Pomysł na wakacyjne przetwory
Best Brands PR
Słomińskiego
00-195 Warszawa
bestbrandspr|bestbrandspr.pl| |bestbrandspr|bestbrandspr.pl
0-22 251 66 86
www.bestbrandspr.pl
Lato to bez wątpienia ta pora roku, w której dostęp do świeżych warzyw i owoców jest najłatwiejszy. Część z nich warto zamknąć w słoikach, aby zostały z nami na dłużej. Z pewnością urozmaicą naszą kuchnię przez długie, zimowe miesiące!
Marynowanie warzyw i owoców w zalewie octowej to szybki i prosty sposób na przygotowanie trwałych i smacznych przetworów. Aby osiągnąć oczekiwany efekt, warto postawić na najlepszej jakości bazę – w tym przypadku ocet spirytusowy. Wytwórcza Spółdzielnia Pracy „Społem” posiada imponujące doświadczenie w produkcji tego popularnego dodatku. Ocet Kielecki spirytusowy 10% jest nieprzerwanie wytwarzany od 1932 roku, a więc niemal od 90 lat. Wysokiej jakości składniki oraz tradycyjna metoda produkcji to gwarancja wyjątkowego smaku naszych wakacyjnych przetworów!
Buraki dobre na wszystko i… coraz bardziej popularne!
Na przełomie lata i jesieni sezon na młode buraki trwa w najlepsze! Wielu z nas kojarzy je jedynie z zupą z botwinki lub ćwikłą. To oczywiście kanon polskiej kuchni ale możemy je wykorzystać na dziesiątki innych sposobów np. zamarynować w zalewie octowej. Tak przygotowane buraki sprawdzą się doskonale nie tylko jako dodatek do tradycyjnego, polskiego obiadu, ale też składnik wyśmienitej sałatki z rukolą i kozim serem. Produkcję naszych przetworów zaczynamy od umycia i ugotowania warzyw do miękkości. Po wystygnięciu obieramy buraki i przekładamy je do dużych słoików z liściem laurowym, kilkoma ziarenkami pieprzu oraz zielem angielskim. Gotujemy wodę i Ocet Kielecki w proporcjach 2:1 z dodatkiem łyżki cukru i łyżki soli na każdy litr wody. Tak przygotowaną zalewę wlewamy do odpowiednio przygotowanych - wyparzonych - słoików, zakręcamy i na 20 minut odwracamy do góry dnem. Smacznego!
Lato w słoiku
Istnieją owoce, na których widok od razu przypomina nam się pełnia lata. Bez wątpienia należą do nich czereśnie! Niestety w sklepach możemy dostać je jedynie przez kilka tygodni w roku. Mamy jednak rozwiązanie, które z pewnością poprawi humor wszystkim wielbicielom tych owoców. Przedstawiamy wyjątkowy przepis na czereśnie marynowane w occie z dodatkiem czerwonego wina! Zaczynamy od przygotowania zalewy. Podgrzewamy szklankę wody z dodatkiem 100 ml czerwonego wina, szklanki cukru, ¼ szklanki Octu Kieleckiego spirytusowego 10% oraz kilku goździków, trzech lasek cynamonu, gwiazdki anyżu i kawałka świeżego imbiru. Tak przygotowany syrop wlewamy do słoików z wydrylowanymi czereśniami (ok. 1 kg), lekko zakręcamy i pasteryzujemy przez 15-20 minut. Po ostudzeniu dokręcamy wieczka. Lato w słoiku gotowe!
Sugerowana cena Octu Kieleckiego spirytusowego 10%: 2,30 zł brutto/ 500 ml

Jak pestycydy trafiają na nasze stoły? - nowy raport ujawnia niespójności w polityce UE

Czy dzieci mogą jeść pieczarki i od jakiego wieku jest to bezpieczne?

Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Media

Maciej Pertkiewicz: Darek „Stolarz” szukał swojej drogi zawodowej i znalazł ją w Polsacie. Jest on dla programu bardzo cenną postacią
Architekt zaznacza, że praca przy realizacji programu „Nasz nowy dom” to dla niego nie tylko ciekawe doświadczenie zawodowe, ale także możliwość spotkania na swojej drodze różnych fachowców. Jedną z takich niezwykle zdolnych i kreatywnych osób jest niewątpliwie Darek „Stolarz”, który niedawno dołączył do popularnego formatu Polsatu. Maciej Pertkiewicz już dostrzega plusy tej współpracy i wierzy, że przed nimi jeszcze wiele nietuzinkowych projektów.
Handel
Polski e-commerce rośnie w siłę. Konsumentów przyciągają przede wszystkim promocje

Rynek e-commerce w Polsce jest już wart ok. 152 mld zł. Rośnie zarówno częstotliwość zakupów, jak i średnia wartość koszyka – wynika z raportu Strategy&. Polacy doceniają wygodę zakupów przez internet, szybką dostawę i łatwy zwrot. Coraz częściej zwracają też uwagę na cenę i chętnie korzystają z promocji. To właśnie ten trend wykorzystuje Amazon.pl, organizując co roku festiwal z okazji Prime Day. W tym roku zaplanowano go po raz pierwszy aż na cztery dni: 8–11 lipca, a nie dwa jak w poprzednich latach.
Problemy społeczne
Do 2029 roku rynek pracy skurczy się o milion pracowników. Przedsiębiorcy wskazują, jak zaktywizować cztery wykluczone dotąd zawodowo grupy [DEPESZA]

W latach 2020–2029 zmiana struktury społecznej doprowadzi do skurczenia się rynku pracy aż o milion pracowników. Trend ten wymusi na pracodawcach konieczność podejmowania konkretnych działań zmierzających do aktywizacji pomijanych dotąd grup społecznych. – Inkluzywność to nie tylko kwestia etyczna, to strategiczna odpowiedź na kryzys demograficzny i niedobór siły roboczej – wskazuje Związek Przedsiębiorców i Pracodawców.