć pod uwagę kilka elementów: czas trwania podróży, możliwości komunikacyjne oraz samo miejsce, w którym chcemy odpocząć, zregenerować siły, ale także poczuć wyjątkową aurę miasta oraz poznać jego smaki. Północne Włochy, a dokładnie Bolonia są właśnie taką destynacją, która spełnia wszystkie niezbędne kryteria. Z Polski można dolecieć do samej Bolonii aż z 4 miast. Kraków, Wrocław, Warszawa i Modlin – stąd w zaledwie dwie godziny, bez przesiadek można dostać się do miasta będącego kwintesencją włoskiej kultury.
Powrót do przeszłości
Serce północnego regionu Włoch Emilia Romania – Bolonia bije tam od najdawniejszych czasów. Powstało za Etrusków, rozbudowane zostało przez Rzymian, by w Średniowieczu stać się kolebką naukowców i studentów uczących się w znajdującym się w jej granicach, jednym z najbardziej poważanych i najstarszych ośrodków uniwersyteckich w Europie –Uniwersytecie Bolońskim. Lądując w Bolonii i docierając do jej historycznego centrum, czas po prostu się zatrzymuje. Minuty mijają wolniej, a zmysły pracują szybciej. Oczy poznają historyczne budowle, uszy słyszą radosne włoskie rozmowy, a smak poznaje wyrazistą kuchnię emiliańską.
Bolonia obfituje w przywołujące historię budowle takie jak: zachowany w całości, w oryginalnej fasadzie Uniwersytet Boloński, Bazylika Świętego Petroniusza (Basilica di San Petronio), Katedra Świętego Piotra (Cattedrale di San Pietro), czy pamiętające XII wiek, słynne dwie obronne wieże strzegące bram średniowiecznego miasta – Due Torri, które do dzisiaj są jego symbolem. Bolońskie zabytki zachwycają. Ich architektoniczny styl: rozległe podcienie i arkady pozwalają przenieść się w czasie i poczuć, w jak niecodziennym anturażu żyli nasi przodkowie, a wśród nich Mikołaj Kopernik, który właśnie na tamtejszym uniwersytecie w roku 1496 rozpoczął studia prawnicze.
Polowanie na smaki
Nie tylko historia określa wyjątkowość tego miasta. Sławę Bolonii zapewnia też jej kultura kulinarna, winiarska i jej zwyczaje. Kuchnia kultywowana od najdawniejszych czasów, urzeka smakiem, zaś przyjazność i gościnność oraz niesztampowe zwyczaje bolończyków dopełniają wrażeń. Chcąc poczuć i poznać kwintesencje włoskiego „dolce vita” warto odwiedzić wyjątkowy w swoim kształcie i klimacie Quadrilatero. To znajdujące się w historycznym centrum miasta czworoboczne targowisko wyznaczone przez skrzyżowanie via Rizzoli, via dell'Archiginnasio, via Farini i via Castiglione tworzy unikatowe miejsce pełne kupieckiej, rzemieślniczej tradycji. Pozwala ono nie tylko poznać wyjątkowy asortyment lokalnych sklepików ale także posmakować ich specjałów. W poprzecinanym handlowymi uliczkami Quadrilatero warto zatrzymać się choć na chwile, by faktycznie poczuć ducha tego miasta. Będąc tam, warto jak jego mieszkańcy zakupić w rozlicznych sklepach pyszności włoskiej, tradycyjnej kuchni, by na świeżym powietrzu, rozkoszować się ich smakiem. Można też skierować swoje kroki do najstarszej, założonej jeszcze przed odkryciem Ameryki tawerny Osteria del Sole, która jako jedyna zachowała swoją oryginalną formułę. W niej przybyli mogą wygodnie zasiąść, rozpakować zakupione pyszności, zamówić dostępne w niej wino i razem z innymi wspólnie „dzielić stół”. W Bolonii można zagłębić się w tradycyjne kulinaria nie tylko poprzez smakowanie, ale także pobieranie lekcji gotowania od najlepszych. Planując City Break, za pomocą strony internetowej: https://cesarine.com/en można zapisać się na warsztaty w wyjątkowym miejscu stworzonym przez kustoszki emiliańskiej kuchni – Cesarine. Słynne Cesarine Bolognese w swoich domach odkrywają przed uczestnikami sekretne, ukryte w rodzinnych zeszytach przepisy i dzielą się tajemną wiedzą, jak gotować, piec i przyrządzać, by oszałamiać smakiem potraw, ciast czy po prostu samego makaronu.
Będąc jesienią w Bolonii, warto też wybrać się na wycieczkę do Savigno. Zaledwie 33 kilometry od serca Emilii Romanii znajduje się niewielkie miasteczko, gdzie co roku obchodzony jest festiwal białych trufli „Tartoflà Savigno, International White Truffle Festival". Jest on doskonałą okazją na przeżycie niecodziennej przygody w odkrywaniu tego, co najlepsze – białej trufli. Chętni mogą najpierw razem z prawdziwymi znawcami tych wyjątkowych grzybów wziąć udział w ich poszukiwaniu, by później raczyć się ich smakiem. Wydarzenie przyciąga do Włoch nie tylko smakoszy, ale także tych, którzy szukają zupełnie innych, niepowtarzalnych wrażeń. Dla planujących w najbliższych miesiącach podróż do serca Emilia Romania, Bolonia skrywa jeszcze jedną niespodziankę. Do 7 maja 2023 roku w Palazzo Albergathi można podziwiać wystawę prowokacyjnych arcydzieł artystów takich jak: Jago, Banksy, TVBoy i inni:
Jago, Banksy, TVboy e altre storie controcorrente | Palazzo Albergati
W Emilii Romanii każda pora roku jest piękna, bo różnorodność krajobrazu oraz architektura pozwalają cieszyć oko niezależnie od pogody. To region pełen niespodzianek, pięknych miast i miasteczek, przepełniony historią, oryginalną kuchnią i gościnnymi ludźmi, a to wszystko razem pozwala chwili trwać wiecznie.
Więcej informacji dostępne są na stronach:
https://www.travelemiliaromagna.it/en/visiting-bologna-in-autumn/
https://www.bolognawelcome.com/en/blog/three-hours-in-the-heart-of-the-city
https://www.bolognawelcome.com/en/accommodation-facilities
Kontakt dla mediów:
Aleksandra Gąsowska
24/7Communication Sp. z o.o.
ul. Świętojerska 5/7
00-236 Warszawa
tel. kom: +48 733 202 653
aleksandra.gasowska@247.com.pl

Na co zwrócić uwagę, wybierając oferty first minute?

20 lat Corendon Airlines – jubileuszowe niespodzianki na pokładzie!

Mateusz Waligóra przejechał zimą pustynię Gobi na rowerze. Samotnie.
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Nie żyje Jadwiga Jankowska-Cieślak

Jadwiga Jankowska-Cieślak: Zwykle Złota Palma otwiera ścieżkę do kariery, a mi zamknęła. W Polsce trwał wtedy stan wojenny i musiałam szybko wracać do kraju
Gwiazdy

Wiktor Dyduła: W domu rodzinnym zawsze podtrzymywaliśmy tradycję śmigusa-dyngusa. Teraz widzę, że w miastach już zanika ten zwyczaj
Zdaniem wokalisty śmigus-dyngus może dostarczyć sporo radości, ale też być powodem kłótni, chociażby w momencie, kiedy nie wszyscy godzą się na taką zabawę. Nie ukrywa też, że w dzieciństwie najbardziej czekał właśnie na lany poniedziałek i bitwę na wiadra. Zauważa jednak, że z roku na rok ta tradycja powoli zanika, a za oblanie wodą osób, które sobie tego nie życzą, można nawet dostać mandat.
Handel
Konsumpcja jaj w Polsce rośnie. Przy zakupie Polacy zwracają uwagę na to, z jakiego chowu pochodzą

Zarówno spożycie, jak i produkcja jaj w Polsce notują wzrosty. Znacząca większość konsumentów przy zakupie jajek zwraca uwagę na to, czy pochodzą one z chowu klatkowego. Polska jest jednym z liderów w produkcji i eksporcie jajek w UE, ale ma też wśród nich największy udział kur w chowie klatkowym. Oczekiwania konsumentów przyczyniają się powoli do zmiany tych statystyk.
Infrastruktura
Mazowsze ze specjalną ofertą na Wielkanoc i majówkę. Rośnie zainteresowanie podróżami po regionie

Okres wielkanocny i majówkowy, które w tym roku wypadają bardzo blisko siebie, to czas wzmożonego ruchu turystycznego na Mazowszu. Region, który w ubiegłym roku odwiedziła rekordowa liczba turystów, przyciąga m.in. bogactwem kulturowym, różnorodną ofertą atrakcji i nadwiślańskimi krajobrazami. W okresie Wielkiej Nocy w wielu miejscach odbywają się wydarzenia, które mają przybliżyć świąteczne tradycje pielęgnowane od pokoleń.