Pomysł na wakacyjne przetwory
Best Brands PR
Słomińskiego
00-195 Warszawa
bestbrandspr|bestbrandspr.pl| |bestbrandspr|bestbrandspr.pl
0-22 251 66 86
www.bestbrandspr.pl
Lato to bez wątpienia ta pora roku, w której dostęp do świeżych warzyw i owoców jest najłatwiejszy. Część z nich warto zamknąć w słoikach, aby zostały z nami na dłużej. Z pewnością urozmaicą naszą kuchnię przez długie, zimowe miesiące!
Marynowanie warzyw i owoców w zalewie octowej to szybki i prosty sposób na przygotowanie trwałych i smacznych przetworów. Aby osiągnąć oczekiwany efekt, warto postawić na najlepszej jakości bazę – w tym przypadku ocet spirytusowy. Wytwórcza Spółdzielnia Pracy „Społem” posiada imponujące doświadczenie w produkcji tego popularnego dodatku. Ocet Kielecki spirytusowy 10% jest nieprzerwanie wytwarzany od 1932 roku, a więc niemal od 90 lat. Wysokiej jakości składniki oraz tradycyjna metoda produkcji to gwarancja wyjątkowego smaku naszych wakacyjnych przetworów!
Buraki dobre na wszystko i… coraz bardziej popularne!
Na przełomie lata i jesieni sezon na młode buraki trwa w najlepsze! Wielu z nas kojarzy je jedynie z zupą z botwinki lub ćwikłą. To oczywiście kanon polskiej kuchni ale możemy je wykorzystać na dziesiątki innych sposobów np. zamarynować w zalewie octowej. Tak przygotowane buraki sprawdzą się doskonale nie tylko jako dodatek do tradycyjnego, polskiego obiadu, ale też składnik wyśmienitej sałatki z rukolą i kozim serem. Produkcję naszych przetworów zaczynamy od umycia i ugotowania warzyw do miękkości. Po wystygnięciu obieramy buraki i przekładamy je do dużych słoików z liściem laurowym, kilkoma ziarenkami pieprzu oraz zielem angielskim. Gotujemy wodę i Ocet Kielecki w proporcjach 2:1 z dodatkiem łyżki cukru i łyżki soli na każdy litr wody. Tak przygotowaną zalewę wlewamy do odpowiednio przygotowanych - wyparzonych - słoików, zakręcamy i na 20 minut odwracamy do góry dnem. Smacznego!
Lato w słoiku
Istnieją owoce, na których widok od razu przypomina nam się pełnia lata. Bez wątpienia należą do nich czereśnie! Niestety w sklepach możemy dostać je jedynie przez kilka tygodni w roku. Mamy jednak rozwiązanie, które z pewnością poprawi humor wszystkim wielbicielom tych owoców. Przedstawiamy wyjątkowy przepis na czereśnie marynowane w occie z dodatkiem czerwonego wina! Zaczynamy od przygotowania zalewy. Podgrzewamy szklankę wody z dodatkiem 100 ml czerwonego wina, szklanki cukru, ¼ szklanki Octu Kieleckiego spirytusowego 10% oraz kilku goździków, trzech lasek cynamonu, gwiazdki anyżu i kawałka świeżego imbiru. Tak przygotowany syrop wlewamy do słoików z wydrylowanymi czereśniami (ok. 1 kg), lekko zakręcamy i pasteryzujemy przez 15-20 minut. Po ostudzeniu dokręcamy wieczka. Lato w słoiku gotowe!
Sugerowana cena Octu Kieleckiego spirytusowego 10%: 2,30 zł brutto/ 500 ml
Skyry – codzienna dawka mocy, z Piątnicy, no bo skąd!
Ciasta na sylwestrowy stół
Marnowanie żywności w święta: wyrzucamy 1,6 kg jedzenia na osobę [BADANIE]
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
NEWSERIA POLECA
Optegra otwiera dwunastą klinikę w Polsce i trzecią w Warszawie, dedykowaną specjalnie do korekcji wad wzroku
Sieć klinik okulistycznych Optegra, lider chirurgii korekcji wad wzroku w Polsce, otwiera nową, flagową klinikę w nowoczesnym biurowcu Warsaw Trade Tower w centrum Warszawy. Będzie to dwunasta placówka Optegra w Polsce oraz trzecia w Warszawie.
Jedynka Newserii
Jedynka Newserii
Media
Karolina Pilarczyk: W nowym programie każdy z nas potrzebował pomocy medycznej. Ja straciłam kawałeczek palca
Drifterka podkreśla, że niektóre zadania w programie „Mistrzowskie pojedynki. Eternal Glory” były na tyle wymagające, że kończyły się kontuzjami i urazami. Karolina Pilarczyk zaznacza, że największą motywacją była dla niej możliwość zmierzenia się z uznanymi sportowcami, których podziwia od lat. Ma też świadomość, że różni się od pozostałych uczestników formatu, ponieważ jej dyscyplina koncentruje się nie na przygotowaniu fizycznym, ale na umiejętności prowadzenia samochodu wyścigowego, gdzie kluczowe są refleks, panowanie nad emocjami i zdolność do szybkiego podejmowania decyzji.
Bankowość
Styczeń powinien przynieść wzrost popytu na hipoteki i sprzedaży mieszkań. Klientom pomogłyby obniżki stóp procentowych
W styczniu eksperci rynku nieruchomości spodziewają się wzrostu popytu na kredyty hipoteczne. Rezygnacja przez rząd z zapowiadanego programu Kredyt 0 proc. spowodowała, że do banków zwracają się klienci czekający do tej pory na rządowe dopłaty. Jak podkreśla założyciel serwisu Tabelaofert.pl, jest grupa klientów, którzy ze względu na sytuację rynkową i swoje finanse potrzebują wsparcia państwa, ale taka ingerencja nie byłaby potrzebna przy niższym poziomie stóp procentowych. Ewentualna pomoc państwa powinna obejmować premie dla oszczędzających na własne M.
Muzyka
Luna: Nie mam planu B na życie. Jestem jednak bardzo kreatywna, więc może kiedyś zrobię jakiś film lub napiszę książkę
Wokalistka podkreśla, że wiele lat pracowała na to, żeby być w miejscu, w którym jest teraz, i robić to, co kocha. Tworzenie muzyki i koncertowanie to dla niej nie tylko praca, ale i pasja, z którą zawsze będzie związana. Luna zdradza też, że co prawda czuje potrzebę eksploracji innych swoich umiejętności, takich jak taniec czy gotowanie, i czasami marzy o radykalnej zmianie swojego życia, ale nie mogłaby porzucić całego dotychczasowego dorobku artystycznego. Nie wyklucza natomiast, że kiedyś wyreżyseruje jakiś film albo napisze powieść.