Pokrzywa choć parzy – jedz ją w przystępnej formie!
Pokrzywa jest pospolitą rośliną, którą dostrzegamy na każdym kroku. Kojarzy nam się z nieprzyjemnym pieczeniem, spowodowanym dotknięciem jej liści. Jednak roślina ta, posiada wiele zdrowiodajnych właściwości, które są wykorzystywane od wieków. Dowiedz się na co korzystnie wpływa pokrzywa.
Na co wpływa pokrzywa?
Roślina ta została nazwana naturalnym antidotum, nie bez powodu. Zalet pokrzywy jest wiele. Pozytywnie wpływa na wsparcie organizmu oraz układu odpornościowego. Także polecana jest osobom zmagających się z kamicą nerkową oraz z nadmiarem wody w ciele, gdyż działa ona moczopędnie. Posiada również dużą ilość witaminy K, będącej szczególnie pomocną podczas leczenia anemii.
Kolejną zaletą jest wpływ pokrzywy na poprawę trawienia i przemianę materii, dzięki czemu jest doskonałym rozwiązaniem podczas oczyszczenia organizmu, a także odchudzania. Pokrzywa także wspiera pracę serca, dobroczynna dla ładnego wyglądu włosów i paznokci.
Jak można zauważyć pokrzywa zalecana jest na wiele problemów zdrowotnych, dlatego warto wprowadzić ją do swojej diety.
Nowe wydanie pokrzywy
Jeżeli brakuje nam czasu na zebranie, wysuszenie oraz przygotowanie pokrzywy do spożycia, niemiecka firma podsuwa doskonałe rozwiązanie.
Teraz w doskonałej wygodnej formie cukierka pokrzywowego z EKSTRAKTEM pokrzywy od firmy Reutter. Nie do zaparzania, lecz do ssania. Sama wygoda!
Cukierki Pokrzywowe firmy Reutter są produktem oryginalnym i zawierają pełnowartościowy cenny wyciąg, czyli ekstrakt z pokrzywy, a nie syntetyczny smak pokrzywy. Poza tym w tych cukierkach pokrzywowych zastosowane składniki są tylko w pierwszym gatunku. Za jakość zostały wyróżnione przez prestiżową Fundację Rozwoju Kardiochirurgii w Zabrzu!
Bądź mądry, czytaj etykiety i kupuj oryginały.
Wprowadź więc do swojej diety pokrzywę i ciesz się niesamowitymi korzyściami zdrowotnymi, jakie możesz uzyskać poprzez jej spożywanie.
Dobroczynne i oryginalne Cukierki Pokrzywowe firmy Reutter są dostępne w aptekach i zielarniach ok. 8 zł!
Serce pod opieką - spotkania z kardiologiem
Diagnoza: krótkowzroczność. Jak dbać o wzrok dziecka i spowolnić postęp wady?
Urazy zębów u dzieci. Jak dbać o prawidłową higienę po wypadku stomatologicznym?
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
Jedynka Newserii
Media
Ada Fijał: Młode pokolenie jest niezwykle obeznane z modą. Kiedyś my uczyliśmy uczestników naszych programów, co mają robić, a teraz często to my uczymy się od nich
Aktorka i jurorka programu „Shopping Queens. Królowe zakupów” zauważa, że w ciągu dekady nie tylko zmienił się ten format telewizyjny, ale także podejście do mody. Trendy dyktują bowiem teraz nie tyle znani projektanci, ile ulica i zwykli ludzie. Na jej szczególne uznanie zasługuje młode pokolenie, które wykazuje się ogromną kreatywnością i wręcz nie sposób przejść obojętnie obok ich wyszukanych stylizacji.
Muzyka
Zespół Enej: Na Ziemi mamy skrajności – od suszy po ulewę. Martwi nas, jak będzie wyglądał świat naszych dzieci
Mirosław Ortyński i Piotr Sołoducha z zespołu Enej przyznają, że obawiają się skutków suszy, która negatywnie wpływa na rolnictwo, czy ulewnych opadów deszczu prowadzących do powodzi i podtopień. Niestety klimat się ociepla i coraz częściej mamy do czynienia z ekstremalnymi zjawiskami w pogodzie, a wszystkie anomalie odczuwamy w naszych portfelach. Muzycy zdają sobie więc sprawę z tego, jak ważne jest uzmysłowienie społeczeństwu rangi problemu i propagowanie kultury ekologicznej. Chodzi też o to, aby wzbudzić poczucie odpowiedzialności za stan środowiska, bo lekkomyślność i zaniedbania mogą jeszcze pogorszyć sytuację.
Edukacja
MNiSW wspiera programy badawcze dotyczące żywienia. W planach jest też popularyzacja zdrowej diety
Resort nauki współfinansuje programy, które mają odpowiedzieć na wyzwania związane ze zdrowiem uczniów. Ruszyła właśnie kolejna edycja programu JEŻ – Junior-Edu-Żywienie, w którym rodzice i dzieci będą uczestniczyć w badaniu dotyczącym marnowania żywności. – Innym ważnym i nowatorskim komponentem jest program telewizyjny, który będzie popularyzował zdrowe żywienie – zapowiada Maciej Gdula, wiceminister nauki i szkolnictwa wyższego. Jak podkreśla, to przykład na to, jak wykorzystywać w praktyce wyniki badań naukowych.