Połowa konsumentów wybiera zdrową żywność mimo inflacji
ZOOM BSC
Angorska 25/2
02-920 Warszawa
luiza.roslon|zoom-bsc.pl| |luiza.roslon|zoom-bsc.pl
500 140 254
zoom-bsc.pl
Rosnące ceny sprawiają, że zakupy spożywcze są dla nas bardziej stresujące niż jeszcze rok temu. Uważa tak 48 proc. konsumentów - wynika z raportu Deloitte. Jako główną przyczynę zdenerwowania podają rosnące ceny produktów. Mimo to rozsądek przeważa nad emocjami. Ponad połowa kupujących jest w stanie zapłacić więcej za żywność, która przyczynia się do ich zdrowia i dobrego samopoczucia, a 84 proc. podczas zakupów bierze pod uwagę wartość jedzenia dla organizmu. Jednocześnie 6 na 10 osób nie jest pewnych, w jaki sposób wybrać produkty, które będą miały najlepszy wpływ na ich zdrowie. Zdaniem ekspertów Farmy Świętokrzyskiej w przypadku wątpliwości najlepiej wybierać jak najmniej przetworzone produkty i koniecznie przeczytać skład.
– Coraz wyższe ceny i ogólna niepewność, z jaką mamy ostatnio do czynienia, powoduje stres i ma niestety negatywny wpływ na zdrowie wielu z nas. Na szczęście, jak wynika z badania Deloitte, większość konsumentów ma świadomość, że szczególnie w nerwowych czasach warto zadbać o swoją dietę. Najprostszym sposobem jest wybieranie nieprzetworzonych produktów, takich jak świeże warzywa i owoce, które jednocześnie często są tańsze niż gotowe posiłki. Przy tym warto pamiętać, że te bez opakowań, czy wyglądające mniej atrakcyjnie, są tak samo wartościowe, a mogą kosztować mniej. Pewność wysokiej jakości przetworzonych produktów da nam uważne przeczytanie opakowania, szczególnie składu, a także europejski symbol zielonego listka, potwierdzający ekologiczne pochodzenie – mówi Łukasz Gębka, Prezes Farmy Świętokrzyskiej.
Prawie połowa konsumentów (48 proc.) uważa, że obecnie zakupy są bardziej stresujące niż rok temu. Jako główną przyczynę wyższego niepokoju 53 proc. wskazuje rosnące ceny żywności, wynika z raportu Deloitte. Na drugim miejscu jako źródło zdenerwowania 13 proc. konsumentów podało pogorszenie sytuacji finansowej. Trzecie miejsce, z wynikiem 12 proc., zajmuje obawa o zarażenie lub rozniesienie wirusów, takich jak Covid-19, podczas zakupów.
Zdrowie pomimo inflacji
Mimo niepokoju związanego ze wzrostem cen, wielu klientów nadal opiera się inflacyjnej presji kupowania jak najtańszych produktów i koncentruje się na tych, które wspierają zdrowie i dobre samopoczucie. Takie podejście ma 55 proc. osób, które deklarują, że są w stanie zapłacić więcej za zdrową żywność. Zdecydowana większość (84 proc.), nawet jeśli chce oszczędzać, bierze pod uwagę znaczenie kupowanych produktów dla zdrowia. Choć 8 na 10 klientów zdaje sobie sprawę, że najlepsza dla organizmu jest świeża żywność, to podobny odsetek respondentów zwraca większą uwagę na niemarnowanie jedzenia. To świetny sposób na oszczędności, który można realizować kupując mniej a częściej.
– To zrozumiałe, że w czasach wysokiej inflacji konsumenci, szczególnie ci świadomi, mają zdecydowanie więcej dylematów podczas zakupów. Dobrym sposobem na ułatwienie sobie życia mogą być zakupy w sklepach online, oferujących zdrową żywność. W internecie można dużo szybciej i łatwiej porównać ceny produktów, a wybierając sprawdzony sklep mamy pewność, że oprócz komfortu i zaoszczędzonego czasu otrzymamy pewność dobrej jakości produktów – dodaje Łukasz Gębka.
Źródło: https://www2.deloitte.com/us/en/insights/industry/retail-distribution/future-of-fresh-food-sales/fresh-food-as-medicine-for-the-heartburn-of-high-prices.html
![SERWIS NA GWIAZDKĘ MICHELIN – CZEGO SPODZIEWAĆ SIĘ W NAGRODZONEJ RESTAURACJI? Biuro prasowe](/files/_uploaded/glownekonf_1406821999,w_300,wo_300,ho_169,_small.jpg)
SERWIS NA GWIAZDKĘ MICHELIN – CZEGO SPODZIEWAĆ SIĘ W NAGRODZONEJ RESTAURACJI?
![Kuchnie świata na talerzu z FRoSTA!](/files/_uploaded/glownekonf_1665146849,w_254,wo_300,ho_169,_small.jpg)
Kuchnie świata na talerzu z FRoSTA!
![Egzotyczne podróże z Big-Active… bez wychodzenia z domu!](/files/_uploaded/glownekonf_1256229714,w_254,wo_300,ho_169,_small.jpg)
Egzotyczne podróże z Big-Active… bez wychodzenia z domu!
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
![](/files/1922771799/n-innowacje_1.png)
Jedynka Newserii
![](/files/1922771799/n-biznes_1.png)
Nie żyje Bogumiła Wander
![](/files/1922771799/wander,w_274,r_png,_small.png)
Bogumiła Wander: Bardzo tęsknię za telewizją, oglądam bez przerwy. Żałuję, że tak wcześnie odeszłam z pracy
Dom i ogród
![](/files/1922771799/pawlikowska-indianie-dzungla-foto-ram,w_274,_small.jpg)
Beata Pawlikowska: Wiele razy planowałam życie w różnych miejscach z dala od Polski. Kupiłam nawet kawałek dżungli w Amazonii
Podróżniczka zaznacza, że choć do tej pory przemierzyła świat wzdłuż i wszerz, odwiedzając wiele nietuzinkowych zakątków, to najbardziej ze wszystkich ukochała sobie dżunglę amazońską. Ma do tego miejsca ogromny sentyment, lubi tam wracać i ładować życiowe akumulatory. Jak zaznacza, przebywanie wśród Indian, którzy są niezwykle dobrzy, prawdomówni i uczciwi, przywraca jej wiarę w ludzi i w lepszy świat. Beata Pawlikowska cieszy się również z tego, że kiedyś udało jej się kupić kawałek dżungli i ten wyjątkowy nabytek ma dla niej szczególne znaczenie.
Handel
Branża kosmetyczna z coraz większym wpływem na krajową gospodarkę. Polska jest piątym największym eksporterem kosmetyków w UE
![](/files/1922771799/zeranska-branza-beauty-2,w_133,r_png,_small.png)
Z najnowszego raportu „Kosmetyczna Polska”, który opublikowano po siedmiu latach od poprzedniego raportu o stanie sektora, wynika, że krajowa branża kosmetyczna jest w dobrej kondycji, z roku na rok się rozwija, a jej znaczenie zarówno dla polskiej gospodarki, jak i eksportu rośnie. Zmieniają się odbiorcy polskich kosmetyków, co związane jest z brexitem i sankcjami nałożonymi na Rosję. Prognozy zakładają dalszy wzrost wartości sektora, jednak stoi przed nim wiele wyzwań, z których najważniejsze dotyczą implementacji przepisów Europejskiego Zielonego Ładu.
Ochrona środowiska
Ocieplenie się klimatu oznacza poważne zmiany leśnego ekosystemu. Sosny, świerki czy modrzewie będą stopniowo zastępowane innymi gatunkami
![](/files/1922771799/swierkosz-gatunki-drzew-foto,w_133,r_png,_small.png)
Sosna zwyczajna, świerk pospolity, modrzew europejski i brzoza brodawkowata zajmują dziś 75 proc. powierzchni lasów w Polsce. Te cztery gatunki są najbardziej wrażliwe na wzrost temperatury i jego pośrednie skutki. Wielomiesięczne okresy suszy i gwałtowne huragany osłabiają drzewostany, które następnie padają ofiarą patogenów pojawiających się w naszym klimacie. – Nie grozi nam wylesienie, tylko wyparcie jednych gatunków przez inne. W konsekwencji czeka nas rewolucyjna zmiana ekosystemów – ocenia przyrodnik, dr hab. Krzysztof Świerkosz, prof. Uniwersytetu Wrocławskiego.