Komunikaty PR

„Złoty posiłek”, czyli tradycyjne tureckie śniadanie

2024-02-26  |  13:00
Biuro prasowe
Kontakt
Emilia Potocka
Synertime

Aleja Wyścigowa
02-681 Warszawa
e.potocka|synertime.pl| |e.potocka|synertime.pl
668132416
www.synertime.pl

Türkiye (Turcja) słynie z jednej z najbardziej znanych kuchni na świecie, zwłaszcza ze względu na wyjątkową kulturę śniadaniową. Tradycyjne tureckie śniadanie, często określane jako „złoty posiłek”, to naprawdę niezapomniane doświadczenie, bo śniadanie w Türkiye (Turcji) to nie tylko źródło energii na cały dzień, ale także wspaniała przygoda.

Podstawy tureckiej kultury śniadaniowej

Tradycyjne tureckie śniadanie to bogata kompozycja różnorodnych serów, najczęściej są to tulum i kaşar, a także biały ser, çökelek (twarożek) i ser mihaliç. Na stole goszczą świeże ogórki, pomidory, papryka i zielenina, a także zielone i czarne oliwki pochodzące z regionu Morza Marmara, Morza Egejskiego oraz północnej części Morza Egejskiego. Dodatkowo nie może zabraknąć miodu, domowej roboty dżemu oraz kaymaku (gęstej śmietany). Podawane jest również świeżo upieczone, chrupiące pieczywo i simit, a do picia gorąca, turecka herbata w szklaneczkach w kształcie tulipanów. Nieodzowny element tureckiego śniadania stanowią też jajka, podawane na twardo lub jako menemen – aromatyczne danie z jajek, pomidorów i papryki. Na zakończenie tego obfitego posiłku często serwowana jest kawa po turecku, która wspomaga trawienie.

Lokalne wersje tureckiego śniadania z regionu Morza Egejskiego, Morza Czarnego, Van i Gaziantep

Typowe śniadanie w stylu egejskim, serwowane w znanym jako „wybrzeże szczęścia” regionie Türkiye (Turcji), wyróżnia się zdrowymi i lekkimi smakami, obfitującymi w warzywa, zieleninę i pyszne oliwki. Świeży chleb maczany jest w najczęściej produkowanej lokalnie, oliwie z oliwek z pierwszego tłoczenia albo podaje się go z serem Bergama tulum. Domowe dżemy przygotowuje się z lokalnych produktów, takich jak róże, morele, figi, truskawki, czarne morwy, pigwy, owoce cytrusowe, granaty, a nawet bakłażany, zioła, orzechy włoskie lub skórki mandarynek. Na egejskim stole śniadaniowym nie może też zabraknąć świeżego twarogu oraz podsmażanych ziół lub różnych wypieków z ziołowym nadzieniem.

W regionie Morza Czarnego na dobry początek dnia podaje się lokalne potrawy, takie jak turşu tavalı, chleb kukurydziany, kaygana (naleśniki z zieleniną) i laz böreği (börek na słodko). Jednakże, pierwszym przepisem na czarnomorskie śniadanie, który przychodzi na myśl, jest bez wątpienia kuymak, znany również jako muhlama lub mıhlama. To przepyszne danie śniadaniowe, o ciągnącej się gładkiej konsystencji, pochodzące z Trabzonu powstaje poprzez połączenie i podsmażenie mąki kukurydzianej – z kukurydzy uprawianej w regionie – z masłem i specjalnym serem. Świeży chleb Vakfıkebir, podaje się z lokalnym masłem i polany miodem Anzer. Oczywiście nie może zabraknąć głównego punktu tureckich śniadań – tureckiej herbaty, parzonej z liści pochodzących ze słynnych plantacji w regionie.

Gaziantep, należący do sieci miast kreatywnych UNESCO w dziedzinie gastronomii, przyciąga uwagę ze względu na swoje wyjątkowe zwyczaje śniadaniowe. Śniadanie w Gaziantep to połączenie tradycyjnych tureckich potraw śniadaniowych z lokalnymi specjałami, takimi jak zupa beyran, wrapy z ciecierzycą, cartlak kebab, wątróbka, sahan kremasımuhammarapiyaz z jajkiem i katmer – czyli wszystko, co potrzebne, by rozpocząć dzień pełen energii!

Van, perła Wschodu, zajmuje wyjątkowe miejsce w tureckiej kulturze śniadaniowej. Tutejsze śniadanie, uważane za jedno z najbogatszych w Türkiye (Turcji), staje się uroczystym wydarzeniem. Do najważniejszych przysmaków należą charakterystyczny ser z ziołami z chronionym oznaczeniem geograficznym i tradycyjny çörek z Van (specyficzny dla regionu wypiek), a także murtuğa, jajka przyrządzane z mąką i masłem oraz kavut, czyli rodzaj chałwy sporządzanej na podstawie starego tradycyjnego przepisu. Choć warianty śniadań z Van są dostępne w całym kraju, to delektowanie się tym porannym posiłkiem u źródła jest niezapomnianym doświadczeniem.

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Źródło informacji: Synertime
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Podróże Maksimum zimowej zabawy w dolinie Stubai Biuro prasowe
2024-09-25 | 01:00

Maksimum zimowej zabawy w dolinie Stubai

Dzięki czterem ośrodkom narciarskim Dolina Stubai po raz kolejny spełnia życzenia wszystkich zimowych wczasowiczów w nowym sezonie zimowym. Lodowiec Stubai rozpoczyna sezon 20 września
Podróże Wilno przekonuje jedzeniem i kulturą. 1 na 3 Polaków pozytywnie zaskoczonych
2024-09-24 | 09:00

Wilno przekonuje jedzeniem i kulturą. 1 na 3 Polaków pozytywnie zaskoczonych

Blisko połowa Polaków uważa Wilno za typowo historyczne miasto. Turyści wybierają ten kierunek, aby zobaczyć zabytki, architekturę, miejsca związane z przeszłością. Najnowsze
Podróże Celebruj tradycję uprawy oliwek podczas sezonu zbiorów w Türkiye (Turcji)
2024-09-23 | 14:00

Celebruj tradycję uprawy oliwek podczas sezonu zbiorów w Türkiye (Turcji)

Oliwki, których długa historia, liczy niemal tyle samo lat, co ludzkość, są czymś więcej niż tylko owocem – to także sposób na życie na ziemiach Anatolii. Dzięki

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Media

Konsument

Rośnie zapotrzebowanie na dietetyków. Przekłada się to na rozwój kierunków studiów związanych z żywieniem

Ostatnie lata przyniosły duży rozwój kierunków studiów związanych z żywieniem człowieka i dietetyką. Zapotrzebowanie na ekspertów w tych dziedzinach rośnie przede wszystkim ze względu na większą świadomość społeczną na temat wpływu diety na zdrowie i życie. A Polacy wciąż najbardziej ufają poradom żywieniowym właśnie ze strony lekarzy i dietetyków. Nowe kadry są potrzebne także producentom żywności i placówkom edukacyjnym, np. do prowadzenia edukacji zdrowotnej, nowego obowiązkowego przedmiotu w szkołach, a także w rozwoju dziedziny sprofilowanego żywienia.

Psychologia

Piotr Zelt: Tygodniowo udaje mi się przejechać na rowerze 250–300 kilometrów. Bardzo fajnie to czyści głowę i jest to forma medytacji sportowej

Aktor z dumą przyznaje, że robi niesamowite wyniki na rowerze szosowym. Nie wyobraża już sobie życia bez dwóch kółek i w każdą trasę wyjeżdża spokojny, bo umie sam naprawić większość usterek. Piotr Zelt preferuje aktywny styl życia, bo jak podkreśla – sport pomaga mu zachować dobrą kondycję, pozwala pozbyć się stresu i poprawia samopoczucie. Od wielu lat uprawia windsurfing, narciarstwo alpejskie, a także gra w hokeja.